Z rekordnim 124. golom v dresu Maribora je Marcos Tavares potrdil, da je strup za Olimpijo. Foto: BoBo
Z rekordnim 124. golom v dresu Maribora je Marcos Tavares potrdil, da je strup za Olimpijo. Foto: BoBo
Gol za 2:3 - Nik Kapun (Olimpija - Jasmin Handanović (Maribor)
Nik Kapun je takole izkoristil slabo izbito žogo Mariborčanov in rutinirano matiral Jasmina Handanovića za novo vodstvo Olimpije s 3:2, a tudi tega gostujoče vodstvo ni zdržalo. Foto: BoBo
Izid derbija po desetih minutah
Po uvodnih desetih minutah je Olimpija vodila s kar 2:0, a v naslednjih desetih je Maribor že izenačil na 2:2. Foto: BoBo
Jean-Philippe Mendy
Francoski napadalec Jean-Philippe Mendy je s pravo miniaturo vrnil Maribor hitro nazaj v igro. Foto: BoBo
Viole - 25. rojstni dan
Viole praznujejo 25. rojstni dan, na drugi strani Green Dragonsi 26., tako je bilo zanimivo tudi dogajanje na južni domači in severni gostujoči tribuni Ljudskega vrta. Ljubljanski navijači so več kot pol ure po tekmi še ostali na stadionu. Pridružili so se jim tudi nogometaši in nato so skupaj navijali. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Tavares rešil Maribor pred porazom
Guberac edini strelec v Kopru
Rudar ugnal zadnje Radomlje
Vrhunci drugega polčasa derbija
Vrhunci prvega polčasa derbija
Kresinger potopil Domžale in še povečal težo derbija

V izjemnem vzdušju Ljudskega vrta pred več kot 10 tisoč gledalci in bučnimi organiziranimi navijači, ki so praznovali rojstna dneva, je derbi na ogled pokazal vse najboljše v slovenskem klubskem nogometu: izjemne gole, domiselne podaje, dobre obrambe, kombinatoriko in borbenost.

Na koncu junak derbija Tavares, ne Kapun
Olimpija je po desetih minutah vodila že z 2:0, a je Maribor izenačil v naslednjih desetih minutah. Pred odmorom je Nik Kapun ponovno prinesel vodstvo Ljubljančanom in vse do sodnikovega podaljška se je zdelo, da bo nova Olimpija na 11. ligaškem gostovanju le slavila v Ljudskem vrtu.

A s tem se ni strinjal legenda vijoličastih Marcos Tavares in kapetan Maribora je izenačil v 91. minuti. Udeleženci so se razveselili točke, s katero so zadržali 2. mesto, medtem ko so zmaji obžalovali izgubljeni dve točki in padec na 4. mesto. Pravični konec slovenskega nogometnega praznika!

Sanjski začetek Olimpije
21. ligaški derbi po novem štetju se je začel po okusu zeleno-belih. Olimpija je povedla že v 4. minuti, ko je Boban Jović še s svoje polovice poslal izjemno globinsko žogo, za katero se je pognal Marko Vučkević. Branilcev vijoličastih ni bilo nikjer in 21-letni Črnogorec je iznajdljivo poslal žogo mimo Jasmina Handanovića v mrežo.

Sledila sta dva fantastična zadetka. Najprej je Miha Zajc z "lobpredložkom" poslal žogo prek Marka Šulerja, za njim je pritekel Andraž Šporar, ki je "iz prve" ustrelil volej naravno v desni zgornji kot za 0:2.

Bliskovito izenačenje v sedmih minutah
Severna tribuna je norela, preostale tri pa zajemale sapo ob šoku. Vendar so se slovenski prvaki ekspresno vrnili v igro: Jean-Philippe Mendy si je priboril žogo v 16-metrskem prostoru, si jo podal prek glave, se obrnil in neusmiljeno zadel pod prečko. 1:2 po vsega 13 minutah derbija! Razburjenja kar še ni bilo konec in v 20. minuti je bilo na semaforju 2:2. Iz kota je podal Agim Ibraimi, sredi kazenskega prostora pa je poletel Marko Šuler in z glavo poslal žogo v mrežo za izenačenje.

Kapun postavil piko na i klasičnemu polčasu
Na odmor pa je šla Olimpija vseeno z vodstvom, saj je po pritisku zmajev in zmedi v mariborski obrambi žoga prišla do samega Nika Kapuna, ki je silovito ustrelil pod prečko za 2:3 in tako po Chelseaju zatresel še mrežo Maribora.

Zamujene priložnosti gostov kaznoval Tavares
V nadaljevanju je pobudo prevzel Maribor, a velike priložnosti so imeli gostje: najprej rezervist Kenan Bajrić, nato Šporar po samostojnem prodoru. A slabšo fizično pripravljenost in pomanjkanje koncentracije so Mariborčani kaznovali v zadnjih minutah. Najprej je v 90. minuti Aleksander Šeliga ubranil Tavaresov strel iz oči v oči, a čez dobro minuto je bil nemočen tudi kapetan Olimpije. Gostje niso znali izbiti žoge, ki je na robu kazenskega prostora prišla do Tavaresa, ki jo je zavil in poslal ob daljši vratnici v mrežo za veliki remi.

Drugi zaporedni poraz vodilnih Domžal
Zavrč je s sedmo zmago sezone (1:3 v Domžalah) skočil na drugo mesto, a imajo vijoličasti in zeleno-beli trenutno dve tekmi oz. natančneje dva medsebojna derbija manj, s čimer se Štajercem in Ljubljančanom z nocojšnjo zmago odpira pot do opaznega zmanjšanja zaostanka za Domžalami.

Domžale povedle ...
12. krog Prve lige TS je odprla tekma med vodilnimi Domžalami in četrtim Zavrčem. Po prvem polčasu taktičnega boja, kjer streli niso bili prav pogosti, a zato toliko nevarnejši, je drugi del v domžalskem Športnem parku hitro postregel z goli. V 51. minuti je iz petega kota za gostitelje natančno podal Erik Janža, srbski mladi reprezentant Nemanja Maksimović pa je z glavo neubranljivo poslal žogo v malo mrežico na drugi vratnici za svoj prvi gol v sezoni.

... Zavrč pa hitro izenačil
Odgovor Haložanov je sledil že čez tri minute: po predložku Borisa Sambolec je v svojem kazenskem prostoru z roko igral Žiga Kous in glavni sodnik Damir Skomina je pokazal na belo točko. Najstrožjo kazen je suvereno izvedel Nikola Šafarić, ki je s tretjim golom sezone izenačil na 1:1.

Deset minut za "dvojček" in veliko zmago
Odločitev na zanimivi tekmi je padla ob koncu, ko je kot tretja menjava gostujočega trenerja Željka Orehovca v 82. minuti vstopil Dino Kresinger. Dve lepi akciji Haložanov in dve natančni zaključni podaji za Kresingerja, ki je postal junak tekme: najprej je v 89. minuti po predložku Dugolina z glavo natančno zadel pod prečko, v sodnikovem podaljšku pa je izkoristil podajo v prostor Cveka za končnih 1:3.

Koprčani doma končno do točk, in to proti Gorici
Primorski krog je prinesel olajšanje Luki Kopru, ki je bil do te tekme še edini prvoligaš brez ene same točke na domačem igrišču! V 18. minuti so gledalci videli edini zadetek na tekmi. Na robu kazenskega prostora gostov je žoga prišla do Ivice Guberaca, ki je z leve strani z natančnim diagonalnim strelom premagal goriškega vratarja Vasjo Simčiča, sicer v pretekli sezoni tudi vratarja koprskih rumeno-modrih. V drugem delu so pobudo prevzeli gostje iz severne Primorske, ki pa niso bili pri strelu. V 87. minuti je imel Jaka Štromajer na nogi drugi zadetek kanarčkov, a je Simčič ubranil, v sodnikovem podaljšku pa je domači vratar Ermin Hasič z glavo preprečil izenačenje Simoneja Napolija.

V Velenju konec niza neporaženosti Radomelj
Ob Jezeru v Šaleški dolini se je končal točkovni niz zadnjeuvrščenih Radomelj, velenjski Rudar pa je osvojil prepotrebne tri točke. V 29. minuti je po podaji z leve strani branilec Elvedin Džinić žogo z glavo poslal čez vratarja Vjekoslava Andrića. V 70. minuti je Dragan Jelić podvojil prednost domačih, ko je žogo poslal v prazno mrežo po dobri podaji Denisa Klinarja z desne strani. Knapi so povečali prednost pred zadnjim trojcem in nakazali boljše čase, za kar pa morajo predvsem izboljšati učinkovitost.

Po koncu prve tretjine sezone čas za premor
V nedeljo bo odigrana še peta tekma 12. kroga Krka - Celje, s katero se bo končala prva tretjina prvenstva 2014/15. Zdaj sledi 10-dnevni reprezentančni premor, ko bodo imeli klubi, zlasti najboljši, priložnost, da se v miru pripravijo na nadaljevanje enega najzanimivejših slovenskih državnih prvenstev v zadnjih letih.


12. krog:

MARIBOR - OLIMPIJA 3:3 (2:3)
10.000; Mendy 13., Šuler 20., Tavares 91.; Vukčević 4., Šporar 10., Kapun 41.

Maribor: Handanović; Mertelj, Rajčević, Šuler , Viler; Ibraimi, Ndiaye ( 67./Zahović), Filipović, Bohar ( 60./Vršič); Tavares , Mendy .
Olimpija: Šeliga; Zarifović ( 46./Bajrić, Mitrović, Delamea Mlinar, Jović; Zajc, Kapun , Matić, Vukčević ( 71./Rodić), Omladič; Šporar ( 92./Burgič).

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)


DOMŽALE - ZAVRČ 1:3 (0:0)
650; Maksimović 51.; Šafarić 54./11-m, Kresinger 89., 91.

Domžale: Vidmar; Kous, Zec, Korun, Janža; Šišić ( 61./Simič), Maksimović , Majer ( 81./Morel), Požeg Vancaš; Aneff ( 68./Ožbolt), Parker.

Zavrč: Ranilović; Dedić, Datković, Kristić, Sambolec; Šafarić , Cvek, Polić ( 82./Kresinger ); Jertec ( 59./Antolek), Matjašič, Brdar ( 67./Dugolin).


LUKA KOPER - GORICA 1:0 (1:0)
400; Guberac 18.

Koper: Hasić; Hadžić, Blažič ( 59./Šme), Gregorič, Ivetić, Guberac , Žibert, Pučko, Palčič ( 65.Srečković), Črnigoj ( 90./Štulac), Štromajer.

Gorica: Simčič; Širok, Pasqualini, Johnson ( 79./Gragnoli), Modolo, Jakupović ( 46./Majcen), Vetrih, Venturim, Henty, Arčon ( 69./Osuji), Napoli.


RUDAR - KALCER RADOMLJE 2:0 (1:0)
350; Džinić 29., Jelić 69.

Rudar: Rozman; Klinar, Jahić, Džinić , Knezović, Babić ( 76./Kocić), Črnčič, Firer, Plesec ( 72./Bolha), Jelić , Radujko ( 23./Stjepanović).

Radomlje: Andrić; Zukić, Balkovec, Centrih, Bajalica, Avbelj, Cerar ( 75./Smrtnik), Seferović ( 63./Stojilković), Gajić, Zavrl, G. Vuk ( 75./Zorc).


Nedelja ob 15.00:
KRKA - CELJE

                                     
Lestvica:                            
DOMŽALE            12  9 1 2 16:5  28
MARIBOR            11  7 2 2 18:12 23
ZAVRČ              12  7 2 3 13:11 23
OLIMPIJA           11  6 4 1 21:8  22
CELJE              11  5 4 2 15:5  19
LUKA KOPER         12  5 0 7 13:18 15
RUDAR VELENJE      12  4 1 7 12:15 13
GORICA             12  2 3 7 10:14  9
KRKA               11  2 1 8 10:23  7
KALCER RADOMLJE    12  1 2 9  8:25  5
                                     
 



Tavares rešil Maribor pred porazom
Guberac edini strelec v Kopru
Rudar ugnal zadnje Radomlje
Vrhunci drugega polčasa derbija
Vrhunci prvega polčasa derbija
Kresinger potopil Domžale in še povečal težo derbija