Razveseljiv spomin za privržence
Razveseljiv spomin za privržence "zeleno-belih" in boleč za navijače "vijoličastih". Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Boban Jović (Olimpija) in Aleš Mejač ter Jovan Vidović (Maribor), večni derbi 4. maja 2011 2:2
Zadnji "večni derbi" v Ljudskem vrtu se je 4. maja letos končal z izidom 2:2, za kar je poskrbel eden izmed nosilcev Olimpijine igre Boban Jović. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marcos Tavares
Kapetan Marcos Tavares poveljuje najboljšemu napadu lige, hkrati pa je Maribor za zdaj prejel tudi najmanj golov v prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dare Vršič
27-letni Apačan Dare Vršič je trenutno brez dvoma najboljši nogometaš I. SNL. Prvi strelec lige je zadel na 9 od 15 tekmah, od tega dvakrat tudi v zadnjih dveh krogih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zlatko Zahović, športni direktor Maribora
Poseben čar derbija so iskrice med obema športnima direktorjema. Iz nerokovanja na avgustovskem derbiju v Stožicah se je razvila prava zgodba, ki bo v Ljudskem vrtu dobila nadaljevanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mile Ačimović
Kdo se bo smejal po koncu tekme v Mariboru: superzvezdnik "zlate generacije" ali njen zlati joker? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Pred začetkom 16. kroga Prve lige si sta Maribor in Olimpija zasedala vodilni dve mesti, tako da 92. "večni derbi" (51. prvenstveni v Sloveniji) po dolgih desetih letih končno spet upravičuje naziv srečanja najboljših dveh slovenskih nogometnih moštev. Ob boju za sam vrh prvenstvene lestvice in večnem prestižu med "zeleno-belimi" in "vijoličastimi" sta tukaj vsaj še dve zanimivi zgodbi: navijaška in športno-direktorska, a najprej velja pogledati zgodbo številk.

"Večni derbi" se bo v nedeljo začel ob 18.00, neposredni prenos iz Ljudskega vrta pa si lahko ogledate na TVS 2 in MMC-jevem portalu.


Prednost prvakov +7 ali samo +1?
Analiza lestvice Prve lige si razkriva prednost Maribora v vseh kategorijah. Branilci naslova vodijo s štirimi točkami prednosti pred Olimpijo (30:26), ob tem pa imajo eno odigrano tekmo manj (14:15). Razpleti tekem govorijo v korist "vijoličastim": več zmag (9:7), manj remijev (3:5) in porazov (2:3). Štajerski napad je učinkovitejši (32:25), obramba pa zanesljivejša od ljubljanske (16:19).

Za Maribor je doslej zadelo 12 različnih igralcev, najnevarnejši pa so Dejan Mezga (6 golov), Dalibor Volaš, Marcos Tavares (po 5) in Etien Velikonja (4). Pri Olimpiji se je med strelce vpisalo samo osem različnih nogometašev, pri čemer seveda močno izstopa prvi strelec lige Dare Vršič (11 golov), kateremu sledita Milan Anđelković (4) in Dalibor Radujko (3).

Padec še drugega dela tradicije?
Iz pepela leta 2004 pokopane Olimpije je zrasel nov klub, ki je za prvo zmago nad "večnimi tekmeci" potreboval kar enajst obračunov. Po šestih porazih in štirih remijih je 28. avgusta letos v 7. krogu Prve lige si le prišel čas za prvo "zeleno-belo" zmago, in to na kakšen način. Maribor je po izločitvi Rangersa še slavil zgodovinsko uvrstitev v skupinski del Evropske lige, kar pa Olimpije ni čisto nič presunilo in "zmaji" so pod Vršičevo taktirko slavili s kar 4:1.

Zdaj "zmaje" čaka lomljenje še drugega dela neugodne tradicije - zadnja zmaga v Ljudskem vrtu sega v leto 2004, ko je še stara Olimpija 20. oktobra slavila z gladkimi 3:0. Junak srečanje je bil dvakratni strelec Sebastjan Cimerotič, en gol pa je prispeval Zoran Pavlović.

Pod lupo: "rokovanje" Zahović - Ačimović

"Mile":
Na Štajerskem imajo zelo radi nogomet, radi imajo dobre ekipe. Zdaj v Maribor prihaja močna Olimpija, in to po tri točke.


Rokovanje?
Veliko večja verjetnost je, da se srečava v Ljudskem vrtu. Vemo, da je stadion Stožice veliko večji od Ljudskega vrta, zato je veliko večja verjetnost, da se srečava tam kot tu.


"Zaho":
Da je Olimpija močna, pa vem. To je edini klub, ki ne potrebuje trofejne sobe, njihovo moč razkriva tudi spoštovanje njihovih navijačev, ki tako množično obiskujejo domače tekme.


Rokovanje?
Ker so Stožice vedno prazne, temu primeren je odmev izrečenih besed. Seže vse do Maribora. V prvi vrsti to ni povezano z velikostjo stadiona, ampak s kulturo gostitelja.


Maribor počistil z zelenimi oblačili
Navijaško temperaturo dvigujejo kazenske ovadbe za 11 huliganov z avgustovskega derbija. "Spletne vojne" se vrtijo, koliko "akcije" bomo deležni v Ljudskem vrtu, kjer bodo Viole v polnem številu, medtem ko Green Dragonsi vedo, da jih čaka do severne tribune dolga pot.

Za zanimivo dogajanje v Mariboru je poskrbela akcija, po kateri so se Štajerci v petek lahko znebili nezaželenih zelenih oblačil. V zameno so jim ponudili vstopnice za derbi in res se je v Vijol'čni bajti znašlo več kot tisoč zelenih delov oblek, ki jih bodo poslali ljubljanskemu Rdečemu križu.

Statistika v I. SNL

Olimpija

remi

Maribor

skupaj131324
v Mariboru4714
v Ljubljani9610
"nova era"144


Prva liga si, 16. krog

Danes ob 18.00 (TVS 2 in MMC):
MARIBOR - OLIMPIJA

Verjetni postavi:
Maribor: Handanović; Milec, Rajčević, Arghus, Trajkovski; Mezga, Mertelj, Cvijanović, Ibraimi; Tavares, Volaš.

Olimpija: Šeliga; Jović, Sretenović, Anđelković, Salkić; Božič, Radujko, Vršič; Fink, Valenčič, Škerjanc.

Sodnik: Darko Čeferin

Zdravje na strani "vijoličastih"
Taktičnih presenečenj ne bi smelo biti, odločilna bosta pristop in dnevna forma. Trener gostiteljev Darko Milanič stavi na sistem 4-4-2, na bokih v obrambi sta z Brago v ospredje stopila mladca Martin Milec in Dejan Trajkovski, medtem ko sta se v napadu ustalila težja Tavares in Volaš, medtem ko Velikonja čaka na klopi. Pri gostih se Dušan Kosič zanaša na zgoščevanje na sredini, kjer je ključna naveza Radujko - Vršič. Čeprav naj bi za napad skrbela trojica, ta vloga dejansko pripada Apačanu. "Centrofor" Filip Valenčič še čaka na prvi gol.

Pri prvakih nista na voljo branilec Mitja Viler in vratar Matej Radan, medtem ko imajo Ljubljančani več težav z "ranjenci". Zagotovo ne bodo igrali Enes Rujović, Antonio Delamea Mlinar in Anej Lovrečič, zobe pa bosta za kakšno odigrano minuti stisniti vezist Nik Omladič in vratar Elvis Džafić.

TRIGLAV - CM CELJE 0:1 (0:1)
Bezjak 16.

Že odigrano:
DOMŽALE
- MURA 05 2:1 (2:0)

RUDAR - LUKA KOPER 0:1 (0:0)

NAFTA - HIT GORICA 2:3 (0:1)

MARIBOR           14  9 3  2 32:16 30
HIT GORICA 16 8 3 5 26:17 27
OLIMPIJA 15 7 5 3 25:19 26
DOMŽALE 16 7 3 6 23:22 24
RUDAR 15 6 5 4 23:19 23
CM CELJE 16 6 3 7 23:21 21
MURA 05 16 5 5 6 15:22 20
LUKA KOPER 16 4 6 6 18:23 18
NAFTA 16 3 5 8 18:24 14
TRIGLAV 16 3 2 11 6:26 11

* Maribor in Rudar imata zaradi sodelovanja "vijoličastih" v Evropski ligi odigrano tekmo manj. Zaostala tekma bo odigrana 12. novembra v Velenju.