Nova Olimpija je na pragu prvega naslova državnih prvakov v nogometu, prvega za Ljubljano po dolgih 21 letih suše. V vmesnem času je Maribor postal prvak kar 13-krat. Foto: www.alesfevzer.com
Nova Olimpija je na pragu prvega naslova državnih prvakov v nogometu, prvega za Ljubljano po dolgih 21 letih suše. V vmesnem času je Maribor postal prvak kar 13-krat. Foto: www.alesfevzer.com
Viole
Viole so zaradi zaprtja južne tribune tokrat navijale na severu. Foto: www.alesfevzer.com
Krka z zmago v Kopru ostaja v boju za obstanek
Zadetki in izjave iz Celja in Maribora
Mariborski navijači zaploskali Rudarju
Z Matićem v slačilnico tudi Mandarić in "Cime"

To sta le dva utrinka s tekem 34. kroga, po katerem je Olimpija, ki je v soboto doživela šok s porazom v zadnji minuti na derbiju proti Mariboru, znova precej trdno v sedlu na poti do naslova državnega prvaka. Prvo zvezdico lahko nova Olimpija potrdi že v soboto v Velenju, kjer je leta 2010 do naslova prišel tudi Koper, nato pa so petkrat zapored pokal dvignili Mariborčani.
Spodaj si lahko preberete še nekaj izjav po včerajšnjih srečanjih Celje - Olimpija (1:3) in Maribor - Rudar (2:3).

Darijan Matić, kapetan Olimpije: "Vtisi so neverjetni, smo zelo blizu končnega cilja. Pričakovali smo našo zmago, ne pa tudi poraza Maribora. Prevzela nas je evforija, čestital bi Rudarju za pošten boj. Danes je bila ekipa prvič v spomladanskem delu takšna, kot bi morala biti ves čas - izredno mirna. Potisnjeni smo bili v kot ter odigrali zelo mirno in sproščeno. Rezultat je prišel, videlo se je, da smo kakovostnejša ekipa. V Velenju pričakujem veliko navijačev, ki imajo velik prispevek k temu uspehu. Zgodba o ponujenih premijah Celjanom pred dvema mesecema? Pojavljajo se tudi laži, to je gotovo ena izmed njih. Ne morem pa nič z gotovostjo trditi, ker nisem v teh krogih in me to niti ne zanima."

Rodolfo Vanoli, trener Olimpije: "Gotovo je nekdo želel očrniti naš klub in našega predsednika. Na igrišču so bili fantje fantastični, tekmo lahko ocenim s presežniki. Čestitke tudi Celju, ki nam ni nič podarilo. Veseli smo za mesto in navijače, zdaj moramo še dokončati delo. Na razpolago je še šest točk, osvojiti želimo vse. Lahkih tekem ni. Moram se še vrniti na tekmo z Mariborom, kjer je moja ekipa želela narediti nekaj več, a ji ni uspelo. Bil sem tiho, doživel kritike, vse skupaj pa nam je dalo še več moči. Mislim, da smo na zadnjih treh tekmah prikazali izjemen nogomet, če izvzamemo drugi polčas proti Mariboru, ko pa je ta zaigral na vse ali nič. Ko sem prevzel ekipo, sem jo "resetiral". Fantom sem rekel, da bodo igrali tisti, ki bodo imeli kakovost in veliko srce. Osnove so dobre, da lahko naredimo velike stvari. Garancija za to je naš predsednik Mandarić. Igralci na klopi so mi vseskozi dajali informacije o tekmi med Mariborom in Rudarjem, sam pa sem jim dejal, da me to ne zanima, ampak le zmaga Olimpije. Nogomet ti enkrat da, drugič vzame. Celju želim vso srečo v finalu pokala, upam, da se ne bo končalo kot lani (v finalu so izgubili proti Kopru, ki ga je vodil Vanoli, op. a.)."

Rok Kronaveter: "Po šoku na derbiju se je bilo mogoče malo težje zbrati, toda šli smo odločno na tekmo. Hitro nam je uspelo doseči dva gola, a smo si potem spet privoščili nerazumljivo napako, zato je bilo nekaj panike v ekipi. Potem smo se zbrali in tekmo mirno pripeljali do konca. Upam, da bomo zmagali tudi v soboto. Glede spornega trenutka na začetku tekme ob našem vodilnem zadetku: nisem čutil, da bi udaril Travnerja. Mislim, da ni bilo nič spornega."

Dejan Kelhar: "Po takšnem razpletu ne moremo biti žalostni. Čustva so prišla na plan, tudi mi smo samo ljudje. Zavedamo pa se, kaj je še pred nami, da moramo osvojiti še tri točke. Črto bomo potegnili 21. maja. Vso sezono smo na prvem mestu, zelo boleče bi bilo, če bi to izpustili. Glede igre smo mogoče malo v nekem krču, a to je najbrž normalno. Upam, da nam občinstvo kdaj tudi oprosti."

Robert Pevnik, trener Celja: "Edino, proti čemur imam pripombo na današnji tekmi, je, da ne sprejemam nepoštene poteze Olimpije pri prvem zadetku, ker ni dala žoge v avt. Travner je obležal na tleh, Radović pa ni vrnil žoge. Ni pa to opravičilo za nas, ker smo bili naivni, da smo to dovolili. V prvih 20 minutah smo imeli malo preveč spoštovanja, nato smo se zbudili, dosegli zadetek in si do polčasa ustvarili še dve ali tri priložnosti. Drugi polčas smo zaradi individualne napake slabo začeli, a spet pokazali značaj in se borili do konca. Ponosen sem na svoje fante in tudi na navijače. Ponosni smo na svoj grb in ne potrebujemo premij od nikogar. Pri vsem skupaj niti ne vem, za kaj gre. Osredotočen sem na delo in igro."



Darko Milanič, trener Maribora:
"Bolj je težava fizične narave kot psihične. V sredini smo se totalno ustavili. Po najboljših močeh bomo odigrali še ti dve tekmi. Gotovo ni še nič končano, čeprav je današnji dan za nas črn. Marsikaj se lahko zgodi.

Težko je kar koli reči po takšni tekmi, ko imaš vse v svojih rokah, na koncu pa ostaneš praznih rok. V prvem polčasu smo dominirali, nasprotnik se je branil pred svojim golom. Prepričan sem bil, da bomo v drugem polčasu to nadgradili, toda naša zvezna vrsta je padla. Začeli smo izgubljati žoge. Nismo se znašli. Nerazumljivo veliko nerazpoloženih fantov je bilo v igri, nasprotnik se je ohrabril. Naredili smo napako, ko nismo povedli z 2:0, potem se nam je tekma obrnila kljub vodstvu. Sledil je šok in zadetek. Šport je takšen, da včasih da in včasih ne.

Sezona je turbulentna in težka. Približali smo se nasprotniku. Danes pred tekmo smo bili junaki ... Teoretične možnosti imamo še vedno. Čutim pa razočaranje. Prazen sem, to je logično. Moramo biti boljši. Popraviti moramo napake, tako jaz in tudi fantje."

Marcos Tavares, kapetan Maribora: "Ne vem." (Odgovor na vprašanje, kaj je šlo narobe.)

Ramiz Smajlović, trener Rudarja: "Malokdo je bil optimist pred tekmo, a se je izteklo po naših željah. Pohvaliti moram svoje igralce, odigrali so ravno tako, kot smo se dogovorili pred tekmo. Verjeli so, vztrajali do konca in bili za to nagrajeni."

Krka z zmago v Kopru ostaja v boju za obstanek
Zadetki in izjave iz Celja in Maribora
Mariborski navijači zaploskali Rudarju
Z Matićem v slačilnico tudi Mandarić in "Cime"