Mitja Viler je bil edini strelec v Ljudskem vrtu. Foto: Aleš Fevžer
Mitja Viler je bil edini strelec v Ljudskem vrtu. Foto: Aleš Fevžer
Amir Dervišević, Jean Philippe Mendy in Marcos Tavares
Amir Dervišević, Jean Philippe Mendy in Marcos Tavares v napadalni akciji. Foto: Aleš Fevžer
Olimpija - Krka
Olimpija se je veselila treh žog v mreži Krke. Foto: Aleš Fevžer
Olimpija zmagovito v novo sezono
Vijoličasti tesno ugnali Rudar
Viler v 71. minuti le strl obrambo Rudarja
Šafarić edini strelec v Celju

Državni prvaki so na generalki pred sredino povratno tekmo 1. kroga kvalifikacij za Ligo prvakov proti Zrinjskemu odpor tekmecev strli v 71. minuti. Velenjčani so se tudi tokrat izkazali kot neugoden tekmec, bili so zelo disciplinirani do prejetega gola, ko je ob protinapadu obramba nekoliko zaspala.

Handanović vselej na pravem mestu
Ekipi sta ustvarili veliko priložnosti. Prvi polčas je bil zelo živahen, oba vratarja, Jasmin Handanović in Matjaž Rozman, sta imela veliko dela. V gostujočem moštvu je bil najnevarnejši Mate Eterović. Že v 3. minuti je po podaji Ivana Firerja streljal v desni spodnji kot, Handanović je žogo odbil do Leona Črnčiča, ki pa jo je poslal mimo vrat.

Kmalu zatem je imel dve priložnosti Jean Philippe Mendy. V 5. minuti je njegov strel Rozman ubranil, dve minuti pozneje pa je žogo z glavo poslal čez vrata. Nato si je dve priložnosti priigral še Tavares. V 16. minuti je z roba kazenskega prostora streljal natančno, Rozman je bil zbran, nato pa je z desne strani meril tik mimo desne vratnice.

V 24. minuti je znova poskusil Eterović, njegov strel z roba kazenskega prostora po tleh je Handanović odbil v kot. V 41. minuti so gostje izvajali kot, Ivan Knezović je z glavo streljal iz bližine, Handanović pa je bil pri posredovanju zbran.

Viler zadel po podaji Vršiča
V drugem polčasu je bila v 56. minuti prva priložnost velenjska. Senad Jahić je podal z leve strani, Ivan Firer se je z roba kazenskega prostora takoj odločil za strel, žoga pa je zletela tik mimo desne vratnice. Jahić je Handanovića ogrozil še v 61. minuti. V 68. minuti je Agim Ibraimi streljal z 11 metrov, a je Rozman strel ubranil.
Mariborčani so v teh minutah pritisnili proti gostujočim vratom, zadetek pa dosegli iz protinapada. Gostje so izvajali kot, žoga se je odbila do vijoličastih, ki so hitro stekli proti gostujočim vratom. Dare Vršič je sijajno podal Mitji Vilerju, ki je stekel v kazenski prostor in ugnal Rozmana.
Šporar načel mrežo Krke
Novomeščani so lani kar trikrat premagali zmaje in ravno proti njim dosegli ključne točke za obstanek. Tokrat je bila uspešnejša Olimpija, ki je v lanski sezoni zasedla šele sedmo mesto in po petih letih ostala brez Evrope.
Zeleno-beli so povedli že v 10. minuti, ko je temelje zmagi postavil povratnik po poškodbi Andraž Šporar. Po hudi napaki obrambe Krke je s prvim dotikom žoge spretno preigral enega izmed gostujočih branilcev, z drugim pa žogo neubranljivo poslal po tleh v daljši kot vratarja Matka Obradoviča.

Olimpija je tudi po vodstvu nadaljevala napadalno igro, bila konkretnejša in bolj ambiciozna, a se mreža ni zatresla vse do sodnikovega podaljška prvega polčasa. Vmes so zadeli Novomeščani. V 39. minuti je za 1:1 v polno meril Martin Šaban. Izkoristil je neodločnost domače obrambe in presenetil vratarja Aleksandra Šeligo, ki je slabo posredoval.

Omladič sijajno meril s prostega strela
Rezultat 1:1 ni ostal dolgo na semaforju. Kmalu po izteku 45 minut je Nik Omladič natančno izvedel prosti strel s približno 20 metrov, tako da je Obradovič let žoge v mrežo pospremil le s pogledom.

V drugem polčasu se slika na igrišču ni bistveno spremenila. Olimpija je imela dogajanje na terenu pod nadzorom, vprašanje zmagovalca pa je rešil Aleksandar Rodić, ki je v 69. minuti z glavo sklenil hitro akcijo in natančno podajo Darijana Matića z desne strani.


Ko štirikrat zatreseš okvir vrat in zapraviš 11-m
Sezona 2014/15 se je sicer začela že v petek, ko je v Celju slavil Zavrč z 0:1, pri čemer so grofje kar štirikrat zadeli okvir vrat, nato je Nikola Šafarić četrt ure pred koncem zadel s prostega strela s 35 metrov, piko na i pa je v sodnikovem podaljšku postavil vratar Marko Ranilović, ki je ubranil strel Celjana Benjamina Verbiča z bele točke.

1. krog:
MARIBOR - RUDAR 1:0 (0:0)
1.000; Viler 71.

Maribor:
Handanović, Stojanović ( 63./Viler), Rajčević, Arghus, Mejač, Vršič, Dervišević ( 69./Bohar), Filipović , Ibraimi, Tavares, Mendy ( 88./Fajić).

Rudar: Rozman, Krefl ( 47./Jahić), Dedić, Knezović ( 90./Bolha), Klinar, Tolimir, Radujko, Stjepanović ( 75./Rošer), Črnčič, Firer, Eterović.

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)


OLIMPIJA - KRKA 3:1 (2:1)
400; Šporar 10., Omladič 45., Rodić 69.; Šaban 39.

Olimpija:
Šeliga, Jović, Rodić ( 77./Burgič), Matić, Šporar ( 83./Đurković), Valenčič ( 63./Vukčević), Delamea , Omladič, Kapun , Bajrić, Mitrović.

Krka: Obradovič, Žugelj, Fuček ( 77./Kramarič), Jurić, Šaban, Mojstrovič, Diallo, Novosel ( 62./Kastrevec ), Dežmar, Perić ( 68./Ihbeisheh), Carević.
Sodnik: Davor Drečnik (Hrastnik)


Nedelja ob 18.00:
KALCER RADOMLJE - LUKA KOPER
(v Domžalah)
Ob 20.00:
GORICA - DOMŽALE


Odigrano v petek:
CELJE - ZAVRČ 0:1 (0:0)
850; Šafarić 76.
Ranilović (Zavrč) je v 94. minuti ubranil 11-metrovko Verbiču.

Celje: Kotnik, Jakolić ( 79./Zbičajnik), Klemenčič, Krajcer, Vidmajer, Vrhovec , Zajc, Ahmedi, Bajde (46./Miškić), Verbič, Žurej ( 46./Rajšel).

Zavrč: Ranilović, Cvek, Roškar , Kresinger , Šafarić, Smrekar ( 85./Čeh), Kelenc (66./Brdar), Kurbus , Datković, Dugolin, Težak (65./Matjašič).

Sodnik: Mitja Žganec (Ljubljana)

Olimpija zmagovito v novo sezono
Vijoličasti tesno ugnali Rudar
Viler v 71. minuti le strl obrambo Rudarja
Šafarić edini strelec v Celju