Tomislav Tomić je s silovitim projektilom z razdalje takole Olimpiji prinesel drugo zaporedno zmago v Ljudskem vrtu. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Tomislav Tomić je s silovitim projektilom z razdalje takole Olimpiji prinesel drugo zaporedno zmago v Ljudskem vrtu. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Takole so se vijoličasti veselili zadetka Dina Hotića. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Andres Vombergar
Andres Vombergar je izid izenačil na uvodu drugega polčasa. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Zahović je v zaključku tekme padel v kazenskem prostoru Olimpije, s katerim pa svoji ekipi ni priboril 11-metrovke. Celo nasprotno, po mnenju glavnega sodnika je prehitro padel ob štartu Asmirja Suljića, zaradi česar si je prislužil tudi rumeni karton. Foto: www.alesfevzer.com
Hotić si je zaradi nešportnega vedenja v zaključku tekme prislužil rdeči karton. Namreč, glavnega sodnika Mateja Juga je porinil v hrbet, potem ko 38-letnik iz Tolmina ni dosodil 11-metrovke v korist Maribora. Foto: www.alesfevzer.com
Jug je s pomočniki zelenico Ljudskega vrta zapustil ob spremstvu varnostnikov. Foto: www.alesfevzer.com
Koreografija Viol pred začetkom večnega derbija v Ljudskem vrtu. Foto: www.alesfevzer.com
Zadetki s tekme Triglav – Celje
Zarifović: Dogovorili smo se, da jih moramo pritisniti
Jug ob koncu ognjevitega derbija ujezil Mariborčane

27-letni vezist iz Mostarja je po dobri uri igre z razdalje razparal mrežo nemočnega mariborskega vratarja Jasmina Handanovića in Olimpiji prinesel vodstvo, potem ko sta se med strelce predtem vpisala Dino Hotić (Maribor) in Andres Vombergar (Olimpija).

Ljubljančani so z zmago na derbiju zarezali v prednost vijoličastih na prvenstveni lestvici. Ta zdaj znaša le še dve točki. V naslednjem krogu bo Maribor gostoval v Celju, Olimpija pa bo na stoženskem derbiju igrala z Domžalami.

Živahen začetek derbija
Gledalci v Ljudskem vrtu so bili priča živahnemu začetku jubilejnega 100. večnega derbija. Že v uvodni minuti se je prva priložnost na tekmi ponudila Marku Šulerju, ki je z glavo meril mimo leve vratnice Olimpijinega vratarja Aljaža Ivačiča, že v naslednjem napadu so Ljubljančani po prekršku Blaža Vrhovca prišli do prostega strela, izvedel ga je Rok Kronaveter, ki je meril prek vrat. Igra je bila na obeh straneh zelo dinamična, za odtenek so bili boljši gostitelji. V 11. minuti so zahtevali najstrožjo kazen, ko je ob Arisu Zarifoviću v kazenskem prostoru padel Luka Zahović, a je piščalka glavnega sodnika Mateja Juga ostala nema. Šest minut pozneje je z razdalje sprožil še Mitja Viler, Ivačič je njegov poskus odbil v kot.

Olimpija zapretila po slabe pol ure igre
Igra se je nato malce umirila, po slabe pol ure igre je sledil manjši pritisk zeleno-belih. Marko Putičanin je z razdalje ogrel dlani domačega vratarja Jasmina Handanovića, ta se je moral že hip pozneje po Kronavetrovem strelu izkazati s pomembno obrambo, ko se je narahlo dotaknil žoge, ta pa je nato oplazila zunanji del vratnice. Ob omenjenem poskusu se je Kronaveter, ki je brcnil v Vilerjevo nogo, tudi poškodoval. Odšepal je z igrišča, na zelenici ga je zamenjal Kingsley Boateng.

Hotić poskrbel za vodstvo Maribora
Olimpija je izgubila enega boljših nogometašev in izvajalca ob prekinitvah. Da se je položaj ljubljanskega kolektiva še poslabšal, je v 40. minuti poskrbel Dino Hotić. Gostje so si privoščili gromozansko napako v obrambi, zazevala je velika luknja na desni strani obrambe, ki jo je izkoristil Viler in pred vrata povsem neovirano poslal uporaben predložek. Žoga se je odbila do Hotića, ki je s približno osmih metrov zadel za 1:0. Rezultat se do konca prvega polčasa ni spremenil.

Preobrat Olimpije po dobri uri igre
Besede in napotki ljubljanskega trenerja Zorana Barišića so med odmorom očitno zalegle, njegovi varovanci so v nadaljevanju igrali precej boljše, v 52. minuti so izid že izenačili. Z leve strani je žogo pred vrata poslal Stefan Savić, Andres Vombergar jo je iz neposredne bližine pospravil v mrežo. Napadi zeleno-belih niso pojenjali, sadove so obrodili po dobri uri igre, ko je z evrogolom za preobrat poskrbel Tomislav Tomić. 27-letni vezist iz Mostarja je žogo s silovitim strelom z razdalje z levico poslal pod prečko vrat državnih podprvakov. Handanović je bil povsem nemočen.

Hotić izgubil živce in prejel rdeči karton
Mariborčani so potrebovali nekaj minut, da so se otresli pretresa po hladnem tušu, v 78. minuti so prvič resneje zapretili, ko se je rezervist Jan Mlakar, ki je v 66. minuti zamenjal Jasmina Mešanovića, znašel iz oči v oči z ljubljanskim vratarjem, a je ostalo pri vodstvu Olimpije. Sledila je drama v 80. minuti. Zahović je padel v kazenskem prostoru ob domnevnem prekršku Asmirja Suljića, glavni sodnik Matej Jug je dosodil, da je mariborski napadalec prekršek simuliral, kar je ujezilo ne le zveste mariborske navijače, temveč tudi Hotića. Strelec edinega zadetka za Maribor je Juga porinil v hrbet in si prislužil predčasno pot pod prhe. Zahović je prejel karton rumene barve.

Do konca tekme so si varovanci Darka Milaniča na vse kriplje prizadevali rezultat izenačiti, a je gostujoča obramba zdržala vse napade. Gostiteljem ni pomagal niti vstop Dareta Vršiča, ki je zamenjal Vrhovca. Po petih minutah dodatka se je Jugovo piščalko slišalo še zadnjič.

Celjani zmagali v Kranju
Celjani so bili v prvem polčasu v Kranju boljši nasprotnik. Priigrali so si več priložnosti, dvakrat so tudi zadeli mrežo. Najprej v 20. minuti, ko je najstrožjo kazen izkoristil Rudi Požeg Vancaš, drugič pa tik pred odmorom, ko si je po predložku v kazenski prostor domači vratar Luka Čadež privoščil napako, odbito žogo pa je v gol pospravil oprezni Elvir Ibišević. Vseeno so Triglavani že na uvodu drugega polčasa prepolovili zaostanek, ko je Kryezia Egzona v kazenskem prostoru podrl Lovro Cvek, z bele točke pa je bil natančen Luka Majcen. Nekdanji napadalec Krke je žogo poslal v spodnji desni kot celjskih vrat. Gostitelji so se do konca tekme trudili izid poravnati, a so Celjani pobrali vse tri točke.

14. krog, sobotni tekmi:
MARIBOR - OLIMPIJA 1:2 (1:0)
Hotič 40.; Vombergar 52., Tomić 63.
RK: Hotić 82./Maribor

NK Maribor: Handanović, Klinar, Ivković, Šuler, Viler, Vrhovec (83./Vršič), Dervišević (72./Pihler), Hotić, Tavares, Mešanović (66./Mlakar), Zahović.

Olimpija Ljubljana: Ivačič, Bagnack, Zarifović, Maksimenko, Štiglec, Tomić, Putinčanin, Suljić, Kronaveter (33./Boateng (82./Lupeta)), Savić, Vombergar (93./Ilić).

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)

TRIGLAV - CELJE 1:2 (0:2)
Majcen 53.; Požeg Vancaš 20./11-m, Ibišević 44.

Triglav Kranj: Čadež, Alić (32./Bojić), D. Kryeziu, Arh Česen, Elsner, Gajić, E. Kryeziu, Majcen, Mlakar, Udovič (86./Jurić), Afoakwa (68./Žurga).

NK Celje: Rozman, Vidmajer, Travner, Andrejašič, Stojinović, Benedičič, Cvek (55./Pišek), Novak (88./Kerin), Požeg Vancaš, Lotrič, Ibišević (75./R. Štraus).

Sodnik: Mitja Žganec (Ljubljana)


Nedelja ob 14.00:
KRŠKO - MURA

Ob 16.00:
DOMŽALE - GORICA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Ob 18.00:
RUDAR - ALUMINIJ

Lestvica:                           
MARIBOR          14 9 3 2  38:13  30
OLIMPIJA         14 8 4 2  28:14  28
GORICA           13 5 6 2  18:18  21
CELJE            14 4 7 3  17:18  19
ALUMINIJ         13 5 3 5  19:19  18
DOMŽALE          13 4 4 5  20:18  16
MURA             13 4 4 5  21:20  16
TRIGLAV          14 3 3 8  17:29  12
RUDAR            13 3 2 8  10:29  11
KRŠKO            13 1 6 6   6:16   9
                                    

 
Zadetki s tekme Triglav – Celje
Zarifović: Dogovorili smo se, da jih moramo pritisniti
Jug ob koncu ognjevitega derbija ujezil Mariborčane