Zlatko Zahovič in Ante Šimundža. Se bodo njune poti danes razšle? Foto: BoBo
Zlatko Zahovič in Ante Šimundža. Se bodo njune poti danes razšle? Foto: BoBo
Abel Gigli
Branilec Abel Gigli se do zdaj ni izkazal za okrepitev. Foto: www.alesfevzer.com
Marcos Tavares in Damir Skomina
Marcos Tavares po visokem porazu ni iskal izgovorov. Priznal je, da je šlo vse narobe. Foto: www.alesfevzer.com
Ante Šimundža
Ante Šimundža se zaveda, da mora čim prej krivuljo znova usmeriti navzgor. V soboto Maribor gostuje v Velenju, pred reprezentančnim odmorom pa v Ljudski vrt prihaja še Krka. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija v Ljudskem vrtu nadigrala Maribor

Vodstvo kluba je danes zjutraj sklicalo novinarsko konferenco, ki bo točno opoldne.


26. avgusta bo minilo natanko leto dni od velike zmage nad Celticom v Glasgowu, ko je kapetan Marcos Tavares zadel za Ligo prvakov. Lani v jesenskem delu Maribor ni blestel v prvenstvu, saj je vse misli usmeril na najelitnejše klubsko tekmovanje na svetu. Spomladi je rutinsko opravil s tekmeci v Prvi ligi in osvojil peti zaporedni državni naslov.

V nedeljo zvečer se je zdelo, da je ogromna razlika v motivaciji med večnima tekmecema. Olimpija je lačna uspeha, 20 let že ni bila državni prvak. Mariborčani so delovali popolnoma brez energije, predvsem v prvem polčasu so bili neprepoznavni. Brez državnega naslova seveda ni kvalifikacij za Ligo prvakov in s tem popravnega izpita za julijski spodrsljaj proti Astani.

Trener prevzel odgovornost za poraz
"Ne morem reči, da fantje niso želeli. Pristop je bil pravi. Na derbiju je vedno potrebno nekaj več, če želiš, da se smer tekme obrne v tvojo korist. To nam je tokrat manjkalo. Drugi poraz v prvenstvu vsekakor ni dobrodošel. Treba bo še bolj trdo delati. Fantje delajo zelo zavzeto. Pred tekmo ni nič kazalo, da se bo vse skupaj tako razpletlo," je pojasnil trener Ante Šimundža, ki po lanski sanjski sezoni doživlja težke trenutke na klopi Maribora.

"Poraz je del posla. Odgovornost prevzemam nase. Vse dajem za ta klub, pripravljamo se maksimalno," je poudaril Šimundža, ki pričakuje dvig forme: "Imamo individualno kakovost, To smo v preteklosti že dokazali. Nasprotnik je bil bolje razpoložen, morda celo bolj lačen. Nihanja so del tega športa, nam se je to zgodilo zdaj, ko ni bil primeren trenutek. Verjamem, da se bo ekipi uspelo dvigniti."

Gigli in Bohar odpovedala
Glavni junak derbija je bil Ezekiel Henty, ki je bil prehiter za mariborske branilce. Abel Gigli že v Kopru ni dobro posredoval pri obeh golih, tudi tokrat je imel izjemno slab večer. Izključitev v 77. minuti je bila le pika na i. Damjan Bohar, ki po poškodbi Petra Stojanovića igra na položaju desnega branilca, je bil prav tako nemočen ob izjemnih prodorih sijajnega Nigerijca.

"Bohar je dve tekmi odigral zelo dobro, na zadnji mu ni šlo, a ni bilo nobene potrebe po zamenjavi. Res je, da se tokrat ni znašel na tem položaju. Imel je slab dan," je dejal vidno razočarani Šimundža.

"Gigli je dokazal, da izpolnjuje merila. Na nekaterih tekmah res ni bil na pravem nivoju. Njegova poteza je bila nespametna, ni pa odločila tekme. Takrat je bilo do konca še 15 minut in z zadetkom bi se lahko vrnili v igro. Verjetno je bila kriva prevelika želja," je pojasnil slabšo predstavo Italijana.

Glasni žvižgi s tribun in beli robčki za Šimundžo
Na sredini igrišča je Agim Ibraimi daleč od prave forme. "Pol leta nazaj sta Ibraimi in Vršič na teh položajih odlično delovala. Igramo sistem 4-4-2, to je tradicija, posebej velikih klubov. Ne vidim, da nekateri igralci zaradi sistema dajejo manj," je razlagal strateg vijoličastih.

Športni direktor Zlatko Zahovič na derbiju ni sedel na klopi poleg trenerja. "V Kopru je Zlatko bil na klopi, sam se odloča, kdaj bo sedel na klopi. Po tekmi je dejal, da je treba dvigniti glave gor. Športni direktor je vedno naredil vse za klub, z njegove strani čutim ogromno podporo," je sklenil Šimundža, ki se je po zadnjem pisku sodnika Damirja Skomine naposlušal glasnih žvižgov s tribun. Nekateri navijači so mu pomahali celo z belimi robčki.

Tavares: Vse je šlo narobe
"Maribor ni bil pravi, Olimpija je bila boljša. Ne sme se zgoditi, da izgubimo doma z 0:3. To se še nikoli ni zgodilo, odkar sem v Mariboru. Vsak igralec mora razmisliti, kaj je šlo narobe. To res ni bil dober dan za nas. Vse je šlo narobe. Res nismo dobro igrali. Celotna ekipa je odpovedala, to se res ne sme zgoditi. Zdaj se je treba usmeriti k naslednjim tekmam. Prikazati moramo boljšo igro in nato smo znova lahko prvaki," je poudaril kapetan, ki je v sredo proti Celju odločil tekmo (1:0), čeprav Maribor ni prikazal prave igre.

"Imamo najboljšo ekipo v Sloveniji, ki pa tokrat ni bila prava. V letošnji sezoni nam ne gre po načrtih, a tak je nogomet. Teh porazov ne moremo več popraviti, naprej je lahko le boljše," je še dodal Tavares.

Kakšno potezo bo povlekel Zahovič?
Zahovič po porazu proti Astani ni zganjal panike. Tudi tokrat bo prespal grenak poraz in povlekel dobro premišljeno potezo. Do konca prestopnega roka sta še dva tedna, vijoličasti potrebujejo kakšno okrepitev. Obetajo se še pestri dnevi pod Kalvarijo. Zelo dobrodošel bo tudi reprezentančni premor na začetku septembra. Prvenstvo je maraton, ki se ne odloča avgusta, Maribor pa lahko naniza tudi serijo zmag.

Olimpija v Ljudskem vrtu nadigrala Maribor