Andraž Šporar je s štirimi goli pobegnil Blessingu Elekeju v boju za strelsko krono - kapetan Olimpije ima zdaj 13 golov, napadalec Gorica pa devet. Foto: www.alesfevzer.com
Andraž Šporar je s štirimi goli pobegnil Blessingu Elekeju v boju za strelsko krono - kapetan Olimpije ima zdaj 13 golov, napadalec Gorica pa devet. Foto: www.alesfevzer.com
Andraž Šporar (Olimpija) v Celju
Celjani so na dveh pokalnih tekmah s skupnih 5:3 izločili Ljubljančane, ki pa so jim zdaj vrnili v prvenstvu. Olimpija vodi s 35 točkami, Celje pa je zadnje s kar 24 točkami manj. Foto: www.alesfevzer.com
Zavrč v Domžalah po zmagovitem golu Zlatana Muslimovića
Izbruh veselja v vrstah Zavrča, ki sta mu prepotrebno zmago za mir v hiši prinesla najbolj zveneča tujca: Alberto Riera je podal iz kota, zadel pa je Zlatan Muslimović. Foto: www.alesfevzer.com
Domžale - Zavrč
Domžale so izgubile prvič po devetih prvenstvenih krogih, na drugi strani pa so Haložani prekinili niz treh porazov. Foto: www.alesfevzer.com
Marcos Tavares (Maribor)
Kapetan Maribora Marcos Tavares je z ekspresnim "dvojčkom" proti Rudarju samostojno prevzel 2. mesto na večni lestvici strelcev v 1. SNL. S 111 ligaškimi goli ikona vijoličastih zaostaja le za kraljem strelcev Štefanom Škaperjem, ki je v dresu Beltincev in Mure med letoma 1991 in 1999 dosegel kar 130 golov. Foto: BoBo
Brez zadetkov v Kopru
Mariborčani torpedirali Rudar
Muslimović odločil v Domžalah
Olimpija se je poigrala s Celjem

slovo iz pokala. Kapetan Olimpije Andraž Šporar je prispeval vse štiri gole, s katerimi so Ljubljančani še utrdili vodstvo v Prvi ligi TS.

Četa Marijana Pušnika je z visoko zmago, ki ni bila vprašljiva niti za trenutek, odgovorila na vse kritike in namigovanja o morebitni neenotnosti v slačilnici. Po izpadu v četrtfinalu Pokala Slovenije so zeleno-beli poskrbeli za sanjsko golgetrsko predstavo kapetana, ki je neusmiljeno izkoriščal zmedenost celjske obrambe.

"Špoki" v družbi legendarnih strelcev
Andraž Šporar je postal prvi nogometaš v zadnjih petih letih, ki je na eni sami tekmi dosegel kar štiri gole. Zadnjemu je takšen strelski podvig uspel Milanu Ostercu, ki mu je 13. novembra 2010 na tekmi Luka Koper - Celje pripadal levji delež zaslug, da se je tekma končala s 7:3 za Primorce. Rekord s petimi goli na eni tekmi ostaja v rokah Zorana Ubavića (7. 6. 1992; Olimpija - Jadran Dekani 12:0) in Štefana Škaperja (31. 5. 1995; Beltinci - Kočevje 8:0).

Naveza Henty-Šporar hitro odločila tekmo
Ljubljančani so začeli podjetneje, v 15. minuti je celjski branilec Jure Travner neprevidno vračal žogo vratarju Maticu Kotniku, zadel je Andraž Šporar, ki je hitro izkoristil darilo. Štiri minute pozneje je Ezekiel Henty prodrl po desni strani, a mu je žoga ušla čez črto, tako da zadetek po njegovi podaji ni obveljal, zato pa ni bilo dvomov v 22. minuti, ko je Šporar zadel z roba kazenskega prostora. Tik pred odmorom je Henty po desni strani pobegnil razglašenemu Travnerju in gostujoči kapetan je samo podstavil nogo za hat-trick.

Olimpija pobegnila na +7
V drugem polčasu so prvo resno priložnost zapravili Celjani, Enis Đurković je prišel do strela, Darko Brljak pa je dobro posredoval in žogo odbil v kot. Celjani so ob visokem zaostanku imeli nekaj več volje, a do častnega gola niso mogli. Na drugi strani je bil v 78. minuti znova nevaren Henty, a je za las zgrešil. Zato pa je bil v 86. minuti natančnejši Šporar, ki je po podaji Mihe Zajca dosegel četrti gol na tekmi.

Celje je po novem prvenstvenem porazu obstalo na samem dnu lestvice, saj je Krško v petek premagalo Gorico in prehitelo grofe. Na drugi strani je Olimpija z enajsto zmago sezone še utrdila vodstvo v Prvi ligi, pri čemer ji je šel na roko tudi izid v Domžalah, kjer je Zavrč slavil z 1:0.

Prvenec Muslimovića za zmago v Domžalah
Ob Kamniški Bistrici so drugouvrščeni Domžalčani namreč izgubili s Haložani, pri čemer so usodni gol prejeli ob igralcu manj in za nameček še v sodnikovem podaljšku. Junak srečanja je s prvencem v Prvi ligi postal rezervist Zlatan Muslimović, dolgoletni reprezentant Bosne in Hercegovine.

Gledalci so v prvem polčasu spremljali taktičen boj Luke Elsnerja na domžalski in Milka Đurovskega na završki strani, strelov je bilo malo, še manj tistih nevarnih, še najbližje golu pa je bil domači napadalec Slobodan Vuk. V 2. polčasu so bile Domžale boljši tekmec, a kljub temu ostale brez točke. Lucas Horvat in Matic Črnic sta bila nenatančna, v 68. minuti pa so ostale še brez najstrožje kazni, ko je žogo v roko zadela Denisa Glavino, sodnik Bojan Mertik pa ni pokazal na belo točko.

Ali se je igralo z roko ali ne?
Čez dve minuti je Gaber Dobrovoljc prejel drugi rumeni karton in je moral predčasno z igrišča. V prvi minuti sodniškega dodatka pa je Zavrč dosegel zmagoviti zadetek, po podaji Alberta Riere iz kota je zadel rezervist Muslimović. Domžalčani so protestirali, da je predtem Muslimović žogo ustavil z roko, a so sodniki zadetek priznali. Videoposnetek je sicer nakazal, da so se gostitelji upravičeno razburjali. Zavrč sicer v zadnje pol ure v postavi ni imel niti enega slovenskega nogometaša.

Trifković razjezil vijoličaste
Ljudski vrt je prav tako gostil ponovitev pokalnega dvoboja: Maribor se je še tretjič v 10 dneh pomeril z Rudarjem. Velenjčani so povedli že v 2. minuti, ko je Damjan Trifković dvojno podajo kronal z golom. A to je samo razjezilo vijoličaste, ki so silovito odgovorili - po nesebični podaji Marcosa Tavaresa je Agim Ibraimi izenačil v 4. minuti, po pol ure pa je začelo pokati. Gregor Bajde, kapetan Tavares dvakrat in še Željko Filipović in na odmor je šel Maribor z vodstvom 5:1!

Druga najvišja zmaga Maribora v Prvi ligi
Za dobro mero je v 5. minuti drugega polčasa zadel še Sintayehu Sallalich. Strelske vaje Štajercev so se nadaljevale, prečko je stresel Marwan Kabha, končni izid pa je v predzadnji minuti s prefinjenim zavitim strelom postavil Jean-Phillippe Mendy. Iz 14 strelov v okvir vrat so varovanci Kruna Jurčića dosegli kar sedem golov in izenačili drugo najvišjo zmago Maribora v prvoligaški zgodovini. Z rekordnih 8:0 je Maribor slavil 22. aprila, ko je proti Triglavu potrdil osmi naslov državnih prvakov Slovenije.

Serijski državni prvaki so z visoko zmago po točkah ujeli in prehiteli Domžale in Gorico, ob neodigranem derbiju pa za Olimpijo tudi oni zaostajajo za sedem točk.

Na Bonifiki vratnica preprečila zmago Krke
Če je bilo na osrednjih dveh tekmah 16. kroga obilo golov, na zadnji v Kopru sploh ni bilo zadetka. Luka Koper in Krka sta se v dvoboju spodnjega doma razšla brez golov, skupno pa sta moštvi zmogli vsega 17 poskusov strelov. Koprčani so imeli jalovo pobudo, na drugi strani pa so bili Novomeščani najbližje golu. Na začetku 2. polčasa je s 25 metrov silovito sprožil Josip Fuček, a je vratnica preprečila vodstvo Krke.

Prva liga Telekom Slovenije, 16. krog:
KRŠKO - GORICA 1:0 (1:0)
900; Štefanac 17.



CELJE - OLIMPIJA 0:4 (0:3)
1.250; Šporar 15., 22., 45., 86.

Celje: Kotnik; Osman, Krajcer, Soria, Travner ( 46./Vidmajer); Pajač, Klapan( 83./Ahmedi), Vrhovec, Spremo ( 46./De Sousa); Firer, Đurković.

Olimpija: Brljak; Klinar, Kelhar, Mitrović ( 80./Zarifović), Fink; Matić, Alves ( 74./Kapun); Mimoun ( 64./Ontivero), Zajc, Henty; Šporar .
Sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)


DOMŽALE - ZAVRČ 0:1 (0:0)
400; Muslimović 91.
: Dobrovoljc 70./Domžale

Domžale: Vidmar; Skubic, Dobrovoljc, Blažič, Horić, Trajkovski; Morel ( 66./Šišić), Horvat, Majer ( 84./Zec), Črnic; Vuk.

Zavrč: Bajza; Novoselec, Rogač, Datković, Glavina; Cvek, Kokorović( 79./Muslimović ), Polić; Matjašič ( 60./Glavica), Batrović ( 90./Tahiraj, Riera.
Sodnik: Bojan Mertik (Odranci)



MARIBOR - RUDAR 7:1 (5:1)
2.500; Ibraimi 4., Bajde 30., Tavares 38., 39., Filipović 45., Sallalich 50., Mendy 89.; Trifković 2.

Maribor: Handanović; Stojanović, Filipović , Šuler, Viler ; Ibraimi, Sallalich ( 79./Bohar), Kabha, Vršič ( 56./Mertelj); Bajde , Tavares ( 66./Mendy ).
Rudar: Radan; Ihbeisheh ( 54./Jahić), Džinić, Žitko, Kašnik; Trifković , S. Babić, Tolimir, Bolha, M. Babić ( 77./Črnčič); Grgić( 58./Eterović).
Sodnik: Damir Skomina (Koper)



LUKA KOPER - KRKA 0:0
450 gledalcev.

Luka Koper: Kahlina, Andrejašič, Guberac, Rahmanović( 83./Vekić), Ivančić, Štulac, Posavac ( 58./Galešić), Pavić, Memolla, Hadžić, Štromajer ( 75./Lotrič).

Krka: Mitrović; Bogdan, Fuček, Mojstrović( 78./Kostanjšek), Ejup, Marotti, Collins, Welbeck-Maseko, Perić, Kastrevec ( 80./Novinić), Dangubić ( 88./Aniekan).

Sodnik: Mitja Žganec (Ljubljana)

 
                                     
Lestvica:                            
OLIMPIJA          15 11 2 2 42:9   35
MARIBOR           15  8 4 3 33:16  28
DOMŽALE           16  8 4 4 23:11  28
GORICA            16  9 1 6 26:24  28
ZAVRČ             16  7 4 5 17:15  25
RUDAR             16  4 6 6 15:23  18
KRKA              16  4 6 6 13:22  18
LUKA KOPER        16  3 4 9 18:26  13
KRŠKO             16  3 4 9  7:27  13
CELJE             16  2 5 9 10:31  11
                                     

Brez zadetkov v Kopru
Mariborčani torpedirali Rudar
Muslimović odločil v Domžalah
Olimpija se je poigrala s Celjem