Trenutek odločitve: Andres (Andrej) Vombergar je v 90. minuti preskočil Marka Šulerja in zadel za 3:2. Foto: BoBo
Trenutek odločitve: Andres (Andrej) Vombergar je v 90. minuti preskočil Marka Šulerja in zadel za 3:2. Foto: BoBo
Andres Vombergar
Veselje Olimpijinih igralcev po golu Vombergarja, ki je v igro vstopil v 58. minuti. Foto: www.alesfevzer.com
Igor Biščan
Tudi trener Olimpije Igor Biščan si je dal duška. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Zahović
Luka Zahović je dosegel oba gola za Maribor. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor
Na zelenici Ljudskega vrta se je bil ogorčen boj za vsako žogo. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Šuler in Issah Abass
Marko Šuler je po enem izmed dvobojev takole "zaprl usta" Issahu Abassu. Foto: www.alesfevzer.com
Mladen Rudonja in Zlatko Zahović
Športna direktorja Olimpije in Maribora Mladen Rudonja in Zlatko Zahović v sproščenem pogovoru pred tekmo. Po tekmi je bil bistveno bolj zadovoljen Rudonja. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija
Igralci Olimpije so uspeh proslavili skupaj z navijači. Foto: www.alesfevzer.com
Vombergar v 90. minuti odločil v Ljudskem vrtu
Aluminij zmagal v Kranju

V razprodanem Ljudskem vrtu, kjer se je zbralo 12.000 gledalcev, so bili Mariborčani na poti k zmagi (in naslovu), saj so v 52. minuti z drugim zadetkom Luke Zahovića povedli z 2:1, nato pa bolj ali manj nadzirali položaj na zelenici.

A "zmaji" so v igri "na vse ali nič" pokazali značaj in bili za to nagrajeni. Najprej je v 74. minuti z bele točke izenačil Rok Kronaveter, nato pa je v 90. minuti rezervist Andres (Andrej) Vombergar z glavo zadel za veliko zmago. Še končna statistika: posest žoge 56:44, streli 12:10, streli v okvir vrat 6:5 - vse v korist Olimpije.

Ljubljančani imajo zdaj vse v svojih rokah, za naslov prvaka z zadnjih dveh tekem (sreda Krško doma, nedelja Domžale v gosteh) potrebujejo štiri točke.

Ćanađija hitro ohladil Ljudski vrt
Olimpija je že v 3. minuti šokirala domače. V protinapadu je Jason Davidson z leve strani podal v kazenski prostor, kjer je do strela med Markom Šulerjem in Mitjo Vilerjem prišel Dario Čanađija, čigar poskus z glavo je Viler odbil, a se je žoga ponovno odbila v Čanađijo, od njega pa nato za desno vratnico v mrežo. Vratar Jasmin Handanović je bil brez moči.

Zahović izenačil v 12. minuti
Odgovor Maribora je sledil v 12. minuti. Po dvojni podaji z Marcosom Tavaresom je Martin Milec podal v kazenski prostor, kamor je vtekel Luka Zahović in z diagonalnim strelom po tleh matiral Aljaža Ivačiča. Zahović je bil - glede na posnetek - ob podaji Milca na robu nedovoljenega položaja, a sodnik Robert Vukan zastavice ni dvignil.

Posest žoge 54:46 za Olimpijo
Po silovitem začetku se je igra visokega ritma z obeh strani nadaljevala. Poskusila sta Zahović in Rok Kronaveter, a sta bila premalo natančna. V 42. minuti je po odbiti žogi z roba kazenskega prostora močno sprožil Martin Kramarič, a je zadel Zahovića, sicer bi imel Ivačič precej dela. Polčas se je tako končal z 1:1. Statistika: posest žoge 54:46, streli 4:3, v okvir vrat 2:1 - vse za Olimpijo.

Podaja Tavaresa, gol Zahovića od prečke za 2:1
Ljubljančani so tudi drugi del začeli nekoliko bolje, a zadeli so domači. V 52. minuti je Marcos Tavares iz težkega položaja ob gol avt liniji in z Brankom Ilićem "na hrbtu" z desne strani podal na drugo vratnico, kjer je žogo počakal Zahović in jo z glavo poslal pod prečko. Žoga se je na poti v mrežo odbila od Mitcha Apaua in spremenila smer.

Abass stresel okvir vrat
Olimpija je po zaostanku vse sile usmerila v napad. V 60. minuti je Issah Abass z 20 metrov zadel stičišče vratnice in prečke. Handanović se je žoge dotaknil.

Kronaveter izenačil z bele točke
V 74. minuti so napadi Olimpije obrodili sadove. Abass je potegnil v protinapad in na desni strani podal do Stefana Savića, ki so ga Mariborčani neuspešno poskusili ujeti v ofsajd zanko. Savić se je tako sam prebil pred Handanovića, ga preigral, Handanović pa ga je podrl. Damir Skomina je pokazal na belo točko, hkrati pa pokazal še rumeni karton Handanoviću. K žogi je pristopil Rok Kronaveter in zatresel mrežo po sredini vrat za 2:2. Handanović se je sicer žoge dotaknil.

Nebeški skok Vombergarja za zmagoviti gol
Maribor je bil v 80. minuti blizu tretjemu golu, saj je Jasmin Mešanović, čeprav je žogo slabo zadel, stresel vratnico. Napadi na obeh straneh so se vrstili, želja po zmagi je bila očitna. In ko je že kazalo, da se bo dvoboj končal z remijem, je v 90. minuti Dino Štiglec s prostega strela z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Andres Vombergar dobil zračni dvoboj z Markom Šulerjem in žogo z glavo poslal za hrbet Handanovića, ki mu ni uspelo odbiti žoge, čeprav se je je spet dotaknil.

Vratnica Mešanovića v 93. minuti
Hladna prha za Mariborčane, ki so izgubljen položaj poskusili rešiti v izdihljajih tekme. Po predložku Vilerja je Mešanović v 93. minuti zadel še eno vratnico, odbita žoga pa je nato - tik preden bi jo Zahović poslal v mrežo - končala v rokah Ivačiča.


Igor Biščan, trener Olimpije: "Presrečen sem z izidom, obema ekipama je treba čestitati za ta derbi. Nobena izmed ekip se ne sme sramovati, sta najboljši ekipi v prvenstvu, ne glede na to, kdo bo na koncu prvak. Derbi je bil poln dinamike, trenja, priložnosti. Mi smo morali biti agresivni, vedeli smo, da moramo napadati. Našli smo način, kako premagati takšnega nasprotnika. Med samo tekmo nisem smel preveč preračunavati, odločil sem za popoln napad, dal v igro Andresa Vombergarja, izkoristili smo tudi nasprotnikovo nervozo ob prekinitvi. Naša energija, želja je bila velika. Do konca prvenstva so kalkulacije jasne, mi se moramo osredotočiti na naslednjo tekmo, moramo izkoristiti to vrnitev na vrh lestvice."

Darko Milanič, trener Maribora: "Priča smo bili dinamičnemu derbiju, zanimivemu preobratu, žal se za nas ni izšlo. 15 minut pred koncem smo prejeli 'kontro' s tisto enajstmetrovko. Škoda, da smo se tu postavili slabo in dovolili nasprotniku, da izenači. Potem smo še imeli priložnosti, ki bi ji lahko boljše izkoristili, bili blizu vodstva, glede na prikazano borbo. Videli smo dva lepa zadetka, mislim, da smo si zaslužili več. V vsakem trenutku tekme smo želeli biti mirnejši, s takšnimi karakteristikami igralcev pa je tekmo težko narediti mirno. Želeli smo si več posesti, tudi s štirimi napadalci biti natančnejši, ampak nam to ni uspelo. V določenih trenutkih smo bili preveč nemirni in to nas je preveč zaneslo. Smo v položaju, ko preprosto nimamo druge izbire kot naslednji dve tekmi zmagati. Fantje so potrti, naredili bomo vse, da bomo proti Celju dobri, v tem delu prvenstva je vse mogoče. Našo nalogo bomo skušali opraviti kar se da dobro. Danes smo že ob polčasu videli, kaj nam ni všeč, skušali to popraviti, ni nam uspelo. Zdaj moramo le verjeti, da smo sposobni narediti več."


Aluminij tudi teoretično obstal v ligi
V uvodni tekmi dneva je Aluminij z 2:0 zmagal v Kranju. Kidričani so še četrtič v sezoni premagali Kranjčane in si tudi teoretično zagotovil najmanj osmo mesto ter obstanek v ligi. Gostje so povedli že v peti minuti. Sodnik je pokazal na belo točko po prekršku Elvisa Džafića nad vtekajočim Francescom Tahirajem, Lucas Mario Horvat pa je zanesljivo izvedel najstrožjo kazen. To pa je bila praktično edina nevarna akcija polčasa. V 54. minuti so Kidričani podvojili prednost, potem ko so prek Christopherja Makenga in Tahiraja izpeljali bliskovit protinapad, ki ga je s strelom po tleh z roba kazenskega prostora učinkovito končal Tahiraj.

V petek je Gorica z 1:0 ugnala Rudar. V nedeljo bosta še tekmi med Domžalami in Krškim ter Ankaranom in Celjem.

PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE, 34. krog:
MARIBOR - OLIMPIJA 2:3 (1:1)
12.166; Zahović 12., 52.; Ćanađija 3., Kronaveter 74./11-m, Vombergar 90.

Maribor: Handanović , Milec, Ivković, Šuler , Viler , Pihler (88./Vrhovec), Dervišević, Kramarič (72./Mešanović), Hotić (79./Mlakar), Tavares, Zahović .

Olimpija: Ivačič, Apau, Ilić (64./Savić), Uremović, Štiglec , Tomić, Čanađija , Miškić, Davidson (58./Vombergar), Kronaveter (90./Zarifović), Issah.

Sodnik: Damir Skomina (Koper)



TRIGLAV - ALUMINIJ 0:2 (0:1)
Horvat 5./11-m, Tahiraj 54.

Triglav: Džafić, Šmit (74./Pušnik), D. Kryieziu, Elsner, Mlakar, Tijanić, E. Kryeziu, Udovič (58./Vokić), Bukara, Majcen (60./Žurga), Poplatnik.

Aluminij: Janžekovič, Jakšić, Zeba, Martinović, Krajnc, Jurčević, Petrovič , Horvat , Tahiraj (89./Klapan), Kidrič (46./Makengo), I. Mensah (88./Marinšek).

Sodnik: Rade Obrenović (Ljubljana)




Nedelja ob 16.50:
DOMŽALE - KRŠKO

Ob 17.00:
ANKARAN HRVATINI - CELJE

RUDAR - GORICA 0:1 (0:1)
200; Celcer 36./11-m

Lestvica:                              
OLIMPIJA         34 22 10  2  58:16  76
MARIBOR          34 22  8  4  70:28  74
DOMŽALE          33 20  6  7  71:29  66
RUDAR            34 14  5 15  47:47  47
GORICA           34 13  5 16  36:45  44
CELJE            33 12  8 13  53:47  44
KRŠKO            33  9  7 17  35:55  34
ALUMINIJ         34  8  9 17  38:58  33
TRIGLAV          34  6  7 21  28:64  25
ANKARAN HRVATINI 33  4 11 18  30:77  23
 
 
Vombergar v 90. minuti odločil v Ljudskem vrtu
Aluminij zmagal v Kranju