Stadion Stožice bo v sredo ob 18.00 gostil svoj prvi večni derbi, za katerega že dlje časa vlada izjemno zanimanje. Na prodaj je nekaj več kot 14 tisoč vstopnic, za preostale pa je na voljo televizijski prenos na TVS 2 in MMC-jevem portalu. Foto: MMC RTV SLO
Stadion Stožice bo v sredo ob 18.00 gostil svoj prvi večni derbi, za katerega že dlje časa vlada izjemno zanimanje. Na prodaj je nekaj več kot 14 tisoč vstopnic, za preostale pa je na voljo televizijski prenos na TVS 2 in MMC-jevem portalu. Foto: MMC RTV SLO
Ljudski vrt
Spomin na stare dobre čase bo v sredo znova oživel. Na sliki utrinek s prvega derbija v samostojni Sloveniji: v Ljudskem vrtu je Maribor slavil z 2:1. Foto: RTV SLO
Viole
Viole so vedno znale poskrbeti za lepo kuliso. Foto: Sandi Fišer
Green Dragons
Seveda ne bodo manjkali niti Green Dragonsi. Foto: MMC RTV SLO
Damir Pekič v dresu Maribora
Damir Pekič in Marko Kmetec sta z osmimi zadetki najuspešnejša strelca na večnih derbijih po letu 1991. Največ zadetkov je sicer dosegel Vili Ameršek (14). Foto: www.nkmaribor.com
Kliton Bozgo
Kliton Bozgo (levo) je bil eden redkih, ki je navduševal tako v dresu Olimpije kot Maribora. Foto: MMC RTV SLO
Stadion za Bežigradom
Največji obisk med večnima tekmecema je bil v 2. jugoslovanski ligi. Za Bežigradom se je 6. 4. 1964 zbralo več kot 20.000 gledalcev. Foto: RTV SLO
Aleš Čeh
Aleš Čeh je v dresu Olimpije odigral prvo sezono derbijev v novi I. SNL, ob vrnitvi v domovino pa je med l. 2003 in 2004 odigral pet derbijev v dresu Maribora. Zdaj je nekdanji kapetan Slovenije pomočnik trenerja pri "zeleno-belih". Foto: Sandi Fišer
Ali je ogled derbija varen?

Maribor bo v Ljubljani lovil vodstvo na lestvici Prve lige si, za kar jim ob lepi gol razliki (+14) zadostuje že točka, medtem ko bo Olimpija skušala sploh prvič zmagati na prvenstveni tekmi v Stožicah ter s tem pobegniti z neslavnega zadnjega, 10., mesta prve slovenske nogometne lige. Že z minimalno zmago bi "zmaji" skočili na osmo mesto.

Prenos tekme bo na TVS 2 in MMC-jevem kanalu (brez omejitve IP-naslovov) Komentator: Ivo Milovanovič
Več o stanju obeh moštev pred derbijem, postavah, zdravju in z izjavami iz obeh taborov pa v sredo dopoldne.

Dvakrat prestavljen derbi
Derbi bi moral biti prvotno odigran že 7. avgusta v okviru 4. kroga, a je bil zaradi želje Ljubljančanov po igranju na novem stadionu prestavljen na konec avgusta. Nato so prestavitev "izsilili" Mariborčani, ki zaradi uspešnih nastopov v evropskih tekmovanjih niso imeli prostega termina.

Uradno le šest "večnih derbijev"
Ker NZS in Združenje prvoligašev Olimpiji Ljubljana ne pripisuje dosežkov stare Olimpije, se najprej ozrimo na uradne obračune med sredinima nasprotnikoma, ki so tudi najbolj verodostojni za razmerje moči med obema tekmecema.

Lani sta se Olimpija in Maribor štirikrat srečala v prvenstvu, enkrat pa v pokalu. "Vijoličasti" so v ligi slavili trikrat (1:0, 0:1, 2:1) in le na koncu točko prepustili "zeleno-belim" (1:1), za nameček pa so Ljubljančane izločili tudi v osmini finala Pokala Hervis (0:1). Pred lansko sezono imata kluba uradno zapisano le še eno medsebojno srečanje v pokalu: 24. oktobra 2007. V četrtfinalu Pokala Hervis so v Ljudskem vrtu Mariborčani s 3:1 izločili takratnega tretjeligaša iz Ljubljane.



Čeprav zaradi propada Olimpije leta 2005 pravnoformalno o sredini tekmi ne moremo govoriti kot o 57. derbiju v samostojni Sloveniji, pa si vseeno nekoliko natančneje oglejmo staro rivalstvo.

48 let od prvega derbija
Korenine večnih derbijev segajo na začetke 60. let, ko sta se ekipi v sezoni 1962/1963 prvič pomerili v 2. zvezni jugoslovanski ligi. V Ljubljani je bil izid 1:1, v Mariboru pa so slavili gostitelji s 3:2. Tekmeca sta se med seboj pomerila 20-krat, med letoma 1967 in 1972 kar desetkrat v 1. zvezni jugoslovanski ligi. Uspešnejši so bili Ljubljančani, ki so dobili osem obračunov, petkrat je bil boljši Maribor, sedemkrat pa se je tekma končala brez zmagovalcev. Razlika v zadetkih je bila 38:25 v korist Olimpije. Ljubitelji nogometa najbrž ne bodo pozabili na zadnji derbi v 1. zvezni ligi, ko je Olimpija 12. 6. 1972 v Mariboru zmagala s 6:3, kar je največje število zadetkov med tema nasprotnikoma do zdaj. Poleg tega so se zeleno-beli in vijoličasti v jugoslovanskem obdobju še desetkrat srečali v slovenskem pokalu, ki je služil kot kvalifikacijsko tekmovanje za pokal maršala Tita: Olimpija je slavila šestkrat, Maribor pa štirikrat.

45 ligaških derbijev po l. 1991
V samostojni Sloveniji ima več uspeha Maribor, ki je v slovenski ligi dobil 23 tekem, 12-krat je bila boljša Olimpija, deset tekem pa se je končalo neodločeno, razlika v zadetkih je 75:57 v korist vijolic. Štajerci so najvišjo zmago dosegli dvakrat, saj so s 5:0 slavili maja 1999 in aprila 2002. Zmaji so najvišjo zmago (6:1) slavili julija 2003, ko so Mariborčane zaradi kazni gostili v Velenju.

Enajst obračunov v pokalu Slovenije
V pokalu sta se večna tekmeca pomerila enajstkrat, tudi tu imajo več uspeha igralci iz severovzhoda Slovenije, ki so dobili sedem tekem, dvakrat so slavili Ljubljančani, dve tekmi pa sta se končali neodločeno. Če pogledamo celotno serijo, je prednost Maribora 5:2, Štajerci so dobili tudi oba finalna dvoboja leta 1992 in leta 1999.

V obeh klubih po letu 1991 igralo 29 nogometašev
Kot v vsakem vročem rivalstvu je zanimiv pogled na seznam igralcev, ki so igrali za oba kluba. Na njem je kar 29 igralcev. Število nogometašev, ki so neposredno okrepili nasprotnika, pa je 13.

Neposredni prestopi iz Maribora v Olimpijo
- Kliton Bozgo
- Nastja Čeh
- Edin Hadžialagić
- Marko Kmetec
- Sašo Lukič
Bozgo in Čeh sta se sicer po igranju v Ljubljani spet neposredno vrnila v Maribor.

Neposredni prestopi iz Olimpije v Maribor
- Damjan Gajser
- Enver Čirič
- Dejan Djuranovič
- Ismet Ekmečić
- Suad Filekovič
- Ivica Pešić
- Marko Simeunovič
- Muamer Vugdalič

Vsaj enkrat so za oba kluba po osamosvojitvi igrali
- Marko Barun
- Dejan Bauman
- Ingmar Bloudek
- Spasoje Bulajič
- Aleš Čeh
- Franc Fridl
- Željko Filipovič
- Goran Jolič
- Vladimir Kokol
- Željko Milinovič
- Ismet Muniši
- Damjan Ošlaj
- Zoran Pavlovič
- Ermin Rakovič
- Rok Roj
- Matej Šnofl

Za konec omenimo le še Amirja Kariča in Grego Židana, ki sta v prvi slovenski nogometni ligi igrala za Maribor, pozneje pa del svoje kariere preživela tudi v Olimpiji (Bežigrad). Židan je sicer za Olimpijo igral že v jugoslovanski ligi, v samostojni Sloveniji pa je nato okrepil Maribor.

Statistika

Olimpija

remi

Maribor

1. in 2. zvezna liga in SNL do '91
87 5
Slovenski pokal do '916/4
Pokal Slovenije227
I. SNL121023
skupaj281939

Ali je ogled derbija varen?