Liverpool je z golom Daniela Sturridgea povedel že v 4. minuti srečanja. Foto: Reuters
Liverpool je z golom Daniela Sturridgea povedel že v 4. minuti srečanja. Foto: Reuters

Trdo garamo od začetka letošnje sezone. Menedžer Brendan Rodgers vseskozi poudarja, da je na prvem mestu ekipa in ne posameznik. Na Anfield smo prišli igrati in zmagati za navijače ter za klub.

Daniel Sturridge
Iago Aspas
Boj za žogo je bil, tako kot je na severozahodnih derbijih med najuspešnejšima kluboma v Angliji moč pričakovati, neizprosen. Foto: Reuters
Ryan Giggs
Ryan Giggs se je v končnici prvega polčasa takole prijel za glavo, ko s podajo pred vrati ni našel vtekajočega Robina van Persieja. Foto: Reuters
Steven Gerrard
Liverpoolov kapetan Steven Gerrard je proti Manchester Unitedu že večkrat dosegel zadetek s prostega strela. Takole je žogo prek živega zidu spravil v nedeljo popoldne, a je bil vratar David De Gea na mestu. Foto: Reuters
Olivier Giroud
Olivier Giroud je na Emiratesu hladnokrvno ukanil Tottenhamovega vratarja Huga Llorisa. Foto: Reuters
Mathieu Flamini in Jack Wilshere
V zaključku prvega polčasa je novi stari Arsenalov vezist Mathieu Flamini zamenjal Jacka Wilshera. Foto: Reuters
Eric Lamela
Menedžer Tottenhama Andre Villas Boas je nekaj igralnega časa ponudil tudi najnovejši okrepitvi, Ericu Lameli. Tottenham je letos poleti za okrepitve zapravil približno 125 milijonov evrov, a mu tudi to ni prineslo uspeha nad večnim tekmecem, mestnim rivalom Arsenalom. Foto: Reuters
Arsene Wenger
Arsenalov menedžer Arsene Wenger si je po zadnjem sodnikovem žvižgu dal duška. Foto: Reuters

Angleški reprezentančni napadalec, ki je ravno v nedeljo praznoval 24. rojstni dan, je odločilni zadetek dosegel že v uvodnih minutah derbija. To je bil že njegov 11. zadetek na zadnjih 9 tekmah Liverpoola.

5-kratni evropski prvaki, ki že 417 minut v prvenstvu niso prejeli zadetka, so tri zmage v uvodnih treh krogih Premier lige tako dosegli šele prvič po sezoni 1994/95, ko je ekipo vodil še Roy Evans. Z zmago nad rdečimi vragi so se povzpeli tudi na vrh prvenstvene lestvice.

Sturridge v polno še tretjič zapored
Liverpoolčani, ki so z mozaikom pred tekmo proslavili stoletnico rojstva legendarnega menedžerja Billa Shanklyja, so srečanje začeli sijajno, saj so v 4. minuti že povedli. Kapetan Steven Gerrard je pred vrata poslal predložek iz kota, Daniel Agger je predložek podaljšal do Sturridgea, ki je iz neposredne bližine z glavo zadel za 1:0. To je bil že njegov tretji zadetek v letošnji sezoni Premier lige. Rdeči vragi, ki zaradi poškodbe glave niso mogli računati na Wayna Rooneyja (bojda naj bi bil napadalec z zelenic odsoten celo do tri tedne), so nalet rdečih v naslednjih minutah ustavili in si tudi sami priigrali dve polpriložnosti. Najprej v 13. minuti iz neposredne bližine žoge v mrežo po predložku iz kota ni uspel strpati Robin van Persie, Nizozemcu je veselje s posredovanjem v zadnjem trenutku dve minuti pozneje preprečil še Glen Johnson.

Van Persie tankih živcev tik pred odmorom
V nadaljevanju prvega polčasa so se strasti nekajkrat razplamtele, "porumeneli" so Tom Cleverley, Iago Aspas, van Persie in Michael Carrick. Liverpool je bil v prvem polčasu nevaren predvsem iz protinapadov, medtem ko so gostje večkrat lepo kombinirali pred golom Simona Mignoleta, a do prave priložnosti jim je manjkala zadnja podaja. Tik pred odmorom je van Persie dvakrat izgubil živce, najprej po dvoboju z Aggerjem, nato še po obračunu s Škrtlom.

United močno pritisnil v nadaljevanju
Rdeči vragi so na začetku drugega polčasa močno pritisnili na vrata gostiteljev, polpriložnosti so se zvrstile kot po tekočem traku, po nevarnih strelih van Persieja, Ashleyja Younga in Antonia Valencie, ki je v prvem polčasu zamenjal poškodovanega Phila Jonesa, je kljub vsemu ostalo pri minimalnem vodstvu Liverpoola.

Rezervist Nani ogrel dlani Mignoleta
Liverpoolčani so se po uvodnih vročih minutah drugega polčasa zbrali in svojega nasprotnika umirili. Igra se je odvijala predvsem na sredini igrišča, kjer so bili gledalci priča neizprosnemu boju za posest nad žogo. V 72. minuti si je kapetan rdečih vragov Nemanja Vidić privoščil veliko napako, ko je slabo podal svojemu vratarju Davidu De Gei. Ta se je moral pošteno potruditi, da je žogo še pravočasno izbil pred vtekajočim Johnsonom. V 77. minuti so gostje znova nevarno zapretili, s približno 20 metrov je silovito sprožil rezervist Luis Nani, a je bil Mignolet na mestu.

V 87. minuti se je po podaji rezervista Javierja Hernandeza izjemna priložnost ponudila van Persieju, a je Nizozemec zatresel zgolj zunanji del mreže. Glavni sodnik Andre Marriner je tekmo podaljšal še za pet minut, v zadnji minuti sodnikovega dodatka je zadnji resneje zapretil Raheem Sterling.

Giroud zadel v polno
V nedeljo se je v severnem Londonu odvil še en veliki derbi - na Emiratesu je Arsenal gostil visokoleteči Tottenham. Topničarji so tekmo začeli odlično, hitro so pritisnili na vrata nasprotnika, a prvi resnejši poskus je pripadel gostom, ki so v 12. minuti prek Roberta Soldada zapravili lepo priložnost. Po lepi akciji Androsa Townsenda in Kyla Walkerja je Soldado z bližine nastreljal dobro postavljenega Pera Mertesackerja. Gostiteljev nevarna akcija Tottenhama ni zmotila, nadaljevali so pritisk in v 23. minuti povedli. Tomaš Rosicky je lepo zaposlil Thea Walcotta, ki je podal do prostega Olivierja Girouda, ta pa je žogo brez težav pospravil v mrežo.

Wilshere zamenjan pred odmorom
Varovanci Arsena Wengerja so bili preprosto boljši nasprotnik, v 30. minuti je nevarno proti vratom sprožil še Aaron Ramsey. V 42. minuti je moral zelenico zaradi trebušne gripe zapustiti Jack Wilshere. Zamenjal ga je novi stari vezist Mathieu Flamini.

Tottenham zahteval najstrožjo kazen
Na začetku drugega polčasa so gostje zahtevali najstrožjo kazen, ko je v kazenskem prostoru Soldada porinil Laurent Koscielny, a je piščalka glavnega sodnika Michaela Oliverja ostala nema. Po dobri uri igre si je Arsenal priigral novo lepo priložnost. V protinapad je zdrvel Santi Cazorla, ki je s kratko globinsko podajo v ogenj poslal Girouda, ta pa je z levico nevarno sprožil in izsilil odlično obrambo Huga Llorisa.

V 76. minuti zelo vroče pred vrati Arsenala
V 68. minuti je Mousso Dembeleja zamenjal Jermain Defoe, zaradi hujše poškodbe je moral z igrišča tudi Etienne Capoue, namesto njega je na zelenico stopil Sandro, namesto Townsenda pa Eric Lamela. V 76. minuti je bilo nato pred vrati Arsenala zelo vroče. Najprej je odbiti strel Defoeja vrhunsko ubranil Wojciech Szczesny, strel Soldada so topničarji blokirali, Walker pa je nato žogo z razdalje poslal mimo gola. Takoj zatem so na drugi strani igrišča zapretili še gostitelji, po strelu Thea Walcotta iz neposredne bližine žoge v mrežo ni uspel strpati rezervist Nacho Monreal.

Do konca derbija so si nogometaši Tottenhama na vse kriplje prizadevali poravnati izid in s težkega gostovanja odnesti vsaj točko, a so se topničarji ubranili.

3. krog, nedeljske tekme:
LIVERPOOL - MANCHESTER UNITED 1:0 (1:0)
44.411; Sturridge 4.

Liverpool: Mignolet, Johnson (78./Wisdom), Enrique, Agger, Škrtel, Leiva, Henderson, Gerrard, Coutinho (84./Alberto), Aspas (60./Sterling), Sturridge.

Man Utd:
De Gea, Evra, Jones (37./Valencia), Ferdinand, Vidić, Giggs (73./Hernandez), Carrick, Young (63./Nani), Welbeck, Cleverley, Van Persie.

Sodnik: Andre Marriner


ARSENAL - TOTTENHAM 1:0 (1:0)
Giroud 23.

Arsenal: Szczesny, Mertesacker, Koscielny, Jenkinson, Gibbs, Rosicky (79./Monreal), Wilshere (42./Flamini), Walcott (90./Sagna), Ramsey, Cazorla, Giroud.

Tottenham: Lloris, Walker, Rose, Vertonghen, Dawson, Paulinho, Capoue (75./Sandro), Townsend (75./Lamela), Dembele (69./Defoe), Chadli, Soldado.

Sodnik: Michael Oliver


WEST BROMWICH - SWANSEA 0:2 (0:1)
Davies 22., Hernandez 83.

Lestvica:
LIVERPOOL            3  3 0 0  3:0   9
CHELSEA              3  2 1 0  4:1   7
MANCHESTER CITY      3  2 0 1  8:3   6
ARSENAL              3  2 0 1  5:4   6
STOKE CITY           3  2 0 1  3:2   6
TOTTENHAM            3  2 0 1  2:1   6
MANCHESTER UNITED    3  1 1 1  4:2   4
WEST HAM             3  1 1 1  2:1   4
NORWICH              3  1 1 1  3:3   4
SOUTHAMPTON          3  1 1 1  2:2   4
CARDIFF              3  1 1 1  3:3   4
NEWCASTLE            3  1 1 1  1:4   4
ASTON VILLA          3  1 0 2  4:4   3
CRYSTAL PALACE       3  1 0 2  4:4   3
EVERTON              3  0 3 0  2:2   3
SWANSEA              3  1 0 2  3:5   3
FULHAM               3  1 0 2  2:4   3
HULL CITY            3  1 0 2  1:4   3
SUNDERLAND           3  0 1 2  2:5   1
WEST BROMWICH A.     3  0 1 2  0:3   1
                                      

Trdo garamo od začetka letošnje sezone. Menedžer Brendan Rodgers vseskozi poudarja, da je na prvem mestu ekipa in ne posameznik. Na Anfield smo prišli igrati in zmagati za navijače ter za klub.

Daniel Sturridge