Dimitar Berbatov in Anthony Martial sta šolsko izpeljala protinapad. Foto: Reuters
Dimitar Berbatov in Anthony Martial sta šolsko izpeljala protinapad. Foto: Reuters
Geoffrey Kondogbla
Geoffrey Kondogbla je sedem minut pred odmorom poskrbel za šok na stadionu Emirates. Foto: EPA
Alex Oxlade Chamberlain
Alex Oxlade Chamberlain je znižal na 1:2, a nato naredil še usodno napako v zadnji minuti sodnikovega dodatka. Foto: Reuters
Hakan Calhanoglu
Hakan Calhanoglu je mojstrsko poslal žogo pod prečko. Foto: Reuters
Lars Bender in Mario Mandžukić
Mario Mandžukić je bil popolnoma odrezan na BayAreni. Foto: EPA

Med letoma 1987 in 1994 je Arsene Wenger vodil ekipo iz kneževine, leta 1988 je osvojil francosko prvenstvo, čez tri leta pa še francoski pokal. Tokrat je doživel nov grenak na klopi Arsenala, ki ga vodi od leta 1996.
Kongogbia poskrbel za hladno prho na Emiratesu
V uvodne pol ure je imel Arsenal terensko premoč, a napadalci pred vrati niso bili učinkoviti. Sedem minut pred odmorom so topničarji doživeli šok. Joao Moutinho je na levi strani opazil Geoffreyja Kongogbiaja, ki je z levico sprožil s 25 metrov, žoga je zadela Pera Mertesackerja, spremenila smer in prelisičila vratarja Davida Ospino, ki je že krenil v napačno smer.
Veteran Berbatov odlično končal protinapad
Na začetku nadaljevanja je Arsenal močneje pritisnil, a je Monaco v 53. minuti izvedel odličen protinapad. Alexis Sanchez je izgubil žogo, Fabinho je hitro našel Anthonyja Martiala, ki je v kazenskem prostoru zaposlil Dimitarja Berbatova. Bolgarski napadalec je z desnico s 14 metrov zatresel mrežo.
Giroud in Welbeck zapravila izjemni priložnosti
Jezni gostitelji so skušali na vse načine doseči znižanje. V 57. minuti je strel Sancheza odbil Danijel Subašić, žoga je prišla do Olivierja Girouda, ki je z devetih metrov meril prek vrat. Po uri igre je francoskega napadalca zamenjal Theo Walcott, ki je v 64. minuti streljal naravnost v Subašića, odbita žoga je prišla naravnost do Daniela Welbecka, ki je z bližine zadel Walcotta v nogo, žoga pa se je odbila prek vrat.
Oxlade-Chamberlain vlil upanje
Arsenal se je še naprej trudil in v 91. minuti minuti je znižal. Rezervist Alex Oxlade-Chamberlain je z natančnim strelom z roba kazenskega prostora z desnico zatresel mrežo, potem ko so gostje po kotu slabo izbili žogo z glavo.
Carasco postavil piko na i
Apetiti gostiteljev so narastli, znova so šli v napad, a je Oxlade-Chamberlain izgubil žogo. Rezervist Yannick Ferreira-Carasco je ušel po desni strani in z diagonalnim strelom žogo od vratnice poslal v mrežo za popoln večer ekipe iz kneževine.
Slaba predstava Atletica
Na BayAreni je bil Jan Oblak znova na klopi, branil je Miguel Angel Moya. Atletico je razočaral in na povratni tekmi ga čaka težko delo. Predvsem napadalca naveza Mario Mandžukić-Antoine Griezmann je bila odrezana.
Spahić v stičišče vratnice in prečke
"Lekarnarji" so bili v prvem polčasu razpoloženi. V 13. minuti je branilec Emir Spahić že spravil žogo mimo Moye, a je Mandžukić rešil pred golovo črto. V 26. minuti je Spahić streljal s 30 metrov in zadel stičišče vratnice in prečke. Šest minut zatem sta se po prekršku Hakana Calhanogluja ob stranski črti sprla trenerja Roger Schmidt in Diego Simeone.
Leno preprečil veselje Tiagu
Atletico je bil popolnoma brez idej, v sodnikovem podaljšku prvega dela pa bi lahko iz prve nevarne akcije povedel. Po strelu Arde Turana se je žoga odbila do Tiaga, ki je poskusil s spektakularnim volejem, a se je s parado izkazal Bernd Leno.
Calhanoglu unovčil odlično podajo Bellarabija
V 57. minuti so gostitelji zasluženo povedli. Karim Bellarabi je s peto sijajno zaposlil Calhanogluja, ki je z desne strani z močnim strelom z desno nogo poslal žogo pod prečko, Moya je bil nemočen.
Zadetek rezervista Torresa razveljavljen
Simeone je v 64. minuti v igro poslal še Fernanda Torresa, ki je četrt ure pred koncem zatresel mrežo, a je bila žogo po podaji iz kota že za zadnjo črto. Velika sreča za gostitelje.
Brez izključenega Tiaga Španci nemočni
V 76. minuti je Tiago podrl Bellarabija in si prislužil drugi rumeni karton. Atletico z igralcem manj ni imel več priložnosti za izenačenje, Bayer je nekajkrat zapretil iz protinapada, a ostalo je pri minimalni zmagi. Veliko veselje na BayAreni po eni izmed najbolj odmevnih evropskih zmag, še posebej po hudem porazu proti Paris St. Germainu na lanski prvi tekmi osmine finala.

Osmina finala, prve tekme:
BAYER LEVERKUSEN - ATLETICO MADRID 1:0 (0:0)
Calhanoglu 57.
RK: Tiago 76./Atletico

Bayer Leverkusen:
Leno, Hilbert, Spahić, Papadopoulos , Wendell , Castro , L. Bender ( 68./Rolfes), Bellarabi, Calhanoglu ( 87./Brandt), Son, Drmić ( 80./Kiessling ).

Atletico Madrid: Moya, Juanfran, Miranda, Godin , Siqueira ( 38./Jesus Gamez ), Turan ( 64./Torres ), Tiago , Gabi, Saul Niguez ( 42./Raul Garcia), Griezmann, Mandžukić.

Sodnik: Pavel Kralovec (Češka)



ARSENAL - MONACO 1:3 (0:1)
Oxlade Chamberlain 91.; Kondogbia 38., Berbatov 53., Ferreira Carrasco 94.

Arsenal: Ospina, Bellerin , Mertesacker, Koscielny, Gibbs, Coquelin ( 68./Oxlade Chamberlain), Santi Cazorla ( 82./Rosicky), Welbeck, Özil , Sanchez, Giroud ( 60./Walcott).

Monaco: Subašić, Almamy, Wallace, Abdennour, Echiejile , Kondogbia, Fabinho, Joao Moutinho , Dirar ( 82./Kurzava), Martial ( 84./Bernardo Silva), Berbatov ( 75./Ferreira Carrasco).

Sodnik: Deniz Aytekin (Nemčija)


Povratni tekmi bosta 17. marca.



Odigrano v torek:
MANCHESTER CITY - BARCELONA 1:2 (0:2)
Agüero 69.; Suarez 16., 30.
RK: Clichy 74./Manchester City
Messi (Barcelona) je v 94. minuti zapravil 11-m.

JUVENTUS - BORUSSIA DORTMUND 2:1 (2:1)
Tevez 13., Morata 43.; Reus 18.
Kampla ni bilo v kadru Borussie.

Povratni tekmi bosta 18. marca.


Odigrano prejšnji teden:
PARIS SG - CHELSEA 1:1 (0:1)
Cavani 54.; Ivanović 36.

ŠAHTAR DONECK - BAYERN 0:0
RK: Xabi Alonso 65./Bayern

Povratni tekmi bosta 11. marca.

SCHALKE - REAL MADRID 0:2 (0:1)
Ronaldo 26., Marcelo 79.

BASEL - PORTO 1:1 (1:0)
Gonzalez 11.; Danilo 78./11-m

Povratni tekmi bosta 10. marca.