Darko Milanič je kot ključ do zmage označil garaško predstavo svojih varovancev. Foto: MMC RTV SLO
Darko Milanič je kot ključ do zmage označil garaško predstavo svojih varovancev. Foto: MMC RTV SLO
Robert Berič
Robert Berič je v Maribor na začetku julija iz Interblocka prišel skupaj z Josipom Iličičem. Foto: MMC RTV SLO
Viole
Viole so proslavile še četrto zmago z 1:0 nad Olimpijo na zadnjih šestih tekmah. Foto: MMC RTV SLO
Novinarska konferenca po derbiju v Stožicah
87. derbi pripadel Mariborčanom
Vodilni gol Mariborčanov

Športni direktor Maribora je v tej sezoni pač odločen, da vijoličaste vrne na slovenski prestol, zato si zmage nad večnimi tekmeci ni preveč gnal k srcu. Kot da bi šlo za povsem običajno tekmo. "Mi smo profesionalci. Prišli smo, videli in zmagali," je dodal v slogu Julija Cezarja.
Green Dragonsi so ga ob omembi njegovega imena med tekmo sicer izžvižgali, a najboljši strelec v zgodovini slovenske reprezentance je pohvalil obe navijaški skupini: "Vzdušje je bilo odlično z ene in druge strani. Bil je lep spektakel. Zelo sem vesel, da ni bilo večjih incidentov, saj jih nihče ne mara. Upam, da bo tudi tistih manjših provokacij vse manj in da bomo spremljali le navijanje, ki je najpomembnejše."

Milanič: Najpomembnejši je kolektiv
Zaostalo tekmo 4. kroga Prve lige si, vedno vroči obračun med nogometnima moštvoma iz dveh največjih slovenskih mest, je v 27. minuti odločil komaj 19-letni Robert Berič. Mladenič iz Krškega je bil 29. avgusta edini strelec že na tekmi proti Luki Koper, natanko mesec dni pozneje pa je postal junak še na drugem derbiju.
"Robert je zelo kakovosten, mlad in perspektiven nogometaš, ki ima veliko željo po napredku. Zelo sem vesel, da odloča tekme, vendar moram še enkrat poudariti, da je kolektiv tisti, ki je danes Beriču omogočil, da zadene. Tako je tudi na drugih tekmah. Najpomembnejši je kolektiv, v katerem potem posamezniki pokažejo, kaj znajo," je o svojem adutu za pomembne tekme razmišljal trener Darko Milanič.

Vijoličasti so v sredo nadaljevali serijo pozitivnih izidov proti novi Olimpiji. Šest zmag in aprilski remi z 1:1 na zadnji medsebojni tekmi v Spodnji Šiški je bilanca Maribora v rivalstvu, ki se je začelo oktobra 2007 s pokalnim slavjem proti tedaj še ljubljanskem tretjeligašu (3:1).

Po golu jih Olimpija ni resneje ogrozila
"Zadovoljen nisem samo zaradi zmage, temveč tudi zaradi tega, kako smo nastopili na igrišču. Derbiji so težki, v njih je veliko borbe, želje, štartov, dvobojev in kontrastov. Zmago nam je gotovo prineslo prav to garaštvo oziroma kompaktnost skozi vso tekmo. Mi smo danes delovali zelo dobro. Na začetku je mogoče Olimpija zaradi nekaj naših zgrešenih podaj dobila malce več morale, po prejetem zadetku pa ni več našla poti, da bi nas resneje ogrozila. S to prigarano zmago smo jasno zadovoljni vsi, ki navijamo oziroma delamo v NK Mariboru. To je nekaj pomembnega, gre za nekaj več kot običajno tekmo. Ta ni bila bogata s priložnostmi, kar se na derbijih velikokrat zgodi, vzdušje pa je bilo zelo lepo," je še povedal Milanič.

Izolčan poudarja, da Maribor pri naskoku na deveti naslov državnega prvaka ne čaka lahko delo. "Popolnoma jasno je, da želimo biti na vrhu in se bomo za to močno potrudili. Dogaja pa se marsikaj. Danes sem moral na hitro opraviti menjavo Majerja, ki se je poškodoval, nekaj zelo kakovostnih igralcev pa že od prej nimamo na razpolago zaradi poškodb. Idealno bi bilo, da bi vedno igrali v najboljši zasedbi, a to enostavno ni mogoče. Treba je razmišljati iz tekme v tekmo."

Viler: V 1. polčasu boljši ritem in večja borba
Mitja Viler
je eden izmed tistih, ki so prvič okusili igranje na derbijih med Olimpijo in Mariborom, potem ko je letos na Štajersko prestopil iz Kopra. "To je bil pravi derbi. Pričakoval sem, da bo tekma zaradi manjših incidentov nekajkrat prekinjena, to se je tudi zgodilo. Mislim, da sta bila v prvem polčasu boljši ritem in večja borba. V drugem delu smo mi bolj čakali in čuvali vodstvo, napadati je morala Olimpija. Ko dosežeš zadetek, se pač malo povlečeš. Dobro se je izteklo, lahko pa bi dosegli še kakšen gol iz protinapadov," je dejal 24-letni Primorec, ki mu je sicer bolj kot Stožice (pričakovano) prirasel k srcu Ljudski vrt.
"Zdi se mi, da sta tam boljša akustika in kulisa, a tudi danes je bilo super. Ne vem, kdo je zmagal v navijaškem dvoboju, a oboji so super navijali," je tudi on našel lepe besede za sijajno atmosfero. Green Dragonsi si črno piko sicer zaslužijo za obračun z varnostniki v prvem polčasu, Viole pa za izgrede po koncu tekme. Mariborski navijači namreč nekaj časa niso hoteli zapustiti stadiona, ampak so lomili stole in jih metali na igrišče. Poškodovanih je bilo kar 298 stolov.

Maribor, ki je pred sobotno zmago nad Rudarjem samo remiziral proti novincema v ligi Primorju in Triglavu, se je vsaj rezultatsko pobral iz manjše krize, igra pa je še daleč od tiste, ki je mariborske navijače navduševala v Evropski ligi. "Z malo sreče in znanja smo se pobrali ter smo znova tam, kjer spadamo. To moramo držati. Gotovo bo težko, saj so vsi proti nam še posebej nabrušeni in si želijo našega skalpa. Tudi v Novo Gorico gremo po zmago, nadaljevati moramo dober niz, saj v letošnjem prvenstvu še nimamo poraza," je odločen Viler.

V navezi s Palermom prek Facebooka
Z nekdanjima soigralcema Josipom Iličičem in Arminom Bačinovičem, ki sta se ekspresno uveljavila v dresu Palerma, je v stikih predvsem prek socialnega omrežja Facebook. "Super jima je, le kaj bi govoril. Oba sta fenomenalna igralca, nam sta veliko pomenila. Potrebovali smo nekaj časa, da smo ju nadomestili. Moram čestitati obema, sta tudi člana reprezentance. Sta še en dokaz, da tujina ni nek velik preskok. Saj ste videli, Palermo smo tudi mi imeli tako rekoč že v šahu. V Italiji blestita, in to je pot za vse nas, da se da uspeti tudi v tujini."

Maribor in Olimpija se bosta že kmalu ponovno srečala. V 13. krogu, ki bo na sporedu 16. oktobra, bo derbi gostil Ljudski vrt.

Novinarska konferenca po derbiju v Stožicah
87. derbi pripadel Mariborčanom
Vodilni gol Mariborčanov