Nogometaši Olimpije so z visoko zmago navdušili zbrane navijače v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Olimpije so z visoko zmago navdušili zbrane navijače v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Ezekiel Henty
Ezekiel Henty se je izkazal z dvema zadetkoma. Foto: www.alesfevzer.com
Marcos Tavares (Maribor)
Marcos Tavares je odločil izjemen štajerski derbi, kjer akcije v drugem polčasu ni (z)manjkalo. Foto: BoBo
Matic Črnic (Domžale)
Matic Črnic je proti Krki dosegel dva zadetka. Foto: www.alesfevzer.com
Tavares odločil štajerski derbi
Visoka zmaga Domžal na Portovalu
Olimpija napolnila mrežo Kopra
Eleke in Sorčan junaka vodilne Gorice

Ljubljančani so navdušili zbrane navijače v Stožicah, predvsem sta se izkazala Rok Kronaveter in Ezekiel Henty. Prvi je zadel prekrasen volej v prvem polčasu, drugi je v nadaljevanju mrežo zatresel dvakrat.

Zeleno-beli se bodo v naslednjem krogu - v nedeljo ob 20.15 - v Ljudskem vrtu pomerili z Mariborom, ki je z minimalno razliko (1:0) dobil izjemen štajerski derbi proti Celju. Ta še vedno ostaja edina ekipa brez zmage v letošnjem prvenstvu. Mož odločitve je bil Marcos Tavares, ki je tekmo odločil s 104. golom v slovenski prvi nogometni ligi.

Že v torek je Gorica doma s 3:0 ugnala Zavrč in se še utrdila v vodstvu prvenstvene lestvice. Goričani so v uvodnih petih krogih izgubili enkrat, dosegli pa štiri zmage.

Kronaveter navdušil z izjemnim golom
Ljubljančani so brez poškodovanega Andraža Šporarja (gleženj) zadnji test pred prvim večnim derbijem sezone 2015/16 proti Mariboru opravili z odliko. Bili so boljši tekmec in zasluženo osvojili tri točke. Koprčani, pri katerih v ekipi ni bilo Gorana Galešića, so tekmo sicer začeli dobro. Do prvega nevarnega položaja je prišlo v 8. minuti, ko je Dalibor Radujko z velike razdalje močno sprožil, Aleksander Šeliga je žogo s težavami odbil v kot. V 26. minuti je za veselje ljubljanskih navijačev poskrbel Dejan Djermanović. Ezekiel Henty je na robu kazenskega prostora zadrževal žogo, nato podal na drugo vratnico, kjer je bil na pravem mestu ljubljanski napadalec, ki je z glavo zadel za 1:0. Vendar veselje Ljubljančanov ni dolgo trajalo. Sedem minut pozneje je izid poravnal Amar Rahmanović, potem ko je izkoristil hiter protinapad in podajo Domna Črnigoja.

V 37. minuti je bila Olimpija blizu novemu vodstvu. S kakšnih 35 metrov se je za strel odločil Rok Kronaveter, veselje mu je preprečila prečka. Kar Kronavetru ni uspelo v 37., mu je uspelo tri minute pozneje. Žogo si je ustavil in nastavil s prsmi, nato pa jo s krasnim volejem poslal ob desno vratnico v mrežo - 2:1.

Henty zmagi postavil piko na i
Gostitelji so hitro po začetku drugega polčasa zadeli tretjič. Henty si je v peti minuti nadaljevanja nastavil žogo na 20 metrih in z natančnim strelom povišal prednost svoje ekipe. Igra se je nato nekoliko umirila, čeprav sta si obe ekipi priigrali nekaj polpriložnosti, nov zadetek pa je padel v 73. minuti. Djermanović se je dobro znašel v kazenskem prostoru, žogo namestil Hentyju, ki je sprožil iz prve in premagal Vasjo Simčiča. Olimpija kljub visokemu vodstvu ni nehala napadati, vendar se rezultat ni več spremenil.

Po prvem polčasu žvižgi v Ljudskem vrtu ...
Štajerski derbi v prvem polčasu ni pretirano navdušil, po zadnjem sodnikovem žvižgu v prvem delu je bilo prvič v tej sezoni v Ljudskem vrtu slišati žvižge. Trener vijoličastih Ante Šimundža je med odmorom ukrepal in napad okrepil z Marcosom Tavaresom ter novincem Gregorjem Bajdetom, ki je prišel ravno iz Celja. Pritisk vijoličastih je bil močnejši, prisotnost Tavaresa je pomenila motivacijo. V 58. minuti se je Sintayehu Sallalich odločil za strel z roba kazenskega prostora, Ivan Hosman je žogo odbil v kot. Minuto pozneje je pred Tavaresom v kazenskem prostoru posredoval Tilen Klemenčič. Tudi Celjani se niso pretirano branili, kar sta potrdili menjavi Simona Rožmana, ko je v igro poslal Sunnyja Omoregija in Valona Ahmedija. Zadnja tretjina tekme je bila izjemno zanimiva. V 65. minuti je Tavares pred gol podal uporabno žogo, Sallalich pa je bil prepočasen, da bi jo poslal v gol.

... po drugem aplavz in navdušenje
Končno je v 68. minuti Tavares znova dokazal, zakaj je ljubljenec mariborskega občinstva. Po akciji Sallalicha je žoga prišla do njega, preigral je celjsko obrambo in iz bližine domače popeljal v vodstvo. Eno minuto pozneje je Željko Filipović zadel vratnico. V 72. minuti je Hosman ubranil Tavaresov strel iz bližine. Ko so gledalci vzklikali Brazilcu, je v nasprotnem napadu Ivan Firer s strelom z 20 metrov stresel prečko. Kmalu zatem je od daleč še enkrat ponovil "vajo". V 77. minuti bi Sallalich lahko odločil tekmo, a je njegov strel z glavo iz bližine Hosman rešil z odbojem v kot. Zadnje minute so potekale na polovici gostiteljev, toda Celjani niso našli poti do gola. Bajde je v sodnikovem podaljšku celo zadel vratnico.

Visoka zmaga Domžal v Novem mestu
Novomeščani še naprej ostajajo brez domače točke v prvenstvu. Tokrat so morali priznati premoč Domžalam, ki so se pobrale po porazu proti Rudarju in tudi po zaslugi dveh zadetkov Matica Črnica dosegle tretjo zmago v sezoni. Gostje so povedli v 29. minuti. Žan Majer je z odlično podajo na desni strani našel Nejca Skubica, najboljši podajalec lige je pobegnil domači obrambi in podal pred gol, kjer je Matej Podlogar v padcu žogo poslal v mrežo. Štiri minute pozneje so Domžalčani spet izigrali obrambo Krke, Morel je za hrbtom domače obrambe našel Aladina Šišića, ki je s 13 metrov meril iz obrata, a je zadel levo vratnico. Tik pred koncem polčasa je Črnic podvojil domžalsko prednost, potem ko je zadel s 25 metrov v zgornji levi kot vrat gostov.

Črnic je bil uspešen tudi v 58. minuti. Lucas Horvat je prišel do žoge na polovici Krke in podal do Morela, ta je prodrl do kazenskega prostora in žogo poslal do osamljenega Črnica, ki je s približno 13 metrov natančno meril v zgornji levi kot vrat nemočnega Miodraga Mitrovića. Zadnji zadetek na tekmi je padel v 93. minuti - Črnic je spet nevarno meril s 25 metrov, izkazal se je Mitrović, Antonio Mance pa je nato v gneči po kotu z glavo zadel za končnih 4:0.

Rudar z igralcema manj do točke
Velenjčani bodo tokrat s točko proti Krškemu kar zadovoljni, posebej zaradi dejstva, da so ves drugi polčas igrali kar z dvema igralcema manj. Čeprav so gostje odločneje začeli tekmo, pa so v 12. minuti povedli domači. Rhema Chukwudiamara Obed je nespretno podal žogo proti svojemu vratarju, prestregel jo je Luka Prašnikar in jo z lobom poslal čez Marka Zalokarja v mrežo. Za Prašnikarja je bil to že četrti zadetek v sezoni. Sledilo je obdobje brez posebnih nevarnosti za ena ali druga vrata, v 33. minuti pa so Krčani izenačili. Dejan Urbanč je izvedel prosti strel, Bojan Đukić pa je z glavo zadel za 1:1. Zadnjo priložnost v prvem delu je zapravil Prašnikar, ki je iz bližine slabo streljal z glavo. Tik pred koncem polčasa sta trčila Milan Kocić in Zalokar. Domači so zahtevali enajstmetrovko, ki pa je niso dobili, zato pa so po dolgi prekinitvi (polčas se je zavlekel za deset minut) dobili dve izključitvi. Druga rumena kartona sta prejela Ivan Knezović in Stjepan Babić.

V drugem polčasu je bilo precej manj razburljivo, Krško je imelo pobudo, ki je bila jalova, Velenjčani pa so se pričakovano povlekli nazaj in čakali na protinapade. Kljub izdatni številčni prednosti Krčanom ni uspelo streti velenjskega obrambnega zidu, poskušali so predvsem s podajami v globino, a te niso zalegle. Priigrali si niso praktično niti ene zrele priložnosti več.

Prva liga TS, 5. krog:
OLIMPIJA - LUKA KOPER 4:1 (2:1)
1.000; Djermanović 26., Kronaveter 40., Henty 50., 73.; Rahmanović 33.

Olimpija: Šeliga, Kelhar, Zajc (64./Kapun), Kronaveter, Matič, Fink, Krefl, Mitrovič, Djermanović (75./Golubar), Henty, Mimoun (77./Da Silva).

Luka Koper: Simčič, Guberac, Rahmanović, Ivančić (75./Tomić), Halilović, Radujko, Štulac (56./Štromajer), Črnigoj, Krivičić (64./Andrejašič), Hadžić, Palčič.

Sodnik: Bojan Mertik (Odranci)


KRKA - DOMŽALE 0:4 (0:2)
300; Podlogar 29., Črnic 45., 58., Mance 93.

Krka: Mitrović, Vučkić, Fuček, Novinić, Mojstrović, Ejup (79./Gliha), Dežmar, Marotti, Welbeck-Maseko, Perić (61./Kastrevec), Marjanović (61./Dangubić).

Domžale: Vidmar, Skubic, Zec, Črnic, Podlogar, Šišić (63./Mance), Horvat, Trajkovski, Dobrovoljc, Majer (81./Alvir), Morel (73./Juninho).

Sodnik: Roberto Ponis (Koper)


RUDAR VELENJE - KRŠKO 1:1 (1:1)
1.000; Prašnikar 12.; Đukić 33.
RK: Knezović 45., Babič 45./oba Rudar

Rudar: Radan, Kašnik, Trifković, Prašnikar (78./Krcić), S. Babić, Kocić (46./Žitko), Bolha, Ihbeisheh, Knezović, Jahić, M. Babić (90./Tolimir).

Krško: Zalokar, Petric, Volarič (75./Bučar), Jurečič (58./Rujović), Poljanec, Sikošek, Urbanč, Drnovšek, Čeh, Obed (46./Slivšek), Đukić.

Sodnik: Alen Borošak (Sp. Duplek)


MARIBOR - CELJE 1:0 (0:0)
3.500; Tavares 68.

Maribor: Handanović, Bohar, Gigli, Šuler, Viler, Vršič (46./Bajde), Kabha, Filipović, Sallalich (81./Hotić), Ibraimi, Mendy (46./Tavares).

Celje: Hosman, Pišek, Klemenčič, Soria, Vidmajer, Klapan, Miškić (63./Ahmedi), Vrhovec, Esteves (75./Mršić), Težak (53./Omoregie), Firer.

Sodnik: Davor Drečnik (Hrastnik)


Torkova tekma:
GORICA - ZAVRČ 3:0 (0:0)
700; Eleke 69., 79., Jogan 86.

Lestvica:                             
GORICA                5  4 0 1 11:8 12
OLIMPIJA              5  3 1 1 10:4 10
MARIBOR               5  3 1 1  8:4 10
DOMŽALE               5  3 0 2  9:5  9
KRKA                  5  2 1 2  4:7  7
KRŠKO                 5  2 1 2  4:7  7
ZAVRČ                 5  1 2 2  4:6  5
RUDAR VELENJE         5  1 1 3  5:7  4
LUKA KOPER            5  1 1 3  6:10 4
CELJE                 5  0 2 3  4:7  2
                                      

Tavares odločil štajerski derbi
Visoka zmaga Domžal na Portovalu
Olimpija napolnila mrežo Kopra
Eleke in Sorčan junaka vodilne Gorice