Nogometni klub Sion na čelu z direktorjem Massimom Domenicangelom ni bil uspešen v svojih pritožbah. Foto: EPA
Nogometni klub Sion na čelu z direktorjem Massimom Domenicangelom ni bil uspešen v svojih pritožbah. Foto: EPA

Odločitev švicarske krovne organizacije je prišla dva tedna po tem, ko ji je Fifa zagrozila z mednarodnim suspenzom v vseh tekmovanjih pod njenim okriljem. To bi vključevalo tudi prijateljsko tekmo državne reprezentance februarja prihodnje leto z Argentino ter nastope državnega prvaka Basla v osmini finala Lige prvakov februarja z Bayernom iz Münchna, čeprav seveda zadnji nimajo prav nič z zapletom v Sionu.

Vse se je začelo pred tremi leti ...
Kot je znano, je Sion je v letošnjem poletnem prestopnem roku podpisal pogodbe s šestimi novimi nogometaši (Pascalom Feindounom, Gabrijem, Mariem Mutschem, Josejem Goncalvesom, Billyjem Ketkeophomphonom in Stefanom Glarnerjem) in tudi zaigral z njimi, kljub kazni Fife o prepovedi kupovanja novih igralcev zaradi kršenja pravil pri registraciji egiptovskega vratarja Esama El Hadarija pred tremi leti. Šest zgoraj napisanih nogometašev je svoje primere predstavilo sodišču v kantonu Valais, ki je sprva odločilo, da lahko igrajo, nekaj nogometašev je nato nastopilo tudi v kvalifikacijah za Evropsko ligo proti Celticu. Sion je dvoboj dvobil, a ga je Uefa naknadno izločila iz tekmovanja.

CAS dokončno presodil v korist Uefi
Sion je nato skušal doseči odredbo o možnosti igranja nogometašev še na kantonalnem sodišču v Vaudu, kjer ima Uefa svoj sedež, a je to primer predstavilo Mednarodnemu športnemu razsodišču v Lozani, ki je odločilo v prid Uefe in potrdilo suspenz iz Evropske lige. V vmesnem času je višje sodišče v kantonu Valais prav tako zavrnilo sprva ugodeni zahtevi šesterice.

-36 točk za 12 tekem
Švicarska zveza je tako Sion kaznovala z odvzemom treh točk za vsako izmed 12 tekem, na kateri je zaigral kateri izmed zgoraj omenjenih igralcev, s čimer je klub seveda pristal na dnu razpredelnice švicarskega prvenstva s petimi točkami minusa. Sion, ki je že napovedal pritožbo na Fifo, bo moral plačati tudi pravne stroške v višini 32.655 evrov.