Marcos Tavares je v 89. minuti poskrbel za eksplozijo navdušenja v Ljudskem vrtu.
Marcos Tavares je v 89. minuti poskrbel za eksplozijo navdušenja v Ljudskem vrtu. "Lovi" ga podajalec Martin Milec. Foto: BoBo
Aleksander Šeliga
Aleksander Šeliga je takole ubranil enajstmetrovko Marcosu Tavaresu. Foto: BoBo
Aris Zarifović
Prizor iz 22. minute, ko Robert Berić ni uspel poslati žogo v mrežo. Oviral ga je Aris Zarifović. Foto: BoBo
Goran Cvijanović
Blaž Božič je brezkompromisno štartal na Gorana Cvijanovića. Foto: BoBo
Green Dragons
Ljubljanski navijači so morali ob posredovanju posebne policijske enote na začetku drugega polčasa s stadiona. Eden od njih je pred tem padel z ograje, tako da bo noč preživel v mariborski bolnišnici. Foto: BoBo
Damir Skomina
Sodnik Damir Skomina je pokazal rdeči karton Arisu Zarifoviću. Foto: BoBo
Gorica
Nogometaši Gorice so se z visoko zmago približali sredini lestvice. Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič
Maribor ušel Olimpiji na devet točk
Pogovor z Darkom Milaničem in Andrejem Razdrhom
Praprotnik dvakratni strelec v Novi Gorici

Branilec Olimpije je na derbiju 14. kroga državnega prvenstva prejel rdeči karton, ker je kot zadnji mož podrl Dejana Mezgo. Sodnik Damir Skomina je dosodil še enajstmetrovko, a je poskus Tavaresa ubranil Aleksander Šeliga.

Prav ljubljanski vratar je bil najzaslužnejši, da ni bil derbi odločen že prej, saj je z odličnimi obrambami spravljal v obup mariborske napadalce, medtem ko ga je v 71. minuti rešila vratnica. Odločitev je tako padla v 89. minuti, ko je po podaji Martina Mileca s kota osamljeni Tavares zadel z glavo. Olimpija je nastopila oslabljena, saj so med drugim manjkali Damjan Trifković ter najboljša strelca Boban Jović in Nikola Nikezić.

Kapun ogrel Handanovića
Prvi strel v okvir vrat je v 5. minuti sprožil presenetljivi član začetne enajsterice Olimpije Nik Kapun, čigar poskus s 25 metrov je končal v naročju Jasmina Handanovića. Še nevarnejši je bil malo kasneje prodor Vicenteja, ki je na levi strani sam prišel pred Handanovića, a je preveč okleval, tako da mu je Milec odvzel žogo.

Šeliga preprečil veselje Ibraimiju
Na drugi strani je Maribor prvič resneje zapretil v 13. minuti, ko je Agim Ibraimi z roba kazenskega prostora meril pod prečko, a je sijajno ubranil Aleksander Šeliga. Ta je bil na pravem mestu tudi ob poskusu Roberta Berića v 19. minuti. Malo kasneje je Aleš Mejač z desne strani ob gol-avt liniji poslal žogo čez Šeligo, na golovi črti jo je s čelom zadel Berić, a jo poslal čez vrata. Tudi zaradi naleta Arisa Zarifovića, ki je Krčana poslal v mrežo. Mariborčani so vse bolj prevzemali pobudo.

Zarifović izključen; Šeliga ubranil 11-m Tavaresu
Prav Zarifović je v 30. minuti kot zadnji mož obrambe podrl Mezgo, ki je sam stekel proti Šeligi, tako da je sodnik Skomina ljubljanskemu branilcu pokazal rdeči karton, hkrati pa pokazal še na belo točko. K žogi je pristopil Marcos Tavares, a ga je Šeliga "prebral" in mu ubranil poskus, ki je letel v spodnji desni kot. Do konca polčasa se je Olimpija kljub domačemu pritisku uspela ubraniti. Posest žoge ob polčasu (54:46) in 5:2 streli v okvir vrat.

Green Dragonsi morali s stadiona
Pred začetkom drugega polčasa so morali navijači Olimpije Green Dragons, ki so na stadion metali pirotehnična sredstva in odlomljene stole, zapustiti stadion. A ljubljanske navijače je pred tem sprovociral eden od mariborskih navijačev, ki je pretekel igrišče in mednje vrgel baklo, kar jih je razbesnilo, tako da so se "znesli" nad stoli.

Šeliga ubranil strela Ibraimija in Berića
V 48. minuti je Šeliga spet ustavil nevaren poskus Ibraimija, ljubljanski vratar pa je s pantersko reakcijo ubranil tudi poskus Berića v 53. minuti. Šeliga je bil na pravem mestu tudi malo pozneje, ko je Ibraimi udaril z desne strani. Maribor je močno pritiskal, vodilni zadetek je visel v zraku.

Če ni Šelige, je pa Delamea Mlinar ...
V 71. minuti je znova Ibraimi z desne strani že poslal žogo čez Šeligo, a je zanesljiv zadetek preprečil Antonio Delamea Mlinar, ki je izbil žogo z golove črte.

... ali pa vratnica
V 74. minuti je Anže Zorc zamenjal Kapuna in se že malo kasneje znašel v imenitni priložnosti, a je Handanović njegov strel z roba kazenskega prostora odbil čez vrata. Na drugi strani je Berić po hitri akciji že premagal Šeligo, nato pa zadel le desno vratnico.

Milec podal, Tavares le zadel
Šeliga je še enkrat več zablestel v 87. minuti, ko je na levi strani dobil dvoboj na "štiri oči" z rezervistom Plojem. Malo kasneje pa je bil nemočen tudi Šeliga. Ob podaji s kota je ljubljanska obramba pozabila na kapetana Tavaresa, ki je z glavo z okoli 11 metrov poslal polvisoko žogo v desni kot ljubljanskih vrat.

Darko Milanič, trener Maribora: "Imeli smo toliko priložnosti, bili smo neprimerno boljši nasprotnik celo srečanje in enostavno smo si zmago zaslužili. Bilo bi boljše, da bi ga zabili že prej, a je tudi tako super. Zdaj moramo hitro preklopiti na Tottenham. Pripravljamo se osredotočeno, zavedamo se, kdo prihaja v Ljudski vrt. S podporo navijačev bomo poskusili tudi zmagati."

Andrej Razdrh, trener Olimpije: "Tako kot ti nogomet daje, te tudi kaznuje. Z igralcem manj proti tako kvalitetnemu nasprotniku nismo mogli vzdržati, čeprav je dolgo kazalo, da bi lahko. Borili smo se, kolikor smo se lahko, na koncu pa smo dobili zadetek iz prekinitve. Čestitam Mariboru za zmago."

Novogoričani prekinili rezultatsko sušo
V prvi tekmi dneva je Gorica s 4:1 premagala Aluminij, kar je njena prva zmaga po 18. avgustu, ko je padel Koper. Junak tekme je bil dvakratni strelec Nejc Praprotnik, sicer posojen igralec Atalante. 19-letni Praprotnik je prvič udaril v 13. minuti, ko je po podaji Matije Široka z desne strani z glavo matiral Tomaža Murka. Gostje so izenačili v 40. minuti. Robert Kurež je z desne strani podal Jurici Jeleču, ta pa je žogo preusmeril v mrežo.

Kaudrija, Praprotnik in N'diaye potrdili zmago
Na začetku drugega polčasa so gostje ostali le z deseterico, saj je Tomaž Kožar prejel še drugi rumeni karton, kar je pomenilo predčasno pot v slačilnico. Terensko premoč domačih je nato v 54. minuti kronal Talant Kaudrija, ki je s strelom z okoli 25 metrov zadel levi spodnji kot vrat Murka. Vse dvome o zmagovalcu je z drugim golom razblinil Praprotnik (64.), piko na i pa je v 75. minuti po akciji s kota postavil N'diaye. Isti igralec je moral malo kasneje z igrišča zaradi drugega rumenega kartona.

Požeg Vancaš domžalski junak
Rudar
in Luka Koper sta se razšla brez golov (Ivan Firer je stresel vratnico), medtem ko so Domžale z dvema goloma Rudija Požega Vancaša pripravile preobrat proti Triglavu. Ta je povedel prek Enisa Đurkovića v 7. minuti, nato pa so Domžalčani neuspešno napadali do 68. minute. Takrat je Požeg Vancaš izvajal kot, gostje so žogo izbili nazaj do njega, tako da je 18-letni napadalec sprožil z desne strani kazenskega prostora, zadel Petra Stojnića, od katerega se je nato žoga odbila v mrežo. V 75. minuti je vratar Gregor Zabret dobil dvoboj z Đurkovićem in preprečil najhujše. V 92. minuti je Požeg Vancaš zabil zmagoviti zadetek, potem ko je žogo po blokiranem strelu Slobodana Vuka poslal v desni zgornji kot vrat Žana Pelka.

V videonovicah desno si poglejte zadetek Tavaresa, obranjeno enajstmetrovko in pogovor z obema trenerjema.

PRVA LIGA, 14. krog


MARIBOR
- OLIMPIJA 1:0 (0:0)
9.000; Tavares 89.
: Zarifović 31./Olimpija

Maribor: Handanović; Milec, Rajčević, Vidović, Mejač; Ibraimi (87./Črnic), Mertelj (77./Ploj), Cvijanović, Mezga; Berić, Tavares (90./Dodlek).

Olimpija: Šeliga; Salkić, Delamea, Zarifović , Fink; Kapun (74./Zorc), Božič; Omladič, Lovrečič, Vicente (90./Valenčič); Šporar (80./Škerjanc).

Sodnik: Damir Skomina (Koper)



GORICA
- ALUMINIJ 4:1 (1:1)
200; Praprotnik 13., 64., Kadrija 54., N'diaye 75.; Jeleč 40.
: N'diaye 80.; Kožar 48.

Gorica: Simčič, Kadrija , Celcer, Vetrih , Širok, Žigon (88./Dornik), Praprotnik, Gregorič, Bremec (71./K. Jogan), N'diaye , A. Jogan.

Aluminij: Murko, Topolovec, Bingo, Kurež, Drevenšek , Medved (69./Spahić), Kožar (24./Vraničar ), Kašnik, Rešek (58./ Pečovnik), Jeleč, Brezovački.



RUDAR - LUKA KOPER 0:0
700 gledalcev

Rudar: Rozman, Bubalović , Jeseničnik, Rošer (46./Firer), Črnčič, Rotman, Berko, Jahić, Podlogar (75./Klinar), Radujko, Bratanovič (89./Bizjak).

Luka Koper: Nenezić, Žibert , Blažič, Brečevič (82./Popovič), Črnigoj (59./Majcen), Mavrič Rožič, Hadžić, Djukić , Ćovilo , Pučko, Palčič (66./Bubalo).


DOMŽALE - TRIGLAV 2:1 (0:1)
700; Požeg Vancaš 67., 92.; Đurković 7.

Domžale: Zabret, Skubic, Zec, Živec, G. Vuk (80./S. Vuk), Halilović, Korun, Balkovec (46./ Požeg Vancaš ), Majer (od 46. Pihler), Husmani, Kous.

Triglav Kranj: Pelko, Šturm, Zolić , Roškar, Klemenčič (82./Brajić), Jelar, Đurković (85./Šujica), Poplatnik (76./Bubanja), Kongnyuy, Pokorn, Stojnić .


Nedelja ob 15.00:
MURA 05 - CELJE

Lestvica:
MARIBOR 14 11 2 1 29:7 35 OLIMPIJA 14 8 2 4 27:14 26 DOMŽALE 14 8 1 5 15:12 25 LUKA KOPER 14 5 4 5 14:16 19 ALUMINIJ 14 6 1 7 16:22 19 CELJE 13 4 6 3 9:9 18 GORICA 14 4 3 7 20:23 15 TRIGLAV 14 4 2 8 10:13 14 RUDAR 14 3 4 7 10:24 13 MURA 05 13 3 1 9 15:25 10

Maribor ušel Olimpiji na devet točk
Pogovor z Darkom Milaničem in Andrejem Razdrhom
Praprotnik dvakratni strelec v Novi Gorici