Olimpija je naslov proslavila v središču Ljubljane na Kongresnem trgu. Foto: BoBo
Olimpija je naslov proslavila v središču Ljubljane na Kongresnem trgu. Foto: BoBo
Olimpija
Milan Mandarić je v enem letu vodenja kluba Olimpijo pripeljal do naslova. Foto: BoBo
(Ne)mirna šampionska sezona Olimpije
Veliko slavje navijačev Olimpije na Kongresnem trgu
Izjave prvakov ob velikem slavju v Ljubljani
Zadetki s tekme Olimpija - Krka in prvi vtisi Mihe Zajca

.

Najzvestejši navijači so v končnici letošnje sezone, ko so se zmaji po dolgih letih znova borili za lovoriko, podoživljali dve desetletji, v katerih veliko uspehov ni bilo. Po osvojenem naslovu stare Olimpije leta 1995 se je začela kriza ljubljanskega kluba. Vmes so zmaji dobili obljube novega vodstva, ki visokoletečih ciljev še zdaleč ni izpolnilo in klub popeljalo v še večjo krizo, izgubili visoke prednosti v prvenstvu in odločilne tekme za naslov tudi z največjim tekmecem iz Maribora, igrali nepozabni remi za Bežigradom z Liverpoolom in doživeli bridki konec leta 2005.

Nekdanji nogometaši so začeli novo zgodbo. Najprej se je klub imenoval Bežigrad in v peti ligi začel pohod proti poti nekdanje slave. Vsako leto je klub napredoval v višji rang, vmes tudi znova prevzel ime Olimpija, ki je v času nekdanje skupne države pomenil ponos slovenskega nogometa, ves čas pa je imela nova zgodba tudi številčno podporo na tribunah. Najprej za Bežigradom, nato na ŽAK-u v Šiški, kjer so proslavili vrnitev zmajev v prvo ligo, letos pa se je nadgradilo v Stožicah. Tudi ob vrnitvi v prvo ligo so navijači slavili skupaj s Perom Lovšinom, gorečim privržencem zeleno-belih, ki je spesnil himno Olimpija, ki odmeva na vsaki tekmi, še posebej glasno pa so jo skupaj zapeli na Kongresnem trgu, kjer so proslavili prvo lovoriko po 21 letih.

Vanoli misli že usmeril v novo sezono
Že prejšnjo soboto po tekmi v Velenju se je množica ljubljanskih navijačev zbrala v središču Ljubljane, kjer so na Slovenski cesti proslavili naslov. Z glasnim petjem navijaških pesmi so priklicali nogometaše, ki so se jim pridružili. Z vodjo navijanja Green Dragonsov so prvaki na vrhu avtobusnih postaj prepevali napeve zeleno-belih navijačev. Zagorele so številne bakle, slavje na Slovenski pa se je končalo z razgrnjenimi šali in ob zvokih pesmi Na vrhu nebotičnika, ki so jo privrženci Olimpije vzeli za svojo, ter se nadaljevalo v ljubljanskih nočnih lokalih, kot se je tudi po zadnji tekmi v sezoni.

Zmaji so v šampionskem slogu tudi zaključili sezono. Suvereno so s 3:0 odpravili Krko, ki se seli v nižji rang tekmovanja. Za piko na i popolnemu slavju v Stožicah, kjer se je zbralo okoli 12.000 gledalcev, ki so pripravili odlično vzdušje, na koncu pa so na zelenici proslavili osvojitev pokala, ki so ga tako dolgo čakali, so z goli poskrbeli Miha Zajc, Blessing Eleke in Antonio Delamea Mlinar.

"Našim igralcem je uspel zgodovinski uspeh. Ni bilo lahko, zahvala pa gre našemu predsedniku, ki nam je stal ob strani in nam dal dodatno podporo. To je uspeh celotnega mesta. Pogodbo sem podaljšal, ker želim s to ekipo še stopničko višje. Vesel sem, da bom ostal trener v tem prelepem mestu," je na zadnjem srečanju z novinarji v tej sezoni povedal Rodolfo Vanoli, ki je prišel k Olimpiji z namenom, da osvoji naslov. In uspelo mu je. Kot je dodal, časa za veselje ni veliko in že na začetku novega tedna bo s strokovnim štabom naredil načrt priprav, ki naj bi se začele okoli 10. junija.

Krona Matićeve kariere
Eden ključnih mož letošnjega uspeha je bil Darijan Matić, kapetan, ki je z izkušnjami začenjal napade zmajev in prekinjal nasprotnikove: "Na zadnji tekmi je bilo neverjetno vzdušje. Videlo se je, da Ljubljana pogreša kakovosten nogomet in da ima rada nogomet. To, kar smo doživeli na zadnji tekmi, je nekaj neverjetnega. Vsak navijač je imel na sebi nekaj zelenega. Navijanje je primerljivo le še s turškimi prvoligaši. Šele zdaj vidimo, kaj nam je uspelo."

Ob tem je izkušeni Ljubljančan dejal, da je ponosen, da je ta lovorika "krona njegove kariere", da časa za proslavljanje ni veliko in da bo treninge začel že v ponedeljek, saj je že v letih in če si vzame premore, potem potrebuje toliko več časa za naprej. Ob slavju pa Matić gleda tudi že v novo sezono: "Letvico smo za naprej postavili zelo visoko. Zavedamo se, da bo težje braniti, kot je bilo osvojiti. Prvi cilj so zdaj te kvalifikacije za Ligo prvakov. Upam, da fantje ne bodo preveč uživali na dopustu. Radi bi prišli čim dlje. Priložnost je lepa. Kar se tiče pa prvenstva, imamo dovolj kakovosti že zdaj, nedvomno pa bomo dobili še kakšne okrepitve in verjamem, da nam bo uspelo ubraniti lovoriko. Mislim, da smo ne glede na vse postavili čvrste temelje. To lovoriko je treba nadgraditi. En teden je bilo dovolj za slavje. Zdaj je treba še bolj zavzeto delati naprej. Izplača se. Garancije za uspeh ni, a če trdo delaš, je možnosti veliko več, da ti uspe."

Olimpija je letos prekinila vladavino Maribora, najboljši igralce zeleno-belih pa je bil prav Mariborčan Rok Kronaveter, strelec 17 golov: "Sezono smo zaključili, kot smo si zaslužili, z lepo zmago. Navijačem smo dali lep zaključek sezone, kar je najpomembneje." Kronaveter je potrdil, da ima na mizi nekaj ponudb in da si želi v tujino, obenem pa ni zaprl niti vrat možnosti, da ostane v Stožicah. Se pa verjetno najbolj priljubljeni Mariborčan v Ljubljani ta trenutek veseli, da bo letos dopust kratek, saj je dobil prvi vpoklic v reprezentanco.

(Ne)mirna šampionska sezona Olimpije
Veliko slavje navijačev Olimpije na Kongresnem trgu
Izjave prvakov ob velikem slavju v Ljubljani
Zadetki s tekme Olimpija - Krka in prvi vtisi Mihe Zajca