Marcos Tavares je s 17 zadetki prvi strelec lige. Foto: www.alesfevzer.com
Marcos Tavares je s 17 zadetki prvi strelec lige. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor
Veselje nogometašev Maribora po zadetku Tavaresa v 73. minuti. Foto: www.alesfevzer.com
Ante Šimundža
Na novinarski konferenci so si vijoličasti takole privoščili trenerja Anteja Šimundžo. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija - Celje
Transparent na tribuni v Ljubljani, ki poziva predsednika Olimpije Izeta Rastoderja k prodaji kluba Milanu Mandariću. Ta zanj ponuja 4 milijone evrov. Foto: www.alesfevzer.com
Tilen Klemenčič, Ezekiel Henty in Tadej Vidmajer
Tilen Klemenčič, Ezekiel Henty in Tadej Vidmajer v boju za žogo v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Prve tri točke Gorice v letošnjem letu v gosteh
Velika zmaga Krke v Kopru
Celjanom v Stožicah uspel preobrat
Maribor z golom Tavaresa do naslova
Navijači po zadnjem žvižgu v Mariboru vdrli na zelenico
Zadetek Tavaresa v 73. minuti

Če ne bi Celjani popoldne zmagali v Ljubljani, bi se Mariborčani že pred tekmo veselili naslova, a je Celje premagalo Olimpijo z 1:2, iz Stožic odneslo vse tri točke in bilo še v igri za prvo mesto.

Mariborčani so tako v Ljudskem vrtu proti Domžalam potrebovali vsaj točko, na koncu pa po zadetku Marcosa Tavaresa iz bližine po podaji Petra Stojanovića z desne strani v 73. minuti prišli do vseh treh in si zagotovili 13. zvezdico v samostojni Sloveniji, peto zapored. To je bil sploh prvi gol Štajercev proti Domžalam v letošnji sezoni.
Deset minut prej je moral zaradi drugega rumenega kartona predčasno pod prho mladi Daniel Vujčić. V 86. minuti so bile Domžale blizu izenačenja, a je Slobodanu Vuku veselje preprečila vratnica.

Navijači po koncu tekme vdrli na zelenico
V prvem polčasu so imeli najlepše priložnosti Dalibor Volaš, čigar strel v 10. minuti z desne strani je končal tik ob desni vratnici, Tavares v 34. minuti, ki je iz bližine streljal čez vrata, in Agim Ibraimi, ki je v 38. minuti preigral Nejca Vidmarja in žogo poslal proti vratom, toda pred golovo črto jo je odbil Kenan Horić. Tudi Domžalčani so dvakrat zapretili, a je bil Jasmin Handanović zbran.

Takoj po zadnjem sodnikovem žvižgu so številni gledalci vdrli na zelenico in veselje se je lahko začelo (glej video na desni strani!). Vijoličasti so v Ljudskem vrtu zadnjič izgubili oktobra lani, ko so priznali premoč z 0:1 prav Domžalam.

Gorica je z 1:2 zmagala v Velenju, Krka pa z 0:2 v Kopru. Novomeščani so na osmem mestu obdržali šest točk prednosti pred Gorico, a si obstanka še niso zagotovili, saj so v medsebojnih tekmah slabši od Novogoričanov. V nedeljo bo še tekma v Domžalah med Radomljami in Zavrčem.

Preobrat zrežirala Bajde in Verbič
Osmi poraz v sezoni je za Olimpijo sila boleč. Ne le, da je bila v prednosti vse do 67. minute, predvsem si je z njim otežila pot v kvalifikacije za Evropsko ligo. Poleg porazov Domžal ji upanje predstavlja zmaga Celjanov v finalu Pokala Slovenije v sredo proti Kopru, ki bi pomenila, da bo v kvalifikacije napredovala tudi četrtouvrščena ekipa. Je pa že jasno, da so si Evropo zagotovili Celjani, ki nižje od tretjega mesta ne morejo več pasti.

Varovanci Simona Rožmana so bili boljši tekmec, ki v prvem polčasu ni izkoristil svojih priložnosti, zato pa je bil bolj učinkovit v drugem. Benjamin Verbič, Blaž Vrhovec in Gregor Bajde so imeli po pol ure igre v treh minutah v svojih nogah tri izjemne priložnosti za zadetek, vendar je enkrat dobro posredoval Darko Brljak, dva poskusa pa sta za las zgrešila cilj. Kot se velikokrat zgodi, je sledila kazen. Olimpija je iz praktično edine zrele priložnosti prišla do vodstva, ko je Andraž Šporar v 38. minuti s približno 12 metrov presenetil vratarja Matica Kotnika.

V nadaljevanju se je gostom obrestovala vztrajnost in borbena igra. V 67. minuti je natančno meril Bajde, tako da je bil domači vratar brez možnosti, bolje pa bi lahko posredoval deset minut pozneje, ko je najboljši igralec prvenstva Benjamin Verbič dosegel svoj 15. zadetek v prvenstvu. V kazenskem prostoru se je otresel Luke Žinka in zadel v bližnji vratarjev kot. Ljubljančani si do konca niso priigrali omembe vredne priložnosti za izenačenje.
Vetrih in Žigon v polno z glavo
Velenjčani so bili do sobote 11 zaporednih tekem na svojem stadionu neporaženi, proti Gorici pa doma niso izgubili štiri leta. Novogoričani so povedli v 30. minuti, ko se je po prostem strelu najprej zatresel okvir vrat, odbita žoga pa je prišla do Amedeja Vetriha, ki jo je iz bližine z glavo pospravil v mrežo.
Rudar bi lahko kmalu izenačil, vendar je po strelu Nemanje Stjepanovića z velike oddaljenosti vratar Grega Sorčan še toliko posredoval, da se je žoga od vratnice odbila v kot. V 44. minuti so gostje povišali na 0:2. Po podaji Lorenza Pasqualinija je bil na pravem mestu Dejan Žigon, tudi on z glavo.
Končni izid je z močnim strelom s petih metrov postavil Dalibor Radujko v 49. minuti po podaji Senada Jahića. Do konca tekme so bili Primorci dvakrat blizu tretjemu zadetku, a se izid ni več spremenil.
Novomeščani prvič slavili štirikrat zapored
Krka je zmagala že četrtič zapored, kar je njen najdaljši zmagoviti niz v prvi ligi. V šestem poskusu je prvič zmagala tudi na Bonifiki. Toliko kot ima Krka zaporednih zmag, pa ima Koper zaporednih porazov. Očitno je z mislimi povsem pri finalu pokala.
Dolenjci so kljub prevladi kanarčkov v 39. minuti izkoristili že svojo prvo priložnost, ko je Žiga Kastrevec s približno 25 metrov z močnim lobom presenetil mladega vratarja Davida Adama. V 63. minuti je zmago potrdil Josip Fuček, ki je bil uspešen z 11-metrovke, potem ko je Adam v kazenskem prostoru podrl Kastrevca.

34. krog:
OLIMPIJA - CELJE 1:2 (1:0)
800; Šporar 38.; Bajde 67., Verbič 77.

Olimpija:
Brljak, Žinko , Matić, Šporar, Vukčević, Fink, Kapun ( 78./Baskera), Bajrić, Golubar ( 59./Babić), Mitrović, Henty ( 70./Rodić).

Celje: Kotnik ( 50./Mujčinović), Vrhovec ( 46./Lendrić ), Klemenčič, Verbič, Jugović, Bajde ( 78./Šporn), Sunny, Gobec, Miškić , Jakolić, Vidmajer.

Sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)


RUDAR - GORICA 1:2 (0:2)
400; Radujko 49.; Vetrih 30., Žigon 44.

Rudar:
Rozman, Jahić, Krefl, Džinić, Knezović , Trifković ( 77./Saramati), Stjepanović ( 68./Plesec), Radujko, Firer, Kocić, Babić ( 87./Tolimir).

Gorica: Sorčan, Kavčič, Žigon, Hlede ( 54./Enow), Pasqualini , Boccaccini, Vetrih, Taider, Džuzdanović ( 79./Nagode), Johnson, Eleke ( 84./Osuji).

Sodnik: Damir Skomina (Koper)


LUKA KOPER - KRKA 0:2 (0:1)
300; Kastrevec 39., Fuček 63.

Luka Koper:
Adam , Andrejašič ( 56./Pučko), Gregorič, Šme, Guberac ( 68./Kokol ), Galešić ( 72./Peševski ), Halilović, Črnigoj, Posavac, Krivičić, Štromajer.

Krka: Mitrović, Žižić , Vučkić, Fuček ( 73./Kramar), Novinić ( 83./Aniekan), Ihbeisheh , Dežmar, Rašić, Welbeck, Perić ( 88./Bele), Kastrevec .

Sodnik: Dejan Balažič (Ljubljana)


MARIBOR - DOMŽALE 1:0 (0:0)
7.500; Tavares 73.
RK : Vujčić 63./Maribor

Maribor:
Handanović, Stojanović , Rajčević, Šuler, Janža, Ibraimi , Dervišević, Vujčić , Bohar, Tavares ( 84./Zahović), Volaš ( 65./Sallalich).

Domžale: Vidmar, Skubic, Korun, Horić , Trajkovski, Horvat, Šišić ( 46./Črnic ), Majer, Morel ( 80./Ožbolt), Juninho, Podlogar ( 74./Vuk ).

Sodnik: Dragoslav Perić (Kranj)


Nedelja ob 19.00:
KALCER RADOMLJE - ZAVRČ (v Domžalah)

Lestvica:                             
MARIBOR          34 23  6  5 71:31  75
CELJE            34 19 10  5 55:27  67
DOMŽALE          34 19  5 10 46:22  62
OLIMPIJA         34 16 10  8 53:29  58
ZAVRČ            33 14  4 15 33:46  46
RUDAR VELENJE    34 11 10 13 40:40  43
LUKA KOPER       34 12  3 19 35:55  39
KRKA             34 10  7 17 36:51  37
GORICA           34  8  7 19 33:46  31
KALCER RADOMLJE  33  4  4 25 21:76  16 


Prve tri točke Gorice v letošnjem letu v gosteh
Velika zmaga Krke v Kopru
Celjanom v Stožicah uspel preobrat
Maribor z golom Tavaresa do naslova
Navijači po zadnjem žvižgu v Mariboru vdrli na zelenico
Zadetek Tavaresa v 73. minuti