Pri Mariboru se počasi vendarle prebujajo tudi napadalci. V soboto je zadel Marcos Tavares, včeraj Nusmir Fajić. Ta je v prvem polčasu pri vodstvu z 2:0 zapravil še eno lepo priložnost, tako kot tudi Jean Philippe Mendy na začetku drugega polčasa. Foto: Aleš Fevžer
Pri Mariboru se počasi vendarle prebujajo tudi napadalci. V soboto je zadel Marcos Tavares, včeraj Nusmir Fajić. Ta je v prvem polčasu pri vodstvu z 2:0 zapravil še eno lepo priložnost, tako kot tudi Jean Philippe Mendy na začetku drugega polčasa. Foto: Aleš Fevžer

Fantje se zavedajo, da morajo priložnost, ki jo dobijo, tudi izkoristiti. Vuklišević ni bil prvič v začetni 11-erici, vidi se, da dozoreva. Z vsakim treningom in minuto na igrišču bo samo rastel. Menjave morajo zadržati ritem ali ga dvigniti. Mislim, da so se danes rezervisti izkazali, zato nimam nobenih pripomb. Ibraimi je imel gripo, ni bil še sposoben za napore, ekipi se bo pridružil jutri. Privilegij je igrati tekme vsake tri dni. Hitro moramo pozabiti na slavje in razmišljati o prvenstvu. Pred Celticom je še Celje.

Ante Šimundža, trener Maribora
Amedej Vetrih
Amedej Vetrih (levo) v Novi Gorici igra kot posojen nogometaš Parme: "Z vodilnimi možmi Parme imam stike samo, ko se pogovarjamo o financah. Za zdaj ni bilo nobenega zanimanja Parme za moje usluge, upam pa, da se bo v prihodnosti kaj spremenilo. Če se bo ponudila priložnost, jo bom zagrabil." Foto: Aleš Fevžer

Pokazali smo srce, a dobili prepoceni zadetke. Po hitro prejetem prvem golu se nam je sesul taktični načrt, morali smo bolj visoko napadati in iz protinapada oziroma 11-metrovke dobili še drugi zadetek. 11-metrovka za 3:1 nas je dokončno pokopala. Graditi moramo na drugi polovici prvega in prvi polovici drugega polčasa. V nedeljo nas čakajo Radomlje, ki jih ne smemo podcenjevati. Moramo iti na tri točke, drugo ne šteje. Novinci niso še pripravljeni, delajo predvsem na fizični moči, zato še ne moremo videti realne slike njihovih odlik. Okrepitve potrebujemo predvsem zaradi dolge klopi. Maribor je tudi danes pokazal, kako je to pomembno.

Matija Širok, nogometaš Gorice
Aljaž Cotman
20-letni vratar Aljaž Cotman je postal 22. nogometaš Maribora, ki je dobil priložnost za igro v tej sezoni. Foto: Aleš Fevžer
Mariboru četrta superpokalna zvezdica

Prihodnji teden v Ljudski vrt prihaja Celtic. Zdi se, da pod Kalvarijo v zadnjih 15 letih še ni bolj dišalo po Ligi prvakov. V vitrini pa je za dodatno samozavest že spravljena prva lovorika - četrti superpokal.

"Trener je prisiljen v rotacije, ki so pri nas v tem času zelo pomembne. Za nas je bila to zelo težka tekma, saj imamo v nogah že kar nekaj srečanj," je po sredinem slavju v Novi Gorici poudaril Zlatko Zahovič. Športni direktor vijoličastih je bil zadovoljen, saj so Mariborčani gostitelje premagali z 1:4. Doma sta zaradi zdravstvenih težav ostala Agim Ibraimi (gripa) in Arghus (težave z želodcem), trener Ante Šimundža pa je počitek namenil tudi Željku Filipoviću, ki je soigralce spremljal na tribuni. Na klopi so obsedeli Marcos Tavares, Damjan Bohar, Aleksander Rajčević in Jasmin Handanović.
"Zadovoljen sem vedno, ko zmagamo, saj to pomeni, da so igralci odgovorili na trenerjeve zahteve," je dodal Zahovič in pokomentiral še nekaj slabših minut v drugem polčasu, ko je Gorica znižala na 1:2: "To je superpokal, ni treba podcenjevati slovenske lige. Gorica je štirikratni državni prvak in zelo organizirana ekipa, ki se doma zelo dobro brani in je agresivna."

Vršič: Vsak zadetek ti da določeno samozavest
Dvakratni strelec z 11 metrov Dare Vršič je srečanje opisal takole: "Vsaka tekma je za nas dobrodošla, saj imamo širok kader kakovostnih nogometašev. Trener lahko veliko kombinira, pošlje na zelenico nekaj novih moči in s tem drži v formi večino igralcev. Razmišljamo o Celticu, a smo 100-odstotno osredotočeni na vsako naslednjo tekmo. Danes nam je to uspelo večji del tekme, vmes je bilo nekaj pomanjkljivosti tudi zaradi vremena, a smo zdržali in na koncu dotolkli tekmeca. Nekaj minut v drugem polčasu je bilo paničnih, malo preveč smo se sprostili, a se nato znova zbrali. Zasluženo smo zmagali, dvigujemo formo. Verjamem, da smo zadovoljili vse v našem klubu. Vsak zadetek ti da določeno samozavest. S tem sem zelo zadovoljen, tudi ekipa se s takšnimi zmagami psihično dviga."

Navijaška skupina Viole je bojkotirala tekmo, saj meni, da je superpokalna lovorika namenjena sama sebi, zmotil pa jo je tudi termin - odigrana je bila že po začetku novega prvenstva. Zahovič se je na naše vprašanje o (ne)ustreznosti termina komentarju izognil v svojem slogu: "Sem športni direktor. To vprašanje je takšno, kot bi vas vprašal, kaj menite o dogajanju v Iraku."

Italijanski superpokal šele tik pred božičem
Kakor koli že, tudi največji nogometni narodi niso imuni na težave z izvedbo tekem superpokala. Pri naših sosedih Italijanih se bosta Juventus in Napoli za to lovoriko letos pomerila šele 23. decembra. Superpokal bo tako prvič po januarju 1996 na sporedu pozimi. Po prvotnem načrtu bi morala biti tekma 24. avgusta, za preložitev pa so zaprosili Neapeljčani, ker jih v tem času čakajo kvalifikacije za Ligo prvakov.

Na Hrvaškem po drugi strani niso imeli pomislekov in so tekmo za superpokal pripravili še pred koncem svetovnega prvenstva, 11. julija. Rijeka je z 2:1 premagala Dinamo, na Kantridi pa se je zbralo 6.000 gledalcev ...

Premalo gledalcev
Bilo je 1. maja 1996, ko je vsaj približno tako velika množica ljudi nazadnje spremljala tekmo tudi v z Reko sicer težko primerljivi Novi Gorici. Tistega popoldneva je močno deževalo, kar pa ni odvrnilo kakšnih 4.500 nogometnih navdušencev od ogleda odločilnega dvoboja za naslov državnega prvaka proti Olimpiji. To so bili časi, ko Nenad Protega in Alfred Jermaniš še nista analizirala tekem v nogometnih studiih, ampak sta nosila dres vrtnic. Za zmaje pa sta med drugim brcala žogo Miran Pavlin in Ermin Šiljak. Končalo se je z remijem 2:2 in dragoceno točko Novogoričanov, ki jim je šest krogov pred koncem prvenstva praktično že prinesla prvo zvezdico.

Pavlin in Šiljak sta bila v novogoriškem športnem parku tudi včeraj, ni pa jima na tribunah družbe delalo toliko gledalcev, kot bi jih takšna tekma enostavno morala privabiti na stadion. Termin gor ali dol. Nevihte gor ali dol. Slabi rezultati Gorice gor ali dol ... Da vsekakor znajo podpreti svoje moštvo, so Novogoričani dokazali konec maja ob osvojenem pokalu v Kopru, ko je na Bonifiki zmago nad Mariborom pospremilo lepo število navijačev iz Severne Primorske. Tokrat so znova zapadli v nekakšno letargijo, hkrati pa se domače ni počutila niti navijaška skupina Terror Boys, ki je morala tekmo spremljati kar z njej namenjenega dela glavne tribune in ne iz standardnega prostora na drugi strani stadiona.

Kaj bo pokazal Henty?
Kar domači prvoligaš pogreša še bolj kot navijače, je v tem trenutku daljša klop. Optimizem belo-modrega tabora za zdaj ni zapustil, do 31. avgusta, ko se v Italiji konča prestopni rok, bodo najbrž le zapolnili moštvo. Ime, ki se v zadnjih dneh največ omenja, je 21-letni nigerijski napadalec Ezekiel Henty, ki je član slovitega Milana. Igral je za njegovo mladinsko moštvo, v zadnji sezoni pa je bil posojen v drugoligaša Spezio in tretjeligaša Perugio. Športni direktor Gorice Michele Dal Cin pričakuje, da bo ravno on novi vodja ekipe. Krasile naj bi ga izjemne fizične sposobnosti, a naj bi imel muhast značaj. Po poročanju nekaterih italijanskih medijev si ga je pred kratkim želel v svoje vrste zvabiti tudi turški prvoligaš Sivasspor, katerega trener je slavni Brazilec Roberto Carlos.

"Predvsem v vezni vrsti bi potrebovali dva ali tri kakovostnejše igralce z več izkušnjami, da bi reševali ekipo iz težav. Prav tako dva dobra napadalca. Bomo videli, kaj bo," pravi Amedej Vetrih, ki upa, da bodo izidi kmalu boljši. "Nekateri novi igralci so že prišli, a smo še neuigrani. Vsekakor je precej težje kot lani. Mlajši domači nogometaši so prišli s posoje v drugi ali tretji ligi, zato je težko sestaviti konkurenčno ekipo. Toda verjamem, da če bomo nadaljevali dobro delo, se bo tudi rezultatska krivulja nekako obrnila."

Coda in Cordaz na pripravah Parme
Najbolj zveneče ime pri Gorici, Stephen Makinwa, nekdanji nigerijski reprezentant ter član Palerma in Lazia, je zadel na obeh tekmah proti Mariboru. "Vsekakor je upravičil prihod. Zgodovina govori njemu v prid, igral je v Serie A, tako da določene odlike gotovo ima. Potrebuje pa nekoliko več časa, da se spozna z ekipo, uigra in utrdi fizično pripravljenost. Upam, da bo zadel še večkrat," je o njem povedal 23-letni Vetrih.
Mladi vezist iz Vitovelj, gojenec domače nogometne šole, je tudi z lanskimi soigralci, ki so se raztepli po Italiji, še ohranil nekaj stikov. Na pripravah Parme sta trenutno lani najboljši strelec Gorice Massimo Coda - v nedeljo je na prijateljski tekmi dosegel kar tri zadetke, včeraj pa še dva - in vratar Alex Cordaz. "Je drugi ali tretji vratar Parme. Upam, da bo dobil kakšno priložnost, ker si jo zasluži. Z drugimi igralci pa je tako, da so prej igrali v tretji italijanski ligi, ko te imajo v Italiji za tretjeligaškega igralca, pa je nekoliko težje priti v Serie A. Vsakomur želim najboljše, verjamem pa, da bo težko," razmišlja Vetrih.

Fantje se zavedajo, da morajo priložnost, ki jo dobijo, tudi izkoristiti. Vuklišević ni bil prvič v začetni 11-erici, vidi se, da dozoreva. Z vsakim treningom in minuto na igrišču bo samo rastel. Menjave morajo zadržati ritem ali ga dvigniti. Mislim, da so se danes rezervisti izkazali, zato nimam nobenih pripomb. Ibraimi je imel gripo, ni bil še sposoben za napore, ekipi se bo pridružil jutri. Privilegij je igrati tekme vsake tri dni. Hitro moramo pozabiti na slavje in razmišljati o prvenstvu. Pred Celticom je še Celje.

Ante Šimundža, trener Maribora

Pokazali smo srce, a dobili prepoceni zadetke. Po hitro prejetem prvem golu se nam je sesul taktični načrt, morali smo bolj visoko napadati in iz protinapada oziroma 11-metrovke dobili še drugi zadetek. 11-metrovka za 3:1 nas je dokončno pokopala. Graditi moramo na drugi polovici prvega in prvi polovici drugega polčasa. V nedeljo nas čakajo Radomlje, ki jih ne smemo podcenjevati. Moramo iti na tri točke, drugo ne šteje. Novinci niso še pripravljeni, delajo predvsem na fizični moči, zato še ne moremo videti realne slike njihovih odlik. Okrepitve potrebujemo predvsem zaradi dolge klopi. Maribor je tudi danes pokazal, kako je to pomembno.

Matija Širok, nogometaš Gorice
Mariboru četrta superpokalna zvezdica