"Svet je z Garyjem Speedom izgubil velikega človeka. Uničen sem, včeraj sem govoril z njim. Zakaj? Zakaj? Tako zelo ga bom pogrešal", piše dolgoletni soigralec Robbie Savage na Twitterju. Foto: EPA
Gary Speed
Pred slabim letom je bil Speed odlikovan z redom člana britanskega imperija. Foto: EPA

Policija je britanskim medijem sporočila, da so 42-letnega Speeda v nedeljo zjutraj našli obešenega v njegovem domovanju v Huntingtonu pri Chestru. Samomor selektorja je pretresel Wales in otoški nogometni svet, Speed pa je zapustil tudi ženo in dva otroka. Še v soboto popoldne je Speed sodeloval v nogometni oddaji BBC-ja, zjutraj pa so ga obešenega našli družinski člani.

Prvak z Leedsom, prvi s 500 tekmami v Premier ligi
Speed je kot nogometaš zbral 85 nastopov za izbrano vrsto Walesa, s čimer je zaostal le za vratarjem Nevillom Southallom. Leta 1992 je z Leeds Unitedom osvojil naslov zadnjega angleškega prvaka pred oblikovanjem Premier lige. V 20-letni igralski karieri je nastopal še za Newcastle, Everton, Bolton in Sheffield United, postal pa je tudi prvi igralec, ki je v Premier ligi odigral 500 tekem. Igralsko kariero je sklenil pri Sheffield Unitedu, pri katerem je lani začel trenersko kariero, preden je decembra lani postal selektor valižanske reprezentance.

Nazadnje s 4:1 premagal Norveško
Pod njegovim vodstvom je Wales sicer ostal brez uvrstitve na Euro 2012, zato pa so Valižani dobili zadnje tri tekme (2:0 s Švico, 1:0 v Bolgariji in 4:1 proti Norveški) in napovedali boljše predstave v prihodnosti. V času Speedovega vodenja je Wales padel na 117. mesto Fifine lestvice, kar je najslabša uvrstitev "zmajev" v zgodovini, a z zadnjimi uspehi se je Wales povzpel na 45. mesto Fifine lestvice. V kvalifikacijah za SP 2014 bo Wales igral s Hrvaško, Srbijo, Belgijo, Škotsko in Makedonijo.

Pretresen celoten Wales
Sožalja dežujejo: od prvega ministra Walesa Carwyna Jonesa, do vseh političnih strank, od znanih Valižanov, do soigralcev in prijateljev. "Besede ne morejo opisati, kako žalosten in potrt sem ob tej grozni novici," je vse, kar je lahko povedal Ryan Giggs.

"Tragedija, ki je vzela tako mladega in nadarjenega človeka, je velika izguba ne samo za njegovo družino in prijatelje, temveč za celoten narod. Izrekamo najgloblje sožalje družini. Prosimo vse, da spoštujete zasebnost njegove družine v tem zelo zalostnem času," so zapisali pri nogometni zvezi Walesa.