Bo lani četrtouvrščeno moštvo Prve lige in prvak izpred treh let izginil s slovenskega nogometnega zemljevida? Foto: Aleš Fevžer
Bo lani četrtouvrščeno moštvo Prve lige in prvak izpred treh let izginil s slovenskega nogometnega zemljevida? Foto: Aleš Fevžer
Aleksander Čeferin
Tudi predsedniku Aleksandru Čeferinu se je zgodilo, da se je NZS razdelil na "ljubljanski" in "štajerski" lobi, tokrat pri vprašanju 10. prvoligaša. Foto: Aleš Fevžer
Aluminij ali Krka - za zdaj še nihče

"Smo razdeljni kot pri vseh drugih stvareh. Predloga sta bila dva: Krka in Aluminij, a nobeden ni prišel skozi. Slovenija se je z eno ali dvema izjemama klasično razdelila," je neodločitev pokomentiral predsednik Nogometne zveze Aleksander Čeferin.

Na koncu v PLTS Krka in Aluminij?
"Sklepali smo o enem novem članu. Za zdaj novega, desetega člana Prve lige še nimamo. Obstaja celo možnost, da bi oba šla v Prvo ligo, saj je zelo pereče vprašanje Kopra, za katerega se ne ve, ali bo nadaljeval delo," je Čeferin posredno zavrnil vprašanje, ali bi lahko bila rešitev za tekmovalno sezono 2013/14 državno prvenstvo z le osmimi klubi, če Koper ne bo preživel, Aluminij in Krka pa ne bi postala prvoligaša.

Prva liga Telekom Slovenije ima zdaj, ko so potrjeni prvoligaški klubi že začeli priprave, dve veliki uganki. Ali bo Koper sposoben odigrati vso sezono na najvišji ravni in kdo bo prej popustil: ljubljansko-primorska ali štajerska polovica NZS-ja?

V Kopru iščejo dogovor z Mandarićem
"Koper smo pozvali k predložitvi določenih podatkov in informacij, da bi se lažje odločili, kako in kaj," je po ponedeljkovi seji IO-ja pojasnil predsednik Čeferin, ki ga skrbi regularnost najvišjega nogometnega tekmovanja v Sloveniji. "Najslabše od vsega je, da bi oktobra ali novembra ali kadar koli med sezono izgubili en klub in bi morali odigrati z devetimi klubi."

Koper ima 1,3 milijona evrov dolga do nekdanjega "mecena" Milana Mandarića in 0,3 milijona do dolgoletnega prvega moža kluba Anteja Guberaca. Preostalih dolgov imajo na Bonifiki še za okoli 300 tisoč evrov. Če bi z največjima dvema upnikoma dosegli dogovor, obstaja možnost, da bi se lahko Koper z Udinesejem dogovoril za podobno sodelovanje, kot sta ga sklenili Gorica in Parma.

Samo četverica z manj kot 10 klubi
Manj kot 10 klubov v najvišjem državnem nogometnem prvenstvu ima v Evropi le peščica najmanjših članic Uefe. Liechtenstein kot edini med 54 državami Evropske nogometne zveze sploh nima državnega prvenstva. Novinec Gibraltar ima v najvišji ligi le šest klubov, medtem ko jih imata Andora in Armenija po osem. Vse druge članice Uefe, tudi "palčki" San Marino, Ferski otoki, Luksemburg, Malta ..., imajo najmanj desetčlansko prvo ligo.

Aluminij ali Krka - za zdaj še nihče