Drugi Maribor in četrto Olimpijo loči šest točk, oba kluba pa sta dolžna še en derbi, ki bo znova odigran v Ljubljani, in sicer 8. aprila. Foto: www.alesfevzer.com
Drugi Maribor in četrto Olimpijo loči šest točk, oba kluba pa sta dolžna še en derbi, ki bo znova odigran v Ljubljani, in sicer 8. aprila. Foto: www.alesfevzer.com
Green Dragons - 26. rojstni dan
Green Dragonsi so bili oktobra lani v Ljudskem vrtu, a tokrat jih v Stožicah ne bo, saj vztrajajo pri bojkotu domačih tekem. Prepada med organiziranimi ljubljanskimi navijači in predsednikom kluba Rastoderjem ni zmogel premostiti niti športni direktor Milenko Ačimović. Foto: Aleš Fevžer
Zmaji prepuščajo vlogo favoritov vijoličastim
Maribor se z Olimpijo ne obremenjuje
Derbi med Mariborom in Olimpijo navdušil
Vrhunci drugega polčasa derbija
V sodnikovem podaljšku Tavares zadel za remi
Vrhunci prvega polčasa derbija
Šporar z volejem povišal na 2:0

"Če bi govoril, da pričakujemo lahko tekmo, bi se lagal. Pričakujemo trdo tekmo, motivirano Olimpijo, ki v dvobojih z Mariborom vedno poskuša najti nekakšno zadovoljstvo in izid, s katerim bi popravila spodrsljaje zadnjih let. Je ekipa, ki je doma vedno nevarna, ekipa, ki doma vedno igra na zmago, kar je tudi njena dolžnost. Zato bomo za uspeh morali pokazati ogromno zbranosti in taktične kulture. Želimo biti na najvišji mogoči ravni, na taki, kot smo bili v spomladanskem uvodu proti Gorici. V Ljudskem vrtu smo bili delavni, hitri, enostavni. Ljubljančani poznajo naše slabosti, tudi mi njihove, verjamem pa, da so njihove večje kot naše," razmišlja mariborski strateg Ante Šimundža.

Bo Filipović nared za derbi?
Poškodba Dareta Vršiča, ki bo manjkal kar precej časa, ni edina zdravstvena težava, s katero se v zadnjem času srečujejo vijoličasti. Proti Gorici je manjkal reprezentančni vezist Željko Filipović, bolan je tudi brazilski branilec Arghus, a Šimundža upa, da bosta oba do tekme nared, čeprav razmišlja tudi o alternativah, če omenjenih igralcev v ekipi ne bi bilo: "Imamo veliko rešitev za zapolnitev vrzeli, ni pa še nujno, da bo ta sploh nastala. Verjamem, da bo vsaj Filipović nared."

Ob sobotni zmagi nad Gorico s 5:1 se je v vezni liniji vijoličastih zelo izkazal Welle N'Diaye, ki velja skorajda za zimsko okrepitev, saj se je predtem pol leta bolj ali manj privajal na sistem Maribora. Jeseni je tako 24-letni Senegalec zaigral le sedemkrat, zdaj pa je suvereno odigral celotno prvo spomladansko tekmo in pri tem zablestel z imenitno podajo za evrogol Luke Zahovića.

V priloženih videoposnetkih desno podoživite jesenski spektakularni derbi, ki se je končal z remijem s 3:3.


"Mi ne bomo igrali proti Šporarju"

Na prvem derbiju v sezoni 4. oktobra lani v Mariboru sta se po epski predstavi tekmeca razšla z remijem 3:3. Mariborčani so imeli takrat veliko dela z mladim ljubljanskim napadalcem Andražem Šporarjem. Navijači zeleno-belih računajo, da bo Šporar po dveh sobotnih golih proti Radomljam (4:0) tudi tokrat glavna nevarnost za gostujoča vrata.

A Šimundža se s posamezniki v ljubljanskih vrstah ne ubada: "Mi ne bomo igrali proti Šporarju, pač pa proti ekipi Olimpije, ki ima še nekatere druge dobre posameznike. Pripravljamo se na vseh 10 ali 13 igralcev, ki bodo igrali, v prvi vrsti pa razmišljamo o Mariboru in se tako tudi pripravljamo. Derbi je vedno derbi, prinaša prestiž, lagali bi, če bi rekli, da ta tekma ni nekaj posebnega, čeprav so točke povsem enakovredne tistim iz drugih tekem. Zato smo tudi na treningih maksimalno zbrani, maksimalno marljivi, z mislimi pa smo povsem pri tej tekmi."

Bohar napoveduje odprto tekmo do konca
Da so derbiji nekaj posebnega in da je pred njimi težko napovedovati izide, meni tudi zvezni igralec Maribora Damjan Bohar, ki je na uvodnem spomladanskem derbiju lanske sezone dosegel gol, njegova ekipa pa je zmagala s 3:0. "V derbijih so prisotna večja čustva, ki znajo biti odločilna. Tudi gledalcev je več kot na drugih tekmah, na vse to pa se moraš dobro pripraviti. Seveda gremo po zmago, pričakujem pa napadalno igro z obeh strani, ne verjamem, da se bo Olimpija zaprla. Tekma bo po moje odprta do konca," napoveduje Bohar.

V Stožicah Maribor boljši od nove Olimpije
Svoja pričakovanja od srednega derbija so pri Olimpiji predstavili že v ponedeljek, ko je mladi up sredine igrišča Miha Zajc povzel: "Lepo je začeti drugi del prvenstva z zmago. Mislim, da smo igrali dobro. Proti Mariboru se pripravljamo kot običajno. Je pa to vseeno derbi. Maribor je dobra ekipa in v vlogi favorita, ampak tudi mi imamo določene načrte. Upam, da bomo iztržili vse tri točke."

Pred slabim letom je bilo na zadnjem ligaškem derbiju v Ljubljani 2:0 za Olimpijo. Na desetih medsebojnih obračunih v Prvi ligi v Stožicah je Maribor sicer uspešnejši s štirimi zmagami, štirimi remiji in samo dvema porazoma ter s skupno razliko v golih 10:9.

Personalizacija vstopnic za derbi
Za derbi v Stožicah v sredo bodo izvedli personalizacijo vstopnic, torej bo moral vsak pokazati osebni dokument. Otroci do vključno 14. leta starosti bodo imeli vstop prost. Upokojenci, dijaki, študenti in ženske uživajo popust: sedem evrov za vstopnico namesto rednih desetih evrov.
Brez GD-jev, a z Violami
Na severni tribuni znova ne bo navijaške skupine Green Dragons, ki nadaljuje bojkot domačih tekem Olimpije zaradi nestrinjanja s klubsko politiko predsednika Izeta Rastoderja. Na jugu bodo medtem Viole, a ker organiziranega prevoza iz Maribora ni, je težko oceniti, koliko se jih bo podalo v Ljubljano.


PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE, 21. krog

Sreda ob 15.00:
GORICA - LUKA KOPER

Ob 17.00:
CELJE - KRKA

KALCER RADOMLJE - RUDAR

Ob 19.00:
ZAVRČ - DOMŽALE

Ob 20.05 (prenos TV SLO 2/MMC):
OLIMPIJA - MARIBOR

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)

                                     
Lestvica:                            
DOMŽALE          21 14 3  4 27:10  45
MARIBOR          20 14 2  4 41:20  44
CELJE            20 11 7  2 33:9   40
OLIMPIJA         20 11 5  4 39:16  38
ZAVRČ            21  9 2 10 20:31  29
RUDAR VELENJE    21  7 6  8 27:23  27
LUKA KOPER       20  8 1 11 21:32  25
GORICA           21  5 3 13 18:29  18
KRKA             21  5 3 13 20:35  18
KALCER RADOMLJE  21  2 2 17 12:53   8
                                     
Zmaji prepuščajo vlogo favoritov vijoličastim
Maribor se z Olimpijo ne obremenjuje
Derbi med Mariborom in Olimpijo navdušil
Vrhunci drugega polčasa derbija
V sodnikovem podaljšku Tavares zadel za remi
Vrhunci prvega polčasa derbija
Šporar z volejem povišal na 2:0