Jan Oblak in soigralci se veselijo velike zmage na stadionu Groupama v Lyonu. Foto: Reuters
Jan Oblak in soigralci se veselijo velike zmage na stadionu Groupama v Lyonu. Foto: Reuters
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je čestital Oblaku in mu podelil zlato odličje. Foto: Reuters
Oblak je z Benfico osvojil prvenstvo, pokal in ligaški pokal ter bil finalist Evropske lige. Za Atletico brani od 16. septembra 2014, do danes je osvojil španski superpokal ter bil finalist Lige prvakov. Foto: Reuters
Antoine Griezmann je znova dokazal, da je eden najboljših napadalcev na svetu. Foto: Reuters
Kapetan Gabi je postavil končni izid. Foto: Reuters
Poškodovani Dimitri Payet je v 32. minuti v solzah zapustil zelenico. Foto: Reuters

25-letni Škofjeločan je v svojem tretjem velikem evropskem klubskem finalu prišel do naslova. V sezoni 2013/14 je že igral v finalu Evropske lige z Benfico. Dve sezoni zatem je branil tudi v finalu Lige prvakov z Atleticom proti madridskemu Realu.
Do danes je uspelo le Katancu
Z evropskim klubskim naslovom se lahko pohvali le še nekdanji selektor Slovenije Srečko Katanec, ki je v sezoni 1989/90 s Sampdorio v finalu Pokala pokalnih zmagovalcev po podaljšku premagal Anderlecht. Katanec je sicer igral tudi v finalu Pokala Uefa s Stuttgartom in Lige prvakov s Sampdorio. V samostojni Sloveniji je v finalu Lige prvakov igral tudi Zlatko Zahovič, ki je izgubil finale Lige prvakov v dresu Valencie v sezoni 2000/01 po enajstmetrovkah proti Bayernu.

Germain ni uspel kronati uvodne premoči Marseilla
Evropski prvaki iz leta 1993 so začeli odločno. Že v 3. minuti je Dimitri Payet sijajno zaposlil Valera Germaina, ki se je izognil prepovedanemu položaju in z desne strani prišel pred Oblaka. Slovenski reprezentančni vratar je skušal zapreti kot, zato je zapustil vrata, Germain pa ni dobro zadel žoge in poslal jo je mimo vrat. Francozi so imeli precej večjo posest v uvodne četrt ure, na sredini igrišča so z agresivno igro prišli do premoči.
Griezmann z veseljem sprejel darilo
Atletico v uvodnih 20 minutah ni sestavil niti ene akcije, v 21. minuti pa je povedel. Vratar Marseilla Steve Mandanda je slabo podal do Andreja Franka Zamba, žoga se je odbila naravnost na nogo Gabija, ki jo je takoj podaljšal do Griezmanna. Odlični napadalec je brez težav matiral Mandandaja z levo nogo.
Payet z igrišča v solzah že po pol ure
Tudi do konca polčasa ekipi praktično nista ogrozili vrat. Nov velik udarec za Marseille se je zgodil v 32. minuti, ko je moral trener Rudi Garcia zamenjati ne popolnoma pripravljenega kapetana Payeta. Zvezdnik je zaradi poškodbe v solzah predčasno končal tekmo. Zamenjal ga je Maxime Lopez.

Odločitev takoj na začetku drugega polčasa
Tudi drugi polčas se je začel po okusu colchonerosov. V 49. minuti so Španci, ki jih zaradi kazni tokrat ni vodil Diego Simeone (tekmo je spremljal s tribune), podvojili prednost v deževnem Lyonu. Spretni Griezmann se je lepo odkril v kazenskem prostoru, prišel do žoge po podaji Kokeja in jo spodkopal čez Mandandaja za 2:0. Francozi so bili šokirani, njihova igra je popolnoma razpadla in hitro bi lahko prejeli še tretji zadetek. V 53. minuti je Diego Godin po kotu z glavo le za nekaj centimetrov zgrešil.

Mitroglou v vratnico, Gabi v polno
Atletico je spretno uspel zadržati prednost. V 81. minuti je imel Marseille največjo priložnost na tekmi. Z glavo poskusil rezervist Kostas Mitroglou, a je zadel notranji del vratnice. To res ni bil večer nogometašev Marseilla. V 89. minuti je piko na i postavil kapetan Atletica Gabi, ki je po podaji Kokeja z diagonalnim strelom zatresel mrežo z desetih metrov. V zadnji minuti je ob velikem navdušenju navijačev vstopil še Fernando Torres, ki bo po koncu sezone zapustil Atletico.

Tretja zmaga Atletica in tretji finalni poraz Marseilla
Atletico je osvojil tretji naslov v tem tekmovanju v zadnjih osmih letih. V letih 2010 in 2012 je slavil v Evropski ligi, v letih 2014 in 2016 pa je izgubil finale Lige prvakov proti madridskemu Realu.
Marseille, ki je v zadnjem krogu kvalifikacij za Evropsko ligo izločil Domžale (1:1 in 3:0), je v finalu Pokala Uefa izgubil že tretjič. Leta 1999 je bila boljša Parma s 3:0, leta 2004 pa Valencia z 2:0.

Griezmann: Izkoristili smo njihove napake
"Odlično smo izpolnili naš načrt. Ključna je bila trdna obramba. Izkoristili smo njihove napake. Marseille je zelo dobra ekipa, ki ima odlične napadalce. Od doma sem odšel s 14 leti, saj sem želel osvajati lovorike. To je moj drugi naslov in upam, da jih bom v naslednjih letih posvojil še veliko," je bil zadovoljen najboljši igralec tekma Griezmann.

Garcia: Poškodba Payeta velik udarec
Francozi so bili seveda zelo razočarani. "Končni izid ni realen pokazatelj dogajanja na igrišču. Zmagala je izkušenejša ekipa, ki zna odigrati velike tekme. Nimamo se česa sramovati, saj smo izgubili proti moštvu, ki je v zadnjih letih dvakrat igralo v finalu Lige prvakov. Velik udarec za nas je bila poškodba Payeta. Naša ekipa je najbolj nevarna prav ob prekinitvah, kjer je Payet ključen s svojimi podajami," je pojasnil trener Marseilla Rudi Garcia.

Evropska liga, finale, Lyon:
Marseille - ATLETICO MADRID 0:3 (0:1)
55.768; Griezmann 21., 49., Gabi 89.

Marseille: Mandanda, Amavi , Luiz Gustavo , Rami, Sarr, Zambo, Sanson, Ocampos ( 55./N'Jie ), Payet ( 32./Lopez), Thauvin, Germain ( 74./Mitroglou).

Atletico Madrid: Oblak, Vrsaljko ( 46./Juanfran), Gimenez, Godin, Lucas Hernandez , Gabi, Saul Niguez, Correa ( 88./Teye Partey), Koke, Griezmann ( 90./Torres), Diego Costa.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)


Zmagovalci Pokala Uefa/Evropske lige od leta 2000:
2000 Galatasaray
2001 Liverpool
2002 Feyenoord Rotterdam
2003 Porto
2004 Valencia
2005 CSKA Moskva
2006 Sevilla
2007 Sevilla
2008 Zenit St. Peterburg
2009 Šahtar Doneck
2010 Atletico Madrid
2011 Porto
2012 Atletico Madrid
2013 Chelsea
2014 Sevilla
2015 Sevilla
2016 Sevilla
2017 Manchester United
2018 Atletico Madrid