Andraž Šporar bo v sredo zanesljivo okrepil Olimpijin napad, vprašanje le, ali od prve minute. V soboto je na tekmi proti Zavrču v drugem polčasu zamenjal Aleksandra Rodića. Foto: www.alesfevzer.com
Andraž Šporar bo v sredo zanesljivo okrepil Olimpijin napad, vprašanje le, ali od prve minute. V soboto je na tekmi proti Zavrču v drugem polčasu zamenjal Aleksandra Rodića. Foto: www.alesfevzer.com

Nimamo se česa bati. Smo dovolj kakovostni, da ga lahko premagamo. V obeh obračunih letošnje sezone državnega prvenstva je imel Maribor precej sreče, tako na tisti jesenski tekmi, ko je bilo 3:3, kot pred enim mesecem. Napočil je trenutek za našo zmago!

Andraž Šporar (Olimpija)
Pred pol leta je Šporar na dvoboju proti Mariboru (3:3) z volejem dosegel privlačen zadetek, ki mu bo ostal v spominu vse življenje. Foto: www.alesfevzer.com

Šlo je za dogovor s prijateljem. Vprašal me je, ali bi upal sleči majico v slogu Balotellija, če bi dosegel atraktiven gol. Obljubil sem mu, in to izpolnil.

Nogometni teden v znamenju derbija
Šporar z volejem povišal na 2:0

V preloženi tekmi 3. kroga Prve lige bodo Stožice v sredo (ob 20.05; prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju) drugič v dobrem mesecu dni gostile dvoboj med Olimpijo in Mariborom. Maribor v pomladanskem delu prvenstva še ne pozna poraza in je prevzel vodstvo na lestvici, vendar z igro ne navdušuje, poleg tega je na zadnjih dveh tekmah iztržil le remi. Tekmeci so začutili priložnost, da bi se vijoličastim lahko približali in morda ogrozili njegov nov naslov. Pogovarjali smo se z 21-letnim napadalcem Olimpije (z devetimi goli je najboljši strelec kluba v tej sezoni) Andražem Šporarjem, ki se je v soboto na tekmi proti Zavrču (3:1) po enomesečni odsotnosti vrnil v ekipo.


V soboto ste proti Zavrču igrali pol ure in pustili dober vtis. Ste zadovoljni? Je natrgana mišica že preteklost?
Sem zadovoljen. Normalno igram in funkcioniram, povsem sem pripravljen in o poškodbi ne razmišljam več.

Bi lahko rekli, da za Olimpijo sredin derbi prihaja ob pravem času?
Zdi se mi, da res. Proti Zavrču smo odigrali eno boljših tekem sezone, bili smo veliko boljši proti tekmecu, ki je v zadnjem času zmagoval.

Boste lahko v sredo igrali od prve minute?
Od poškodbe še nisem igral vseh 90 minut, se pa počutim dobro. Bomo videli, kako se bo odločil trener.

Maribor prihaja v Stožice z dvema zaporednima remijema. V soboto se je moral zelo potruditi, da ga ni premagala Krka. Menite, da je to pokazatelj slabše forme Maribora?
Mislim, da ne moremo delati nekih sklepov. Da bi gledali le tekmo s Krko, to je brezpredmetno. Maribor je le Maribor. Prvi je na lestvici, mi nimamo kaj izgubiti, lahko kvečjemu kaj dobimo.

Kdo je favorit?
Če pogledamo lestvico, ni dvoma. Maribor je prvi, mi četrti. Ampak nimamo se česa bati. Smo dovolj kakovostni, da ga lahko premagamo. V obeh obračunih letošnje sezone državnega prvenstva je imel Maribor precej sreče, tako na tisti jesenski tekmi, ko je bilo 3:3, kot pred enim mesecem. Napočil je trenutek za našo zmago!

Zdaj si najbrž želite še polne tribune. Žal je bil v letošnji sezoni le na eni tekmi štadion poln - ko je gostoval Chelsea.
Če bi bilo toliko ljudi na vsaki tekmi, bi bila Olimpija na lestvici ves čas prva ali druga. Veliko lažje je igrati, če je na štadionu 10 tisoč gledalcev kot pa 500. Občinstvo te ponese in igraš bolje.

Derbi pred pol leta s šestimi zadetki (3:3) je bil zgodovinski. Dosegli ste tudi izjemen zadetek, ki ste ga proslavili v slogu Maria Balotellija (video je na voljo na desni strani novice). Je bilo na to temo še veliko debat?
To je bil poseben gol in mi bo ostal v spominu do konca življenja. Vsekakor lep spomin na moj prvi gol na večnih derbijih. Smo se pa še nekaj dni smejali na račun proslavljanja zadetka. Šlo je za dogovor s prijateljem. Vprašal me je, ali bi upal sleči majico v slogu Balotellija, če bi dosegel atraktiven gol. Obljubil sem mu, in to izpolnil.

Boste, če vam spet uspe nekaj podobnega, gol proslavili na enak način?
Ne, ne. Ne smem si privoščiti, da si nabiram kartone. Res pa je, da te takrat pogosto zanese in je karton sekundarnega pomena. Tisoč misli te preleti, vse je eno samo veselje. Skratka, občutek, za katerega treniraš in ne nazadnje živiš.

Vam oče Miha pred tekmami kaj svetuje? Komentira vaše igre?
Zelo dobro se razumeva in mi tudi kaj svetuje. Pri tem ne pametuje, kar je velika razlika.

Bi lahko tudi v sredo kot pred pol leta pričakovali podoben ognjemet napadalnih akcij in veliko zadetkov?
Težko rečem, prav lahko pa, da bo tekma res atraktivna. Seveda predvsem želim, da bomo mi dali mi gol več. Poskušali bomo igrati, to je jasno. Olimpija gre vedno na zmago in se ne brani.

Pripravljate kakšno presenečenje? Je bil, na primer, današnji (pogovarjali smo se v ponedeljek popoldne) trening v Stožicah kaj posebnega?
Nič, če ne štejem, da je rahlo snežilo, kar smo sprejeli z začudenjem. Navaden trening, kot bi se pripravljali na kakšno drugo ekipo.

Vaš trener Darko Karapetrović ne skriva zadovoljstva po suvereni zmagi nad Zavrčem in pravi: od sladkih skrbi me glava ne boli. V ekipi očitno vlada zelo pozitivno ozračje!
Točno. Bolje, da imaš sladke skrbi kot grenke. Lahko rečem le, da smo vsi zdravi in pripravljeni. Kaj hočeš lepšega? Nobenih sporov ni, dobro se razumemo, gremo skupaj na kosilo, na pijačo ...

Kako pa sami gledati na dvoboj z Mariborom? Najbrž je motiv veliko večji?
Seveda. Maribor je poglavje zase in motivacija ni vprašanje. V glavi je razlika, kot če igraš proti Radomljam. Lagal bi se, če bi rekel, da ni tako. Pred tekmo z Mariborom ne potrebuješ nobene dodatne motivacije.

Menite, da bi lahko Mariboru še zagrozili v boju za naslov prvaka, čeprav je devet točk pred vami?
Ob naši zmagi bi bila razlika le še šest točk. Treba je samo zbirati točke, in če bodo vodilni delali napake, je vse mogoče. Gotovo pa nismo v tako lepem položaju, kot bi lahko bili.

Katerih izgubljenih točk vam je najbolj žal?
Predvsem tistih točk, ki smo jih izgubili v gosteh proti Mariboru, Krki in Domžalam.

Športni direktor Olimpije Milenko Aćimović je decembra v intervjuju za Delo izjavil: "Morda bodo nekateri zagnali vik in krik, toda doslej sem imel največ težav prav z nadarjenimi Ljubljančani in z njimi je imel klub več škode kot koristi." Kakšen je vaš komentar te izjave glede na to, da ste tudi vi nadarjeni Ljubljančan.
Verjetno je Ačimović to izjavil z nekim tehtnim razlogom, ne verjamem pa, da je meril name. Predvidevam, da to ni letelo niti na Kapuna ali Bajrića.

V članski reprezentanci je Nik Omladič, ki je pozimi zapustil klub, že dobil priložnost, prav tako mlajši Benjamin Verbič iz celjskega kluba. Že čakate na Katančev poziv?
Če povem po pravici, se s tem ne obremenjujem. Ko bo, bo.

Medtem ostajate eden ključnih členov mlade reprezentance. Februarski žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo U-21 2017 vam je namenil zahtevno skupino z Italijani in Srbi.
Strinjam se, dobili smo težko skupino. Seveda bomo vseeno poskušali nekaj narediti. Če smo kompletni, je ta ekipa izredno dobra in bi znala funkcionirati.

Koliko možnosti je, da po letošnji sezoni zapustite Olimpijo?
Čas je zrel za to, tako da - možnosti je veliko.

Kam bi šli najraje in v katero smer nočete?
Najboljše razmere za mlade so na Nizozemskem, v Avstriji, Nemčiji, Belgiji, ne bi pa šel v vzhodne klube, recimo v Rusijo ali Azerbajdžan. Tam nimaš pri 21 letih kaj iskati.

Ko je v zimskem prestopnem roku v Ljubljano prišel športni direktor Sturma, naj bi uprava za vas zahtevala dva milijona in pol evrov odškodnine. Je to res?
Za ceno ne morem reči, res pa je, da se je Sturm zanimal zame.

Bi šli v Avstrijo?
Bi. Avstrijska liga bi bila primerna zame. Pravzaprav bi težko našli bolj idealno. To bi bil pravi preskok. Slovenci se dobro znajdemo v Avstriji.

Za nami so velikonočni prazniki. Morate nogometaši zelo paziti, da se ne pregrešite preveč pri hrani in ne pridobite kakšen odvečen kilogram?
Ne, nimam teh težav. Potice nisem jedel, saj je niti ne maram preveč.

Nimamo se česa bati. Smo dovolj kakovostni, da ga lahko premagamo. V obeh obračunih letošnje sezone državnega prvenstva je imel Maribor precej sreče, tako na tisti jesenski tekmi, ko je bilo 3:3, kot pred enim mesecem. Napočil je trenutek za našo zmago!

Šlo je za dogovor s prijateljem. Vprašal me je, ali bi upal sleči majico v slogu Balotellija, če bi dosegel atraktiven gol. Obljubil sem mu, in to izpolnil.

Nogometni teden v znamenju derbija
Šporar z volejem povišal na 2:0