Igor Bišćan pričakuje odločno, pogumno in disciplinirano Olimpijo. Foto: Borut Živulović/BoBo
Igor Bišćan pričakuje odločno, pogumno in disciplinirano Olimpijo. Foto: Borut Živulović/BoBo
Igor Biščan
Igor Bišćan je postal novi trener Olimpije. Foto: Reuters

Veselim se novih izzivov. Olimpija je velik klub z veliko potenciala in dobrimi razmerami za uspeh. Podrobno sem analiziral letošnje tekme Olimpije in vlogo vsakega igralca. Delati začnemo takoj, časa ni na pretek.

Igor Bišćan
Igor Bišćan
Igor Bišćan (v sredini) je na evropskem prizorišču pustil največji pečat v dresu Liverpoola, ki ga je nosil med letoma 2000 in 2005. Z Liverpoolom je leta 2005 v Carigradu tudi osvojil naslov evropskega prvaka. Foto: Reuters

Je vztrajen človek, ki ve, kako se na tekmah zmaguje. Zaveda se izziva, ki ga ima Olimpija ... To leto smo zatajali, moramo se vrniti na pot, ki smo jo začrtali pred dvema letoma.

Mandarić o Bišćanu
Milan Mandarić
Predsednik kluba Milan Mandarić, ki je pogovore z drugimi kandidati končal takoj po tem, ko je spoznal Bišćana, je izrazil prepričanje, da bodo zmaji z novim trenerjem dobili novo energijo, zagon in odločnost. Foto: Borut Živulović/BoBo
Bišćan napovedal hrabro in odločno Olimpijo

"Veselim se novih izzivov. Olimpija je velik klub z veliko potenciala in dobrimi razmerami za uspeh. Podrobno sem analiziral letošnje tekme Olimpije in vlogo vsakega igralca. Delati začnemo takoj, časa ni na pretek," je dejal novi strateg ljubljanske zasedbe.

"Pričakujem pogumno, odločno, disciplinirano Olimpijo, ki bo v ponos navijačem," je povedal Bišćan na novinarski konferenci. Od igralcev bo zahteval "maksimalen" pristop, saj ta prinaša dobre rezultate, je dodal. Vsi, ki delajo v klubu, bodo morali odgovorno jemati svoj položaj: "Vem, da je to izrabljena fraza, pa vseeno, od svoje ekipe pričakujem, da bo igrala disciplinirano in odgovorno, da bodo navijači ponosni nanjo, vsakdo od igralcev pa bo moral na igrišču dati svoj maksimum. Vsi tisti, ki nosijo dres, se morajo obnašati tako, da se iz letala, tribune vidi, da jim ni vseeno."

39-letni trener je dobil vpogled v igro Olimpije: "Dejstvo je, da rezultati niso bili dobri, da igra ni bila prepričljiva in ni bilo prave discipline ter pravega pristopa. To so prve stvari, na katerih bomo morali delati. Igralce poznam, o njih vem veliko, še več bom vedel po prvih treningih. Trenutno zaupam igralcem, ki jim imam na voljo, iz njih bom skušal potegniti čim več."

Razkril je še, da razmišljajo tudi o novih igralskih imenih, ki bi lahko pomagali Olimpiji, a konkretno o okrepitvah ni želel govoriti.

Prvi pomočnik Bišćana bo Ante Tomić, ki je z njim deloval že v Rudešu. V sezonah 2010/11, 2014/15 in 2015/16 je odigral 29 tekem za Koper v Prvi ligi TS. Kondicijski trener bo Vedran Naglić.

Ekipo čaka resno delo, kot je povedal Bišćan: "Vem, da ni lahko priti v nov klub, v novo okolje ter v nekem kratkem času narediti neke resne premike. A verjamem, da se bom s sodelavci v čim krajšem obdobju prilagodil na slovenski nogomet, klub, navijače in tudi medije, da bom znal biti uspešen. Seveda sem prišel prikazat največ, kar lahko, da bi bila lahko Olimpija precej boljša kot je bila v tej sezoni, da bi bili zadovoljni tako mi kot navijači."

Bišćan bo pred začetkom nove sezone ekipo prvič zbral 10. junija. Olimpijo čaka prva preizkušnja v novi sezoni že 29. junija v prvem krogu kvalifikacij Evropske lige.


Mandarić: Dobili smo dobrega trenerja

Predsednik kluba Milan Mandarić, ki je pogovore z drugimi kandidati končal takoj po tem, ko je spoznal Bišćana, je izrazil prepričanje, da bodo zmaji z novim trenerjem dobili novo energijo, zagon in odločnost.

"Dobili smo dobrega trenerja. Bišćana se spomnim po odličnih in odločnih nastopih še iz časov, ko je igral za Liverpool. Tak je tudi kot trener. Je sistematičen, vztrajen, pa tudi iskren in umirjen. Rezultati so več kot očitni, takega trenerja potrebujemo v Olimpiji. Klub ima vse razmere za vrhunske rezultate in navijači jih upravičeno pričakujejo."

Napake si Mandarić ne more privoščiti, kot je povedal sam: "Tu ni nobenega zagotovila, tu so le občutki, ki jih imam, da smo na pravi poti, da imamo pravo osebo v klubu, poštenega kot človeka in delavca, ki ne bo toleriral nediscipline in povprečja."

Mandarić se je obenem zahvalil dosedanjemu trenerju Safetu Hadžiću, ki ostaja v klubu in se vrača med oglednike.

Z Liverpoolom leta 2005 evropski prvak
Bišćan je nekdanji hrvaški reprezentant, ki je znan po številnih uspešnih zgodbah, v katerih je nastopal kot nogometaš in v zadnjem obdobju kot trener. Bogato igralsko kariero je začel in končal v zagrebškem Dinamu, kjer je bil vrsto let kapetan moštva. Leta 2000 je prestopil v angleški Liverpool, pri katerem je v petih letih odigral 118 tekem. S klubom je leta 2005 po epskem finalu proti Milanu osvojil Ligo prvakov. Angleški severozahod je po osvojitvi evropske krone zamenjal za Atene, kjer je pri Panathinaikosu preživel dve sezoni. Nogometno kariero je sklenil doma leta 2012, za Hrvaško pa je zbral petnajst tekem.

Rudešu odprl vrata v prvo ligo
Bišćan je bil v pretekli sezoni trener NK Rudeš. Temu klubu se je najprej pridružil kot pomočnik trenerja, a je že kmalu prevzel vlogo glavnega trenerja. Zasedbi iz zagrebškega predmestja, ki je v zadnjih osmih letih nastopala v drugi hrvaški nogometni ligi, je odprl vrata prve lige in ga popeljal med elitna moštva hrvaškega nogometa.

Veselim se novih izzivov. Olimpija je velik klub z veliko potenciala in dobrimi razmerami za uspeh. Podrobno sem analiziral letošnje tekme Olimpije in vlogo vsakega igralca. Delati začnemo takoj, časa ni na pretek.

Igor Bišćan

Je vztrajen človek, ki ve, kako se na tekmah zmaguje. Zaveda se izziva, ki ga ima Olimpija ... To leto smo zatajali, moramo se vrniti na pot, ki smo jo začrtali pred dvema letoma.

Mandarić o Bišćanu
Bišćan napovedal hrabro in odločno Olimpijo