Darko Milanič se je na mariborsko klop vrnil pred zadnjim derbijem, ki se je v Ljudskem vrtu končal brez golov. Foto: www.alesfevzer.com
Darko Milanič se je na mariborsko klop vrnil pred zadnjim derbijem, ki se je v Ljudskem vrtu končal brez golov. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Bajde
Po poškodbi se vrača Gregor Bajde, ki je v Stožicah konec novembra načel mrežo Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor na derbiju tudi z Bajdetom in Defendijem

V soboto ob 20.15 je v Stožicah na sporedu vrhunec slovenske nogometne sezone, ko se bosta pomerila večna tekmeca Olimpija in Maribor. Ljubljančani, ki naskakujejo prvi naslov po 21 letih, imajo na vrhu tri točke naskoka pred aktualnimi prvaki, ki v prestolnico prihajajo s slabo popotnico. V zadnjih dveh krogih so remizirali s Koprom in Celjem. Tako niso izkoristili spodrsljaja Olimpije proti Krškem, zmaji pa so nato slavili v Kopru in si pred derbijem priborili zalogo treh točk.

Obenem so boljši tudi na medsebojnih obračunih. V Ljudskem vrtu so na začetku sezone slavili s 3:0, nato pa sta se dvakrat trenutno najboljši slovenski ekipi razšli brez zmagovalca. V Stožicah je bilo 2:2, v Mariboru pa 0:0. "Popolnoma jasno nam je, kaj se dogaja. Smo pred zelo pomembno tekmo, osebno se s fanti zelo veselim tega srečanja. Kot športnik si želiš takih nastopov v čim večjem številu, na domačih tleh je to največ, tako da komaj čakam," je na novinarski konferenci uvodoma dejal trener Milanič.

Pripravljena tudi Bajde in Defendi
"Če se bo Olimpija branila, je težko reči, mi pa bomo prav gotovo od prve do zadnje minute šli na zmago, delali bomo vse za to. To ne pomeni, da bomo šli brezglavo, šli bomo tekmovat, ampak z mislijo po zmagi. Če se to ne zgodi, je na razpolago še devet točk, a vse bomo tokrat naredili za zmago. Imamo moč, kakovost in veliko željo,"
je dodal strateg vijoličastih.

Milanič, ki zaradi kartonov ne bo mogel računati na Željka Filipovića, bo, kot kaže, lahko računal tudi na Gregorja Bajdeta in Rodriga Defendija, ki sta sanirala poškodbi: "Kar zadeva tiste, ki prejšnji teden niso nastopali, je Bajde treniral normalno, tudi Defendi, tako da so te poškodbe sanirane, težave manjše, kot so bile, in bosta omenjena v kadru za tekmo. Derbiji so si zelo različni, ne bi vlekel vzporednic med prejšnjim in tokratnim, vsak nosi to, kar mora nositi. Bistveno lažje je bilo igrati prvi derbi v sezoni, tega naj bi bilo najtežje, a se ga zelo veselim, osebno potrebujem ta pritisk. Maribor igra tradicionalno dobro v Ljubljani, popolnoma jasno pa je, da se je Olimpija igralsko in strateško precej spremenila. Zdaj je tu novi trener, poznamo ga iz drugih klubov in mislimo, da vemo, kaj nas čaka."

Mendy: Verjamemo v osvojitev naslova
Milanič je prepričan, da ima na voljo dovolj izkušenih igralcev, ki se bodo uspešno kosali s pritiskom derbija: "Številni so že igrali kar nekaj takih tekem, znajo se vesti, mi, ki smo podpora, imamo tudi težke tekme za sabo. Ne gremo v tekmo, kaj bo jutri, ali s strahom, kaj bo v nedeljo, ampak da je to res tisto, kar si športniki želijo. Za to živimo, igramo proti odličnemu tekmecu, a vse bomo naredili za zmago. Vzdušje se je od 24. kroga naprej zelo spremenilo, zmanjšali smo razliko, jo v določenem delu celo povsem izničili, upam, da se bo ta pozitiven trend nadaljeval."

"Derbi je vedno posebna tekma. Za to nogometaši igramo. Dobro smo trenirali, v tekmo bomo šli z željo po zmagi. Še vedno verjamemo v osvojitev naslova, ni še konec, smo pozitivni. V nogometu igramo v sedanjosti, moramo se osredotočiti na to tekmo, zanjo smo trdo delali. Ne čutimo pritiska, igramo nogomet, smo profesionalci, to je derbi, prizorišče velikega boja. Oddelati moramo svoje," pa je dodal mariborski napadalec Jean-Phillipe Mendy.

Celotna novinarska konferenca:

Maribor na derbiju tudi z Bajdetom in Defendijem