Aleš Mertelj je eden izmed redkih reprezentantov, ki igrajo v slovenski ligi. Foto: Aleš Fevžer
Aleš Mertelj je eden izmed redkih reprezentantov, ki igrajo v slovenski ligi. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Štromajer in Nenad Bubanja
Jaka Štromajer je v spomladanskem delu lanske sezone na 16 tekmah dosegel devet zadetkov. Foto: Aleš Fevžer
Jernej Javornik
Bo Jernej Javornik z Rudarjem uspel ponoviti lanski uspeh in tretje mesto? Foto: Aleš Fevžer
Matija Širok, Amedej Vetrih in Alen Jogan
Matija Širok, Amedej Vetrih in Alen Jogan bodo imeli letos pri Gorici, kot kaže, več slovenskih soigralcev. Foto: Aleš Fevžer
Zavrč
Nogometaši Zavrča so bili prijetno presenečenje lanske jeseni. Foto: Aleš Fevžer
Luka Elsner
Domžale s trenerjem Luko Elsnerjem bi znale poseči visoko. Foto: Aleš Fevžer
Miran Burgič
Olimpijo je okrepil Miran Burgič, ki je bil v dresu Gorice s 24 zadetki najboljši strelec prve lige v sezoni 2005/06. Foto: Aleš Fevžer
Sebastjan Gobec
Sebastjan Gobec je s 472 nastopi rekorder slovenske lige. Foto: Aleš Fevžer
Novo mesto
V Novem mestu bodo še drugo sezono zapored spremljali prvoligaško tekmovanje. Foto: Aleš Fevžer
Dejan Djuranović
Trener novega prvoligaša Kalcerja Radomlje je nekdanji igralec Izole, Olimpije, Gorice, Maribora in Domžal Dejan Djuranović. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Radomlje v nedeljo debitirajo v Prvi ligi

Vse, razen novega naslova vijoličastih, bi bilo veliko presenečenje. "Ni bilo nekih odhodov in prihodov. Poznamo se in smo že dobro uigrani. Moramo biti še boljši kot lani, saj se ekipe vsako leto še bolj pripravljajo na nas in nas poskušajo sklatiti z vrha," je iztočnica Aleša Mertlja, ki jo je zaupal Radiu Slovenija. Odšla sta Martin Milec (Standard Liege) in Dejan Mezga, vrnil se je Agim Ibraimi. Novinca sta Welle Ndiaye (Gorica) in Sintayehu Sallalich. Izraelec, rojen v Etiopiji, je v zadnji sezoni kot posojeni nogometaš Maccabija Haife igral za Beitar Jeruzalem.

Vijoličasti bodo letos prvič imeli tudi rezervno ekipo, ki bo od 23. avgusta nastopala v tretji ligi sever. Tretjeligaško tekmovanje je doživelo reorganizacijo, v letošnji sezoni bo v njem igralo kar 52 klubov, razdeljeni bodo v štiri skupine.

Poljšak: Maribor je izziv. Hočemo mu slediti.
Lani drugouvrščena Luka Koper ima s kombinacijo mladih in izkušenih nogometašev znova visoke cilje. Na Bonifiki so bili pred nekaj več kot letom dni tik pred razpadom kluba, toda uspel jim je preobrat. "Ko se je končalo lansko prvenstvo, je bil naš cilj, da bi zadržali prav vse igralce in šli v Evropo z isto ekipo. Pred leti smo imeli izkušnje, da smo menjali igralce, ki pa jih je bilo nato v tako kratkem času težko uigrati. Letos nam je to uspelo. Na dveh tekmah proti Čeliku smo dokazali, da smo uigrana ekipa, da imamo sistem in se vidi, kaj hočemo. Za zdaj nismo želeli pripeljati novih igralcev, ker imamo tudi na klopi zelo kakovostne mlade igralce. Če bo kakšen igralec odšel, pa bomo takoj poiskali zamenjavo," je povedal športni direktor Andrej Poljšak. Novinca med kanarčki sta hrvaški vratar Božidar Radošević (Inter Zaprešić) in italijanski krilni napadalec Daniel Bradaschia, ki je barve Kopra že branil v sezoni 2012/13.

"Maribor je izziv. Hočemo mu slediti. Naredili bomo vse, da bomo čim bolj konkurenčni. Ne samo na igrišču, tudi organizacijsko. Tu še najbolj šepamo, vendar delamo na tem. Vedno so težave finančne. Mislim pa, da se v zadnjem času dokazujemo na vseh ravneh, se dopolnjujemo in iščemo ljudi, ki bi pomagali. Da bi naredili res organiziran klub in potem rasli skupaj z ekipo," dodaja Poljšak. Pred začetkom slovenske lige je tu še četrtkova nova preizkušnja v Evropi, dvoboj proti bogatemu osemkratnemu azerbajdžanskemu prvaku Neftčiju, ki je bil v zadnji sezoni sicer šele četrti, a je osvojil pokal: "Pred povratno tekmo želimo ostati v igri za napredovanje. To bi bil za nas zelo velik uspeh."

Kako na novo prvenstvo gleda Jaka Štromajer, ki je po zimskem prihodu v Koper na 16 tekmah dosegel devet zadetkov? "Glede na to, kako je potekala celotna lanska sezona, je bilo drugo mesto zelo velik uspeh. Prinaša veliko veselja, po drugi strani pa tudi obveznost. Ljudje letos gotovo pričakujejo, da potrdimo vsaj to drugo mesto. To so tudi moji osebni cilji, če bo priložnost za kaj več, pa jo bomo seveda poskušali izkoristiti. Priprave niso bile ravno optimalne, čas je bil kratek. Moram reči, da sta nam tekmi s Čelikom glede tega zelo dobro prišli. Še malo sta dodali na fizični pripravljenosti in uigranosti."

Rudar izgubil Rotmana in Podlogarja
Velenjčani bolj kot proti nogometu pogledujejo proti premogovniku in tamkajšnjemu glavnemu pokrovitelju. Evropska sezona se je končala hitro, premočan je bil albanski Laci. V Turčijo k Istanbulu BB je odšel novopečeni reprezentant Rajko Rotman, napadalec Matej Podlogar pa je okrepil Domžale. Trener Jernej Javornik: "Treba je dati glave gor. Ne glede na vse smo pokazali dobro igro. Laci nas na obeh tekmah ni premagal, ampak je bil srečnejši. Čim prej bomo poskušali to pozabiti in vse sile usmerili v prvenstvo."

V Novi Gorici veliko sprememb
Gorica ob reorganizaciji mladinskega pogona začenja novo sezono tudi z veliko spremembami v članski ekipi. Nosilcev igre v prejšnjih mesecih Massima Code, Gianluce Lapadule, Gianvinta Misurace, Alessandra Favallija in vratarja Alexa Cordaza ni več v Novi Gorici, prav tako ne junaka pokalnega finala Francesca Finocchia, ki je odšel k italijanskemu tretjeligašu Pisi. Ostala sta branilca Marco Modolo in Ronaldo Vanin.

"V prejšnji sezoni nam je večino nogometašev posodila Parma. Zadeve so se malo zapletle. Določeni nogometaši so si tu dvignili ceno in so zanimivi tudi za druge klube. Če bi privolili in podpisali še enoletno sodelovanje z Gorico, bi se jim samodejno zaprla možnost, da bi se lahko prodali ali zaigrali za kakšen po njihovem mnenju boljši klub," je dogajanje opisal predsednik društva Robert Vrtovec, ki pa je vendarle optimist: "Prepričan sem, da bomo kadrovski mozaik v kratkem času popolnili, tako da bomo zelo konkurenčni najboljšim. Res pa je, da je škoda, ker v tem trenutku kadrovsko nismo optimalno pripravljeni za prvo evropsko tekmo, ki je za nas tudi zelo pomembna. Še zdaleč pa nismo vrgli puške v koruzo. Mislim, da smo se stabilizirali. Predvsem trenerski kader je dorečen, spoznal je tudi kakovost in raven tekmovanja. Selekcija, ki se dela malo počasneje, se dela tudi s tem razlogom, da se res pripelje tisto, kar potrebujemo, in ne vsega, kar pride pod roko. Lani smo naredili tudi ogromno napak, predvsem je prišlo v Novo Gorico preveliko nogometašev, tudi takšnih, ki niso imeli priložnosti tu igrati. Takšne imamo tudi doma."

Vrnili so se mlada napadalca Dejan Žigon (v sezoni 2012/13 prvi strelec kluba, ki je eno leto preživel pri italijanskem tretjeligašu Barletti) in Sandi Arčon ter vratar Vasja Simčič (oba Koper), iz Triglava je prišel Luka Majcen. Za zdaj torej kaže, da bo ekipa precej bolj slovenska kot lani, čeprav se do konca avgusta obeta še kar nekaj sprememb. Norveški pokalni prvak Molde, po 15 krogih trenutno vodilno moštvo norveškega prvenstva, bo za Novogoričane težek evropski zalogaj.

Šeliga: Merimo pod vrh
Olimpija znova ni storila nič bistveno razvojnega, Green Dragonsi pa so napovedali bojkot domačih tekem, dokler ne odstopi predsednik Izet Rastoder. Od prestopa Jana Oblaka iz Benfice v Atletico Madrid bodo zeleno-beli prejeli 2,5 odstotka vrednosti 16-milijonskega prestopa, torej 400.000 evrov.
Po desetletju se je v Ljubljano iz Ukrajine vrnil Darijan Matić, tu je še en nekdanji reprezentant Miran Burgič in lani eden izmed ključnih igralcev Zavrča, napadalni vezist Josip Golubar. Trenerski štab je po neslavnem sedmem mestu okrepil Aleksander Radosavljević. Cilji so nejasni, želje pa neprepričljive. Trener Darko Karapetrović: "Mladi morajo veliko delati. Poskušali jih bomo vključiti čim več, na koncu pa izplavajo tisti, ki so kakovostni. Upam, da bo od treh, štirih vsaj en pravi."

Kapetan je vratar Aleksander Šeliga: "Lahko rečem, da imamo zelo dobro ekipo, čas pa bo pokazal, kako smo delali in trenirali. Verjamem v to ekipo. Gotovo bomo oziroma moramo biti boljši kot v prejšnji sezoni. Cilj? Iz tekme v tekmo moramo biti kakovostnejši in zrelejši. Merimo pod vrh." 27. julija prihaja v Stožice na prijateljsko tekmo Chelsea. "Najprej je tu Krka, ki nas je v prejšnji sezoni trikrat premagala. Šele potem bomo razmišljali o Chelseaju, ki je nagrada za nas," poudarja Šeliga.
Ranilović novi vratar Zavrča
V Zavrču je bilo veliko sprememb. Med nogometaši, ki so novi člani kluba iz Haloz, je najbolj znano ime nekdanji vratar Maribora Marko Ranilović. V domovino se vrača po štirih sezonah na Madžarskem, nazadnje je branil za Kaposvar. Zadnji okrepitvi sta izkušeni 35-letni Matija Kristić in v Mariboru vzgojeni 21-letni Edin Čolić. Oba sta lani igrala v avstrijskih nižjeligaših. Preurejajo tudi stadion, nova tribuna bo sprejela približno tisoč gledalcev.

Krko bo vodil Rus
Josip Fuček
je iz Zavrča odšel v Novo mesto h Krki, kjer je namesto Adnana Zildžovića novi trener Miloš Rus. Na Dolenjskem pogumno merijo na sredino lestvice. Novinec je tudi Lamin Diallo (Triglav), v moštvu pa med drugim ni več Josipa Maroševića in Saše Ranića.

Domžalčani s Francozom, Celjani z Nigerijcem
Domžale, ki znajo poseči visoko, je poleg že omenjenega Podlogarja okrepil še 27-letni Francoz Benjamin Morel. V Celju so se okrepili z dvema tujcema. 25-letni nigerijski napadalec Sunny, nekdanji član mladinskega pogona madridskega Reala, je bil v zadnji sezoni pri Meridi z 20 zadetki četrti najboljši strelec tretje španske lige. Tu je še član mlade albanske reprezentance Valon Ahmedi (Südtirol). Pogodbi sta podaljšala veterana Sebastjan Gobec in Amel Mujčinović, nekaj je bilo tudi odhodov. Trener ostaja Simon Rožman, ki je ob koncu lanske sezone prevzel vajeti od Miloša Rusa.

Tudi Radomlje imajo B-ekipo
V novega prvoligaša Kalcer Radomlje, ki ga vodi Dejan Djuranović, sta iz Domžal na posodo prišla Goran Vuk in Jure Balkovec, iz Gorice pa se je v novo sredino preselil Robi Jakovljević. Klub bo domače tekme igral v Domžalah. Tudi Radomlje bodo imele B-ekipo, ki bo tekmovala v III. SNL - center.
M. R. (delno povzeto po prispevku Boštjana Janežiča za Val 202)

Radomlje v nedeljo debitirajo v Prvi ligi