Vratar Domžal Nejc Vidmar v letošnji sezoni še ni prejel zadetka. Foto: Aleš Fevžer
Vratar Domžal Nejc Vidmar v letošnji sezoni še ni prejel zadetka. Foto: Aleš Fevžer
Domžale izkoristile utrujenost Maribora

Želja zmagati ni le motivacija športnika, je enostavno del človeške narave. To dokazujejo številne raziskave, ki povezujejo izločanje dopamina z občutkom zadovoljstva ob zmagi oziroma doseganju cilja. In to ne velja le za človeka, temveč tudi za številne živali.

Nogometaši Maribora tako v 7. krogu državnega prvenstva v nogometu prav gotovo niso uživali, ko so izgubili na gostovanju v Domžalah (2:0). A obstaja razlog, zakaj bi morali biti veseli tako kakovostnega nasprotnika, kot so se v prvih dveh mesecih izkazale Domžale. Zato pa je treba gledati malce bolj dolgoročno, ne le v kontekstu užitka trenutne zmage.

Ni dvoma, da je Maribor daleč najbolje organiziran nogometni klub v našem prostoru (besedo nogometni lahko zamenjamo tudi s športni). Z uvrstitvijo v Ligo prvakov je postavil češnjo na vrh torte odličnega dela in stalnega razvoja v podobi treh zaporednih nastopov v Evropski ligi.

Zgodovina je dobra učiteljica. Maribor je enkrat že tako dolgo dominiral slovenskemu nogometu in se sredi sedemletnega mandata (1997-2003) tudi prvič uvrstil v Ligo prvakov. Tekmovanje, ki ga evropski velikani igrajo, da na koncu osvojijo čislano lovoriko, mali klubi pa v njem pogosto vidijo korak v raj. Predvsem finančni raj, ki naj bi rešil marsikatero težavo, hkrati pa naj bi pomagal k dolgi vladavini v domačem prvenstvu. Kako dvorezen meč predstavlja vsa situacija, dobro ve prav Maribor, ki je v nekaj letih zapravil ves težko prigarani kapital.

Ob novem arhitektu Zlatku Zahoviću se zdi, da Štajerci ne bodo ponovili stare napake. Najboljši reprezentančni strelec je videl dovolj Evrope, da ve, kako se stvarem streže v Evropi, v dobro organiziranih in stabilnih sredinah. To pa ne pomeni, da bodo vijolični vsako leto kot po avtocesti zdrveli do naslova državnega prvaka. Če je med najboljšim in vsemi preostalimi klubi nekega tekmovanja preglobok prepad, to negativno vpliva na razvoj vseh. To je dobro občutil prav Celtic, ki je po finačnem propadu Rangersa sicer suvereno osvajal državne naslove, a v resnici precej izgubil, kar se kaže v vse manjši konkurenčnosti v Evropi ter nezmožnosti kupovanja (naj)kakovostnejših igralcev.

Zato morajo biti vodilni ljudje Maribora še kako zadovoljni, da so ob Kamniški Bistrici spet razvili tako dobro ekipo, ki jo vodi mladi in zelo obetaven trener Luka Elsner. S tem bo Prva liga pridobivala tako kakovost kot popularnost. Kar pomeni zmago za nogomet.

PS1: Znameniti citat Vincea Lombardija ni sestavljen le z omenjenih treh besed. Citatu "Zmagovanje je navada" sledi še "Na žalost je navada tudi izgubljati."

Domžale izkoristile utrujenost Maribora