Boštjan Cesar v bolečinah na tleh, Samuel Eto'o pa z nasmeškom zapušča mesto napada. Dogodek, ki zaseda vrh naslovnic športnih medijev v Italilji in tudi Sloveniji. Foto: Sky Sport Italia
Boštjan Cesar v bolečinah na tleh, Samuel Eto'o pa z nasmeškom zapušča mesto napada. Dogodek, ki zaseda vrh naslovnic športnih medijev v Italilji in tudi Sloveniji. Foto: Sky Sport Italia
Zidane - Materazzi; Cesar - Eto'o
9. julij 2006, podaljšek finalne tekme SP-ja v Nemčiji: Sprovocirani Zidane udari Materazzija, zaradi česar prejme rdeči karton, Italija pa tudi po zaslugi Matrixa po streljanju 11-m postane svetovni prvak. Foto: Sky Sport Italia
Gol Iličića proti Ceseni
Mojstrovina Josipa Iličića, ki kandidira za najlepši gol kroga v Italiji. Foto: EPA
Tim Matavž (Groningen)
Tim Matavž je letos za Groningen zabil že osem golov, od tega sedem v prvenstvu, s čimer je najuspešnejši slovenski strelec v tujini. Foto: EPA
Andrej Komac
Andrej Komac je z lepim zadetkom s prostega strela po dolgem času znova opozoril nase. Foto: MC NZS.si/Taka

V 37. in 38. minuti tekme med Chievom in Interjem je bil spet uprizorjen znamenit prizor med Zinedinom Zidanom in Marcom Materazzijem iz velikega finala SP-ja 2006. "Zizoujevo" vlogo je tokrat prevzel kamerunski superzvezdnik, medtem ko je "Matrix" postal slovenski steber obrambe. Nekaj več simuliranja in predvsem nič kartonov je bila uvodna posledica.

Ob novem porazu evropskih in italijanskih prvakov, ki so jih "oslički" odpravili z 2:1, pa je prišla do izraza televizijska tehnologija in videoposnetek Eto'jevega "zidanizma" nad Cesarjem je postal uspešnica tako na youtubu kot svetovnih spletnih straneh. Od CNN-a do Times of India ali Ljudskega dnevnika na Kitajskem, svetovne agencije so ponesle ime Boštjana Cesarja po vsem svetu, seveda pa je Eto'ojeva akcija prva tema na Apeninskem polotoku, kjer na dolgo in široko analizirajo dogodek, vzroke in morebitne posledice.

Benitez: "Eto'o je bil izzvan"
Kamerunski napadalec se je glede incidenta zavil v pričakovani molk, zato je vlogo njegovega odvetnika prevzel trener Rafael Benitez, ki mu po četrti tekmi brez zmage počasi že gori pod nogami. "Videli ste, da je prejel udarec. Reagiral je na provokacijo v težkem položaju. Na igrišču imamo štiri sodnike, in če nobeden ni ukrepal, torej pomeni, da ni bilo nič," je bil komentar "Rafe" na novinarski konferenci.

Cesar: "Udaril me je, a se mi ni opravičil"
Medtem je Cesar podal svoje videnje dogodka: "Eto'o je velik igralec, a mislim, da si takšnih stvari ne bi smel privoščiti. Udaril me je, vendar se mi ni opravičil. Toda s tem se ne obremenjujem. Za nas so najbolj pomembne tri točke in le to šteje."

Tri ali štiri tekme za Eto'oja in ena ali dve za Cesarja naj bi bila končna kazen. Odločitev bo padla na torkovem zasedanju discplinske komisije.

Hitro preboleli "črno sredo"
V tednu grenkega reprezentančnega poraza z Gruzijo (1:2) pod vplivom nenadnega odstopa predsednika NZS-ja Ivana Simiča so varovanci Matjaža Keka v svojih klubskhi sredinah izredno hitro pozabili na "črno sredo". Reprezentanti so zabili sedem golov, od tega so jih pet prispevali vezisti, dva pa napadalec Groningena Tim Matavž. Gre za letošnji najboljši izkupiček po zgodovinskem 30. oktobru - tisti dan je padlo devet "slovenskih" golov, dan kasneje pa še eden.

S petko do petega zadetka
V močno slovensko obarvani Serii A je ob Cesarju tokrat izstopal Josip Iličić, ki je pripomogel k zmagi Palerma nad Ceseno v gosteh (1:2). 22-letnik je po akciji, ki jo je na desni strani začel skupaj z Arminom Bačinovićem, po predložku Federica Balzarettija z levo peto atraktivno premagal vratarja Francesca Antoniolija in tako dosegel že peti gol v Serii A. Ob zmagi Palerma je moral "Bačo" zaradi težav s stegensko mišico zahtevati menjavo sredi 2. polčasa.

Slovenski dan na Nizozemskem
Matavž je prispeval oba zadetka pri zmagi "ponosa severa" nad Feyenoordom. Še posebej lep je bil prvi v 14. minuti, ko si je po podaji iz kota z leve strani ustavil žogo s prsmi in z volejem neubranljivo zatresel mrežo. Končni izid tekme je postavil v 84. minuti z glavo. Mladi primorski napadalec je letos zabil že 7 golov, Groningen pa se je vrnil na 3. mesto nizozemske prve lige.

V 15. krogu sta zadela in zmagala tudi preostala dva slovenska reprezentanta v Eredivisie. Aleksander Radosavljević je postavil končni izid med svojim Den Haagom in NAC Bredo (3:0), podobno je storil tudi Dalibor Stevanović, ki je po vstopu s klopi poskrbel za zmago Vitessa z 2:0 nad Heraclesom.

Koren in Kirm odločila kot edina strelca
Že v petek je tekmo odločil kapetan Robert Koren, ki je Hull Cityju z lepim udarcem z razdalje priskrbel pomembno zmago v drugi angleški ligi nad Ipswichem (1:0). Dobre predstave na Poljskem nadaljuje tudi Andraž Kirm, ki je v 88. minuti postal junak obračuna Wisla - Zaglebie. Slovenski vezist je bil začetnik zmagovite akcije, nato pa je bil še prisebni eksekutor na robu kazenskega prostora.

Komac do prvenca s prostega strela
V 14. krogu Ekstreklase je prvič za novi klub zadel Andrej Komac. Udeleženec svetovnega prvenstva v Južni Afriki je dolgo iskal klub, zaradi česar je tudi izpadel iz reprezentance. Nazadnje je Primorec podpisal z Ruch Chorzowim, kjer se je hitro utrdil v prvi postavi. Na gostovanju pri Lechu Poznanu je v 77. minuti pri zaostanku z 2:0 izvedel natančen prosti strel, s katerega je zabil prvi gol v dresu Rucha in postavil končni izid 2:1.

Med nereprezentančnimi legionarji je tokrat nase z zadetkom opozoril branilec Matej Miljatović, ki je po kotu z glavo prispeval uvodni gol za Zalaegerszeg na tekmi s Szolnokom. Na koncu je ZTE slavil z 2:1. Pred 3 tedni je izreden zadetek v dresu tega Sloveniji najbližjega madžarskega prvoligaša dosegel Leon Panikvar. ZTE z omenjenima Slovencema po 15. krogih zaseda drugo mesto na lestvici.

Nov teden se bo za slovenske nogometaše na tujem začel že v torek, ko bo spočiti Valter Birsa skušal z Auxerrjem v Ligi prvakov na domačem igrišču ugnati Milan in s tem povečati svoje možnosti za obstanek v evropskih tekmovanjih.

Obračun Cesar - Eto'o


"Jojo" s peto dokončal začeto akcijo

Matavžev "dvojček" proti Feyenoordu


"Rade" postavil piko na i


"Dado" vtekel in preigral vratarja


Kirm zrežiral zmago Wisle


Miljatovićev gol na Madžarskem

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI
Jasmin HandanovićEmpoli (ITA II)Livorno - Empoli 2:1vso tekmoprvi ligaški poraz
Samir HandanovićUdinese (ITA)Roma - Udinese 2:0vso tekmo/
BRANILCI
Mišo BrečkoKöln (NEM)Stuttgart - Köln 0:1vso tekmopodal za izsiljeno 11-m

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Chievo - Inter 2:1vso tekmo"zidane"
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)Rostov - Lokomotiva 1:2/ni v postavi
Bojan JokićChievo (ITA)Chievo - Inter 2:1/ni v postavi
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Kapfenberg - Ried 3:3do 45' (0:2)/
Marko ŠulerGent (BEL)Gent - Westerlo 4:4vso tekmo/
VEZISTI
Armin BačinovićPalermo (ITA)Cesena - Palermo 1:2do 69' (1:2)menjava zaradi poškodbe

Valter Birsa

Auxerre (FRA)St. Etienne - Auxerre 1:1/na klopi
Josip IličićPalermo (ITA)Cesena - Palermo 1:2vso tekmo v 11' za 0:1
Andraž KirmWisla Krakow (POL)Wisla - Zaglebie 1:0vso tekmo v 88' za 1:0, v 90'
Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Hull City - Ipswich 1:0vso tekmo v 77' za 1:0
Aleksander RadosavljevićADO den Haag (NIZ)Den Haag - NAC Breda 3:0vso tekmo v 65' za 3:0
Dalibor StevanovićVitesse (NIZ)Vitesse - Heracles 2:0od 98' (1:0) v 86' za 2:0
NAPADALCI
Zlatko DedićBochum (NEM)Bochum - Ingolstadt 1:4/ni v postavi
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Gent - Westerlo 4:4vso tekmov 52' zadel prečko
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Stuttgart - Köln 0:1vso tekmoizsilil 11-m za 0:1
Tim MatavžGroningen (NIZ)Groningen - Feyenoord 2:0vso tekmo v 14' za 1:0 in v 84' za 2:0
Nejc PečnikNacional (POR)Olhanense - Nacional 1:0 (P)/ni v postavi
"Ladje na obzorju"
Dejan KelharCercle Brugge (BEL)Club Brugge - Cercle 0:1/na klopi
Andrej KomacRuch Chorzow (POL)Šlask - Ruch 2:1vso tekmo v 14' za - prvi gol na Poljskem
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Duisburg - Energie C. 2:20/poškodovan
Rene KrhinBologna (ITA)Napoli - Bologna 4:1vso tekmoprvič odigral vso tekmo v Serii A
Dejan LazarevićTorino (ITA II)Torino - Modena 3:2do 64' (2:2)/
Rene MiheličNacional (POR)Olhanense - Nacional 1:0 (P)vso tekmo/
Matija ŠkarabotGent (BEL)Gent - Westerlo 4:4/ni v postavi
Goran ŠukaloDuisburg (NEM II)Duisburg - Energie C. 2:2 vso tekmo v 45'
Haris VučkićNewcastle (ANG)Bolton - Newcastle 5:1/poškodovan
Matej MiljatovićZalaegerszeg (MAD)ZTE - Szolnok 2:1vso tekmo v 16' za 1:0