Leon Goretzka je v uvodnih osmih minutah dvakrat zatresel mehiško mrežo. Foto: Reuters
Leon Goretzka je v uvodnih osmih minutah dvakrat zatresel mehiško mrežo. Foto: Reuters
Löw navdušen nad zagretostjo mladih igralcev
Nemčija z zanesljivo zmago v finale
Fabian in Younes zadela v zaključku tekme
Werner dokončal lepo nemško akcijo za 3:0
Goretzka v dveh minutah dvakrat v polno

Nemci so silovito začeli dvoboj in že po osmih minutah so vodili z 2:0, potem ko je bil dvakrat uspešen Leon Goretzka. Vodstvo svetovnih prvakov je povišal Timo Werner, ki je tako kot Goretzka tretjič na Pokalu konfederacij zatresel mrežo. Tik pred koncem rednega dela je častni zadetek za Mehiko zabil Marco Fabian, Amin Younes pa je takoj zatem odgovoril s četrtim nemškim golom.

Mehičani, ki so Pokal konfederacij osvojil leta 1999, so prvič klonili v Rusiji, Nemci pa ostajajo še neporaženi. Na zadnjih dveh tekmah so zabili sedem golov. Elf se je prvič prebil v finale tega tekmovanja. Svetovni prvaki se bodo za lovoriko pomerili v nedeljo ob 20.00 z južnoameriškim prvakom Čilom, ki tudi še ni slavil v tem tekmovanju.

Goretzka v dveh minutah dvakrat v polno
Nemčija je izvrstno začela tekmo in v šesti minuti povedla. Po hitrem protinapadu je prvo priložnost izkoristil Goretzka. Nogometaš Schalkeja, ki na tem turnirju igra odlično, je na sredini prišel do žoge, jo poslal na desno do Benjamina Henrichsa in stekel v napad. Henrichs mu jo je vrnil ravno, ko je prišel pred kazenski prostor. Goretzka je streljal s prve in žogo zavrtinčil mimo Guillerma Ochoe.

Dve minuti kasneje so svetovni prvaki odigrali novo hitro akcijo. Lepo globinsko podajo je v kazenski prostor poslal Werner, za hrbet mehiške obrambe je utekel Goretzka in z desne drugič zatresel mrežo. Mehičani so po zaostanku zaigrali napadalneje, toda nemška obramba na čelu z vratarjem Marcom Andrejem ter Stegnom je v prvem delu ostala nepremagana. V 35. minuti se je po akciji Giovanija dos Santosa sam pred vrati znašel Javier Hernandez, a je meril prek vrat.

Tik ob koncu še po en gol v vsaki mreži
V 59. minuti so si Nemci priigrali že tako rekoč neulovljivo prednost. Po dolgi kombinaciji so povsem izigrali mehiško obrambo. Goretzka je dobil žogo od kapetana Juliana Draxlerja. Nato je natančno za hrbet nasprotnikove obrambe podal v prazen prostor, kjer je po levi strani pritekel Jonas Hector, ta pa je nesebično žogo poslal v sredino, kjer jo je brez težav v mrežo preusmeril Werner.

V 75. minuti je veselje Raulu Jimenezu po strelu z glavo preprečila prečka, v 85. minuti pa se je z obrambo izkušenemu Rafaelu Marquezu, ki je prav tako poskusil z glavo, izkazal ter Stegen. Vratar Barcelone je štiri minute zatem le moral pobrati žogo iz svoje mreže. Z velike razdalje je mojstrsko po kombinaciji po prostem strelu s Hectorjem Herrero rezervist Marco Fabian premagal ter Stegna.

V prvi minuti sodnikovega dodatka so Nemci odgovorili, ko so akcijo izpeljali trije rezervisti. Joshua Kimmch je popeljal žogo iz svojega kazenskega prostora v napad. Podal je Wernerju, ki je najprej poskusil, a je bil njegov strel odbit. Žoga je nato prišla do Juliana Brandta, ki jo je prepustil Emreju Canu, ta pa je na levi strani našel še enega rezervista Amina Younesa, ki je postavil končni izid. Ter Stegen se je zatem izkazal še z obrambama Hernandezu in Jimenezu.


Polfinale:
NEMČIJA - Mehika 4:1 (2:0)
Goretzka 6., 8., Werner 59., Younes 91.; Fabian 89.

Nemčija: ter Stegen, Kimmich, Ginter, Rüdiger, Henrichs, Rudy, Hector, Goretzka (67./Can), Stindl (78./Brandt), Draxler (81./Younes), Werner.

Mehika: Ochoa, Layun, Araujo, Moreno, Alanis, Jonathan dos Santos (66./Marquez), Herrera, Giovani dos Santos (63./Fabian), Jimenez, Hernandez, Aquino (46./Lozano).

Sodnik: Nestor Pitana (Argentina)


Odigrano v sredo:
Portugalska - ČILE 0:3 (0:0) - po 11-m


FINALE, nedelja ob 20.00 (St. Peterburg):
NEMČIJA - ČILE

TEKMA ZA TRETJE MESTO, nedelja ob 14.00 (Moskva):
MEHIKA - PORTUGALSKA

Löw navdušen nad zagretostjo mladih igralcev
Nemčija z zanesljivo zmago v finale
Fabian in Younes zadela v zaključku tekme
Werner dokončal lepo nemško akcijo za 3:0
Goretzka v dveh minutah dvakrat v polno