Ronaldova mojstrovina je pokopala Arsenalove upe na finale. Foto: EPA
Ronaldova mojstrovina je pokopala Arsenalove upe na finale. Foto: EPA
Ji Sung Park
Južni Korejec Ji Sung Park, ki je začel namesto Carlosa Teveza, je vnovič dokazal, kako koristen je. Foto: Reuters
Manchester United
Zračni dvoboj Edwina van der Sarja, Nemanje Vidića in Emmanuela Adebayorja. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo, Rio Ferdinand
Kapetan Rio Ferdinand je na svoj način čestital igralcu tekme Ronaldu. Foto: Reuters
Darren Fletcher, Rio Ferdinand
Edina slaba stvar za Manchester se je zgodila v 75. minuti, ko je pordel Darren Fletcher. Foto: Reuters

Po 1:0 na prvi tekmi se je povratna končala, še preden se je dobro začela. Branilci naslova so namreč že po 11 minutah vodili z 2:0. Pot do lahkega dela je rdečim vragom tlakovala velika napaka 19-letnega Kierana Gibbsa, ki jo je kaznoval Ji Sung Park. Malo pozneje je projektil Ronalda tako potolkel topničarje, da se niso več pobrali.

Gibbs tragična figura polfinala
Začetni pritisk domačih ni obrodil sadov, na drugi strani pa so gostje povedli iz prve prave akcije. Ronaldo je v 8. minuti potegnil po levem boku, nato tik pred črto golavta bolj 'na pamet' podal v sredino kazenskega prostora, kjer je spodrsnilo Gibbsu, tako da je žoga prišla do Parka, ki jo je brez težav spravil za hrbet Manuela Almunie.

Bum, bum, bum ... Ronaldo
Samo tri minute pozneje nov šok za varovance Arsena Wengerja. Robin van Persie je kakšnih 30 metrov od vrat zrušil Ronalda. Prosti strel je izvajal Portugalec sam in ga s silovitim udarcem prek živega zidu poslal za levo vratnico Almunie, ki bi lahko posredoval bolje. Zadetek je bil skoraj tako atraktiven kot tisti v četrtfinalu proti Portu. Se je pa zato Španec izkazal v 18. minuti, ko je s konicami prstov ubranil poskus Wayna Rooneyja z okoli 20 metrov.

Hitra zadetka sta (razumljivo) presekala načrte topničarjem, ki jim ni uspelo resneje ogroziti Edwina van der Sarja, na čigar vrata so udarili le enkrat. Na drugi stran je v okvir Almunijinih vrat priletelo kar šest žog. Posest žoge v prvem polčasu: 56:44.

Protinapad za učbenike v režiji Ronalda
Razpoloženi Ronaldo je sprožil prvo nevarnejšo akcijo v 2. polčasu, ko je v 51. minuti preigral Johna Djorouja in sprožil po tleh z roba kazenskega prostora, vendar mu je Almunia ubranil poskus. Deset minut pozneje je bil Španec nemočen. Protinapad je s podajo do Parka (s peto!) začel Ronaldo. Azijec je v ogenj na desno stran kazenskega prostora poslal Rooneyja, ki je med nogami Emmanuela Eboueja poslal povratno žogo v sredino, kamor je prišprintal Ronaldo in jo v polnem teku poslal pod prečko. Zares sijajno.

Fletcher predčasno pod prho
Nemočni Arsenal je v 76. minut le prišel do častnega gola. Darren Fletcher je v kazenskem prostoru od zadaj podrl Cesca Fabregasa, kar je Roberto Rosetti sankcioniral z najstrožjo kaznijo. Izključil je Škota in dosodil še strel z bele točke. Zanesljivo ga je izvedel Robin van Persie. Kazen za Fletcherja je morda prestroga, saj je najprej izbil žogo, nato pa zrušil še Španca.

Kljub igralcu manj so varovanci Alexa Fergusona do konca zlahka branili vodstvo, medtem ko so Wengerjevi učenci po februarju 2004 doživeli prvi poraz na domačem igrišču v Ligi prvakov. Končna statistika: streli v okvir vrat 5:10, posest žoge 55:45.


POLFINALE, povratna tekma
Arsenal 1 - 3 MANCHESTER UNITED van Persie 76./11-m Park 8.
Ronaldo 11., 61. --------------------------------------- Almunia van der Sar Sagna O'Shea Toure Ferdinand Djorou Vidić Gibbs * Evra ** Walcott ** Fletcher (75.) Fabregas Carrick Song Anderson * Nasri Park van Persie *** Ronaldo Adebayor Rooney *** ----------- Prva tekma: 0:1 -----------
* 46./Eboue * 63./Giggs
** 63./Bendtner ** 65./Rafael *** 79./Vela *** 66./Berbatov 59.867; Sodnik: Roberto Rosetti (Italija)
A. V.