Aleksander Šeliga je bil prvo ime tekme v vrstah Olimpije. Foto: BoBo
Aleksander Šeliga je bil prvo ime tekme v vrstah Olimpije. Foto: BoBo
Zoran Janković
Srečanje v Ljudskem vrtu si je ogledal tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo
Navijač Viol
Navijač Viol, ki je izzval Green Dragonse. Foto: BoBo
120 polomljenih stolov in za približno 6.000 evrov škode
Tavares, Razdrh, Šeliga in Milanič po derbiju
Maribor ušel Olimpiji na devet točk

Serija sedmih zmag 36-letnega Vrhničana in njegovih varovancev se je ustavila v Ljudskem vrtu, kjer se je Olimpija po izkjučitvi Arisa Zarifovića po pol ure igre pogumno borila, odlično razpoloženi vratar Aleksander Šeliga pa je ostal nepremagan vse do 89. minute, ko je zadel Marcos Tavares. "Mariborčani so zasluženo zmagali, v polju so bili veliko boljši. Nas je malo presekala izključitev, z igralcem manj se je še težje postaviti po robu tako kakovostni ekipi. Z dobrim branjenjem, ogromno sreče in fantastičnim vratarjem se nam je skoraj posrečilo, a smo na koncu storili napako pri pokrivanju, zaradi katere je Tavares ostal sam," je ključne dogodke na srečanju opisal Razdrh.

Šeliga bi raje kot obrambe kakšno točko
Pred novinarje je stopil tudi najboljši in hkrati najizkušenejši mož v vrstah zeleno-belih. "Raje bi videl, da ne bi imel nobene obrambe in da bi tu osvojili točko. Po eni strani sem vesel, ker sem uspel tu v Mariboru nekaj dokazati samemu sebi, po drugi strani pa mi ne pomeni čisto nič. Če bi se končalo z neodločenim izidom, bi bilo seveda drugače," je dejal Šeliga. 32-letni Celjan je od prihoda v Olimpijo junija lani v Prvi ligi branil šele osmič, a dokazal, da ni za v staro šaro. Morda pa mesto trenutno poškodovanega Elvisa Džafića v začetni enajsterici ni več tako trdno zabetonirano, kot je kazalo še pred nekaj tedni.

Nekaj atraktivnih obramb je tretji slovenski vratar v reprezentanci na SP-ju v Južni Afriki nadgradil z ubranjeno 11-metrovko Tavaresu. "Ogledoval sem si posnetke in na podlagi njih predvideval, kam bi lahko streljal," je pojasnil, medtem ko Brazilcu ni uspela namera, da Šeligo preseneti s strelom v drugo smer, kot se je odločil pred natančno enim mesecem na tekmi proti Panathinaikosu. Vratarju Olimpije je pri koraku v levo stran celo malce spodrsnilo, a je bil kljub temu uspešen, potem ko se je vrgel za žogo proti desni vratnici.

In kako je s soigralci doživel prejeti zadetek tik pred koncem tekme? "Ni bilo neke pretirane jeze, je pa bilo razočaranje. Mariborčani so imeli že prej veliko priložnosti in lahko jim samo čestitam za zmago."

Lovrečič: Razdrh prinesel pozitivne misli
"Če bi dobili zadetek prej, bi bilo lažje sprejeti ta poraz," je priznal tudi Anej Lovrečič. A vendar so se pri Olimpiji že kmalu po tekmi sprijaznili, da pač točk v Mariboru niso osvojili. "Po tekmi sta nam trener Razdrh in njegov pomočnik Darko Karapetrović dejala, da gremo naprej in da naj pozabimo na to tekmo. Najpomembnejše so pozitivne misli, pritiska pa ni. To je tisto, kar ju odlikuje kot trenerja," je razložil Izolčan, ki je bil avgusta odstranjen iz ekipe, z Razdrhovim prihodom pa se je vrnil v moštvo. "Vedno sem trdo delal. Mislim, da igram iz tekme v tekmo boljše," je povedal o svojih predstavah.

Trener Olimpije pogumno pošilja v ogenj tudi mlade nogometaše. Po Anžetu Zorcu in Mihi Zajcu (pred dvema tednoma je proti Muri ob debiju zablestel z dvema zadetkoma, tokrat pa ga ni bilo v ekipi) je v Ljudskem vrtu debitiral nov 18-letnik - Nik Kapun. "Na začetku tekme, ko smo bili še popolni, se je videlo, da fant zna igrati," je bil zadovoljen Razdrh in dodal, da bi si tudi on zaslužil igranje v reprezentanci do 19 let, kjer so ta teden elitni del kvalifikacij za EP 2013 neupešno naskakovali Zorc, Zajc in Andraž Šporar.

Nasvet Zajca Kapunu prišel prav
Mladi Kapun je po debiju na prvoligaškem igrišču in pred polnimi tribunami debitiral tudi pred malce večjim številom mikrofonov. "Številno občinstvo je bilo zame samo dodaten motiv. Proti koncu tedna, v četrtek in petek, sem na treningih izvedel, da bom verjetno začel tekmo. Nekaj treme je bilo, a ko prideš na igrišče, pozabiš na to. Nisem se ustrašil in igral svojo igro. Bil sem vesel, ker sem dobil to priložnost, kar pomeni, da mi trener zaupa. Z Miho Zajcem sva dobra prijatelja. Pred tekmo mi je svetoval, naj tekmo začnem z dvema točnima podajama, da se bom umiril in dobil potrebno samozavest."

Če je Olimpija ostala brez točk, je njena navijaška skupina Green Dragons, ki je v lepem številu dopotovala v Maribor, ostala brez ogleda drugega polčasa. Kazalo je že, da bomo po dolgem času spremljali derbi brez navijaških izgredov, a je bilo to predvidevanje prenagljeno. Sredi prvega polčasa je počila prva petarda, nato druga, tretja in tako naprej. Ob koncu prvega polčasa so morali pri ljubljanskih navijačih posredovati reševalci, saj sta dva navijača padla čez ograjo, enega so morali celo imobilizirati in odpeljati v bolnišnico.

V drugem polčasu tišje na tribunah
Najbolj žalosten pa je bil pogled na tribune med odmorom, ko je eden od mariborskih navijačev izzval ljubljanske, potem ko je pretekel igrišče in mednje vrgel baklo. To je Dragonse razbesnelo in začeli so metati pirotehnična sredstva in odlomljene stole. Ker so nadaljevali tudi po opozorilu napovedovalca na stadionu, jih je policija odstranila s tribune. Nogometaši Olimpije so ob prihodu na zelenico v drugem polčasu pozdravili svoje odhajajoče navijače s ploskanjem. Razdrh je pojasnil, da je bila to spontana poteza: "Mogoče je bila odstranitev naših navijačev s stadiona za naše fante še dodatna spodbuda, da so se borili, kakor so se lahko."

Solidarnost Viol z Green Dragonsi
Viole so se na drugi strani za vrati Jasmina Handanovića v uvodnih 15 minutah drugega polčasa posedle na tla, razvile transparent z napisom "Proti zakonu o navijačih" in tiho spremljale tekmo. Mariborski navijači so se nato za hip oglasili, prižgali vso preostalo pirotehniko, potem pa znova bolj kot ne nemo pospremili srečanje do konca.

Uporabili solzivec, a brez aretacij
Na policijski upravi Maribor so potrdili, da so pri odstranitvi Green Dragonsov s severne tribune Ljudskega vrta uporabili tudi solzivec in "druga prisilna sredstva".
Navkljub ostremu posredovanju pa ni bil pridržan noben navijač Olimpije. V bolnišnico je bil odpeljan le en navijač, ki je predtem padel z ograje in utrpel poškodbe glave.

Razlog za njihov protest je bila "solidarnost" z Green Dragonsi zaradi grobega nastopa policije, pri čemer so Viole po 60. minuti želele zapustiti "jug", ker "brez navijačev ni derbija", a so jih varnostniki in policisti zaklenili, da niso mogle zapustiti svoje tribune.

120 polomljenih stolov in za približno 6.000 evrov škode
Tavares, Razdrh, Šeliga in Milanič po derbiju
Maribor ušel Olimpiji na devet točk