FC Koper v prisilni poravnavi. Foto: MMC RTV SLO
FC Koper v prisilni poravnavi. Foto: MMC RTV SLO
Milan Mandarić
Milan Mandarić naj bi odpisal že polovico dolga do kluba. Foto: MMC RTV SLO
Mandarić bo izpodbijal prisilno poravnavo Kopra

Z odvetnikom Francijem Matozom se bosta pritožila na predlog poenostavljene prisilne poravnave za nogometni klub Koper (FC Koper), ki ga je pred dnevi na sodišče vložilo vodstvo kluba, kot kaže z namenom, da bi se znebili milijona evrov dolga, ki ga ima klub do Mandarića.
"Razočaran sem, to ni ne prijateljsko, ne fer, ne profesionalno. Popovič me hoče izigrati, in to po tem, ko mi je govoril, da sva prijatelja, in se mi zahvaljeval za vse, kar sem naredil za klub. Sram me je za FC Koper in Borisa Popoviča," razočaranja ne skriva Milan Mandarić, ki je ekskluzivno spregovoril za TV Slovenija.

"Popovič je držal figo v žepu"
Še pred nekaj meseci je župan Popovič sanjal svoje sanje. Iz FC Koper, v upravljanje katerega se je vrnil v velikem slogu, je hotel narediti drugi Hajduk, Barcelono, vrnitev v Ligo prvakov. A realnost je precej manj rožnata. Klub je pred bankrotom, na poti do sanj stoji milijon evrov visok dolg do Mandarića. Ker mu ga že leta kljub obljubam in dogovoru o obročnem mesečnem odplačevanju v višini 4.000 evrov, nikakor ne vrnejo, je Mandarić junija dogovor razdrl, s tem pa klub pahnil v insolventnost.
"Že pred leti sem jim odpisal polovico dolga, tudi zdaj bi našli dogovor, če bi se v Kopru šli pošteno igro," pravi Mandarić.
Čeprav so ga v Kopru že večkrat nasankali, pravi, da je bil pripravljen ponuditi roko še aprila, ko ga je poklical Popovič. "Prosil me je, naj mu dam še mesec ali dva časa, da bo nekako našel rešitev, čeprav zdaj vem, da so se že takrat pripravljali, da mi bodo zvezali roke," razkriva Mandarić.

Na pomoč pride davčna oaza
Popovičevi so si namreč izmislili načrt, kako se znebiti dolga do Mandarića. Novi predsednik FC Koper Valter Valenčič je na sodišče vložil predlog za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave, v katerem bi odpisali skoraj vse terjatve do kluba. Pri tem bi jim pomagalo podjetje z Maršalovih otokov Swiss Sport Agency, ki se je pojavilo nenadoma in naj bi imelo do kluba kar 2,2 milijona evrov terjatev. Uradno zato, ker naj bi pomagalo pri novačenju igralcev.
Ante Guberac, ki je klubu predsedoval do novembra lani, nam je povedal, da za to podjetje še ni slišal: "Ko sem bil jaz v klubu, nismo nikoli delali s podjetjem, ki ga omenjate."

Da se je podjetje pojavilo tako nenadoma in da mu klub v nekaj mesecih dolguje toliko denarja, se zdi nenavadno tudi Mandariću. "V tako kratkem času 2,2 milijona evrov?! Klub bi moral prodati za 40 milijonov evrov igralcev, da bi se zadolžili za tako visok znesek," pravi.

2,2 milijona za las dovolj za uspešno prisilko
Če se Mandariću računica ne izide, pa se izide Popoviču. Višina terjatve podjetja Swiss Sport Agency je, zanimivo, ravno dovolj visoka, da ima odločilno besedo za uspešnost prisilne poravnave, s katero bi preglasovali in izrinili upnika Mandarića. Ustanovljeno je bilo lani, po nekaterih informacijah ga obvladuje klubski menedžer Andy Bara, razkriva spletni portal Siol. Do FC Koper je tako prijazno, da je pripravljeno dvomilijonski dolg skoraj v celoti odpisati. Zato so v nogometnih krogih prepričani, da gre zgolj za navidezni dolg, katerega izpodbijanje in razkritje pa poenostavljena prisilna poravnava ne predvideva.

Matoz se bo pritožil
"Popovič mi je zaril nož v hrbet. Z odvetnikom bova preučila zakonodajo, vsekakor bom zaščitil svoje interese in znesek, ki mi ga dolgujejo," protiukrepe napoveduje Mandarić, njegov odvetnik Franci Matoz pa nam je povedal, da bodo za začetek "vložili pritožbo, ker za enostavno prisilno poravnavo v tem primeru ne obstajajo niti formalni pogoji".

Ali mu je žal, da kluba ni spravil v stečaj, ko je bil še čas? Mandarić odgovarja, da "ga ni denarja, zaradi katerega bi škodil nogometu".
Za pojasnila smo prosili tudi FC Koper, na odgovore še čakamo. Z Nogometne zveze Slovenije so nam odgovorili, da so v zvezi s FC Koper sprožili postopek: "Zadeva o kateri sprašujete je v postopku na licenčni komisiji Nogometne zveze Slovenije, ki bo odločila o morebitnih sankcijah zoper FC Koper. Iz tega razloga vam v tem trenutku predsednik NZS zadeve ne more komentirati. Odločitev licenčne komisije bo sprejeta v kratkem." Župan Popovič pa nam je na naša vprašanja poslal odgovore, ki se ne nanašajo na nogomet, pač pa v njih spet osebno obračunava s spodaj podpisano.



Mandarić bo izpodbijal prisilno poravnavo Kopra