Andraž Šporar je z novima dvema zadetkoma v tej sezoni že pri številki 17. Foto: www.alesfevzer.com
Andraž Šporar je z novima dvema zadetkoma v tej sezoni že pri številki 17. Foto: www.alesfevzer.com
Green Dragons na derbiju Olimpija - Maribor
Derbi je bil v prvi uri igre štirikrat prekinjen zaradi metanja bakel tako z juga, kjer so bile Viole, kot s severa, kjer so bili Green Dragonsi, potem se je začelo iskriti še na igrišču. Foto: www.alesfevzer.com
Petar Stojanović
Petar Stojanović je v 65. minuti prejel rdeči karton. Foto: www.alesfevzer.com
Petar Stojanović in Jasmin Handanović (Maribor) - Ezekiel Henty (Olimpija)
Vratar Maribora Jasmin Handanović je takole preprečil gol Ezekielu Hentyju, ki je bil avgusta veliki junak Olimpijine zmage v Ljudskem vrtu s 3:0. Foto: www.alesfevzer.com
Viole
Prebežniška problematika, kot jo vidijo Viole. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Bajde
Gregor Bajde je v 7. minuti popeljal Maribor v vodstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Odličen derbi, jezni Mariborčani in zadovoljni Ljubljančani
Šporar v 92. minuti Olimpiji priboril remi
Koprčani dobili obračun z Zavrčem

V prve pol ure derbija so padli trije goli, Štajerci so dobili 1. polčas z 2:1. V 65. minuti je bil izključen strelec drugega gola Maribora Petar Stojanović, sledila je popolna ofenziva Ljubljančanov, velika tekmeca sta v drugem polčasu po enkrat zatresla okvir vrat, in ko je že kazalo na sladko zmago branilcev naslova, je še drugič na tekmi udaril Andraž Šporar.

Namesto na -4 ostaja Maribor na -7
Z naskokom prvi strelec Prve lige TS je s 16. in 17. golom sezone izničil veliko uvodno prednost Maribora, ki je iz rok izpustil priložnost, da se vodilni Olimpiji približa na vsega štiri točke zaostanka. Vodilna kluba državnega prvenstva 2015/16 tako še naprej loči sedem točk, končni razplet pa je navdušil večino za slovenske derbije rekordnih 13.500 gledalcev v Stožicah. Prvotno bi moral biti derbi v okviru 15. kroga odigran 24. oktobra, a je bil prestavljen zaradi begunske krize in pomanjkanja policistov.

Statistika

Olimpija

Maribor

Streli 198
Streli v okvir vrat115
Prekrški1814
Posest žoge6238
Koti52
Ofsajdi21


Vršič našel vse bolj razigranega Bajdeta

Začetek je bil oster, z nevarnimi prekrški, dvakrat je s predložkom poskušal Miha Zajc, a nato je v mešanici dežja in snega sledila dodatna hladna prha za Ljubljančane. Najprej sta na levi kombinirala Gregor Bajde in Jean-Philippe Mendy, Francoz je prodrl in podal na desno, kjer pa ni bilo nikogar. Na drugi strani je žogo mirno pobral Dare Vršič in poslal natančen predložek pred vrata, kjer je bil ob zaspani obrambi vtekel spretni Bajde. 21-letni napadalec vijoličastih je zadel že na tretji tekmi zapored in četrtič na zadnjih šestih tekmah. Sledila je prekinitev zaradi bakel, ki so jih Viole med proslavljanjem zmetale na igrišče.

Handanović še ustavil Hentyja, Šporarja ni mogel
Ritem se je še stopnjeval, ko se je po dobljenem dvoboju z Alvesom na sredini mladi reprezentant Petar Stojanović sprehodil do roba kazenskega prostora in prestrelil Olimpijino obrambo ter ob vratnici ukanil nemočnega Aleksandra Šeligo. Ob 0:2 je Olimpija krenila v ofenzivo, najprej je Jasmin Handanović oropal Ezekiela Hentyja, a hitro zatem je sledil kot. Podal je Miha Zajc, branilec Nemanja Mitrović je s peto atraktivno podaljšal na drugo vratnico, kjer je iz voleja neusmiljeno zadel kapetan Šporar.

Vrstili so se novi napadi in poskusi obeh strani, v 35. minuti pa je Mendy pripravil Vršiču matni položaj, a je nekdanji igralec Olimpije pod pritiskom ustrelil tik ob vratnici. Pozneje so Green Dragonsi izenačili v prekinitvah igre, tokrat so domači navijači vrgli baklo na zelenico.

Vratnica preprečila izenačenje na 2:2
Tudi po odmoru ni manjkalo razburjenja. V 51. minuti je Ricardo Alves s prostega strela iz idealnega položaja prevaral mariborski živi zid in sicer razpoloženega Handanovića, a je desna vratnica preprečila izenačenje na 2:2. Srečanje je postajalo vse bolj živčno, sodnik Davor Drečnik se je razmahal s kartoni, občasno sta prileteli še kakšna bakla in snežna kepa.

Stojanović pordečel, Mendy v prečko
Dokončno se je zaiskrilo v 65. minuti, ko je Petar Stojanović od zadaj uspelo izbiti žogo Hentyju, a potem tudi podrl Nigerijca. Po oklevanju je sodnik Drečnik pokazal Stojanoviću drugi rumeni karton, kar je mladega reprezentanta razbesnilo. Sledilo je še prerivanje med igralci, po nizu menjav pa se je tekma le razživela. Med ofenzivo Olimpije je po nasprotnem protinapadu Mendy ustrelil z glavo, a zatresel le prečko.

Veselje na zeleni strani, bes na vijoličasti
Do konca so se vrstili na videz jalovi napadi zeleno-belih, a če kapetan Šporar ni s podajami našel pravega naslovnika za izenačenje, je v sodnikovem podaljšku sam prevzel odgovornost in s topovskim udarcem z roba kazenskega prostora matiral sicer razpoloženega Handanovića za točko, ki je za Olimpijo pomembna tako tekmovalno kot psihološko, medtem ko so Mariborčani na čelu s trenerjem Krunoslavom Jurčićem besneli in zmerjali sodniško zasedbo, ki naj bi neupravičeno izključila preživčnega Stojanovića.


Preložena tekma 15. kroga:
OLIMPIJA - MARIBOR 2:2 (1:2)
13.500; Šporar 26., 92.; Vršič 7., Stojanović 21.
: Stojanović 65./Maribor

Olimpija: Šeliga; Klinar, Kelhar, Mitrović, Fink ( 80./Čale); Matić, Alves( 57./Kronaveter), Zajc, Ontivero ( 67./Mimoun); Henty, Šporar .

Maribor: Handanović; Stojanović , Gigli, Šuler, Viler; Filipović, Kabha; Vršič ( 71./Mejač), Ibraimi( 91./Sallalich); Mendy ( 79./Tavares), Bajde.

Sodnik: Davor Drečnik (Hrastnik)


18. krog:
LUKA KOPER - ZAVRČ 3:1 (1:0)
300; Vekić 4., Štulac 59., 82.; Golubar 67.

Luka Koper: Kahlina; Andrejašič, Hadžić, Memolla, Pavić; Štulac , Radujko; Gabrič ( 72./Mislav), Vekić ( 85./Posavac), Dedić( 92./Maslič); Štromajer.

Zavrč: Picak; Novoselec ( 47./Petrović), Rogač, Datković, Antić; Pihler, Kokorović, Glavica, Riera( 47./Golubović ); Batrović; Matjašič ( 69./Muslimović).

Sodnik: Miran Bukovec (Lendava)


Odpovedano zaradi snega:
KRŠKO - DOMŽALE


Nedelja ob 17.30:
CELJE - RUDAR

Sreda ob 17.30:
OLIMPIJA - KRKA

MARIBOR - GORICA

                                     
Lestvica:                            
OLIMPIJA          17 12 3 2 47:12  39
MARIBOR           17  9 5 3 37:18  32
DOMŽALE           17  8 5 4 25:13  29
GORICA            17  9 1 7 27:26  28
ZAVRČ             18  7 5 6 19:19  26
LUKA KOPER        18  5 4 9 23:28  19
RUDAR             17  4 6 7 16:26  18
KRKA              17  4 6 7 13:24  18
KRŠKO             17  3 5 9  8:28  14
CELJE             17  2 6 9 12:33  12
                                     

Odličen derbi, jezni Mariborčani in zadovoljni Ljubljančani
Šporar v 92. minuti Olimpiji priboril remi
Koprčani dobili obračun z Zavrčem