Predsednik Mure Miroslav Topić o tem, kakšna bo ekipa v naslednji sezoni (trenerju Anteju Šimundži je v četrtek potekla pogodba):
Predsednik Mure Miroslav Topić o tem, kakšna bo ekipa v naslednji sezoni (trenerju Anteju Šimundži je v četrtek potekla pogodba): "Dogovor je bil, da se usedemo skupaj, ko bo znana odločitev o licenci, zato se bomo prihodnji teden sešli tako s trenerjem kot igralci. Želimo, da ogrodje ekipe ostane nespremenjeno, prav tako želimo zadržati trenerja, ki je motor tega moštva." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Fazanerija
Razsvetljava na stadionu (še) ni pogoj za pridobitev licence, saj je NZS omilil to zahtevo. Sprva bi morali imeti vsi prvoligaši žaromete že v pretekli sezoni, zdaj pa je rok za njihovo postavitev 30. junij 2013. V Murski Soboti to vprašanje trenutno ni tako v ospredju, pomembnejša je ureditev slačilnic in prostorov za sodnike. S tem bi lahko julija v Evropi igrali v Fazaneriji. Topić je prepričan, da bodo v lokalnem okolju našli gradbeno podjetje, ki bo to pravočasno uredilo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mura 05
Lani so govorice o morebitnih finančnih vlagateljih z Muro povezovale tudi najbogatejšega Prekmurca Stanka Polaniča (Intering Holding) in avstrijsko podjetje Red Bull, letos so bili aktualni Italijani in Nigerijci. Kdo bo na koncu res vložil denar v ponos prekmurskega nogometa? Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Miroslav Topić
Miroslav Topić je vodja obrata podjetja Rene Lezard (ukvarja se z izdelovanjem oblačil) na Goričkem. V Muro je prišel, ko je v klub včlanil svojega sina, februarja 2010 pa je postal predsednik. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Na prvi stopnji si jim ni uspelo zagotoviti licence za nastopanje v prvi ligi in evropskih pokalih za naslednjo sezono in kazalo je že, da po vseh težavah z iskanjem primernega mecena (zgodba s skrivnostnim italijanskim investitorjem se je sprevrgla v pravo farso) iz te moke ne bo kruha. V zadnjih dneh se je vendarle zgodil preobrat.
Rešitev v zadnjem trenutku
V torek so se pojavile prve informacije, da so se igralci in drugi upniki (tudi Davčna uprava RS) na svojih računih razveselili zneskov, ki jim jih je klub dolgoval še za leto 2011 (kar je pogoj za prejem licence), in da so se dogovorili tudi o načinu poplačila dolgov za letošnje leto, kar naj bi se zgodilo v kratkem. V četrtek popoldne, ko je zasedala licenčna komisija za pritožbe, je tako iz pisarn Nogometne zveze Slovenije prišla pričakovana novica - Muri je bila prižgana zelena luč.

Nekaj dvomov se je kljub temu pojavilo. V Kopru, ki je kot četrtouvrščeno moštvo letošnjega prvenstva še upalo na Evropo v primeru zavrnitve Murine pritožbe, so odločitev komisije sprejeli z začudenjem, saj po njihovem mnenju v Fazaneriji vseh meril za licenciranje niso izpolnili do predvidenega roka, to je do 15. maja, ko se je iztekel rok za pritožbo. Na Bonifiki zato razmišljajo tudi o morebitni zahtevi za revizijo postopka licenciranja in ugotavljanje morebitnih nepravilnosti, čeprav pravilnik komisiji resda dovoljuje podaljšanje roka za oddajo dokazil, kar je najbrž izkoristila v tem primeru.

Topić še vedno skrivnosten
Od kod se je v Murski Soboti nenadoma znašlo približno 275 tisoč evrov, še ni povsem znano. Po nekaterih informacijah naj bi bil ključen prispevek tamkajšnje občine oziroma župana Antona Štihca, po drugih je denar prispeval nekdo drug. Predsednik kluba Miroslav Topić je bil v pogovoru za MMC glede tega še skrivnosten, vendar obljublja, da bo čez 10-14 dni sklicana novinarska konferenca, na kateri bodo povedali kaj več: "Še vedno smo v procesu pridobivanja denarja z dogovarjanjem z lokalno skupnostjo, morebitnimi investitorji, manjšimi in večjimi pokrovitelji. Ne gre namreč samo za to licenco, ampak tudi našo prihodnost. Pred nami so nove obveznosti."
O njegovi vlogi pri reševanju Mure smo želeli povprašati tudi Štihca, a po telefonu ni želel odgovarjati na naša vprašanja. Prosil nas je, da mu jih naslovimo po elektronski pošti, njegove odgovore pričakujemo v ponedeljek.
Ne boji se "italijanskega" scenarija
Tako ostaja nerazčiščeno tudi to, ali je imelo morda kaj pri vsem skupaj nigerijsko podjetje Soltey International Services Limited iz Lagosa, ki je želelo "pomagati" s finančno injekcijo 500 tisoč evrov in podpisati pogodbo o petletnem sodelovanju. Ugibanja o vstopu Nigerijcev v klub so na začetku tedna vznemirila ravnico, saj je bila tudi okoli njih - podobno kot velja za Italijane - kljub sodobnim informacijsko-komunikacijskim kanalom ovita gosta megla, kar za transparentnost poslov ni prav dober obet.

Topić je danes izdal le, da se pogovarjajo z resnimi vlagatelji, ki niso iz Slovenije, ne boji pa se "italijanskega" scenarija: "Tudi projekt Italijanov je bil na realnih tleh, a se je nato nepričakovano zalomilo. Zdaj so zadeve preverjene, k njim smo pristopili drugače. Verjamem, da je to to in prihodnost za naš klub. Več pa ne bi rad povedal, dokler stvari niso dokončno razčiščene in razjasnjene. Preteklost nas je nekaj naučila."

Urediti bo treba slačilnice in sobe za sodnike
"Bog ne daj, da projekt ne uspe, ker potem gre Mura dobesedno v peto ligo," je konec januarja ob dogovarjanjih s predstavniki v Londonu registriranega podjetja Geofocus Solutions dejal vodilni mož soboškega prvoligaša. Dogovor o sodelovanju je bil nato na sestanku med predstavniki italijanskih vlagateljev, vodstvom kluba in vodstvom občine tudi sklenjen, a pogodbe nikoli podpisane. Iz tedna v teden in iz meseca v mesec so iz Fazanerije prihajale novice o skorajšnjem formaliziranju sodelovanja, toda iz vsega ni bilo nič. Skrivalnic je bilo vedno več, Topić pa se je vse bolj zavijal v molk. Nogometaši na zelenici so medtem igrali bolj odprto igro kljub zelo težkemu položaju - in uspeli.

Kje bodo igrali domače evropske tekme, še ni dokončno jasno. Fazanerija (še) ne ustreza merilom Uefe, zato so se v klubu odločili, da Evropski nogometni zvezi prijavijo lendavski stadion in da bodo julija prvega tekmeca v kvalifikacijah za Evropsko ligo (žreb bo 25. junija) gostili tam. Možnost je bil še Maribor, vendar so Sobočani dali prednost bližnjim sosedom. Če pa bodo na domačem stadionu pravočasno uredili slačilnice in sobe za sodnike, bo lahko Evropo pozdravila tudi Fazanerija. "Stara" Mura je v evropskih tekmovanjih zadnjič nastopila leta 1998, ko jo je v Pokalu Uefa izločil danski Silkeborg.

O prihodnosti Nafte bo več znano 18. junija
V Murski Soboti se na srečo ni ponovil scenarij iz leta 2005, ko si je Mura tako kot letos na igrišču zagotovila obstanek v prvi ligi, a ni dobila licence, ker ni izpolnjevala tako pravnih kot finančnih meril. Naslednik Mure Nogometno društvo Mura 05 je svojo pot začelo v tretji ligi, že v prvi sezoni napredovalo v drugo, lani pa po odpovedi Aluminija in Interblocka kot četrtouvrščeno moštvo druge lige dobilo vabilo NZS-ja za igranje v Prvi ligi si.

Upravni odbor kluba je odločil, da se bo z izzivom spoprijel, realisti pa so se že tedaj spraševali, ali bo Pomurje zmoglo "preživeti" dva prvoligaša, ki si ju ne privošči niti veliko bogatejša Ljubljana. Za Nafto se je letošnja sezona končala klavrno. Zasedla je zadnje mesto, ni izpolnila licenčnih zahtev, na koncu pa še umaknila pritožbo glede licenciranja. 18. junija bo skupščina kluba, ko bo bržkone več znano o prihodnosti lendavskega moštva. V dodatnih kvalifikacijah za uvrstitev v prvo ligo se bosta v soboto in sredo pomerila Triglav in Roltek Dob.