Bojan Prašnikar, ki je nazadnje vodil nemški Energie Cottbus, je zmerno optimističen pred dvobojem z Rusijo. Foto: Reuters
Bojan Prašnikar, ki je nazadnje vodil nemški Energie Cottbus, je zmerno optimističen pred dvobojem z Rusijo. Foto: Reuters
Pozdrav Afriki, ogrevanje za mundial
Nogometaši že pilijo formo za Ruse
Ruski športni novinarji o Sloveniji
Hiddink ceni Kekove varovance

"Prale" je slovensko nogometno reprezentanco vodil v tretjih dodatnih kvalifikacijah, kjer je bila leta 2003 v boju za Euro 2004 boljša Hrvaška, zato je sam postregel z razmišljanjem pred tako pomembnim dvobojem, kot so dodatne kvalifikacije za uvrstitev na svetovno prvenstvo. "Dvoletno delo se prevesi v dvakratno dejanje, po katerem je eden zelo vesel, drugi pa zelo žalosten," je Prašnikarjevo stališče o usodnosti "play-offa".

Iz reprezentančne baze na Ptuju se je oglasil tudi selektor Matjaž Kek. "Ritualov ni nobenih, ker bi lahko nekdo mislil, da smo kakšna sekta," je mariborski strokovnjak šaljivo zanikal, da se temelj slovenskega uspega skriva v obstranskih stvareh, ki spremljajo že tradicionalne priprave v najstrarejšem slovenskem mestu.

V Moskvo po četrtkovem treningu
Slovenci bodo nekaj treningov opravili na umetni travi v Kidričevem, da se privadijo na podlago na Lužnikih, čeprav je ta malce drugačna in še bolj podobna pravi travnati podlagi. Po Kekovih zagotovilih strokovni štab ni spreminjal načina priprav, razen da bo reprezentanca zaradi časovne razlike odšla v Moskvo že en dan prej, a šele po četrtokovem dopoldanskem treningu.

Ali se bo odločalo v Ljudskem vrtu?
"Gre za našo najpomembnejšo tekmo. Volje in želje za uspeh nam ne more nihče in ne sme vzeti, a vemo, kdo je v tem obračunu favorit," samozavestno napoveduje Kek. "Nimamo kaj dosti izgubiti, ogromno pa lajhko pridobimo. Krenili bomo tako kot na vseh zadnjih tekma. Iz Rusije želimo priti z izidom, ki nam bo omogočal, da se bo odločalo v Ljudskem vrtu," je cilj za prvo tekmo razkril slovenski selektor.

Hiddink ne podcenjuje
Medtem se v ruskem glavnem mestu na tekmo pripravlja tudi sloviti Guus Hiddink, ki je trenutno najbolj priljubljeni tujec v Rusiji. Nizozemec vztraja pri resni in temeljiti pripravi, v šali je dejal, da ima od gledanja posnetkov igre Slovenije že kvadratno glavo. "Videli ste njihove izide in igre. Niti jaz niti moja ekipa jih ne bomo podcenjevali," zatrjuje nogometni čarovnik, ki na reprezentančni ravni še ni ostal brez velikega tekmovanja.

Rusi že izbrali bazo v JAR-u
Drugačnih misli so očitno pri ruski nogometni zvezi, ki je medtem že izbrala bazo za priprave in treninge med svetovnim prvenstvom v JAR-u. Glavno vprašanje za vodilne v ruskem nogometu pa je nadaljnja usoda Hiddinka na stolčku "zbornaje komande".

Misli reprezentantov o pomembnosti dvoboja
Aleksander Radosavljevič:
Mediji namenjajo obračunu veliko pozornosti, tudi sam sem opravil toliko intervjujev kot še nikoli v življenju. Na travo se ne bo treba veliko prilagajati, saj zadostuje že en sam trening.

Samir Handanovič:
Tekma generacije to še ni, saj še prihajamo. Pritisk je tudi na nas. Moramo si sami ustvarjati pritisk, če želimo, da kdaj uspemo. Mislim, da smo kot moštvo boljši.

Šteje samo izid!
Za konec oddaje Pozdrav Afriki, ki na TVS 2 poteka vsak ponedeljek ob 22.00 in pripravlja gledalce na SP 2010, je Bojan Prašnikar ocenil svojega trenerskega učenca: "Dozorel je kot trener. V zadnjih treh mesecih smo videli veliko pozitivno spremembo, v kateri se vidi Kekov podpis." In še kaj je bistvo takšnega dvoboja? "V kvalifikacijah ni več tistega, da smo lepo igrali. Šteje samo izid!"

Pozdrav Afriki, ogrevanje za mundial
Nogometaši že pilijo formo za Ruse
Ruski športni novinarji o Sloveniji
Hiddink ceni Kekove varovance