Hitri in spretni Argentinec Paulo Dybala bo pri Juventusu po vzoru Zinedina Zidana, Andree Pirla in Liliana Thurama nosil številko 21. Mladeniča, ki je v lanski sezoni dokončno potrdil svojo nadarjenost pri Palermu, že dobro pozna tudi Samir Handanović. Foto: Reuters
Hitri in spretni Argentinec Paulo Dybala bo pri Juventusu po vzoru Zinedina Zidana, Andree Pirla in Liliana Thurama nosil številko 21. Mladeniča, ki je v lanski sezoni dokončno potrdil svojo nadarjenost pri Palermu, že dobro pozna tudi Samir Handanović. Foto: Reuters
Edin Džeko
Edin Džeko je s prihodom v Rim obnorel navijače Rome. Foto: EPA
Josip Iličić
Josip Iličić je bil po burnem jesenskem delu ob koncu lanske sezone z osmimi zadetki celo najboljši strelec Fiorentine. Foto: EPA
Roberto Mancini
Roberto Mancini je svoje drugo obdobje na klopi Interja začel 14. novembra lani. Foto: EPA
Siniša Mihajlović in Gianluigi Buffon
Siniša Mihajlović in Gianluigi Buffon se bosta od zdaj srečevala na derbijih med Milanom in Juventusom. Foto: EPA
Antonio Cassano
Antonio Cassano je za Sampdorio že igral med letoma 2007 in 2011. Foto: EPA
Valter Birsa in Gervinho
Valterja Birso je Chievo pred začetkom sezone dokončno odkupil od Milana. Foto: EPA

V calciu se seveda še vedno obrača veliko manj denarja kot v Španiji, Angliji in Nemčiji, tudi tistih največjih zvezdnikov je precej manj, toda dosežki klubov v lanskih evropskih pokalih so nakazali, da je pred nogometom pri naših zahodnih sosedih vsekakor svetlejše obdobje. Juventus je igral v finalu Lige prvakov, Fiorentina in Napoli pa v polfinalu Evropske lige.

Juventus išče še okrepitve v vezni vrsti
Stara dama
je prvi favorit za nov, že peti zaporedni naslov prvaka. Torinčanom je ta dosežek edinkrat uspel med letoma 1931 in 1935. Ekipa je pred sezono sicer doživela kar nekaj sprememb, toda nedvomno ostaja zelo močna. Navijači bodo najbolj pogrešali trio, ki je v mestu pod Alpami pustil velik pečat - v slovo so pomahali Arturo Vidal (Bayern), Andrea Pirlo (New York City) in Carlos Tevez (Boca Juniors). Glavne okrepitve so Mario Mandžukić (Atletico Madrid), Paulo Dybala (Palermo), Sami Khedira (Real Madrid; začetek sezone bo zaradi poškodbe izpustil), Simone Zaza (Sassuolo) in branilec Alex Sandro (Porto). Prestopni rok še ni končan. Velika Juventusova želja je Julian Draxler, a ga Schalke za zdaj ne želi prodati. Kot kandidati za prihod v Torino se omenjajo tudi Asier Illarramendi (Real Madrid), Juan Cuadrado in Willian (oba Chelsea).

Džeko in Salah nova aduta Rome
Roma se zdi še močnejša kot v zadnjih letih, trener Rudi Garcia je zelo zadovoljen s poletno tržnico. Kako tudi ne bi bil, saj so Rimljani zadržali vse ključne može, konkurenco v moštvu rumeno-rdečih pa so zaostrila res zanimiva imena - Edin Džeko (posojen iz Manchester Cityja), Mohamed Salah (posojen iz Chelseaja), vratar Wojciech Szczesny (Arsenal) in Antonio Rüdiger (Stuttgart). Kapetan Francesco Totti bo prihodnji mesec dopolnil 39 let, a bo še naprej teptal travo na Olimpicu. Član Rome je vse od leta 1989.

Klose na prisilni počitek
Tudi pri Laziu odhodov pomembnejših nogometašev ni bilo, okostje ekipe na čelu z Antoniom Candrevo in Felipejem Andersonom je ostalo. Začetek sezone bo izpustil Miroslav Klose, ki bo zaradi poškodbe počival 20 dni. Od novincev velja omeniti nekdanjega člana Manchester Uniteda Ravela Morrisona (nazadnje West Ham), ki se ga je v Rimu že oprijel vzdevek "novi Gazza". Spomin na Paula Gascoigna je pri navijačih Lazia po dveh desetletjih še vedno živ.

Gomez odšel, Iličić ne
Slovenski ljubitelji nogometa bodo pozorno spremljali Fiorentino. Josip Iličić je kljub namigom o selitvi naposled ostal v Firencah, kar si je tudi želel. Pri novem trenerju, Portugalcu Paulu Sousi, se je na pripravljalnih tekmah dokazal, tako da njegovo mesto v začetni postavi ni ogroženo.

Največja okrepitev za Violo je vrnitev Giuseppeja Rossija, seveda če ne bo imel več težav s poškodbami, potem ko je bil v zadnjih letih več na operacijski mizi kot na igrišču. Iz Atletica Madrid je prišel obrambni vezist Mario Suarez, iz Dnipra pa hrvaški napadalec Nikola Kalinić, a precej daljša je vrsta znanih igralcev, ki so iz kluba odšli: Mario Gomez (posojen v Bešiktaš), vratar Neto (Juventus), Stefan Savić (Atletico), David Pizarro (Santiago Wanderers), Alberto Aquilani (Sporting Lizbona), Juan Manuel Vargas (Betis). V mestu ob reki Arno veliko pričakujejo od 21-letnega Federica Bernardeschija, ki ga kličejo "novi Baggio". Lani je v krstni sezoni pol leta počival zaradi poškodbe, med pripravami na novo pa je zabil dva gola Barceloni.
Sarriju zaupana naloga za nov vzpon Napolija
V Napoliju je Rafo Beniteza po odhodu v Real nadomestil novi trener Maurizio Sarri. Cenjeni taktik je zadnje tri sezone uspešno vodil Empoli. Med prišleki pri igralcih izstopa Brazilec Allan, lani najboljši v ligi po ukradenih žogah. Nekdanji svetovni mladinski prvak z Brazilijo se je od leta 2012 kalil pri Udineseju. Neapelj sta zapustila Gökhan Inler (Leicester) in Walter Gargano (Monterrey), po posojah v zadnjih dveh letih pa so se v klubu dokončno odrekli tudi junaku letošnje Cope Americe Eduardu Vargasu, ki je podpisal za Hoffenheim.

Mancini si želi še Coentraa ali Criscita
Milanska kluba po katastrofalni sezoni napovedujeta boj za višja mesta. Interju je največji ulov uspel z nakupom "novega Vieire" Geoffreyja Kondogbie (Monaco). V Italijo se je vrnil Stevan Jovetić (Manchester City), novi štoperski par pred Samirjem Handanovićem sestavljata Miranda (Atletico Madrid) in Jeison Murillo (Granada), novinec je prav tako Martin Montoya (Barcelona). Prišel naj bi še Ivan Perišić (Wolfsburg), trener Roberto Mancini pa si želi tudi Fabia Coentraa (Real Madrid) ali Domenica Criscita (Zenit). Od San Sira so se poslovili Mateo Kovačić (Real Madrid), Xherdan Shaqiri (Stoke City) in Zdravko Kuzmanović (Basel). Juto Nagatomo naj bi odšel na posodo v Genoo.

Mihajlović na klopi, Bacca v napadu
Milan še vedno lovi Zlatana Ibrahimovića, ki naj bi po morebitnem odhodu iz PSG-ja gotovo prišel k rdeče-črnim. Tudi če bo Šved ostal v Franciji, navijači Milana ne morejo biti razočarani nad poletnimi potezami vodstva kluba. Za trenerja so pripeljali Sinišo Mihajlovića, z njim je iz Sampdorie kot zadnja okrepitev prišel še vezist Roberto Soriano. Napad sedemkratnih evropskih prvakov je močnejši za Carlosa Bacco (Sevilla) in Luiza Adriana (Šahtar Doneck), obramba pa za 20-letnega Alessia Romagnolija, čigar vzdevek je "novi Nesta". Otrok Rome je bil lani na posodi pri Sampdorii.
Osrednji branilec je še Brazilec Rodrigo Ely, ki je že igral za mladince Milana, lani pa se je "šolal" pri drugoligašu Avellinu. Po seriji poškodb bo na zelenici znova več časa Riccardo Montolivo. Nekoliko iz ozadja bo na priložnost čakal 19-letni Argentinec Jose Mauri (Parma), ki ga primerjajo s Javierjem Mascheranom. Odšli so Stephan El Shaarawy (Monaco), Giampaolo Pazzini (Verona), Michael Essien (Panathinaikos) in Sulley Muntari (Al Ittihad). Zanimivo bo videti, kako se bo razpletla zgodba s prodajo kluba. Za pomemben lastniški delež se poteguje tajski poslovnež Bee Taechaubol.

Cassano bo moral še malo shujšati
Od preostalih prestopov omenimo vrnitev Antonia Cassana v Sampdorio, ki pa mora še kakšne tri, štiri kilograme shujšati, da bi ujel pravo formo, saj je že januarja zapustil bankrotirano Parmo. Ugiba se, da bi mu lahko v Genovo sledil tudi Mario Balotelli (Liverpool). Nekdanje moštvo Srečka Katanca sta sicer zapustila vratar Sergio Romero (Manchester United) in Samuel Eto'o (Antalyaspor). K sosednji Genoi je prišel Goran Pandev (Galatasaray). Torino bo pogrešal Mattea Darmiana (Manchester United).

Novi klubi v prvi ligi so Carpi, Frosinone in Bologna. Carpi bo domače tekme gostil v Modeni, blizu podpisa zanj je Marco Borriello (Genoa). Najodmevnejša okrepitev Bologne je Mattia Destro (Roma). Od veteranov bomo v Serie A še naprej spremljali Luco Tonija (Verona) in Antonia Di Nataleja (Udinese).

Sedem Slovencev
Poleg Iličića in Handanovića bo na italijanskih zelenicah v prvi ligi igralo še pet Slovencev. Boštjan Cesar in Valter Birsa sta člana prve postave Chieva, Jasmin Kurtić pa Atalante. Siniša Anđelković in Aljaž Struna naj bi sezono pri Palermu začela na klopi in si bosta morala mesto v udarni enajsterici še priboriti. "Tekmec" Anđelkovića je Maročan Abdelhamid El Kaoutari, ki je prišel iz Montpellierja, Struna pa se bo poskušal preriniti pred Roberta Vitiella.

Kvote za naslov prvaka na stavnici William Hill:
- Juventus 1,57
- Roma 6
- Napoli 10
- Milan 11
- Inter 11
- Lazio 13
- Fiorentina 34


1. KROG
Sobota ob 18.00:

VERONA - ROMA

Ob 20.45:
LAZIO - BOLOGNA

Nedelja ob 18.00:
JUVENTUS - UDINESE

Ob 20.45:
EMPOLI - CHIEVO (Birsa, Cesar)
FIORENTINA - MILAN (Iličić)
FROSINONE - TORINO
INTER - ATALANTA (Handanović; Kurtić)
PALERMO - GENOA (Anđelković, Al. Struna)
SASSUOLO - NAPOLI
SAMPDORIA - CARPI