Rok Kronaveter je odločil z dvema prostima udarcema v zadnjih minutah tekme, s čimer je prišel do 3. asistence in 5. gola sezone v Prvi ligi. Foto: www.alesfevzer.com
Rok Kronaveter je odločil z dvema prostima udarcema v zadnjih minutah tekme, s čimer je prišel do 3. asistence in 5. gola sezone v Prvi ligi. Foto: www.alesfevzer.com
Andres Vombergar pri 11-m v Celju
Andres Vombergar je za Olimpijo izkoristil 11-m v Celju, tudi tokrat je močno udaril, a po sredini, s čimer je dosegel peti gol v prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Vodilni gol Celjanov - Mitja Lotrič
Celje je povedlo s hitro izvedeno akcijo v treh potezah, imenitno jo je zaključil Mitja Lotrič, ki bi lahko sredi 2. polčasa ponovil vajo, a je v drugo streljal v vratarja Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Amir Dervišević (Maribor)
Prvi podajalec Prve lige Amir Dervišević je kot proti Olimpiji zadel neposredno iz prostega udarca, pri čemer je v prvi vrsti skušal podati, a na koncu se je žoga vseeno znašla v mreži. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Mlakar
Jan Mlakar se je s 7. prvenstvenim golom na vrhu lestvice strelcev pridružil soigralcu pri Mariboru Dinu Hotiću in današnjemu junaku Mure Roku Sirku. Foto: www.alesfevzer.com
Rok Sirk (Mura) ob strelu za 2:2 v Domžalah
Rok Sirk je prvič v sezoni vstopil v igro s klopi in hitro pokazal, da ni naključno prvi strelec Mure. S tem skokom v 92. minuti je 25-letni napadalec poskrbel za remi v Domžalah 2:2. Foto: www.alesfevzer.com
Agim Ibraimi (Domžale)
Agim Ibraimi je v 25. minuti zadel za vodstvo Domžal, ki pa so nato zašle v težave zaradi nediscipline, saj so do 60. minute ostali kar brez dveh igralcev. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor na dvotedenski odmor pet točk pred Olimpijo
Analiza: Spregledan prekršek ob zmagovitem golu Olimpije
Travner in Kronaveter po zmagi Olimpije v Celju
Kronaveter najprej podal, nato pa zabil s prostega udarca
Lupeta priigral 11-m, ki jo je izkoristil Vombergar
Novak z globinsko podajo, Lotrič pa pod prečko
Dva rdeča kartona, štirje goli in remi Domžal z Muro
Aluminij pogumno izenačil, nato udaril Dervišević

Sobotni spored 12. kroga so z dramatičnim remijem 2:2 odprle Domžale in Mura, nadaljevalo se je s sosedskim štajerskim obračunom, v katerem je vodilni Maribor z 2:1 ugnal Aluminij. Olimpija je v končnici le strla Celje s 3:1, s čimer je razlika na vrhu Prve lige Telekoma Slovenije po tretjini sezone 2018/19 ostala pet točk.

Nekdanji zmaj Novak za Lotriča in vodstvo Celja
Začelo se je z dvema sodniškima napakama Bojana Mertika v eni akciji na začetku 3. minute. Najprej je Olimpijin napadalec Jucie Lupeta naredil prekršek, a je piščalka ostala nema, po prodoru v kazenski prostor je Portugalec podal, celjski obrambni vezist Žan Benedičič pa je očitno preusmeril predložek z roko. Najprej je delovalo, da je Mertik dosodil 11-m, a po posvetu je sodnik iz Odrancev dosodil kot.

Prvi je udaril mladinec Olimpije v dresu Celja Jakob Novak, a se je v gostujočih vratih izkazal Aljaž Ivačič. Ljubljančani so prevzeli jalovo pobudo, a mlado moštvo Dušana Kosiča je prvo udarilo v 22. minuti. Na sredini si je žogo izboriil Novak, pobegnil in z globinsko žogo v ogenj poslal Mitjo Lotriča, ki je spretno sprejel podajo in atraktivno zabil pod prečko za vodstvo grofov.

Drugo igranje z roko le prineslo 11-m
Olimpija je delovala zmedeno, a prišla je 35. minuta, ko je visok predložek prišel do Lupete, katerega strel z glavo je z roko zaustavil 19-letni branilec Žan Zaletel. Mertik je šele na posredovanje sodnika za vrati dosodil očitno najstrožjo kazen. K strelu z bele točke je pristopil Andres Vombergar, ki je izigral Matjaža Rozmana in z močnim strelom po sredini izenačil.

Prvenec Bagnacka, a ob tem spregledan prekršek
Drugi polčas je prinesel boljšo igro gostov, že v 49. minuti je Vombergar po strelu z glavo stresel prečko, v 54. minuti je po novem poskusu z glavo za las zgrešil vratnico. Vendar obdobja premoči Olimpija ni znala kronati. V 71. minuti se je velika priložnost ponudila Lotriču, ki pa je iz oči v oči streljal naravnost v Ivačiča. Po prvih menjavah se je tehtnica nagnila na stran Celjanov, ki so začutili, da lahko zmagajo. A zadnje minute so pripadle zeleno-belim, najprej je Rozman z lepo parado ustavil strel rezervista Stefana Savića, v 85. minuti pa je bil nemočen. S prostega udarca z leve strani je visok predložek poslal Rok Kronaveter, na žogo so šli kar 4 gostujoči nogometaši, v mrežo pa jo je spravil branilec Macky Bagnack. Celjani so protestirali zaradi prekrška Arifa Zarifovića nad mladim Zaletelom, a zaman, prekmurska sodniška trojka Mertik, Smej in Herženjak si je privoščila novo napako, usodno za domače.

V sodnikovem podaljšku je Kronaveter mojstrsko izvedel prosti strel z 20 m, ko je pometel pajčevino iz levega kota celjskih vrat. Vsekakor gol vreden večkratnega ogleda!

Mlakar hitro zadel, v drugo stresel le vratnico
Na sosedskem-štajerskem obračunu ni bilo otipavanja, saj je Aluminij zagrozil že v 1. minuti, ko je Lucas Horvat udaril s prostega strela, a se je proslavil Jasmin Handanović, ki je moral še pobrati drugi poskus Antona Rogine, ki ni izkoristil odbitka za boljši strel. Vijoličasti so hitro vrnili udarec, že iz drugega napada pa so povedli. Najboljši igralec Prve lige v septembru Dino Hotić je razklal Aluminijevo obrambo z globinsko podajo, ki jo je pobral Jan Mlakar, obšel vratarja Luko Janžekovića in mirno zatresel za 1:0 s sedmim prvenstvenim golom.

Sredi polčasa je dvakrat zagrozil Amir Dervišević, oba poskusa, prvega z razdalje in drugega po kotu, je Janžeković ukrotil. Po Vilerjevem predložku z leve strani je na drugi vratnici Mlaka iz dveh metrov stresel le vratnico. Aluminij je veliko držal žogo in kombiniral, a so bili streli premalo močni ali natančni, tik pred sodnikovim žvižgom je za malo zgrešil razpoloženi Horvat.

Po zapravljenih priložnosti domačih udaril Kidrič
V nadaljevanju je Maribor zagospodaril, med 50. in 55. minuto sta si Mlakar in Luka Zahović z medsebojnimi podajami pripravila tri velike priložnosti, dvakrat je branil Janžeković, enkrat je bil Zahović premalo natančen. Kazen je prišla v 62. minuti, ko so gostje sestavili daljši napad. Po sprva prekinjeni akciji je na desni strani prodrl Nemanja Jakšić, ki je s predložkom našel glavo Roka Kidriča, ta pa je podaljšal žogo v daljši kot za izenačenje na 1:1.

Že čez pet minut je Maribor spet vodil, če Amirju Derviševiću ni šlo z neposrednimi streli, je zato zadel s podajo iz prostega udarca. Na desni strani so gostitelji prišli do prekrška, k žogi je pristopil z 9 podajami prvi podajalec Prve lige, poslal oster predložek, katerega se ni nobeden niti dotaknil, žoga pa je prevarala tudi Janžekovića. Sledilo je še kar nekaj nevarnih prodorov Mariborčanov, ki pa so bili nenatančni pri zaključkih. Na koncu bi se gostujočemu trenerju Oliverju Bogatinovu skoraj posrečilo tveganje z ne povsem zdravim Tadejem Trdino.

Vuk – Ibraimi za vodstvo še pred prvo izključitvijo
Domžale so proti Muri povedle v 25. minuti, ko je Agim Ibraimi po hitrem izvajanju prostega strela Slobodana Vuka na levi strani ušel obrambi gostov, nato pa z diagonalnim strelom matiral gostujočega vratarja Matka Obradovića. Veselje domačih je bilo nekoliko skaljeno v 32. minuti, saj je Kobbie Morris v razmiku petih minut prejel dva rumena kartona, tako da je moral zapustiti zelenico.

V 41. minuti se je na desni strani kazenskega prostora velika priložnost ponudila Luki Bobičancu, a je njegov strel zletel mimo leve vratnice Ajdina Mulalića, ki se je izkazal tudi v sodnikovem podaljšku, ko je mojstrsko ubranil poskus Alena Kozarja.

Tudi Senijad Ibričić prejel rdeči karton
Domžalčani so v 59. minuti ostali še brez enega igralca, saj je Senijad Ibričić zaradi prekrška nad Nikom Lorbkom prejel neposredni rdeči karton. Ob dveh igralcih več Mura ni znala povsem stisniti Domžal ali prebiti njihove srčne obrambe.

Bliskovit protinapad ob dveh igralcih manj
Po seriji menjav je v 85. minuti prišlo do serije kotov pred domačimi vrati, a namesto izenačenja je prišlo do bliskovitega protinapada, in to dveh domžalskih branilcev. Gaber Dobrovoljec je z žogo pretekel tričetrt igrišča, ko je prišel pred Murina vrata pa je nesebično podal na levo, kjer je akcijo vseskozi spremljal Tilen Klemenčič, ki mu ni bilo težko podvojiti vodstva ravbarjev ob dveh igralcih manj!

Rezervist Sirk poskrbel za točko v 92. minuti
A Sobočanci se niso predali, v igro je malo pred drugim domžalskim golom vstopil prvi strelec Rok Sirk in poskrbel za dramatično končnico ter točko Mure. Najprej je v 87. minuti Luka Bobičanac iz kota na prvi vratnici našel Sirka, ki je žogi našel mesto med dvema branilcema in še s pomočjo odboja znižal na 1:2. Sledili so juriši črno-belih, ki so s predložki in globinskimi žogami nenehno iskali Sirka, v 92. minuti je z desne strani natančen visok predložek poslal Matic Maruško, Sirk pa je bil najvišji v skoku in zadel za 2:2.

Grenka delitev točk za Domžale, ki se jim je kljub dvema izključitvama nasmihala celo zmaga, in sladka točka Mure, ki skoraj uro igre ni vedela, kaj s številčno premočjo, nato pa je rezervist Sirk, ki je s 6. in 7. prvenstvenim golom skočil na vrh strelske lestvice Prve lige, poskrbel za remi ob Kamniški Bistrici.

12. krog in s tem prva tretjina državnega prvenstva v nogometu se bo zaokrožila v nedeljo s tekmo v Kranju Triglav - Gorica, nakar sledi dvotedenski reprezentančni premor.


PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE, 12. krog

DOMŽALE - MURA 2:2 (1:0)
1.000; Ibraimi 25., Klemenčič 85.; Sirk 87., 92.
: Morris 30., Ibričić 59./Domžale

Domžale: Mulalić; Dobrovoljc, Klemenčič , Morris; Kirm, Ibričić, Gnezda-Čerin, Melnjak; Ibraimi ( 84./Žužek), Vuk ( 66./Podlogar), Mujan ( 46./Hodžić).

Mura: Obradović; Kous, Bošković( 73./Maroša), Maruško, Šturm; Kozar, Lorbek; Karničnik( 80./Horvat), Kouter, Bobčanec; Šušnjara( 67./Sirk )

Sodnik: Alen Borošak (Spodnji Duplek)


MARIBOR - ALUMINIJ 2:1 (1:0)
3.500; Mlakar 3., Dervišević 67.; Kidrič 62.

Maribor: Handanović; Klinar, Ivković, Uskoković, Viler; Dervišević , Pihler, Vršič ( 71./Tavares), Hotić; Mlakar ( 76./Mešanović), Zahović ( 88./Vrhovec).

Aluminij: Janžeković; Jakšić, Grgić, Martinović, Krajnc; Muminović; Tahiraj, Horvat ( 84./Leko), Petrovič, Rogina ( 72./Marinšek); Kidrič ( 88./Trdina).

Sodnik: Mitja Žganec (Ljubljana)


CELJE - OLIMPIJA 1:3 (1:1)
1.400; Lotrič 22.; Vombergar 36./11-m, Bagnack 85., Kronaveter 91.

Celje: Rozman; Andrejašić, Stojinović, Zaletel, Travner; Cvek, Benedičič ( 71./Štraus; Lotrič ( 89./Pečnik), Novak, Požeg Vancaš; Ibišević.

Olimpija: Ivačič; Bagnack , Zarifović, Maksimenko, Štiglec; Tomić, Putinčanin; Lupeta ( 77./Savić), Kronaveter , Suljić ( 87./Boateng); Vombergar ( 93./Lendrić).

Sodnik: Bojan Mertik (Odranci)


Nedelja ob 15.30:
TRIGLAV - GORICA

Odigrano v petek:
KRŠKO - RUDAR 0:0


Lestvica:                           
MARIBOR          12 8 3 1  34:11  27
OLIMPIJA         12 6 4 2  24:13  22
GORICA           11 4 6 1  14:13  18
ALUMINIJ         12 5 2 5  19:19  17
DOMŽALE          12 4 3 5  20:18  15
MURA             12 3 4 5  19:19  13
CELJE            12 2 7 3  13:16  13
TRIGLAV          11 3 3 5  14:21  12
RUDAR            12 3 2 7   9:27  11
KRŠKO            12 1 6 5   5:14   9

 
Maribor na dvotedenski odmor pet točk pred Olimpijo
Analiza: Spregledan prekršek ob zmagovitem golu Olimpije
Travner in Kronaveter po zmagi Olimpije v Celju
Kronaveter najprej podal, nato pa zabil s prostega udarca
Lupeta priigral 11-m, ki jo je izkoristil Vombergar
Novak z globinsko podajo, Lotrič pa pod prečko
Dva rdeča kartona, štirje goli in remi Domžal z Muro
Aluminij pogumno izenačil, nato udaril Dervišević