Mario Götze je postal najdražji nemški nogometaš vseh časov. Za navijače boleč prestop pa je javnosti postal znan le dan predtem, ko Borussio čaka prva polfinalna tekma Lige prvakov z Real Madridom. Foto: EPA
Mario Götze je postal najdražji nemški nogometaš vseh časov. Za navijače boleč prestop pa je javnosti postal znan le dan predtem, ko Borussio čaka prva polfinalna tekma Lige prvakov z Real Madridom. Foto: EPA
Pep Guardiola
Pepu Guardioli se je očitno že izpolnila prva želja v vlogi novega trenerja Bayerna. Namesto močno kritiziranega Arjena Robnna bo imel za vlogo napadalnega krilnega vezista na voljo najboljšega mladega nemškega nogometaša Götzeja. Foto: EPA
Mario Götze in Marco Reus
Bo od sanjske naveze "črno-rumenih" Götze - Reus v novi sezoni ostal vsaj slednji? Foto: EPA
Uli Hoeness
Predsednik Bayerna Uli Hoeness ima zadnje dni veliko povedati o vse večji nekonkurenčnosti Bundeslige, zdaj pa je po sezoni, ko ima kar 20 točk prednosti pred Borussio, kupil še najboljšega igralca edinega resnega tekmeca. Foto: Reuters

20-letni čudežni deček ima z Borussio iz Dortmunda sklenjeno pogodbo, po kateri ima ob plačani klavzuli 37 milijonov evrov povsem proste roke.

Prestopno bombo je že dopoldne potrdil tudi dortmundski klub, ki je skrušeno priznal, da bo otrok Borussie in najbolj nadarjeni mladi nemški nogometaš od 1. julija letos član Bayerna. Opoldne je dogovorjeni prestop z Götzejem potrdil tudi Bayern s kratkim uradnim obvestilom kluba javnosti.

Razočaranje v klubu, ki je določil prenizko klavzulo
"Razumljivo, da smo neizmerno razočarani," je moral neprijetno novico priznati generalni menedžer kluba Hans-Joachim Watzke. "Ob tem moram poudariti, da so se Mario in njegovi zastopniki zelo spoštljivo vedli," je še dodal Watzke, ki pa bo s tem težko potolažil navijače, ki so ob prvem evropskem polfinalu po 15 letih zagnali pravo evforijo v Porurju. Ob Götzeju se grdi pogledi obetajo tudi vodstvenemu kadru Borussie, ki je v pogodbo glede na neizmerno talentiranost nogometaša postavilo tako nizko odkupno klavzulo.

Rojen Bavarec, a otrok Dortmunda
Najboljši igralec Borussie Dortmund se je sicer rodil na zahodu Bavarske, a se je zaradi očetove profesorske službe že kot otrok preselil v Dortmund, kjer je že pri 9. letih postal član BVB-ja. Pri članih je debitiral pri 17 letih, z Borussio pa je dvakrat zapored osvojil nemški naslov v letih 2011 in 2012 ter še nemški pokal 2012. Na 83 ligaških tekmah je dosegel 22 golov, obenem pa je postal stalni član nemške reprezentance, za katero ima pri 20 letih že 22 nastopov.

Götze - najdražji Nemec
Poleti se bo Götze preselil v Bayern, s katerim je le za dva milijona evrov izboljšal obstoječo pogodbo z Borussio, ki velja do poletja 2016. 37 milijonski prestop je najvišja odškodnina, ki je bila kadarkoli odšteta za kakšnega Nemca. Predtem je nemški rekord držal Mario Gomez, ki je leta 2009 za 35 milijonov evrov iz Stuttgarta prestopil kam drugam kot v Bayern. Bavarski klub drži tudi absolutni nemški rekord glede višine odškodnine - lani so Athletic Bilbau za Javija Martineza odšteli kar 40 milijonov evrov.

Rumeni Bild zjutraj objavil "bombo"
Odmevni prestop v tako občutljivem času je razkril Bild, sicer rumeni časopis, a hkrati velja najbolj prodajani časopis v Evropi tudi za precej verodostojnega na športnem področju. Dobro obveščeni Bild je še pred uradno potrditvijo razkril vse ključne podrobnosti izsiljenega prestopa. Na Bavarskem rojeni in v nogometni šoli Borussie vzgojeni napadalni vezist bo v Münchnu prejemal 7 milijonov letne plače, medtem ko je letos v Dortmundu zaslužil pet milijonov evrov.

Guardiola efekt že na delu
Po zatrjevanju nemškega časopisa pa v ospredju prestopa ni denar, ampak sodelovanje s Pepom Guardiolo, saj je Götze v januarskem intervjuju za katalonski Sport izjavil, da bi z največjim veseljem igral za trenerja, ki je z Barcelono osvojil vse, tedaj pa je ravno (ne)presenetljivo podpisal pogodbo z Bayernom. Guardiola bo po enoletnem nogometnem premoru kljub do zdaj sanjski sezoni Bavarcev poleti nadomestil Juppa Heynckesa, kateremu se izteka pogodba.

"Bomba" tik pred polfinalom Lige prvakov
Velika nemška tekmeca, ki sta si v zadnjih letih delila nemške naslove nogometnih prvakov, se bosta danes in jutri s španskima velikanoma pomerila v polfinalu Lige prvakov, pri čemer imajo Nemci zaradi všečnih in učinkovitih predstav kar lepe možnosti, da v velikem finalu na Wembleyju zaigrata Bayern in Borussia, in ne Barcelona in Real Madrid.

A pred morebitnim sanjskim dvobojem na evropski ravni čaka starega (Borussia) in novega (Bayern) nemškega prvaka še medsebojni derbi 4. maja. Po potrditvi prestopa se postavlja vprašanje, kako bo to vplivala na predstave varovancev Jürgena Kloppa in predvsem, kako bodo strastni navijači Borussie sprejeli "izdajstvo".

Odhaja tudi Lewandowki, kaj pa Reus?
Dortmund bo medtem moral v svojih vrstih najti nove nogometne bisere, ki bodo morali zapolniti velike vrzeli v Kloppovem moštvu. Že pred meseci je poletni odhod napovedal tudi prvi napadalec Poljak Robert Lewandowski, po odhodu Götzeja pa se postavlja vprašanje, kdaj in predvsem kam bo odšel še drugi čudežni deček Marco Reus.