Etien Velikonja je 18. avgusta Mariboru po izjemnem zadetku priboril zmago nad Glasgowom z 2:1. Na povratni tekmi je bilo neodločeno in v Evropsko ligo so se prebili vijoličasti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Etien Velikonja je 18. avgusta Mariboru po izjemnem zadetku priboril zmago nad Glasgowom z 2:1. Na povratni tekmi je bilo neodločeno in v Evropsko ligo so se prebili vijoličasti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dare Vršič in Etien Velikonja
V pogovoru z najboljšim igralcem letošnje sezone Prve Lige Daretom Vršičem. Vršič bo v naslednji sezoni igral v Avstriji (pri Austrii Dunaj), Velikonja pa bi nekoč rad igral še malo severneje, v Nemčiji. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tim Matavž
Kdaj bosta z bratrancem Timom Matavžem udarni napadalni dvojec slovenske reprezentance? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Etien Velikonja
Kot pravi športnik nazdravlja le s sokom, alkohol ga ne mika. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Nogometaši Maribora so si že zagotovili naslov državnega prvaka (že desetega). Etien Velikonja je prispeval 14 zadetkov. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Sergio Aguero
Sergio Aguero, ki ga Velikonja zelo ceni, je v 94. minuti tekme proti Queens Park Rangersem Manchester Cityju priboril naslov angleškega prvaka. Foto: EPA

23-letni nogometaš Maribora, ki je prej igral za Hit Gorico, se je v ponedeljek na podelitev nagrad najboljšim igralcem sezone slovenskega prvenstva že pripeljal z novim avtomobilom. Tudi to je bila tema MMC-jevega intervjuja, največ pozornosti pa smo posvetili razmeram v Mariboru in morebitni selitvi v drugi klub.


V soboto ste Olimpijo premagali s 3:2. Kako bi ocenili dvoboj?
Pravi derbi je bil, tekma na evropski ravni in dokaz, da moramo ceniti našo ligo, v kateri je veliko kakovostnih igralcev. Dokazali smo, zakaj smo državni prvaki in zakaj imamo takšno prednost.

Teh 22 točk naskoka veliko pove o razmerju moči v domači ligi. Očitno je Maribor korak ali dva pred vsemi. Olimpija želi posnemati ta model, toda za zdaj še ni tako uspešna ...
Čeprav so tekmeci zelo motivirani, nas bodo težko dohiteli, ker je v našem klubu res vse urejeno tako, kot mora biti. Tudi jaz sem tukaj dobil vse, kar sem si želel, našel pravo formo in napredoval.

Kako ocenjujete delo športnega direktorja Zlatka Zahovića
?
Saj vse povedo rezultati in napredek igralcev. Pri nas je že na treningu skoraj tako kot na tekmi. Priznati moram, da je velika razlika v primerjavi z Gorico. Zlatko se ukvarja z vsemi igralci, na treningih popravlja določene napake, pri tem pa nikogar ne favorizira.

Skrbi tudi za uspešno kadrovanje. Vaša cena raste, morda bo kmalu čas, da greste po poti Iličića, Bačinovića ... in vas prodajo v tuji klub. Razmišljate o tem?
Ne, moje delo je, da igram svojo igro in se koncentriram, kako bom zabil gol. Prodaja niti ni toliko odvisno od mene, ampak od športnega direktorja, dejstvo pa je, da je Maribor s prodajo svojih igralcev Palermu odprl tržnico za vse slovenske igralce. Naredil je velike transferje, večje, kot jih je Gorica z Birso in Jokićem. Seveda tudi jaz vidim svojo priložnost in vem, da se lahko z dobrimi igrami v tuji klub.

Bi šli zaradi bogate ponudbe v kakšno slovito ekipo, tudi če bi bili tam le rezervist?
Če bi bil moj cilj denar, mislim, da ne bi bil več v slovenski ligi. Seveda si želim predvsem igrati, ne pa sedeti na klopi. Po stopnicah se je treba počasi vzpenjati, s tem pa ne želim reči, da ne bi nekoč rad igral za velik klub. Všeč mi je zlasti nemška liga, zame je sanjska, tam želim nekoč uspešno igrati. Stadioni so polni v prvi in drugi ligi, navijači živijo
za nogomet.

Torej boste v soboto v finalu Lige prvakov bolj privoščili Bayernu?
Bom navijal zanj, čeprav je v polfinalu izločil Real. Sem namreč predvsem navijač Reala in Interja.

Kako pa komentirate infarkten razplet angleškega prvenstva?
Bilo je tako razburljivo, kot morda ne bo nikoli več. Super, da je prav Sergio Aguero dosegel gol ob koncu, saj mi je všeč njegov slog igre, res pa je, da mi ni tako zelo pri srcu klub, v katerem igra. In da ne bo pomote, tudi za Manchester United ne navijam.

Kateri gol v letošnji sezoni vam je ostal v najlepšem spominu?
Vsekakor tisti v Evropski ligi proti Glasgowu, ko sem zadel v 92. minut. Takrat je bilo izjemno ozračje na stadionu.

Tudi v reprezentanci boste počasi morali prevzeti vidno vlogo ...
Enkrat sem zaigral v slovenskem dresu, in to so nepopisni trenutki. Nočem, da ostanem pri samo enem nastopu, zato se na vsakem treningu in vsaki tekmi še bolj trudim. Verjamem da selektor spremlja igre, moja želja je zares velika.

Lahko bi z vašim bratrancem Timom Matavžem sestavljala napadalni dvojec!
Seveda, zakaj ne? Prav danes sva se srečala v Gorici in malo poklepetala.

In mimogrede ste uredili še vse potrebno, da se lahko že vozite v novem avtu ...

Iz Maribora sem se pripeljal še s starim avtomobilom, šel v Novo Gorico po registrsko tablico in uredil zavarovanje za novi audi A5.

Srečno vožnjo! Gotovo ste slišali, kaj se je pred dnevi zgodilo Valterju Birsi?
Verjetno to nesrečo mediji malo napihujejo. To se lahko zgodi vsakomur. Verjamem, da je Valter pameten in vozi previdno. Se pa nogometaši zavedamo, da je treba biti za volanom zbran, saj te lahko vsaka najmanjša stvar vrže s tira.

V primeru Miša Brečka bi bilo dobro, če sploh ne bi prišel na tire
... Morate tudi sicer paziti na svoje vedenje v javnosti?
Ne, mislim, da mi ni treba posebej paziti, saj sem povsem normalen fant.

No, ampak v vaših letih fantje zvečer spijejo kakšno pivo in se lahko večer potegne v jutro.
Do alkohola mi ni, prav tako ne do žurov do jutra. Vse življenje sem podredil nogometu in se mi ni težko ničemur odpovedati. Nogomet ni le 90 minut tekme, živiš ga tudi zunaj igrišča in sem gotovo sodi tudi primeren počitek.

Kdaj greste v posteljo? Je težko zaspati po kakšni razburljivi tekmi, v kateri ste dosegli zadetek?
Ne, v tem primeru zaspim celo bolje, kot če bi igral slabo. Evforijo znam odmisliti, znam se umiriti, kar je pomembno. Moraš se spočiti, kajti naslednji dan je že nov trening, novo dokazovanje. Zaspim najpozneje do 23. ure, imam tudi takšen bioritem.