Tomaž Kavčič in njegov pomočnik Robert Englaro sta pred najtežjo tekmo v karieri. Poraz bi kaj lahko pomenil slovo od selektorskega stolčka. Foto: EPA
Tomaž Kavčič in njegov pomočnik Robert Englaro sta pred najtežjo tekmo v karieri. Poraz bi kaj lahko pomenil slovo od selektorskega stolčka. Foto: EPA
Andraž Šporar in Milivoje Novaković
Kakšne nasvete je Andražu Šporarju dal tehnični vodja reprezentance Milivoje Novaković? Foto: www.alesfevzer.com
Amir Dervišević
Amir Dervišević na ponedeljkovem zboru na Brdu pri Kranju. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Bijol
Bojan Jokić o 19-letnem debitantu v reprezentanci Jaki Bijolu: "Z njim sem se srečal že v Rusiji, po tekmi proti CSKA-ju sva se pogovarjala 10 minut. Oba tedaj nisva igrala, jaz zaradi kartonov, on je bil poškodovan. Vidimo, da je izjemen igralec." Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija
"Mogoče bomo tokrat zaradi dva dni daljših priprav na tekmi bolj spočiti oziroma bolj sveži," je o sobotnem terminu srečanja dejal Miha Zajc (desno). Septembra so imeli Slovenci za pripravo na prvo tekmo proti Bolgariji dva dni manj časa. Foto: www.alesfevzer.com
V Oslu Slovenci iščejo prekinitev neugodne tradicije
Znana slovenska začetna enajsterica za Norvežane
Kavčič: Pričakujem, da bomo prekletstvo z Norveško prekinili

Če je utrip v širši javnosti negativen, so nas vsaj varovanci Tomaža Kavčiča te dni poskušali spodbuditi k bolj pozitivnemu pogledu na drugi cikel novoustanovljenega reprezentančnega tekmovanja. "Mogoče na eni tekmi eksplodiramo in bo vse, kakor je treba. Nogomet je res nepredvidljiv, v njem sem doživel že vse. Zato vedno verjamem, da se lahko zgodi marsikaj," je bila na primer izjava kapetana Bojana Jokića, ki smo jo slišali že prvi dan priprav na Brdu pri Kranju.

"Ko ti ne gre, se vse obrne proti tebi, tudi sodniki in druge stvari. Tako je v univerzumu, prevlada negativna energija. To lahko obrnemo samo igralci s še večjim trudom na treningih in tekmi," se je najizkušenejši član slovenske reprezentance spomnil črne septembrske nedelje na Cipru, kjer nič ni šlo tako, kot je treba. Ob slabi igri je Slovencem hrbet obrnila tudi sreča. Po nepravilno razveljavljenem zadetku Andraža Šporarja, ki bi prinesel zmago, je minuto pozneje sledil avtogol Petra Stojanovića in zelo boleč poraz z 2:1

Med najiskrenejšimi je bil ob obračanju na dogodke izpred meseca dni Domen Črnigoj: "Po tekmi mi ni bilo vseeno, še nekaj časa se nisem počutil dobro. Videl sem razočaranje med ljudmi. Enako smo se počutili igralci. Če bi dali res vsi vse od sebe, po mojem mnenju proti takšnemu tekmecu ne bi mogli izgubiti."

Zajc: Nimamo kaj skrivati, moramo zmagati
Tokratna reprezentanca, ki bo stala nasproti Sloveniji, bi po vseh kazalnikih morala biti višja ovira kot Ciper, vendar se igralci zavedajo, da izgovorov v takšnem položaju ne more biti več in da danes rešujejo glavo tudi selektorju. "Nimamo kaj skrivati, moramo zmagati, da dobimo tudi zmagovalno miselnost, ki jo potrebujemo," je zatrdil Miha Zajc.

Sprememb v začetni postavi bo sicer znova precej in ne moremo reči, da ni res, kar še dodaja nova slovenska "desetka": "Škoda, da nismo nikoli v popolni postavi. Mogoče tudi zaradi tega ne pokažemo realnega stanja te reprezentance." Nekaj več časa za uigravanje je tokrat vendarle bilo in Zajc je včeraj dejal, da so se s soigralci bolje ujeli.
"Mogoče bomo tokrat zaradi dva dni daljših priprav na tekmi bolj spočiti oziroma bolj sveži. Moramo biti konkretnejši v napadu, več si moramo upati, več nas mora biti v zaključku. Ne smemo pa tudi na prelahek način prejemati zadetkov," je pripomnil že pred dnevi.

Jokić: Treba se je po domače "stepsti"
Črnigoj bo eden izmed tistih, ki bo zaradi številnih poškodb igral več, kot bi sicer. "Mlajši igralci moramo dokazati, da lahko selektor zelo resno računa tudi na nas, in izkoristiti vsako priložnost, ki se ponudi," poudarja Škofjot, ki se v četrti sezoni igranja v Luganu bliža stotemu nastopu v švicarski ligi (ima jih 94), poleti pa je bil z eno nogo že v Chievu, vendar prestopa zaradi računovodskih težav Italijanov naposled ni bilo. V članski reprezentanci bo na igrišče stopil petič.

Jokić je slikovito opisal, kaj pričakuje od manj izkušenih mož: "Če bi z Boštjanom Cesarjem igral človek, ne jezi se, in bi on izgubil, bi se lahko skregal z mano. To so fantje z močnim značajem, ki vedno želijo zmagati. Takšnega karakterja mi še ne znamo pokazati. Čim prej ga pokažemo, bolje bo za ekipo. Vsak igralec, ki pride v reprezentanco, mora vedeti, kako pomembna je, koliko igralcev je gradilo njen kult. Treba se je po domače 'stepsti', samo da se iztrži pozitiven izid."

Dervišević: Če bo treba, bom prevzel odgovornost
Glede na napovedi, bo moral v nasprotju s tekmo v Nikoziji na klopi tokrat počakati Amir Dervišević, igralec meseca avgusta v Prvi ligi TS. Na položaju zadnjih veznih igralcev bosta začela Rene Krhin in Leo Štulac. Najboljši podajalec slovenske lige bi bil lahko s svojimi prostimi streli močno orožje v nadaljevanju tekme: "V klubu mi gre res dobro in imam veliko podaj. Če bo treba, bom prevzel odgovornost in izvajal prekinitve tudi tu. Tudi v reprezentanci imamo dobre skakalce."

Ob koncu srečanja proti Bolgariji je na zelenico vstopil prav s tem namenom, a je prekinitve v končnici še naprej izvajal Jasmin Kurtić: "V reprezentanci imam še premalo odigranih tekem, da bi se javljal za izvajanje prostih strelov. Bili so starejši igralci in sem jim pustil. V klubu ne bi pustil."

Na Cipru je Dervišević začel akcijo za edini zadetek Slovenije. "To je moj slog igre, prenos dolge žoge na stran z diagonalo. Tako igram že nekaj časa. Videl sem, da ima Jokić prostor, on pa je lepo našel Berića. Želim si, da bi večkrat tako poslal predložek pred vrata," je vezist Maribora mimogrede spodbudil kapetana.

Lagerbäck: Kampla je težko nadomestiti
Tudi norveški selektor Lars Lagerbäck ima precej težav. Manjkali bodo kar trije od štirih mož, ki redno igrajo v obrambni vrsti. 70-letni Šved je včeraj pred kamerami in mikrofoni razmišljal tudi o manjkajočih članih slovenske izbrane vrste: "Tudi brez njih Slovenija igra enako. Je pa na primer Kampla težko nadomestiti, saj lahko žogo hitro pripelje daleč pred tekmečeva vrata."

Na tribunah stadiona Ullevaal naj bi se zbralo približno 15.000 gledalcev. "Najpomembneje je, da gremo na tekmo z enako energijo kot Norvežani, da ne pademo pod vpliv stadiona in občinstva. Želimo pa si iz strnjene sredine hitrejši prehod v napad in posledično več priložnosti za zadetek," je na petkovi novinarski konferenci še enkrat ponovil Kavčič.

LIGA NARODOV

LIGA C, skupina 3

Sobota ob 18.00:
NORVEŠKA – SLOVENIJA

Verjetni postavi:

Norveška (4-3-3): A. Jarstein; Elabdellaoui, Hovland, Rosted, Linnes; M. Elyounoussi, Johansen, Henriksen, Fossum; King, T. Elyounoussi.
Slovenija (4-2-3-1): Belec; Skubic, Krajnc, Mevlja, Jokić; Štulac, Krhin; Bezjak, Zajc, Črnigoj; Šporar.

Sodnik: Daniel Siebert (Nemčija)
Ob 20.45:
BOLGARIJA – CIPER

Torek ob 20.45:
NORVEŠKA – BOLGARIJA
SLOVENIJA – CIPER

Petek, 16. novembra, ob 20.45:
CIPER – BOLGARIJA
SLOVENIJA – NORVEŠKA

Ponedeljek, 19. novembra, ob 20.45:
CIPER – NORVEŠKA
BOLGARIJA – SLOVENIJA

Prenosi vseh tekem Slovenije na TV SLO 2 in MMC-ju.

Lestvica:
BOLGARIJA          2  2 0 0  3:1  6
NORVEŠKA           2  1 0 1  2:1  3
CIPER              2  1 0 1  1:2  3
SLOVENIJA          2  0 0 2  2:4  0

V Oslu Slovenci iščejo prekinitev neugodne tradicije
Znana slovenska začetna enajsterica za Norvežane
Kavčič: Pričakujem, da bomo prekletstvo z Norveško prekinili