Popoln štart - Domžale z Nejcem Vidmarjem v vratih v uradnih 360 minutah še niso prejele zadetka, obenem pa so dobile prve štiri tekme. Foto: Aleš Fevžer
Popoln štart - Domžale z Nejcem Vidmarjem v vratih v uradnih 360 minutah še niso prejele zadetka, obenem pa so dobile prve štiri tekme. Foto: Aleš Fevžer
Marcos Tavares (Maribor)
Olajšanje Marcosa Tavaresa po prvem golu po 600 minutah igre. Kapetan Maribora je dosegel 86. zadetek v Prvi ligi, kjer je odigral 221. tekmo. Foto: Aleš Fevžer
Optimizem Marcosa Tavaresa, ki ga do Celtica čakata še dve tekmi v tednu dni.
Nik Omladič (Olimpija)
Nik Omladič je na obeh tekmah Olimpije s prostim strelom dosegel zadetek za 2:1, kar se je obakrat izkazalo za zmagoviti gol. Foto: Aleš Fevžer
Doris Kelenc (Zavrč)
Doris Kelenc je kot prvi letos zadel z 11-m, z "dvojčkom" v Novem mestu pa Zavrč popeljal še do tretje zmage v gosteh in 3. mesta. Zanimivost: lani sta bila najboljša podajalca Prve lige z 11 asistencami Kelenc in Viler. Foto: Aleš Fevžer
Valon Ahmedi (Celje) - Nejc Skubic (Domžale)
Med igralci, ki so opozorili nase v prvih krogih, velja izpostaviti celjsko desetico Valona Ahmedija. 19-letni Ohridčan je prišel v Celje iz Italije (FC Südtirol) in z atraktivnimi potezami upravičuje številko, ki jo nosi. Foto: Aleš Fevžer

V 1. slovenski nogometni ligi in njenih pokroviteljskih permutacijah se v 24-letni zgodovini še nikoli ni zgodilo, da bi toliko časa čakali na neodločen izid! Do zdaj so se točke najpozneje prvič delile v sezoni 2003/04, ko je v takratni ligi 12 klubov doseglo remi na 12. tekmi sezone - na uvodni tekmi 3. kroga Olimpija - Celje 2:2. Da gre za res poseben dosežek, govori tudi statistika 1. SNL-ja, v kateri se zgodovinsko gledano kar četrtina vseh tekem konča brez zmagovalca. In ravno za zmage se tudi igra, pri čemer izstopa stoodstotna trojica Domžale, Maribor in Olimpija.

Ko so tako štartali, so postali prvaki
Domžalčani so v Velenju pri Rudarju dosegli že četrto zmago in s tem najboljši štart v svoji prvoligaški zgodovini - s štirimi zmagami so začeli tudi sezono 2006/07, ko so nato prvič osvojili naslov državnega prvaka, a pri tem niso ohranili nedotaknjene mreže. Letošnji uvodni uspeh čete Luke Elsnerja temelj na obrambi, ki na čelu z vratarjem Nejcem Vidmarjem v 360 minutah še ni klonila.

''Gre za statistični podatek, ki ga velja izpostaviti le danes. V ponedeljek se bomo že ukvarjali s Krko in z analizo, kaj bi lahko na tekmi proti Rudarju naredili bolje. Imamo še kar nekaj rezerv, ampak napredek je viden. Veseli me, da smo imeli proti bistveno boljšemu tekmecu kot do zdaj dobre trenutke v igri in vse ostalo, kar smo prikazali že na prejšnjih tekmah," je za klubsko stran po sobotni tekmi povedal zadovoljni Elsner, ki je dobil še tretje gostovanje.

Po 90 minutah vedno zmagovali z 1:0
Tokratno minimalno zmago je ravbarjem z zgodnjim avtogolom prinesel kar kapetan Rudarja Ivan Knezović, ki je sicer kar pet let igral za Domžale, in to ravno v šampionskih sezonah. Če tokratni podajalec za avtogol, Aladin Šišić, v prejšnjem krogu na Ptuju proti Zavrču ne bi zadel v 92. minuti, bi Domžale vse štiri tekme dobile z 1:0. Vseeno bo geslo kluba "Skupaj do vrha" počasi potrebovalo kozmetični popravek ...

Dejan Mezga, ki se je po lanski sezoni poslovil od Maribora, je okrepil Hajduk.


Najnevarnejši igralec lige - Viler

Branilec naslova Maribor, ki je osredotočen na boj za Ligo prvakov, je zaradi preloženega derbija sezono začel s kar tremi zaporednimi tekmami v Ljudskem vrtu. Vse tri so vijoličasti dobili za en sam gol, dvakrat po uvodnem zaostanku, tokrat je tekmo s hitrim gostujočim golom popestril Nigerijec Stephen Makinwa, za odškodnine katerega so italijanski klubi pred desetletjem zapravili kar 20 milijonov evrov.

V soboto so Mariborčani za skalp Gorice potrebovali le pet učinkovitih minut: Mitja Viler je z vodilno tretjo podajo sezone najprej našel glavo Marcosa Tavaresa, po izjemni globinski podaji novinca Sintayehuja Sallalicha pa je odločil prav tako poleti vroč Damjan Bohar. Bočni branilec Viler ima tudi zmagoviti gol proti Rudarju in po hokejskem štetju z 1 + 3 vodi na lestvici najučinkovitejših v Prvi ligi.

Tavares prekinil post po 600 minutah
"Danes mi je šlo po dolgem času. Bog mi je pomagal. Zdaj je vsako tekmo boljše: zdaj sem dal en gol, drugič lahko že dva,"
je po tretji zmagi sezone pripovedoval kapetan Tavares, ki je prekinil strelski post, dolg točno 600 minut, in to na 301. tekmi v vijoličastem dresu. Nazadnje je brazilski Štajerec zadel 7. maja, ko je v Novem mestu z "dvojčkom" presegel klubski strelski rekord Branka Horjaka. A - kot rečeno - v ospredju je pod Kalvarijo Liga prvakov, do katere pa bo treba odigrati tudi nebodigatreba superpokal v sredo v Gorici, ko bi prvič letos lahko vijoličasti imeli prost cel teden.

Dve tekmi, šest točk in gol razlika 7:2
Nasprotno je bila Olimpija tekmovalno prosta kar tri tedne, a je to izrabila za trženjsko akcijo poletja in razprodani prijateljski dvoboj s Chelseajem, za vrnitev Milenka Ačimović, krajše priprave in tudi okrepitve. Predvsem pa so zeleno-beli nadaljevali tam, kjer so začeli še pred tedni negotovo sezono - s prepričljivo zmago. Po Krki s 3:1 so v Domžalah kljub začetnemu zaostanku visoko padle še Radomlje s 4:1.

"Najpomembnejša je zmaga. Ni bilo lahko po hitro prejetem zadetku, a smo se hitro pobrali in bili za vztrajnost ter potrpežljivost ob pravem trenutku nagrajeni z golom Rodića. Ta zmaga nas nikakor ne sme uspavati, saj moramo nadaljevati v podobnem ritmu tudi na naslednjih tekmah," je za klubsko stran povedal Nik Omladič, ki je na obeh tekmah dosegel zadetek s prostega udarca. Visoki zmagi ne smeta zavesti prebujenih ljubljanskih navijačev - obrambi Krke in Radomelj sta z naskokom najporoznejši v ligi. Dodatno je veselje pokvarila tatvina v garderobi Olimpije, od katere se Green Dragonsi distancirajo.

Novinec in pokalni prvak še brez točke
Radomljani so izkoristili trenutek in na tribune "domačega" stadiona zvabili rekordnih dva tisoč ljudi, a mlinarji še vedno čakajo na zgodovinsko prvoligaško točko. Ničla dviguje pritisk v Gorici, kjer so bili lani s tujsko legijo iz Parme resna grožnja slovenskim klubom in so tudi osvojili pokalni naslov.

Zavrč skoraj izpustil iz rok 3:0
Podprvak Luka Koper je na prvi domači tekmi zapravila priložnost, da bi ostala v klubu popolnih. Celje je končno unovčilo hitrost in mladost, pri čemer je z golom in podajo odločil Nigerijec Sunny Omoregie, grofje pa so napovedali, da letos ne nameravajo ždeti pri dnu lestvice.

Boj za obstanek se napoveduje lanskemu celjskemu trenerju Milošu Rusu, ki zdaj vodi Krko. Doma v Novem mestu so proti Zavrču pokazali dva popolnoma različna obraza: Haložani so prvi polčas dobili s 3:0, na koncu pa bi Dolenjci po dveh "glavcah" Žige Kastrevca v sodnikovem podaljšku skoraj izenačili. Priložnost za prvi remi sezone je imel na nogi kar vratar Krke Matko Obradović, sicer s kar 28 obrambami na štirih tekmah daleč najbolj zaposleni čuvaj mreže v Prvi ligi TS.

Optimizem Marcosa Tavaresa, ki ga do Celtica čakata še dve tekmi v tednu dni.
Tretja zmaga Zavrča
Visoka zmaga Olimpije v Domžalah
Domžale nadaljujejo zmagoviti niz
Bohar odločil srečanje v Ljudskem vrtu
Tavares in Bohar poskrbela za preobrat
Celjani s polnim plenom iz Kopra
Tretja zmaga Zavrča
Visoka zmaga Olimpije v Domžalah
Domžale nadaljujejo zmagoviti niz
Bohar odločil srečanje v Ljudskem vrtu
Tavares in Bohar poskrbela za preobrat
Celjani s polnim plenom iz Kopra