Prva liga

Poudarki

  • Od 40 igralcev 21 posojenih iz Parme
  • V soboto ob 20.05 prenos tekme Gorica - Rudar na TV Slovenija 2 in MMC-ju
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 38 glasov Ocenite to novico!
Robert Vrtovec
Robert Vrtovec je igral za vse selekcije goriškega prvoligaša in bil v prvih sezonah samostojne slovenske nogometne lige tudi član članske ekipe ter je v treh sezonah odigral 37 tekem. Pozneje je dal prednost študiju gradbeništva in se preselil k nižjeligašema Renče in Brda. Zaradi drugih obveznosti se je nogometa malo naveličal in kariero končal pri 30 letih. Ima svoje podjetje, že več let pa je polno vpet v novogoriški nogomet. Najprej je bil športni direktor, predsednik pa je od 10. februarja 2010. Foto: Val 202
       Rešitev ni, zato ljudje pozdravljajo, da se je klub ohranil, je pa tudi veliko takih, ki stojijo na stališču, da v tem trenutku mlajši fantje nimajo priložnosti in da so jim zaprta vrata. Mislim, da je to zmotno stališče. Mlad igralec se lahko razvije le ob dobrem igralcu, prehiter preskok v člansko moštvo in prehitro razmišljanje, da smo zelo dobri in da lahko podpišemo pogodbo za dober klub v tujini, pa sta napačna pristopa. Mislim, da se mora vsak mlad igralec najprej dokazati v slovenskem prostoru. V tej konkurenci, ki je danes v Novi Gorici, bodo pač zraven prišli res tisti, ki so se pripravljeni žrtvovati, imajo kakovost, talent in ki so tudi v preteklosti dobro delali. Neke socialne politike, da se bo vključevalo po pet, šest ali sedem mladih fantov in da bodo kar takoj zaigrali v prvem moštvu, ne bo več.       
Gorica
Gorica je trenutno na tretjem mestu v Prvi ligi Telekom Slovenije, za vodilnim Mariborom zaostaja samo za tri točke. Foto: Aleš Fevžer
       V tem času mogoče vidi okolje negativno stvar v tem, da je prišlo preveč tujcev naenkrat. Lahko se tudi delno strinjam z njimi. Mislim, da je do tega prišlo tudi zato, ker v Parmi niso vedeli, v kaj se spuščajo. Mislili so, da je to tekmovanje lažje. Pa ne zato, ker bi nas podcenjevali, ampak ker so dobivali take odzive oziroma impulze tudi iz Slovenije - iz medijev. Pet let, odkar sem predsednik, poslušam, kako je ta liga slaba. S tem se ne strinjam. Ta liga ni slaba, ampak dobra. V Sloveniji igra ogromno mladih fantov, ki so nadarjeni. Če bi imeli boljše razmere za delo, bi lahko igrali še v boljših evropskih klubih, kot igrajo danes. Gotovo je lahko očitek in je lahko tudi upravičen, da je prišlo preveč igralcev naenkrat iz drugih držav in da se je nit goriškega nogometa nekako zrušila. A v življenju se je treba odločiti. Ali ena rešitev ali druga, vmesne ni.       
Massimo Coda
Massimo Coda je do zdaj dosegel 12 zadetkov in je z Matejem Eterovićem (Rudar) najboljši strelec lige. Foto: Aleš Fevžer
       Konec predlanske sezone se je Hit povsem umaknil iz prvega moštva in izpadlo nam je 40 odstotkov proračuna. Nismo imeli več virov. Po pogovorih z županom, občino in gospodarstveniki se je izkazalo, da v goriški občini nismo sposobni zbrati več kot 250.000 evrov, kar pa je bistveno premalo za tekmovanje v prvi ligi. Januarja smo prišli do položaja, ko smo računali, da bi morda lahko prodali kakšnega igralca in prejeli kaj denarja, a se to ni zgodilo. Takrat nismo imeli več denarja za izplačevanje obveznosti. Niti nismo imeli perspektive. To je bila največja težava. Nismo videli prihodnosti. Če je gospodarstvo razsuto, ti nima kdo kaj dati in nimaš kje vzeti. Ponudili smo odstop, če se ne najde kakšna druga rešitev.       
Luigi Apolloni
Trener Gorice Luigi Apolloni je vrsto let nosil dres Parme in leta 1994 z italijansko reprezentanco igral tudi v finalu svetovnega prvenstva v ZDA. Foto: Aleš Fevžer
       Prvi stik s Parmo je vzpostavil gospod Franco Dal Cin. Živi v Vidmu in je ena od sivih eminenc italijanskega nogometa. Ga zelo spoštujem in mislim, da je v tistem trenutku rešil Gorico. To je bila zanimiva zgodba. Ko sem mu razložil, kakšne težave imamo, je rekel, da bo mogoče našel kakšno rešitev. Čez mesec dni me je poklical in omenil, da ima dve možnosti. Povedal je, da se nagiba k možnosti, v kateri sodeluje manjši klub, ker bo lažje delovati. Druga možnost je namreč bila, da nas prevzame še večji klub.       
Antonio Cassano
Tudi Parma se letos presenetljivo bori za uvrstitev v Evropo. V italijanskem prvenstvu trenutno zaseda šesto mesto, nazadnje je v nedeljo na San Siru premagala Milan z 2:4. Foto: EPA
       Pomembno je bilo, da se klub ohrani. Po drugi strani smo v slovenski prostor prinesli neko drugo mentaliteto, razmišljanje, neki drugačen pristop in pogled na nogomet. Dolgoročno bo pokazal, da je to za vse dobro. Če bo liga močna, bodo tudi drugi klubi močni. Če prineseš neko kakovost, tudi drugi sledijo temu, da se okrepijo, da delajo boljše in se priključijo tej kakovosti. Mislim, da je to za slovenski nogomet dobro, zelo dobro. Najslabše bi bilo, da bi se en klub oddaljil, tako kot na primer v hrvaškem nogometu, in bi bilo že samoumevno, da je prvak. Liga bi postajala nezanimiva. Že tako smo v tem majhnem okolju zelo tržno nezanimivi. Iz medijskih pravic pride v klube premalo denarja, ampak enostavno je to naša realnost. To bomo lahko izboljšali samo s kakovostjo, z gledljivim in dobrim nogometom, s tem da bomo gledalce vračali na stadion.       
Robert Vrtovec in Damir Skomina
Vrtovec (ob njem Damir Skomina) si želi, da Gorici sodijo najboljši sodniki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
       Moti me predvsem to, da se vedno poudarja, da sta, denimo, na tekmi Gorica - Zavrč v igri samo dva Slovenca. Mislim, da to ni v redu, ker še bolj spodbuja neka nestrpnost med ljudmi. V Evropsko unijo smo šli tudi s tem namenom, da nam tudi meje v glavah padejo, da že enkrat razumemo, da smo na trgu prostega pretoka ljudi in kapitala. Tako kot se pojavljajo kupci za slovenska podjetja in jih kupujejo ter z njimi upravljajo tujci, je neka normalna posledica, da se to zgodi tudi v športu. To se je že dogajalo v hokeju, odbojki, ženskem rokometu ... Tam je bilo samoumevno, pri nogometu pa vse te zdrahe. Treba je malo odpreti oči in biti malo širše usmerjen ter pogledat naokrog. Enostavno je treba težiti h kakovosti. Samo kakovost nam bo prinašala finančne dobrine, s tem bomo lahko razvijali otroški nogomet na višjo raven. To pomeni, da se bodo tudi naši otroci kmalu pridružili in bodo zraven. Ampak za to je potreben čas. Če pa vse to zrušimo, bomo znova tam, kjer smo bili. Igrali bomo pred 50 gledalci v četrti ali peti ligi.       

Dodaj v

"Dolgoročno se bo pokazalo, da je projekt s Parmo dober za vse"

Intervju s predsednikom ND Gorica Robertom Vrtovcem
21. marec 2014 ob 09:06,
zadnji poseg: 21. marec 2014 ob 10:09
Nova Gorica - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Aktualna novogoriška nogometna zgodba povezovanja s Parmo, ki se je začela lani poleti, je zelo svojevrstna in kot taka deležna številnih in raznovrstnih mnenj, komentarjev, kritik, pohval, napadov …

Skratka, gre za zgodbo, ki malokoga pusti povsem ravnodušnega, tako ali drugače se je dotaknila tudi tistih, ki jih nogomet in šport ne zanimata.

Gonilna sila celotnega projekta oziroma partnerske naveze med Gorico in slovitim italijanskim prvoligašem je Robert Vrtovec, predsednik novogoriškega kolektiva, ki do potankosti pozna tako rekoč vse segmente unikatnega nogometnega povezovanja.

Z njim se je v oddaji "V sredo" na Valu 202 pogovarjal Sandi Škvarč. Celoten pogovor lahko poslušate TUKAJ.


Je ND Gorica slovenski klub s tujim kapitalom, so Italijani kupili ND Gorica ali je to mednarodni klub s slovenskim poreklom?
To je slovenski klub z mednarodno zasedbo. Tako kot na primer Paris St. Germain, Juventus, Inter in še marsikateri drugi klub v Evropi.

Veliko je italijanskih nogometašev, tudi trenerski štab je skoraj v celoti italijanski. Je uradni jezik italijanščina?
Ne, uradni jezik je definitivno slovenščina, res pa je, da se na treningih, glede na to, da je večina igralcev Italijanov, sporazumevajo v italijanščini. Tu ne vidim nobenih težav. Verjamem, da tudi v kakšnem drugem klubu, v katerem so trenerji državljani drugih držav, govorijo v kakšnem drugem jeziku.

Tudi drugi igralci seveda razumejo italijanski jezik zaradi bližine meje.
Ja, imamo srečo, da živimo ob meji. Fantje bolj ali manj vsi znajo italijansko, tako da je tudi s tega vidika veliko lažje komunicirati in tudi lažje potem izvajajo trenerjeva navodila na igrišču.

Kakšno je aktualno stanje v klubu v tem trenutku? Koliko je tujcev? Koliko igralcev sploh šteje vaša ekipa?
Ekipa ima 40 profesionalcev, od katerih je 19 igralcev ND Gorica, 21 igralcev pa je posojenih iz Parme. Od 19 igralcev Gorice je 15 Slovencev.

Kakšna pa je trenutno finančna situacija v vašem klubu?
Finančna situacija je zahtevna. Lani smo imeli tako težko sezono in toliko zaostalih obveznosti, da jih do tega trenutka nismo še uspeli vseh poplačati. Praktično smo junija pred začetkom sodelovanja s Parmo dolgovali več kot 350.000 evrov, tako igralcem kot dobaviteljem. Neke pametne rešitve ni bilo na vidiku, tudi ob pogovorih z županom in občinskim vodstvom ter raznimi gospodarstveniki v tem okolju. Na koncu je prišla ta zgodba s Parmo, ki je za nas v tistem trenutku pomenila rešitev. Počasi sestavljamo mozaik in poplačujemo obveznosti za nazaj ter tekoče obveznosti. Nismo še 100-odstotno zadihali. Morate vedeti, da Parma ni kokoš, ki nosi zlata jajca. Klub je popolnoma samostojen, za določene stvari je treba tudi sam poskrbeti in ne samo čakati, da padejo z neba oziroma da jih kdo prinese. Ti časi so minili. Treba je delati, se truditi in skupaj poiskati rešitve za to, da bo jutri boljše.

Kakšni so odzivi iz Parme po prvi polsezoni?
Odzivi so mešani. Gotovo so partnerji iz Parme pričakovali več obiska na stadionu in to, da bi se nogometna evforija malo povečala. Obisk se nam je v primerjavi z lansko sezono dvakrat povečal, vendar so to številke, ki so neprimerljive s katerim drugim evropskim tekmovanjem ali tudi kakšnim klubom, ki je v bližini, kot je Maribor. Tu je gotovo malce razočaranja. Verjamem, da se bo število gledalcev še povečalo, če bomo imeli dobre rezultate. Podporo s tribun potrebujemo. Druga stvar je, da se okolje ni v celoti najbolje odzvalo na ta projekt. Veliko je tudi takih, ki tega projekta nimajo radi in ga tudi rušijo. Ogromno in, hvala Bogu, več je takšnih, ki so njegovi privrženci, ampak v vsej tej kolobociji so neki mešani občutki, ki mečejo slabo luč na nas, na Novogoričane, ki tukaj živimo, ker se ne znamo poenotiti in v nekem trenutku videti, da je mogoče v nekem obdobju boljše narediti korak nazaj ali korak naprej in poiskati neko rešitev. Največja tragedija bi bila, da bi klub propadel.

Kakšni so odzivi neposredno do vas kot predsednika? Vas ljudje ustavljajo na ulici, vam pišejo, vas pokličejo?
Pisem je malo, me pa ljudje ustavljajo na ulici. Večinoma so odzivi pozitivni, vsi se zavedajo, da živimo v težavnem okolju in da je težko dobiti pokroviteljska sredstva za klub oziroma društvo. Ljudje še služb nimajo več oziroma jih izgubljajo. Na Goriškem neke močne gospodarske družbe nimamo. Z odhodom Hita smo izgubili še edino večje podjetje, ki je vlagalo v nogomet. Rešitev ni, zato ljudje pozdravljajo, da se je klub ohranil, je pa tudi veliko takih, ki stojijo na stališču, da v tem trenutku mlajši fantje nimajo priložnosti in da so jim zaprta vrata. Mislim, da je to zmotno stališče. Mlad igralec se lahko razvije le ob dobrem igralcu, prehiter preskok v člansko moštvo in prehitro razmišljanje, da smo zelo dobri in da lahko podpišemo pogodbo za dober klub v tujini, pa sta napačna pristopa. Mislim, da se mora vsak mlad igralec najprej dokazati v slovenskem prostoru. V tej konkurenci, ki je danes v Novi Gorici, bodo pač zraven prišli res tisti, ki so se pripravljeni žrtvovati, imajo kakovost, talent in ki so tudi v preteklosti dobro delali. Neke socialne politike, da se bo vključevalo po pet, šest ali sedem mladih fantov in da bodo kar takoj zaigrali v prvem moštvu, ne bo več. Če želiš imeti rezultate, če želiš biti v vrhu slovenskega nogometa in se želiš boriti za Evropo, moraš imeti močno ekipo. Smo se pa tudi zaradi te težave, saj je občutiti nezadovoljstvo, povezali s tretjeligašem Brda in z njim podpisali dolgoročno pogodbo. Tam imamo tudi našega profesionalnega trenerja, ki je na naši plačilni listi. Vse te mlade fante, ki v prvem obdobju niso priključeni prvi ekipi ali ne morejo priti zraven, pošljemo tja na kaljenje s ciljem, da bi se NK Brda v bližnji prihodnosti uvrstil v drugo ligo. Tako bi se tudi njihov tekmovalni naboj in motiv povečal. Prvi trener jih stalno spremlja, tako kot velikokrat spremlja tudi mladinske selekcije. Verjamem, da bo tisti, ki je res dober in bo pokazal pravo željo, prišel v poštev za igranje v prvi ekipi.

Vidite vendarle tudi kakšno negativno stvar, ki se je zgodila pri tem projektu?
Težko je govoriti o negativnih stvareh, če si v trenutku, ko se odločaš o nekem projektu, tako nizko, da nimaš kakršnega koli manevrskega prostora za pogajanja in nobene rešitve. Možnost je samo ena: ali propadeš ali preživiš. V tem času mogoče vidi okolje negativno stvar v tem, da je prišlo preveč tujcev naenkrat. Lahko se tudi delno strinjam z njimi. Mislim, da je do tega prišlo tudi zato, ker v Parmi niso vedeli, v kaj se spuščajo. Mislili so, da je to tekmovanje lažje. Pa ne zato, ker bi nas podcenjevali, ampak ker so dobivali take odzive oziroma impulze tudi iz Slovenije - iz medijev. Pet let, odkar sem predsednik, poslušam, kako je ta liga slaba. S tem se ne strinjam. Ta liga ni slaba, ampak dobra. V Sloveniji igra ogromno mladih fantov, ki so nadarjeni. Če bi imeli boljše razmere za delo, bi lahko igrali še v boljših evropskih klubih, kot igrajo danes. Gotovo je lahko očitek in je lahko tudi upravičen, da je prišlo preveč igralcev naenkrat iz drugih držav in da se je nit goriškega nogometa nekako zrušila. A v življenju se je treba odločiti. Ali ena rešitev ali druga, vmesne ni. Takrat smo se odločili in podpisali štiriletno pogodbo s Parmo, kar pa ne pomeni, da bomo tudi štiri leta sodelovali. Videli bomo, kaj bo jutri. Zato pa imamo registriranih tudi 19 naših fantov, da bi, tudi če bi Parma jutri odšla, klub peljali naprej. Normalno je, da so se s potekom prvenstva in rezultati pojavile tudi visoke tekmovalne ambicije. Zakaj ne? Zakaj se ne uvrstiti v Evropo, ki jo imamo praktično na dlani, in se financirati z denarjem, ki ga bomo prejeli v evropskih tekmovanjih? Ta denar bo ostal v Novi Gorici in ne bo šel prav nikamor. Zaradi tega projekta se bomo finančno izboljšali in lahko gradili ter nadaljevali delo.

Lani spomladi je vodstvo kluba najprej napovedalo odstop po koncu sezone, potem pa se je zgodil preobrat. Kaj se je dogajalo?
Pred petimi leti sem z ekipo prevzel klub z 850.000 evri izgube. Dejansko smo dnevno garali za ta klub, da bi ga peljali naprej. Zadeva je še šla, dokler smo imeli neke dogovore s Hitom, čeprav je že prej, preden smo prišli, prekinil pogodbo. Kljub vsemu smo se dogovorili. Drugih večjih pokroviteljev ni bilo. Financirali smo se od prodaje igralcev, tako da je klub preživel. V nekem trenutku smo imeli celo 200.000 evrov dobička, ki smo ga uporabili za poslovanje v naslednjem letu. Konec predlanske sezone se je Hit povsem umaknil iz prvega moštva in izpadlo nam je 40 odstotkov proračuna. Nismo imeli več virov. Po pogovorih z županom, občino in gospodarstveniki se je izkazalo, da v goriški občini nismo sposobni zbrati več kot 250.000 evrov, kar pa je bistveno premalo za tekmovanje v prvi ligi. Januarja smo prišli do položaja, ko smo računali, da bi morda lahko prodali kakšnega igralca in prejeli kaj denarja, a se to ni zgodilo. Takrat nismo imeli več denarja za izplačevanje obveznosti. Niti nismo imeli perspektive. To je bila največja težava. Nismo videli prihodnosti. Če je gospodarstvo razsuto, ti nima kdo kaj dati in nimaš kje vzeti. Ponudili smo odstop, če se ne najde kakšna druga rešitev. Treba je bilo narediti licenčno dokumentacijo in tudi v težkih časih zadeve izpeljati odgovorno. Ne glede na vse smo se pogovarjali z igralci in jih prosili, da podpišejo izjave, da bodo izplačila obveznosti prenesena v prihodnost, da bomo lahko dobili tekmovalno licenco. Igralci in drugi so nam šli na roko, vedeli pa smo, da nimamo virov. Nismo vedeli, kako naprej. V tistem trenutku je bilo odgovorno, da ponudimo odstop in damo možnost drugim, ki bi lahko peljali klub naprej. V petih mesecih se ni javil nihče. Na januarski skupščini je bilo pet ljudi. Javno smo povedali, kaj se dogaja, ampak očitno to ni nikogar zanimalo. Veliko ljudi okoli kluba ima veliko povedati, a rekel bom enostavno: kluba se brez denarja ne da voditi.

Kaj bi se zgodilo junija, če ne bi sklenili dogovora s Parmo?
Glede na to, da se ni nihče odzval, bi mi odstopili, ker smo to napovedali že pet mesecev prej. Klub bi imel licenco, ker smo jo pridobili, vendar nismo imeli virov niti za plačilo avtobusa in sodnikov. Igralci so odhajali, ker jim nismo izplačali plač od novembra. Izgubili smo vse najboljše igralce. Ne glede na vse to, smo se še s takratnim predsednikom društva Mladi nogometaš in tedanjim vodjo nogometne šole usedli in se pogovarjali, ali so pripravljeni, da klub razpustimo in gremo na amatersko raven ter da zaigrajo mladinci v prvi ligi, samo da ne izpademo. Takrat je bil odgovor, da oni te odgovornosti ne bodo prevzeli. Tako da smo ostali sami in v tej zgodbi iskali rešitve. Obrnili smo se navzven, malo razširili glas, kakšne težave imamo, in na srečo našli partnerja, ki nas je rešil najhujšega.

Morda bi kdo pričakoval, da bo, denimo, Udinese, ki je bližje, bolj zainteresiran za vstop v slovenski nogomet, kot pa Parma, ki je vendarle malce dlje.
V Vidmu so se začeli zanimati, ko je bilo že prepozno, ko so ugotovili, da se pred pragom nekaj dogaja. Ko smo bili v zaključnih stikih s Parmo, se je nekaj začelo dogajati, uradnih stikov pa ni bilo.

Kdo je vzpostavil prvi stik s Parmo? Ste bili vi tisti ali so ga oni z vami?
Ne, vzpostavil ga je gospod Franco Dal Cin. Živi v Vidmu in je ena od sivih eminenc italijanskega nogometa. Ga zelo spoštujem in mislim, da je v tistem trenutku rešil Gorico. To je bila zanimiva zgodba. Ko sem mu razložil, kakšne težave imamo, je rekel, da bo mogoče našel kakšno rešitev. Čez mesec dni me je poklical in omenil, da ima dve možnosti. Povedal je, da se nagiba k možnosti, v kateri sodeluje manjši klub, ker bo lažje delovati. Druga možnost je namreč bila, da nas prevzame še večji klub.

Ne boste izdali imena?
Ne, ne bom (smeh) ... Skupaj smo se torej odločili za Parmo. V pogajanja sem vključil tudi zvestega sodelavca, podpredsednika kluba Miho Uršiča, ker je pravnik. S Francom smo šli v Parmo. Dal Cin nas je predstavil generalnemu in operativnemu direktorju, spil kavo, vstal, se poslovil in rekel: "Lepo delajte, nasvidenje!" Od takrat ni bil več prisoten na niti enem sestanku.

Ste še v stikih z njim?
Ja. Ne hodi sicer na tekme, čeprav sem ga večkrat povabil. Nekoč je bil direktor pri Udineseju, v Videm je pripeljal Zica. Rekel je, da je videl že preveč tekem in njegovo srce tega ne zdrži več in raje ostane doma ter posluša radio. Vsake toliko se vidiva, greva na kosilo. Trikrat, štirikrat sva se videla, se pa pogosteje slišiva po telefonu. Prosim ga za kakšen pameten nasvet, ko imam kakšne težave.

Po dogovoru s Parmo ste se odločili, da nadaljujete delo v klubu in ne odstopite.
V Parmi smo imeli več kot deset sestankov, pa tudi oni so prišli k nam. Ko smo videli, da lahko zadeve nekako rešimo, se človek vpraša, zakaj bi odstopil. Saj smo samo ponudili odstop, če se ne bo našla rešitev. Potem pa so še oni zahtevali, da z Miho ostaneva v klubu, ker poznava okolje. To je bilo logično, treba je bilo izpeljati skupščino. Niso poznali pravil Nogometne zveze Slovenije, morali smo jim pomagati.

Ste že takrat vedeli, da bo prišlo toliko tujcev v klub?
Ne, na začetku je bilo govora o 14 igralcih in treh trenerjih. Ni nam šlo na roko, da smo imeli spor s tremi najboljšimi igralci (Mevlja, Žigon, Gregorič), ki nam zaradi neizplačil plač niso več zaupali in so želeli na vsak način oditi. Parma pa sem ni prišla tekmovat in je želela hitro sestaviti ekipo. Mogoče je zato prišel tudi kakšen igralec preveč, ki ga niti nismo potrebovali. Tega navala v nekem trenutku nisem mogel ustaviti. Če nimaš finančne moči, nimaš pogajalskega izhodišča. Poudaril pa bi, da kluba nista povezani pravni osebi. Klub je popolnoma avtonomen. Dva člana izvršnega odbora sta naša, dva pa iz Italije. Načeloma plač igralcev ne moremo plačevati z njihovim denarjem. Pomagajo nam na športnem in marketinškem področju, da najdemo nove pokrovitelje in financiramo celoten pogon, torej naše igralce in njihove, ki imajo tu minimalne pogodbe. Društva ne moreš kupiti niti dokapitaizirati, to ni podjetje. Mislim, da ste videli nekaj novih pokroviteljev na dresih in drugod. S tem denarjem poplačujemo obveznosti.

Mislim, da na skupščini konec julija niste imeli zagotovila, da bo šlo vse gladko.
Ne. Udeležilo se je je 65 članov, ki so imeli volilno pravico. Vedel sem, da bo ekipa glasovala za, ampak to je pomenilo le približno 30 glasov. Nisem bil prepričan, da bo projekt uspešno potrjen. Na koncu smo dobili 100-odstotno podporo, kar pomeni, da je vseh 65 članov glasovalo za. Že s tega vidika sem lahko zelo miren. Odločitve nisem niti sprejel sam niti to ni moj projekt, potrdili so ga vsi člani skupščine. Nihče mi ne more očitati, da sam vodim klub in nikomur ne pustim zraven, kar je daleč od resnice.

Kakšen je bil odziv v drugih slovenskih klubih in na Nogometni zvezi Slovenije (NZS)?
Odziv NZS-ja je bil pozitiven. Zakaj? Če bi slovenski nogomet izgubil klub, kot je Gorica, bi bila to tragedija. Poleg Maribora in Celja je edini vseskozi član prve lige, je drugi najtrofejnejši klub in je dal ogromno reprezentantov članski izbrani vrsti. Pomembno je bilo, da se klub ohrani. Po drugi strani smo v slovenski prostor prinesli neko drugo miselnost, razmišljanje, neki drugačen pristop in pogled na nogomet. Dolgoročno bo pokazal, da je to za vse dobro. Če bo liga močna, bodo tudi drugi klubi močni. Če prineseš neko kakovost, tudi drugi sledijo temu, da se okrepijo, da delajo boljše in se priključijo tej kakovosti. Mislim, da je to za slovenski nogomet dobro, zelo dobro. Najslabše bi bilo, da bi se en klub oddaljil, tako kot na primer v hrvaškem nogometu, in bi bilo že samoumevno, da je prvak. Liga bi postajala nezanimiva. Že tako smo v tem majhnem okolju zelo tržno nezanimivi. Iz medijskih pravic pride v klube premalo denarja, ampak enostavno je to naša realnost. To bomo lahko izboljšali samo s kakovostjo, z gledljivim in dobrim nogometom, s tem da bomo gledalce vračali na stadion. Ljudje danes sedijo v fotelju in gledajo top nogomet. Spremljajo vse, od ponedeljka do nedelje. Razvadili so se. Tudi ko pridejo na stadion, želijo gledati dober nogomet. To jim moramo ponuditi, saj se nogomet igra za ljudi. Če jim bomo to ponudili in bodo prihajali, bomo tržno zanimivi. Če bomo tržno zanimivi, bomo dobili pokrovitelje in nas bo spremljala televizija. Iz tega sledi, da bo tudi več priliva denarja v klube in bomo rasli. Istočasno ne smemo pozabiti še na infrastrukturo, ki v Sloveniji v vseh okoljih še ni dovolj dobro urejena, vključno s stadionom v Novi Gorici. To je tudi ena od točk, ki je zelo problematična.

Kdo se v tem trenutku boji ND Gorica in koga se boji ND Gorica?
Jaz se lahko bojim samo sojenja. Pričakujem, da bomo v Novi Gorici dobili najboljše sodnike. Ne verjamem v zarote, ker jih ni, o tem sem prepričan, vem pa, da je nogometna igra postala hitra, da so zahteve vedno večje in da je najboljši način, da se teorije zarote razblinijo, da se na tekme delegira najboljše sodnike. Potem ne bo nobenih težav.

Se vas bojijo Mariborčani?
Ne vem. Težko komentiram. Prepričan sem, da smo postali konkurenca. Da se nas bojijo, ne bi rekel. Mislim, da nas spoštujejo, da vedo, da smo zdaj konkurenčna ekipa, tako kot mi zelo spoštujemo njih. Mislim, da je to dovolj.

Ste doživeli kakšno posebej neprijetno vprašanje novinarjev v zvezi s tem projektom, ki se vam je še posebej vtisnilo v spomin?
Moti me predvsem to, da se vedno poudarja, da sta, denimo, na tekmi Gorica - Zavrč v igri samo dva Slovenca. Mislim, da to ni v redu, ker še bolj spodbuja neka nestrpnost med ljudmi. V Evropsko unijo smo šli tudi s tem namenom, da nam tudi meje v glavah padejo, da že enkrat razumemo, da smo na trgu prostega pretoka ljudi in kapitala. Tako kot se pojavljajo kupci za slovenska podjetja in jih kupujejo ter z njimi upravljajo tujci, je neka normalna posledica, da se to zgodi tudi v športu. To se je že dogajalo v hokeju, odbojki, ženskem rokometu ... Tam je bilo samoumevno, pri nogometu pa vse te zdrahe. Treba je malo odpreti oči in biti malo širše usmerjen ter pogledati okrog. Enostavno je treba težiti h kakovosti. Samo kakovost nam bo prinašala finančne dobrine, s tem bomo lahko razvijali otroški nogomet na višjo raven. To pomeni, da se bodo tudi naši otroci kmalu priključili in bodo zraven. Ampak za to je potreben čas. Če pa vse to zrušimo, bomo znova tam, kjer smo bili. Igrali bomo pred 50 gledalci v četrti ali peti ligi.

Kdo bo prej v Evropi, vi ali Parma, ki letos zelo dobro igra v italijanskem prvenstvu in je trenutno na šestem mestu? Kdo ima več možnosti, da nastopi v evropskih pokalih v prihodnji sezoni?
Tega ne bi komentiral, vsak komentar bi bil odveč. Upam, da uspe obojim.

In če se potem zgodi, da se srečate?
Zmagali bomo, kaj naj rečem drugega (smeh).

Pojdiva še k eni polemiki, ki se pojavlja tudi v novinarskih krogih. Z vašimi igralci in trenerjem se je treba pogovarjati v italijanskem jeziku. Se bodo učili slovensko?
Nekaj jih je izrazilo željo, tistim bomo to omogočili. Vsak pa ima svobodno voljo, nikogar ne morem prisiliti. Vidim pa, da marsikdo v naši ligi daje intervjuje tudi v srbohrvaščini, a se nihče ne zgraža. Zakaj bi se zgražali, če nekdo govori italijansko, angleško, nemško ali drugače. Živimo v Evropski uniji. Bi bilo pa seveda lepo in priporočljivo, če bi naš trener na teh intervjujih vsaj nekaj besed povedal v slovenščini, recimo "dober dan" ali kaj podobnega. Mislim, da bo počasi prišel čas tudi za to in ga bomo kaj naučili.

Koliko vedo o Sloveniji igralci, ki v Novo Gorico pridejo iz srednje ali južne Italije?
Mislim, da so jo spoznali zdaj in da prej niso vedeli praktično nič. Zelo jim je všeč. Praktično vsi se tu zelo lepo počutijo in si včasih privoščijo tudi kakšen izlet ter si ogledajo naše kraje. Navdušeni so. Kar se tega tiče, lahko rečem samo pozitivne stvari.

So pa verjetno na začetku slovensko ligo malce podcenjevali.
Ne bi rekel, da so jo podcenjevali. Mislim, da so se malo ušteli. Niso vedeli, kakšna je realna kakovost. Razlog je v tem, smo sami krivi za to. Sem že prej povedal. Večinoma, tudi v medijih se pojavlja, da je liga slaba. Samo negativni prizvoki tej ligi. Ta stvar se širi tudi zunaj naših meja. Dokler ne bomo začeli verjeti sami vase in bomo imeli malo več samozavesti, kot jo imajo na primer Srbi, bomo vedno malo podcenjeni. Italijani so spoznali, da zadeva ni tako enostavna, in so kaj kmalu odreagirali. Nekaj igralcev smo po jesenskem delu poslali nazaj v Parmo, ker niso zadostili kriterijem trenerja. Nekaj jih je na novo prišlo. Gotovo se bo ta selekcija še delala. Ostali bodo najboljši. Upam, da se jim bodo čim prej priključili tudi naši fantje, da bodo napredovali in se bo situacija malo umirila.

Vsi ne stanujejo v Novi Gorici. Kako so si uredili zasebno življenje?
Stanujejo v evropskem mestu Gorica-Nova Gorica. Tako ali drugače smo eno mesto. Meja je še vedno v naših glavah, mogoče je s tem projektom napočil čas, da te ovire odmaknemo. Treba je tako razmišljati. Ogromno jih živi tudi v Novi Gorici, nekaj v stari Gorici. Zapravljajo večinoma v Novi Gorici. To pomeni, da je ta projekt ohranil tudi približno 75 delovnih mest, od katerih živi 35 do 40 slovenskih družin. Na to moramo gledati kot na poslovni projekt. Če tega projekta ne bi pripeljali, bi ti ljudje izgubili službo. Bila bi tragedija, ti ljudje bi izgubili kruh. Tega se moramo tudi zavedati in ne jemati stvari tako površno oziroma pavšalno, kot si marsikdo predstavlja.

S kakšnimi občutki je prišel v Novo Gorico trener Luigi Apolloni?
Ko sva se prvič srečala v Parmi, kjer mi ga je predstavil direktor, sva se uro in pol pogovarjala v pisarni. Takoj je izrazil bojazen, da bi kot predsednik prihajal k njemu v slačilnico, kot je to navada v Italiji. Rekel sem mu, da se za to ni bati. To mi je bilo res simpatično. Sam strogo ločim športni del od poslovnega. Ne drznem si soliti pameti ljudem, ki so postavljeni na to mesto. On s sodelavci odloča, kdo bo igral, kdo ne bo igral in kako se bo delalo z ekipo.

Je bilo pozimi kaj ponudb za najboljšega strelca Massima Codo?
Bila je ena resna ponudba iz nemške lige, a smo se skupaj s Parmo odločili, da ga zaradi naših ambicij in ciljev ne prodamo.

Kdaj boste odigrali prijateljsko tekmo proti Parmi?
Želje in tudi pogovori so, da se bo to zgodilo po koncu letošnjega prvenstva, zadnji teden maja. Upam, da nam bo uspelo. Marsikdo misli, da je to enostavno. Lani smo bili že dogovorjeni za tekmo avgusta, a jo je nato trener Parme (Roberto Donadoni, op. a.) zaradi priprav odpovedal. Sicer pa imamo v zadnjih treh krogih sezone zahtevne tekmece in tekme ne bi radi odigrali sredi odločilnih bojev za Evropo, kot je bila tudi ena izmed možnosti.

V soboto k vam v goste prihaja Rudar, s katerim se boste nato pomerili tudi v polfinalu pokala.
Za nas je to zelo zahteven tekmec in vreden spoštovanja. Že dolgo niso izgubili in ima zelo čvrsto, dobro ekipo. Odločal bo tudi kanček sreče. Pred leti so nas v pokalu izločili, upam, da se to zdaj obrne. Verjamem, da bodo igralci dali vse od sebe za zmago tako v prvenstvu kot napredovanje v pokalu.

Sandi Škvarč, Val 202 (povzel M. R.)

Prijavi napako
Komentarji
rokers
# 21.03.2014 ob 11:23
Ne vem kako je zakulisje, kdo vleče kake sowde, ampak ljudje božji: propadla je Mura ste šinfali, Jesenice so šle v faliment ste vsi glasni, sedanji Olimpiji očitate da ne obstaja niti desetletje, Primorje se verjetno nikoli ne bo vrnilo v prvo ligo, enako velja za Izolo, pa Rudar Trbovlje. Koliko dobrih klubov z bogato zgodovino je propadlo v zadnjih letih (ne samo nogometnih)?? In dragi forumaši za vse te ste iskali krivce in podajali raznorazne vizionarske ideje, kako bi vse to vi rešli, koga bi vse zaprli in kako bi vi vzpostavili red, pripeljali gledalce na stadione in bogate sponzorje v blagajne klubov.. In sedaj ko se zgodi, da se en klub reši pred propadom ste ponovno glasni, nezadovoljni in pametni, tudi če ne poznate ne ozadja, ne resnice..jaz jo tudi ne.Ampak, hvala bogu klub se je obdržal, mladinski pogon laufa, kot zgleda klub ne dolguje več igralcem, dobaviteljem in se bori za visoka mesta v 1ligi, ne pa da začenja iz nič v 5..Verjamem v goriški nogomet, v našo šolo, da bi vzgojila dovolj dobro ekipo za se borit v 1 ligi, ampak kdo bi ostal v takem klubu, če DENARJA NI!? Vsak mladinc bi po dveh tekmah v članski ekipi že iskal rešitev pri mešetarjih, da bi šel v Ciper, Gruzijo, Arabske emirate...Kaj bi imeli potem od tega??? Sčasoma se tudi Parmi ne o dalo plačevat vsega tega števila igralcev in bo več placa dala našim. In tudi kak obetaven naš bo zanimiv Parmi..

In kar mi je všeč je to, da se končno začnemo obnašat evropsko, da se povezujemo s sosedi, da mi sprejmemo njih in oni spoznajo nas..Italijani se itak spoznajo na nogomet in to je zagotovo dobra reklama za Slovenijo, za slovenski nogomet.. Meje so padle, a ne v slovenskih jugonostalgičnih glavah (koliko intervjujev slišim vsak vikend v srbohrvaščini od kvazi strokovnjakov in se ne zgražate, od svetovnega podprvaka!! pa ne smemo poslušat v italijanščini)

Pa še to: včeraj sem poslušal intervju na Val 202 in mi je blo zelo všeč, da se kdaj resno pogovarja v slo medijih o nogometu, ne le o Tini, Petru, pa metalcu diska.. Hvala val 202, a mislim, da vsi ljubitelji nogometa PRIČAKUJEMO ODDAJO O SLO NOGOMETU VSAK VIKEND (oddaja 90minuto, ki je na RAI, bi lahko komot prekopirali na SLO2... NZS pa isto na naredi nič za odmevnost slo nogometa, skrbi le za reprezentanco, ker je tam sawd..a če ne bo klubskega nogometa tudi reprezentance ne bo..
donkey
# 21.03.2014 ob 09:33
Dolgoročno nihče ne ve, kaj se bo pokazalo, razen Karin :) Bomo videli ...
SF010
# 21.03.2014 ob 09:28
hja... kaj naj rečem.... vi že veste
vslivnje
# 21.03.2014 ob 09:41
Za konkurenco v slovenski ligi je to sodelovanje morda koristno, za talente v Gorici pa zagotovo ne- Italijani imajo seveda prednost + tega pa domaci igralci igrajo za burek in kavo na mesec...
mc007
# 21.03.2014 ob 10:01
Meni se pa to ne zdi ravno pametna odločitev, predvsem dolgoročno. Super bi bilo, da bi bilo samo nekaj igralcev iz Parme. Tako pa je ravno obratno. Dolgoročno bo "trpel" mladinski pogon, ki nima možnosti nastopa za NK Gorico.
Lupo
# 21.03.2014 ob 09:31
Nič niste napisali, da domači igralci Gorice prejemajo plačo 500evrov.
Vrtovec (Ladro) pa itak kasira!
zamudnik
# 21.03.2014 ob 09:29
Vidim pa, da marsikdo v naši ligi daje intervjuje tudi v srbohrvaščini, pa se nihče ne zgraža.

To je "po naški". Naš Fido ma jih rad.
fender6
# 21.03.2014 ob 12:42
ta projekt mogoče ni najlepši, je pa verjetno edini, da je Gorica obstala in ga zato podpiram. Kritiziranje brez alternativnih rešitev je brezveze.
sammy13
# 21.03.2014 ob 12:17
Pa ravno Vrtovec) Kot da bi Kanglerja spraševali o Mariboru...
rokers
# 21.03.2014 ob 11:45
ja mušica verjetno imaš prav..seveda ima Parma svoj interes, ampak kaj naj se naredi..REŠITVE?? Poglej v Gorico so prišli celo italijanski sponzorji, pa tudi gledalcev je več kot lani..Idealna rešitev zagotovo to ni, a verjetno je bila ta edina, kajti lahko bi gruntali 2, 3 leta kaj naredit., v tem času bi pa klub propadel..
mušica
# 21.03.2014 ob 11:42
Vrtovec: Če nimaš finančne moči, nimaš pogajalskega izhodišča.

Ta stavek dovolj pove. In nikoli ne bo drugače.

Parma ima torej jasno zgolj svoj interes, ki ga tudi ne bo težko uveljavljala, če bo na svoji strani imela dobro plačanega predsednika nd Gorica.
Težko mi tudi kdo razloži, da je Parmi interes uveljavljati koga drugega kot svoje igralce.
anze82
# 21.03.2014 ob 10:34
res vrhunska reč,v prvi enajsterici dva slovenca,če je dober dan,ob tem da ima gorica najboljšo mladinsko šolo v sloveniji..

pozdravljen potezo le v tej smeri,da je nogomet obstal v gorici..
MrSepia
# 21.03.2014 ob 10:04
"Je bilo pozimi kaj ponudb za najboljšega strelca Massima Codo?
Bila je ena resna ponudba iz nemške lige, a smo se skupaj s Parmo odločili, da ga zaradi naših ambicij in ciljev ne prodamo."

Klub je že več let v resnih finančnih težavah, o čemer na začetku odkrito govori tudi gospod Vrtovec, a oni igralca niso prodali.
Logika? Vsega ne moreš imeti, saj vendar to tudi sam skozi intervju sporoča!

Prvo se reši dolgov in zdravo zaživi, šele nato pridejo na vrsto razne (verjetno prvoligaške in posledično evropske) ambicije in cilji! Poglejte Muro - igrala v Evropi, čudežno prišla izredno daleč, na koncu pa klavrno propadla.

Seveda pa je drugo vprašanje, koliko denarja bi Gorica od tega prestopa dejansko dobila, glede na to, da ni njihov igralec. Najbrž gre za kak dogovor med kluboma, ki ga mi ne poznamo, in možno je, da se jim res ni splačalo ga prodati. Če je temu tako, potem je bila odločitev pravilna.

Torej, prvo kot prvo se naj s Parmino pomočjo rešijo finančnih tegob, potem pa počasi zmanjševati število posojenih tujcev in nazaj na mlade domače talente, a stika z Italijani zaradi sigurnosti (in nenazadnje še vedno nekaj izkušenih posojenih igralcev) ne prekiniti.
ElTorro
# 21.03.2014 ob 22:11
Nisem blizu dogajanju v Gorici, vse skupaj gledam od daleč, iz Maribora. In vidim veliko več pozitivnega, kot negativnega.
Klub živi, deluje, in redno plačuje svoje obveznosti. Če ne bi bilo tega sodelovanja, kluba ne bi bilo več. Če se nekateri pritožujejo, da igrata v prvi postavi le dva slovenca....če ne bi bilo tega sodelovanja, ne bi igral nihče. Ker kluba ne bi bilo več.
Obetavni mladi igralci ne dobijo priložnosti? Seveda jo, igrajo za Brda. Tudi v Mariboru ne dobijo priložnosti, igrajo za Veržej, dokler se ne izkažejo. Verjemite, da je tudi Parmi v interesu, da tisti najboljši dobijo potem tudi priložnost zaigrati v prvi ekipi, v prvi ligi. Kaj mislite, kdo bi imel predkupno pravico, če se pojavi nov Birsa?

Seveda vse skupaj ni idealno, ampak, je pa neprimerno boljše od alternative.....Gorice v peti ligi. Me res zanima koliko od vas pljuvačev bi ploskalo, ko bi na lokalnem radiu (ker nihče drug o tem klubu sploh ne bi poročal) poslušali, da je NK Gorica žal izgubila odločilno tekmo za obstanek v 3. ligi proti Jezeru Medvode....in bi rekli "ni važno, glavno da igrajo naši fantje"....na tekmo pa bi prišlo šest gledalcev (če ne šteješ družinskih članov igralcev).
Rolf
# 21.03.2014 ob 12:25
@rokers@
Vse kar si napisal se strinjam. Le dodal bi še, ne le za Goriško, za celo nogometno Slovenijo je to pozitivno. Tudi na primer za Maribor, ki ga v primeru, da v Slo ligi ne bo pravih tekmecev, čaka neustavljivo (evropsko) nazadovanje. Pa ravno Zaho ( nasprotnik projekta Parma) bi to moral razumeti, saj je sam bil del "evropskega nogometnega trga". Očitno mu monopolna pozicija zaenkrat bolj diši.
RokoSan
# 21.03.2014 ob 12:50
Zmotilo me je edino razočaranje nad obiskom. Kaj pa so pričakovali, da bodo Slovenci drli na stadion da vidijo 11 Italijanov? Kakšna logika je to.
Rolf
# 21.03.2014 ob 10:06
@"Dolgoročno se bo pokazalo, da je projekt s Parmo dober za vse"@

Vsekakor je koristno. Tudi za slovenski nogomet. Pa tudi za talente v Gorici je. Ta večji si bodo že izborili mesto. Ali v sami Gorici ali pa kje drugje.
O prednostih širjenja konkurence, seveda, pa ni potrebno govoriti.
Tuemsi
# 21.03.2014 ob 21:28
Se popolnoma strinjam z rokersom (btw komej čakam da se začne kolesarska sezona da napišeš tudi tam kakšen komentar :) ).
Tipičen odziv Slovencev, predvsem po forumih. Usi vse vejo in bi vse naredili. Iz napol propadlega kluba slovenske lige bi klicali najraje kar v Barcelono in rekli naj nakažejo par miljonov in odstopijo kake tri visoko kakovostne igralce (ki jih sami plačajo seveda) in to je to. Ne samo da nebi želeli trenerjev in funkcionarjev iz Barcelone, sploh nebi niti kosilca trave spustili zraven in use poslovanje prikrili pred njimi. In če bi pameten spletni forumaš poslal to ponudbo bi se zemlja prej napol zlomila kot pa bi Barca rekla ne!!
Mislim kašno pametovanje ej. Vrtovec skoraj v vsakem vprašanju pove da Parma daje denar in povsod po svetu v vseh panogah je denar sveta vladar in pač vlada tisti ki denar daje razen seveda v Sloveniji kjer še vedno (večno) čakamo nekoga ki bo samo dajal denar in nič vprašal ali hotel v zameno.
Milan Gorica
# 21.03.2014 ob 18:46
goban od kdaj je gorica na obali? razumem da pojma nimaš o nogometu ma vsaj zemljepis no...
ultras_gorica
# 21.03.2014 ob 16:57
Tisti, ki se bojite za mladinski pogon Gorice na raznih forumih najbrž niste še videli ene tekme mladincev, kadetov,..Podpiram to, da je potrebno imeti nekaj svojih nogometašev, vendar zgolj ob predpostavki, da so dovolj kvalitetni. Nafilati nek klub z mladinci in se tolči po prsih kako igrajo samo naši nima z resnim nogometom prav dosti veze. Razlog, da je v ligi toliko mladih je porazno finančno stanje v klubih, ne pa presežek kvalitete teh mladcev. Za to pa je kriva katastrofalna zakonodaja in nogometni funkcionarji brez vizije, ki so jim bili bolj pomembni lastni interesi, ne pa prihodnost in kakovost klubskega nogometa v Sloveniji. Mlad igralec lahko dozori in se formira tam nekje do 22, 23 leta samo če ima ob sebi kvalitetne in izkušenejše starejše igralce, v nasprotnem primer je obsojen na stagnacijo. Napačno je tudi mišljenje nekaterih, da so po 30, 40 tekmah v naši ligi zreli za tujino. Potem pa vidimo, kako propadajo in si zaprejo vrata v resno nogometno prihodnost in razvoj s prestopi v zahodne nižje lige, ali pa kake turistične variante ala Ciper, Izrael,...samo ker tam pač bolje zaslužijo. Gorica ima vse mladince, ki so presežek kvalitete že v kadru (Džuzdanović, Codromaz) in tudi v prihodnje bodo imeli najboljši mesto v ekipi. Dam pa obe roki v ogenj, da noben slovenski prvoligaš realno nima več kot dva, maksimalno tri mladince, ki so zreli za prvo ekipo in redno igranje v prvi ligi. Kaj pomaga Celju imeti toliko mladih reprezentantov, ko pa gre za neizdelane igralce, ki se še razvijajo in roko na srce nimajo ob sebi boljših, da bi lahko napredovali. Na dolgi rok se v takem okolju lahko izlušči en, maksimalno dva igralca, ki imata poleg talenta tudi ostale stvari porihtane, ostali bodo pač slej ali prej padli v sivo povprečje in tudi na igrišču se vidi, da mladosti in resne tekmovalne ambicije ne hodita z roko v roki. Če želiš kaj več kot zgolj sodelovati moraš v bilo kateri ligi, pa naj si bo to Serie A, Premier Legaue...ali Prva liga igrati na karto kvalitete. ta pa ne ločuje na naše in vaše ampak samo na dobre in slabe. Dokler ni zaletavanja z glavo skozi zid in raznih vehementnih proklamacij kako se bodo osvajale lovorike in kako se napada prvaka sem s tem kar trenutno gledam zadovoljen. Treba je biti realen in vedeti, da se do vrha pride korak za korakom in ne s preskakovanjem stopnic. Bo pa treba poleg finančne poskrbeti tudi za druge plati v goriškem klubu. Prva je marketing, druga pa infrastruktura, kjer bi tudi Občina morala odigrati svojo vlogo pri posodobitvi stadiona.
Milan Gorica
# 21.03.2014 ob 15:09
omejenci pa nevoščljivci,da ne rečem kaj hujšega.. jaz hodim na stadion gledat nogomet,ne pa slovence.. teh se vsak dan več kot dovolj nagledam na ulici.. in hodil bi tudi če bi za gorico igralo 11 šimpanzov v prvi postavi! (lih k so trenutno tko aktualni "majmuni" hehe.. ) letos ste se vsi nekaj razpisali,zdaj ste vsi pametni,kje ste bli pa prej? aja,ste "reševali" vaše klube pred propadom.....
strojko
# 21.03.2014 ob 15:00
poslušajte kritiki, če Parma ne bi prišla klub ND Gorica ne bi več obstajal.

Mislim kaj je tu slabega, tudi če Parma ne bi prišla v Gorico noben Slovenec ne bi igral ker kluba ne bi bilo. Pa dejmo pamet u roke, pa mal logično razmišljat porka putana.

Normalno da ma Parma svoj interes, sej ni Karitas jebela cesta, ampak hvala bogu da ima vsaj nekdo interes drugače bi še tista dva Slovenca iz prve ekipa igrala NK Brda
kingstone
# 21.03.2014 ob 13:29
to je boljša pot kot pa večina slovenskih klubov.
klub v večini verjetno financirajo italjani, da lahko italjani (člansko moštvo) igra in nabira izkušnje. za slovenske talente pa se lahko ustanovi drug klub ali pa je za to mladinski pogon.
poglejmo pa še normalen slovenski klub: slovenci plačujemo zato da lahko gledamo same južnjake v postavi...
zdaj naj mi pa eden pove kaj je boljše tu???
pd
# 21.03.2014 ob 12:02
Enim bi bilo bolj všeč, da bi bila gorica v 3 ligi, kjer bi se kalili mladi igralci.
maco481990
# 21.03.2014 ob 11:45
+ in -
ultras_gorica
# 22.03.2014 ob 03:49
Čudno da se noben ne obregne ob druge jezike, ki jih je slišat po Gorici, tu mislim predvsem na albanski in srbohrvaški jezik. Koliko potroši Italijan v Gorici in koliko Albanci? Hit daje kruh večini ljudi in od koga živi Hit? Od lokalnih gemblerčkov in južnjakov, ki pridejo noter z gratis kuponom za 5€ in dajo sem in tja 50€ na ruleto ali od Italijanov, Kitajcev in Rusov? Zakaj se zdej zaposleni v Hitu učijo kitajščine? Kot zavedni Slovenec se strinjam glede zgodovine in tistega kar je bilo v času fašizma. O 2. svetovne vojne naprej je okupacijo izvajal centralistični Beograd. Vendar oboje s športom nima blage veze, ker šport preseže politiko po dolgem in po čez, ker je to univerzalen pojem, ki ne pozna meja (pa naj si bodo to meje na zemljevidu ali v glavah ljudi). In nikoli ne mešaj športa in politike, ker to počne samo golazen od politikov, ki si s tem kupuje politične točke. Mi v Novi Gorici imamo za Italijane take luksuze, da se nam že malo smilijo, ker npr. v Italiji ne morejo dobit frišnega kruha iz domače pekarne ali domačih jajc in kvalitetnega mesa. Da o benzinu ne govorim, ker je vsak teden v časniku kak članek o italijanu, ki je ušel brez da bi plačal gorivo. Tukaj se zgodovina obrača, ne hodimo več mi dol po kavbojke in "špežo", ampak hodijo oni k nam. Po drugi strani pa koliko mladih slovenskih družin biva v (slovenski) Stari Gorici, ker je v Italiji za mlade družine veliko lažje in predvsem ceneje dobiti prvo stanovanje, ki ni obdavčeno za razliko od naše države, ki obdavči skoraj vse kar je človeško oko sposobno zaznati. Dojemite že tisti ki živite v strahu pred rdečimi, belimi, črnimi, da tudi Italijani nimajo pogojev, da bi nas okupirali. Samo strah lahko človeka okupira in zasužnji. V Trstu in Gorici je Kitajcev kot listja (da o črncih ne govorimo), ni več "junakov" v črnih srajčkah, ki bi si upali lajat sredi belega dne in marširat ampak se lepo skrivajo in so tiho. Zdaj je pač doba interneta. Največji podvig jim je čečkanje s spreji v varnem zavetju teme sem ter tja. Zato prosim ne mi palamudit s politiko in izrazi kot so okupacija. Ker dvomim, da se npr. Prekmurci ali Gorenjci bojijo okupacije Angležev, ki kupujejo poceni nepremičnine in se priseljujejo sem. Ti isti Angleži (in Amerikanci) so risali mejne črte zaradi katerih Gorica, Trst in še lep kos ozemlja vzdolž zahodne (in severne) meje niso slovenski in glej ga zlomka, kako hitro lahko zatavamo spet v politiko, če razmišljamo ozkogledo in v kontekst jemljemo samo stvari, ki ustrezajo našim argumentom. Sprašujem se koga bi naši (vključno z mojim) nonoti partizani, tigrovci, prekomorci in ostali narodni heroji prej sterali z današnje Slovenije, trenutno vladajočo garnituro politikov, tajkunov, parazitskih birokratov in kolovodje omrežij, ki vodijo te marionete na vrvicah ali pa 21 nogometašev Parme (Italijanov, Afričanov, Južnoameričanov,...), ki so na posoji v ND Gorici? Hm, strašna dilema...Pamet v roke, nogomet je več kot zgolj šport in je edina stvar, ki jo razume vsak človek enako, ne glede na to na katerem koncu planeta ima svoj prostor pod soncem.
forhand
# 21.03.2014 ob 11:06
Sodelovanje s Parmo je vsaj za sedaj rešilo nd Gorica, pomeni pa možnost za napredek in nadaljni razvoj nogometa. V Novi Gorici se z mladimi dela zelo kakovostno in vsako leto se vzgoji kar nekaj mladih talentiranih nogometašev. takšnih igralcev kot sta Birsa in Matavž pa so zelo redki. Mladi nadarjeni nogometaši potrebujejo več časa za preboj med člane in sedaj imajo odlično priložnost, da se preko stažiranja v Brdih lahko uvrstijo v člansko moštvo.
To sodelovanje je prineslo veliko zanimivega, res pa je, da je še posebej v Novi Gorici bilo vedno dosti kritizerjev, ki pa niso bili pripravljeni prav nič pomagati.Tudi sam smatram, da je ta novost zanimiva in koristna za slovenski prostor.
nenn0
# 21.03.2014 ob 10:32
To ne more biti dobro za slovenski nogomet, morali bi omejiti število "tujcev", ki so lahko hkrati na igrišču na recimo 5 ali 6...

To, da vsak klub v slovenski ligi odigra nekaj močnejših tekem na sezono ne more imeti tako velikega učinka na slovenski nogomet...ker so Italijani s kapitalom v klubu pač igrajo njihovi igralci, medtem ko za Slovenske mladce ni prostora, kar se je že pokazalo do sedaj...
nenn0
# 21.03.2014 ob 19:48
Meni je smešno, ko ljudje primerjate in ste kritični, da pride na tekme po 1000 ljudi. Hja, kaj pa pričakujete od male Slovenije, da bo več ljudi na tekmah? Katera liga pa se lahko pohvali s 1000 ljudi na tekmo? Nobena, ker smo pač premali...trebalo si bo samo v glavi dopovedat, da je Slovenija pač premala, da bi prišlo na tekmo več ljudi...

vseeno je še vedno nogomet šport št. 1 v Sloveniji!
Milan Gorica
# 21.03.2014 ob 15:14
Gorica je naše mesto!
Gorica je sveti klub!
Tebi zvesti smo!
Tebi pojemo!
GORICA ŠAMPION!
Rolf
# 21.03.2014 ob 12:56
@Zmotilo me je edino razočaranje nad obiskom.@

Saj zaenkrat še niso blesteli. Počakaj malo.
klemen62
# 21.03.2014 ob 11:20
prodali ste se italijanom, v prvi postavi je le en slovenec. Bolje bi bilo igranje v nižji ligi s slovenskimi igralci. Upam da noben klub ne bo šel po vaši poti ker to vodi v propad slovenskega nogometa. Sramota za Gorico.
sram me je gledat nogomet v gorici in ne hodim več na tekme
iMe
# 29.03.2014 ob 01:41
Čestitke Vrtovcu, to je zanj posel, logično, ampak hvala bogu tip ma rad goriški fuzbal 100%, tko da vleče prave poteze (sej tle on ni sam, da ne bo pomote) tudi za razvoj, konkurenca mora bit, odpiranje pa tudi. Zapečkarji in nevoščljivci, psst, get a life!
GRADNIK
# 23.03.2014 ob 21:23
Ne bodi no tak pesimist in ne sklepaj po sebi, Lupo! Vem, da se je pri tebi trudil zaman, vem. Koliko časa pa si bil pri Basaglii tam dol na šempeterski strani Stare Gorice? A ti je on dal ta lahonarski fašistični vzdevek? Da bi te on vpisal tudi v "Figli della lupa", katerih član si zagotovo, pa skoraj ne verjamem. Ja, Lupo (na Goriškem kjer ni volkov, je Lupo lahko le ŠAKAL, mar ne?!), verjamem, da težko živiš brez Franca Basaglie že 34 let. A glej, svoje, verjetno prirojene motnje si ne ženi preveč k srcu. Veš, bog je dober in pravi, da imajo pravico živeti tudi taki kot si ti. Obžaluje edino, da vas je Franco Basaglia spustil na prostost.
krneki-savsek
# 22.03.2014 ob 07:33
večina evropskih klubov za katere navijamo nimajo v svojih vrstah domačega igralca ali pač enega ali dva je pa dobro zato se ti kalijo v b klubih ali grejo na posodo ... tak je postal šport ne samo nogomet ... sam navijam za gorico še iz časov, ko so bili vozila
kingstone
# 21.03.2014 ob 14:02
sj italjani sami po sebi imajo minus. ampak računajo da bodo kakšnega igralca vzgojili s tem.

če pa gredo iz kluba pa ni razloga da klub za naše amaterje še vstraja na tako visokem nivoju.
grobar slovenskih klubov so debilni funkcionarji, (ki vlačijo južno voče gor, ki igra za lep denar, vendar samo malenkost bolje kot slovenčki, ki obsedijo na klopi in igrajo za sendvič pa sok) ne pa tuji lastniki ki vedo kaj želijo s klubom doseči.
in sem mislil da smo to z južnimi brati nehali prakticirati, vendar opažam da še zdaleč ni tako. na žalost...
MIRNČAN
# 21.03.2014 ob 13:38
Edini problem bo nastal ko bo Parma odšla iz kluba. Nekak se mi zdi da oni ne bodo pokrivali minusov.
MIRNČAN
# 21.03.2014 ob 11:42
Ne vidim slabosti v tem. Tudi City ima 2 angleža v postavi pa se nihče ne sekira.
Lupo
# 23.03.2014 ob 16:45
Tega Gradnika niti Franco Basaglia ne bi rešil!
ultras_gorica
# 22.03.2014 ob 17:53
Bejži na sprehod rajši, svež zrak ti bo dobro del ;)
GRADNIK
# 22.03.2014 ob 15:23
Meni je Gorica bila najljubša tik pred tem, preden jo je Vrtovec uničil in podaril Italijanom. Takrat so igrali v glavnem domači, mladi, slovenski fantje, ki jih je bilo veselje gledat in za katere sem navijal iz srca. In me ni prav nič motilo, če dosežki niso bili vrhunski. To, da bi sedaj hodil navijat za one Italijane, ki dejansko nimajo z Gorico in Goriško absolutno nobene zveze - ma za noben denar! Prav nasprotno želim si, da bi klub, takšen kakršen je sedaj, razpadel čimprej. In dragi moji, videli boste, da se bo v treh, štirih letih zgodilo natanko to. Zapomnite si, kaj sem vam napovedal danes! Takrat boste imeli totalno pogorišče in popolnoma nič drugega; in krivi boste vi, ki podpirate to sramoto in bi za neko kratkoročno navidezno korist še lastno mater prepustili tujcem. Beda!
zamudnik
# 21.03.2014 ob 18:13
Ne vidim slabosti v tem. Tudi City ima 2 angleža v postavi pa se nihče ne sekira.

Hehe, razen bleščečih besed o tradicijah polnih forumašev tule.
kunta kinte
# 21.03.2014 ob 11:09
seveda,igranje odsluženih tujcev,dvomljive kvalitete je dobro za našo ligo,zakaj že?
GRADNIK
# 22.03.2014 ob 15:43
Kako pa vi, italianofili, sploh navijate sedaj? Kaj sploh tulite poleg običajnih "porko-dijotovov" in "dijo-porkotov"? Zase si ne predstavljam, kaj bi vpil, če bi sedaj šel na tekmo. Saj oni Lahi itak nočejo razumeti, pa tudi zmožni niso razumeti nobenega drugega jezika razen svojega. Verjetno bi moral vpiti "AVANTI, FORZA GORIZIA!". Ma rajši se grem ustrelit!
"Manj strašna noč je v črne zemlje krili, kot so pod svetlim soncem sužni dnovi!"
smr3k4
# 21.03.2014 ob 09:27
Bravo! Prava pot in lep zgled za ostale klube. Pa ne samo nogometne!
forsberg8
# 21.03.2014 ob 17:18
lahko povem da je treba ta klub kot še 80% preostalih klubov v sloveniji narediti amaterski...2 močna kluba naj bosta...MB in Olimpija, ki naj igrata ali v avstrijski, ali kakšni balkanski ligi...ostali naj se igrajo amaterskih vaških tekem, kjer je že 500 gledalcev na tekmi kar soliden obisk...za 1. kao profesionalno ligo pa...nevem ali naj se temu smejem ali jokam...tako pač je.
GRADNIK
# 21.03.2014 ob 22:24
Robert Vrtovec je še eden od goriških izdajalcev, ki so zaslužni, da je Nova Gorica praktično že okupirana od strani Italijanov, ki izvajajo tiho a načrtno okupacijo. Kamorkoli se obrneš v Novi Gorici, povsod slišiš okrog sebe Italijansko. To kar Italijani niso uspeli doseči z vojsko, bodo sedaj, s pomočjo izdajalskih judežev (kakršen je Vrtovec), ki se prodajajo za prgišče cekinov, dosegli na fin način. Medtem ko v sosednji Stari Gorici, prastarem, nekdaj slovenskem mestu, kjer še vedno živi močna slovenska manjšina, ne prideš s slovenščino takorekoč nikamor, saj se noben Italijan ne bo ponižal z učenjem zanje barbarskega jezika, za katerega so v času med obema svetovnima vojnama pljuvali v usta, tistemu ki ga je javno uporabil, pa naši moderni narodni izdajalci suženjsko lezejo po kolenih pred njimi in jih moledujejo naj se k nam ponovno vrnejo kot gospodarji. In Italijani se vračajo. V Novi Gorici se počutijo že precej boljše kot doma. Kamorkoli se obrnejo, kamorkoli pridejo, povsod lahko govorijo italijansko in povsod so obravnavani kot večvredna rasa gospodarjev, ki se ji Slovenci (ki smo zanje ščavi, to je sužnji!) suženjsko prilagajamo in ji vdano služimo. V Novi Gorici praktično ne dobiš več službe oziroma delovnega mesta, razen za kakšno snažilko ali delavca na gradbišču, če ne dovolj dobro obvladaš italijanščine. In, če se vrnem k nogometnemu klubu: če bi hotel v njem zaigrati kak talentiran Celjan ali Mariborčan, ki bi se zaradi kakšnega drugega razloga preselil v Novo Gorico, bi se moral učiti in naučiti italijansko. Sramota! Naši dedje partizani, ki so umirali za slovensko Goriško, se obračajo v svojih grobovih! Če bi v goriških Slovencih še bilo kaj ponosa, dostojanstva in človeške časti, bi take izdajalske pokvarjence kot je Vrtovec prijeli, jih na takšnim tipom primeren način pospremili do zahodnega konca Erjavčeve ceste in jim za vselej prepovedali vstop v mesto, ki ga naši predniki niso postavili zato, da bi ga sedaj nesramneži brez vsake narodne zavesti in zavednosti podarjali pogoltnim Italijanom. Sam sem prej navijal za Gorico, zdaj pa ne bi šel na njeno tekmo, niti če bi mi plačali ne vem kakšno vsoto. In tako bi morali ravnati vsi! Edini časten odziv na takšno Gorico, kot jo imamo zdaj, je popoln bojkot!
NoriGoban
# 21.03.2014 ob 18:43
Absolutno ni dober projekt! Ker makaronarji na ta način osvajajo našo obalo!Naj se držijo svoje lige, mi pa svoje!
scenic
# 21.03.2014 ob 18:12
"Dolgoročno se bo pokazalo, da je projekt s Parmo dober za vse

ja pa jade.ne mečite si peska v oči oz ne lulajte proti vetru.
sploh po kaki logiki bo dolgoročno to dobro za slovenski nogomet,za nd gorico?to da bodo drugo leto igrali v evropi sami špagetarji,slovenski mladi fantje pa zdaj na ta račun stagnirajo,potem pa bo rekla parma adijo,arividerči, čao in kaj bo potem?
namesto,da bi takrat začeli iz ničle in začeli spet naskok za prvo ligo z domačimi talentirami pobi,ki jih je gorica imela vedno veliko,se bo zdaj vse to skupaj samo zamaknilo za par let in to je vse.
še enkrat.že predno ste začeli to,se je vedelo kaj bo sledilo.parma pa res nima ambicij imeti v štihu nekega kluba,ki premore 233 gledalcev na tekmo.
travar
# 21.03.2014 ob 09:44
od nasih igralcev ki igrajo v italiji, angliji, srbiji se verjetno ne pricakuje da bi dajali intervjujev v italijanscini, anglescini, srbscini ?

vsi dajejo intervjuje v slovenscini. zivimo vendar v evropski, kaj ne gospod vrtovec?
LESTVICA
1. OLIMPIJA 76
2. MARIBOR 74
3. DOMŽALE 66
4. RUDAR 47
5. CELJE 44
6. GORICA 44
7. KRŠKO 34
8. ALUMINIJ 33
9. TRIGLAV 25
10. ANKARAN 23
  Razširjena lestvica  
IZIDI / NAPOVED KROGA

34. krog

RUDAR - GORICA 0:1 (0:1)

TRIGLAV - ALUMINIJ 0:2 (0:1)

MARIBOR - OLIMPIJA 2:3 (1:1)

Nedelja ob 16.50:
DOMŽALE - KRŠKO

Ob 17.00:
ANKARAN HRVATINI - CELJE

STRELCI in PODAJALCI

Zadetki:

   
16
Marcos Tavares (Maribor)
Matej Poplatnik (Triglav)

15
Luka Zahović (Maribor) 

12
Lovro Bizjak (Domžale)
Miljan Škrbić (Krško)

10
Ricardo Alves (Olimpija)

   
9
Senijad Ibričić (Domžale)
Abass Issah (Olimpija)
John Mary (Rudar)
Rudi Požeg Vancaš (Celje)
Dominik Radić (Rudar)

8
Ibrahim Mensah (Aluminij)
Jasmin Mešanović (Maribor)  

7
Rifet Kapić (Gorica)
Milan Tučić (Rudar)

 Podaje:

   
11
Tonči Mujan (Krško)


9
Dino Hotić (Maribor)

7
Robert Pušaver (Rudar)  

6
Erik Gliha (Ankaran Hrvatini)
Rudi Požeg Vancaš (Celje)
Matija Širok (Domžale)
Žiga Škoflek (Aluminij)

REZULTATI/SPORED SEZONE 2017/18

 

Izidi kroga:
 1   2
  3
  4
  5
  6
 7
  8
  9
10 11 12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 32 33 34 35 36


Spored sezone 2017/18

REZULTATI SEZONE 2016/17

 

Izidi kroga:
 1   2
  3
  4
  5
  6
 7
  8
  9
10 11 12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 32 33 34 35 36


Rezultati sezone 2016/17

Anketa: 9. maj 2018 ob 07:59

Kdo bo slavil v finalu Zahodne konference Lige NBA?

Golden State
Houston
Arhiv
Prva slovenska nogometna liga
link
Viole grozijo Mitroviću, novinar na pomoč na policijo
293
20. marec 2018 ob 18:31 Novinar športnega časnika EkipaSN Dejan Mitrović, nad katerim se je v soboto znesel športni direktor NK-ja Maribor Zlatko Zahovič, je zaradi groženj poiskal pomoč na policiji.
Več novic ...
Kazalo