Mariborčani v novo sezono vstopajo kot glavni favoriti za naslov. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Mariborčani v novo sezono vstopajo kot glavni favoriti za naslov. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Fazanerija
V Fazaneriji upajo, da bodo kmalu prišli boljši časi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Športni park Nova Gorica
Novogoričani se bodo oprli predvsem na mladince. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Celje
Celjani so v prejšnji sezoni igrali v finalu Hervis Pokala Slovenije, a so medtem že izpadli iz kvalifikacij za Evropsko ligo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Domžale
Domžalčani bodo za začetek gostovali v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Triglav
Triglav na kaj več kot na boj za obstanek najbrž ne more računati. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Davor Škerjanc, Aleš Mejač in Erik Salkić
Prvi derbi med Olimpijo in Mariborom bo 11. avgusta v Stožicah. Foto: BoBo
Koper ob pomoči Rudonje v boj z Mariborom in Olimpijo

Finančna kriza se iz leta v leto bolj odraža tudi na slovenskih nogometnih zelenicah. V zadnjih tednih se največ piše o Muri in Gorici. Prva je "na aparatih" že nekaj časa, zdaj vsi čakajo skupščino kluba, ki bo 24. julija in na kateri bo izvoljeno novo vodstvo. Nogometaši po preskočeni prvi evropski oviri še bolj upravičeno pričakujejo, da bodo njihove denarnice končno le nekoliko polnejše.
Se bo našel pravi kupec za Fajića?
Trener Ante Šimundža je bil sit obljub in ni zdržal, odločil se je za avstrijsko tretjo ligo in GAK. Za zdaj moštvo vodita Franc Cifer in Damjan Ošlaj, vendar ni izključeno, da ne bo v Fazanerijo prišel kdo drug. V Muri si veliko obetajo od prodaje Nusmirja Fajića, a za zdaj še niso našli kupca, ki bi izpolnil želje odličnega napadalca iz BiH-a. Črno-beli bodo tretje mesto iz lanske sezone branili brez Rajka Repa in Timoteja Dodleka, ki sta se s posoje vrnila v Maribor, kar velja tudi za "Domžalčana" Žigo Kousa. Mitja Lotrič je odšel v Koper.

Tudi v novi sezoni boste lahko z napovedovanjem izidov sodelovali v naši aplikaciji Nostradamus. Točke bomo začeli obračunavati v drugem krogu.

Hit le še v mladinski šoli
Novogoričani v novo sezono vstopajo brez glavnega pokrovitelja Hita, ki je bil v tej vlogi z izjemo krajšega obdobja v težkih časih na začetku prejšnjega desetletja vse od leta 1994. Podpiral bo samo še mladinsko šolo. Poteza Hita ni presenetljiva, saj ima težave še z izplačevanjem plač svojim delavcem. Junijske bodo tako dobili z nekajdnevno zamudo, napoveduje pa se tudi nižanje plač v podjetju. Nogometni klub, ki bo imel proračun na ravni tretje lige, se bo oprl na doma vzgojene fante, članski ekipi se je tako pridružilo osem mladincev, ki so v prejšnji sezoni osvojili naslov državnega prvaka. Med drugim so odšli Goran Galešić (Beerschot Antwerpen), Vicente, Aris Zarifović (oba Olimpija), Andrej Komac in Nebojša Kovačević, kmalu bi znal moštvo zapustiti tudi Vito Plut. V klubu ni več športnega direktorja Uroša Dovžaka.

Pušnik želi gojiti lepo igro
Iz najhujše krize so, kot kaže, v Celju. Novi pokrovitelj Cinkarna je uredil razmere, kar so igralci potrdili že po finalu Hervis Pokala Slovenije. Novi stari trener Marijan Pušnik želi z mladci več gledalcev na Areno Petrol privabiti s privlačnim nogometom. Celjski navijači ne bodo mogli več spremljati nekdanjega reprezentanta Bekima Kapića, bodo pa lahko preverili, kaj so se pri še enem klubu, ki je domala "poniknil" - Interblocku - naučili Gregor Bajde, Blaž Vrhovec in Mateo Barukčič. V moštvu je tudi Finec Marko Tuomas Kolsi, znano ime pri slovenskih ljubiteljih nogometa, saj je pred leti nosil dres Rudarja.

Rudarju nagajajo poškodbe
Velenjčani bodo tako kot njihovi sosedi v prvenstvo krenili z mladimi silami. Uvod so jim pokvarile številne težave s poškodbami, na prvi tekmi proti Muri bodo manjkali Aleš Jeseničnik, Leon Črnčič, Rusmin Dedić, Nemanja Stjepanović, Denis Klinar, Jaka Bizjak in mogoče tudi Aljaž Krefl. Vratar Boban Savić je končal kariero, v vratih ga bo zamenjal Matjaž Rozman. Na stadionu Ob jezeru bodo po novem pogrešali še Damjana Trifkovića (okrepil je Olimpijo), Luko Majcna (Koper), Luko Žinka in Petra Stojnića (Triglav), zato o pričakovanjih še ne želijo govoriti. Počakali bodo, da bo nekaj krogov mimo.

Spremenjene Domžale
V Domžalah so se prav tako poslovili od številnih znanih nogometašev (Tadej Apatič (Šerif Tiraspol), Dalibor Teinović, Damir Pekič (avstrijski Wildon), Mitja Zatkovič, Blaž Brezovački, Rok Hanžič, Amer Krcić, Marko Drevenšek ...), a ne skrivajo, da je njihov cilj kljub temu uvrstitev v Evropo, kar bi bil obliž na rane iz zadnje sezone, ko so zasedli šele sedmo mesto. V pomlajeni ekipi je novo ime tudi lani najboljši strelec druge lige Goran Vuk, ki je na 27 tekmah za Roltek Dob dosegel 17 zadetkov.

Triglav v nov boj za preživetje
Pred amaterskim Triglavom, ki je v prvi ligi ostal, ker so se v Dobu odločili, da ne bodo ugriznili v preveč trdo prvoligaško jabolko, je še ena sezona, v kateri se bodo nogometaši ob študiju oziroma službah borili za preživetje. V Kranju ni več virtuoza Alena Krcića, ki bo v novi sezoni igral v italijanski drugi ligi za Crotone, prav tako ne ob koncu lanske sezone izvrstno razpoloženega napadalca Dejana Burgarja. Novi kapetan je Jalen Pokorn.

Aluminij lahko preseneti marsikoga
Glede na to, kako gladko je Dob v dodatnih kvalifikacijah opravil s Triglavom (skupni izid 6:0), je jasno, da prvoligaši ne bodo smeli podcenjevati novinca med elito Aluminija, ki je bil v zadnjih dveh letih dvakrat najboljši v 2. SNL. V Kidričevem so sicer izgubili Alena Ploja, od katerega veliko pričakujejo v matičnem klubu Mariboru, na prvo tekmo v Prvi ligi pa bodo morali počakati do prihodnjega tedna, saj bodo s Koprom zaradi nedeljske prijateljske tekme "kanarčkov" proti Interju v Roveretu igrali šele 1. avgusta.
Koper meri visoko
Na Bonifiki se letos v primerjavi z lanskim letom, ko jih je "pretresla" kazahstanska avantura, v miru pripravljajo na začetek sezone. Predvsem si želijo nadaljevati lanski spomladanski niz, ko so po slabi jeseni za las ostali brez nastopa v Evropi. Matej Mavrič Rožič, Mitja Lotrič in Luka Majcen so med novimi imeni v Kopru, kjer pa med drugim ni več Aljaža Strune (Palermo ga je posodil Vareseju), Milana Osterca, Danijela Marčete, Davorja Bubanje in Enesa Handanagića. Lotrič bo začetek sezone izpustil, saj si je na eni izmed pripravljalnih tekem poškodoval meniskus. Poškodovan je tudi Ivan Brečević, zato vodilni možje kluba iščejo še kakšnega napadalca. Športni direktor Maribora Zlatko Zahović je pred dnevi izjavil, da se mu zdi Koper boljša ekipa kot Olimpija.

Lahko Olimpija ogrozi Maribor?
Mariborčani in Ljubljančani so se predstavili že na uvodu v domačo sezono na nedeljskem superpokalu. V Ljudskem vrtu so zadržali vse glavne adute z izjemo udarnega napadalnega dvojca Dalibor Volaš-Etien Velikonja in pod domačo streho vrnili Repa, Dodleka in Ploja. Olimpija je izgubila najboljšega strelca in igralca lanske sezone Dareta Vršiča, toda zdi se, da ima več konkurenčnih mož za boj za vrh kot lani.
PRVALIGA, 1. krog, sobota ob 18.00:
GORICA - MARIBOR

Nedelja ob 18.00:
MURA 05 - RUDAR

Ob 20.00:
OLIMPIJA - DOMŽALE

CELJE - TRIGLAV

Sreda, 1. avgusta, ob 18.00:
ALUMINIJ - LUKA KOPER

Koper ob pomoči Rudonje v boj z Mariborom in Olimpijo