26-letni francoski napadalec Jean-Philippe Mendy se je na vrhu lestvice najboljših strelcev izenačil z Massimom Codo in Matejem Eterovićem. Vsi so zadeli po sedemkrat. Foto: Aleš Fevžer
26-letni francoski napadalec Jean-Philippe Mendy se je na vrhu lestvice najboljših strelcev izenačil z Massimom Codo in Matejem Eterovićem. Vsi so zadeli po sedemkrat. Foto: Aleš Fevžer
Jean-Philippe Mendy in Marcos Tavares
Mariborčani so spet sami na vrhu lestvice. Ob tekmi manj imajo dve točki prednosti pred Koprom. Foto: Aleš Fevžer
Ante Šimundža
Ante Šimundža je zmagal prvič na klopi Maribora. Foto: Aleš Fevžer
Maribor
Veselje nogometašev Maribora po vodilnem golu Mendyja. Foto: Aleš Fevžer
Nikola Nikezić
Oster dvoboj Nikole Nikezića in Arghusa. Foto: Aleš Fevžer
Maribor z zmago v derbiju spet na vrh
Kranjčani pod vodstvom Brkiča do točke
Rezervist Bohar zadel malo mrežico
Mendy izkoristil napako Delamee

Vijoličasti pred 6.500 gledalci v Ljudskem vrtu niso blesteli, kljub temu pa so bili občutno nevarnejši od Olimpije. Jean-Philippe Mendy je zadel v 22. minuti, Damjan Bohar pa v 67.

Zeleno-beli so bili najbližje golu v 72. minuti, ko je Andraž Šporar stresel vratnico. Končna statistika, ki tokrat nekoliko zavaja, je bila celo nekoliko v korist gostov: streli v okvir vrat 5:6 in posest žoge 48:52.

Mendy kaznoval napako Delamee Mlinarja
Maribor je že v 3. minuti zatresel mrežo, a je bil zadetek Marcosa Tavaresa upravičeno razveljavljen zaradi nedovoljenega položaja. V nadaljevanju so imeli domači rahlo terensko premoč, vendar brez izrazitih priložnosti. Razpoloženi Mendy je v 17. minuti pripravil priložnost Mezgi, a je njegov strel blokiral Aleksander Radosavljević. V 21. minuti pa vodstvo za domače. Branilec Antonio Delamea Mlinar je kot zadnji mož obrambe slabo ustavil povratno podajo Radosavljevića, tako da se je do žoge dokopal Mendy, pritekel pred Elvisa Džafića, ga preigral, nato pa žogo potisnil v mrežo. Na drugi strani je takoj v naslednjem napadu poskusil Šporar z glavo, a je bil Jasmin Handanović na mestu.

Maribor na odmor s +1
V 33. minuti je Matic Fink grobo podrl Gorana Cvijanovića, po katerem bi si ljubljanski branilec najbrž zaslužil še drugi rumeni karton, a mu ga sodnik Darko Čeferin ni pokazal. Malo pozneje je Fink po posredovanju Martina Milca padel v kazenskem prostoru Maribora, vendar je Čeferin ob zahtevi za enajstmetrovko odmahnil z roko. Do konca polčasa je igra potekala med obema kazenskima prostoroma, moštvi nista pokazali veliko dobrega nogometa. Statistika prvega dela govori o izenačeni tekmi: streli v okvir vrat 1:1, posest žoge 56:44 za Maribor.

Jalovi poskusi Olimpije
Na začetku drugega polčasa je prišlo na obeh straneh do menjav. Bohar je zamenjal Cvijanovića, ki je utrpel pretres možganov in šel na opazovanje v bolnišnico, Eteme pa Đorđeja Iveljo. Olimpija je bila v uvodnih minutah drugega dela nevarnejša. Šporar je bil prekratek po podaji Damjan Trifkovića, Radosavljević pa je zgrešil okvir vrat. Zmaji so si v 63. minuti priigrali še eno lepo priložnost. Mitja Viler je 20 metrov od mariborskih vrat podrl Finka, tako da je imela Olimpija prosti strel. K žogi je stopil Nik Omladič, a je njegov poskus zadel živi zid in zletel mimo desne vratnice.

Tavares in Bohar matirala zmaje
Uspešnejši so bili domači. V 67. minuti je kapetan Tavares prejel žogo na sredini igrišča, potegnil v napad, nato pa mojstrsko podal na levo stran kazenskega prostora, kamor je vtekel Bohar in z diagonalnim strelom po tleh matiral Džafića. Izjemna akcija za 2:0.

Vratnica ustavila Šporarja
Malo pozneje (72.) je na drugi strani Šporar po podaji Radosavljevića sprožil z roba kazenskega prostora, a mu je veselje preprečila vratnica. Do konca sta obe ekipi izpeljali še nekaj obetavnih akcij, vendar se mreži nista zatresli. Najbolj je Handanoviča namučil Filip Valenčič, ki je v 91. minuti silovito sprožil z okoli 20 metrov, a se je s parado izkazal mariborski vratar.

Ante Šimundža, trener Maribora: "Mislim, da smo danes odigrali taktično zelo zrelo tekmo, v želji, v volji, v teku smo bili prepričljivejši od nasprotnika, to zmago smo si bolj želeli. To se je videlo že po tem, koliko smo delali v obrambi, v sprintu, sama igra pa bi lahko bila boljša. Olimpija je prišla do priložnosti iz prekinitve, kjer je Jasmin Handanović reagiral vrhunsko. Na koncu smo dosegli tri točke, ki so zelo pomembne za nas, da dobimo mir v hišo."

Andrej Razdrh, trener Olimpije: "Čestitke kolegu za zmago. Zgodila se nam je že videna zgodba, prvi podarjen gol Mariboru, spet usodna napaka, ki jo ponavljamo že več tekem. Ko se ti to zgodi, je proti ekipi, kot je Maribor, težje igrati. Čeprav smo kmalu po prvem golu imeli priložnost, je nismo izkoristili, Handanović je ubranil na črti. Odigrali smo solidno tekmo, zadeli tudi stativo, a preprosto ne gre, ko bi bilo treba nadgraditi igro."

Brkić debitiral s točko
V drugi nedeljski tekmi je Triglav remiziral z Rudarjem (1:1), s čimer je novi stari trener Kranjčanov Siniša Brkić debitiral s točko. Oba gola v Kranju sta padla v razmiku štirih minut. Najprej je v 49. Matej Peternel po podaji Vlada Šmita z desne strani zadel daljši kot velenjskih vrat in se veselil prvega gola med elito. Odgovor Rudarja je sledil kmalu, saj je Mate Eterović s pravo bombo z okoli 25 metrov postavil izid tekme.

PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE, 13. krog

MARIBOR - OLIMPIJA 2:0 (1:0)
6.500; Mendy 21., Bohar 67.

Maribor: Handanović; Milec, Rajčević , Arghus, Viler ; Filipović, Mertelj, Cvijanović (46./Bohar), Mezga (71./Črnic); Tavares, Mendy (82./Fajić).

Olimpija: Džafić; Jović , Anđelković, Mlinar Delamea, Fink ; Omladič (74./Valenčič), Radosavljević, Ivelja (46./Eteme), Trifković (85./Baskera); Šporar , Nikezić.

Sodnik: Darko Čeferin (Kranj)


TRIGLAV - RUDAR 1:1 (0:0)
300; Peternel 49.; Eterović 53.

Triglav: Pelko, Šturm, Klemenčič, Peternel (73./Sever), Kongnyuy, Šmit, Bubanja (81./Križaj), Palibrk (68./Bukara ), Stojnić, Stjepanović, Majcen.

Rudar: Rozman, Krefl, Kašnik (46./Bubalović), Knezović, Klinar, Črnčič, Radujko, Firer (74./Podlogar), Rotman, Bratanović (85./Rošer), Eterović.

Sodnik: Mitja Žganec (Ljubljana)


Odigrano v soboto:
CELJE - LUKA KOPER 0:3 (0:0)
200; Palčič 58., Žibert 80., Galešić 90./11-m
GORICA - ZAVRČ 4:0 (3:0)
700; Coda 21., Misuraca 29./11-m, Kurbus 35./ag, Lapadula 60./11-m
DOMŽALE - KRKA 4:0 (0:0)
470, Parker 52., 61., S. Vuk 71.,
Husmani 83.

Lestvica:                            
MARIBOR          12  8 2 2  26:8   26
LUKA KOPER       13  7 3 3  18:14  24
ZAVRČ            13  7 2 4  19:20  23
GORICA           13  6 4 3  23:12  22
RUDAR            13  6 4 3  16:12  22
DOMŽALE          13  5 4 4  21:13  19
OLIMPIJA         12  5 1 6  18:19  16
KRKA             13  3 2 8  11:24  11
CELJE            13  3 2 8  10:23  11
TRIGLAV          13  1 2 10  8:25   5

Maribor z zmago v derbiju spet na vrh
Kranjčani pod vodstvom Brkiča do točke
Rezervist Bohar zadel malo mrežico
Mendy izkoristil napako Delamee