Real ostaja evropski vladar. Sergio Ramos je visoko dvignil najprestižnejšo lovoriko v klubskem nogometu. Real je prvi klub, ki je Ligo prvakov osvojil trikrat zapored. Predhodnico Lige prvakov, Pokal državnih prvakov, pa sta trikrat zapored osvojila Ajax (1971-73) in Bayern (1974-76). Čisto na začetku tekmovanja (1956-60) je Real slavil petkrat zapored. Foto: Reuters
Real ostaja evropski vladar. Sergio Ramos je visoko dvignil najprestižnejšo lovoriko v klubskem nogometu. Real je prvi klub, ki je Ligo prvakov osvojil trikrat zapored. Predhodnico Lige prvakov, Pokal državnih prvakov, pa sta trikrat zapored osvojila Ajax (1971-73) in Bayern (1974-76). Čisto na začetku tekmovanja (1956-60) je Real slavil petkrat zapored. Foto: Reuters
Gareth Bale
Trenutek odločitve: Gareth Bale je v 64. minuti poskrbel za potezo tekme, ko je s t. i. škarjicami oziroma strelom prek glave Real povedel v vodstvo z 2:1. Foto: Reuters
Gareth Bale
Bale je zadel tri minute po prihodu na zelenico. 28-letni Valižan je bil razglašen za najboljšega igralca finala. Foto: Reuters
Loris Karius
24-letni nemški vratar Loris Karius, ki je v Liverpool prišel leta 2016 iz Mainza, je očitno podlegel pritisku velike tekme. Foto: Reuters
Sadio Mane
Veselja Sadia Maneja po izenačenju na 1:1. Foto: Reuters
Sergio Ramos
Kapetan Reala Sergio Ramos je napravil prekršek nad Mohamedoma Salahom, zaradi katerega je moral Egipčan v 30. minuti s poškodovano ramo zapustiti igrišče. Finala je bilo za glavnega aduta Liverpoola nepričakovano konec. Foto: Reuters
Mohamed Salah
Salah, ki je v letošnji sezoni dosegel 44 golov, je v solzah zapustil zelenico. Takole ga je tolažil trener Liverpoola Jürgen Klopp. Foto: Reuters
Aleksander Čeferin
Kloppa, ki je izgubil drugi finale Lige prvakov (prvič maja 2013 z Borussio Dortmund proti Bayernu), pa je tolažil predsednik Uefe, Slovenec Aleksander Čeferin. Foto: Reuters
Karius s katastrofalnima napakama poklonil naslov Realu

Veliki osmoljenec tekme je vratar Liverpoola Loris Karius, ki je Realu "podaril" dva gola. 24-letni Nemec je v 51. minuti neprevidno vrgel žogo v napad, tako da jo je prestregel Karim Benzema in jo preusmeril v mrežo za 1:0. Odgovor Liverpoola je sledil že štiri minute pozneje, ko je po akciji iz kota zadel Sadio Mane.

V 64. minuti je Gareth Bale, ki je vstopil le tri minute pred tem, poskrbel za potezo tekme, saj je s strelom čez glavo zadel za 2:1. Liverpool je nato jalovo poskušal izenačiti. Vseh njegovih upov je bilo konec v 83. minuti, ko je Karius žogo po strelu Bala s približno 25 metrov izbil oziroma spustil v lastno mrežo. Slavje kraljevega kluba na olimpijskem stadionu v Kijevu, kjer se je zbralo 61.500 gledalcev, se je lahko začelo.

Poleg napak Kariusa je delo Realu olajšala tudi poškodba najboljšega strelca Liverpoola Mohameda Salaha, ki je moral z zelenice že v 30. minuti, potem ko mu je Sergio Ramos z "judoprijemom" ob skupnem padcu na zelenico poškodoval ramo ... Še končna statistika: posest žoge 62:38, streli 11:5, v okvir vrat 5:2.

Liverpool na začetku bolj lačen
Uvodne minute so postregle z dinamično predstavo na obeh straneh, a brez večjih priložnosti, saj sta obrambi še pred kritičnim položajem izbili žogo. Liverpool je bil na začetku nekoliko boljši, več je poskušal, vendar je Real v nadaljevanju vzpostavil ravnotežje. Redsi so v 13. minuti obetavno pletli v kazenskem prostoru Madridčanov, toda do zaključnega strela niso prišli. Na drugi strani je v 15. minuti do prvega strela prišel tudi Cristiano Ronaldo, čigar poskus precej z desne strani je zletel čez vrata.

Navas ustavil "projektil" Arnolda
Liverpool je v 23. minuti dvakrat zapretil v enem napadu. Najprej je Roberto Firmino poskusil iz obrata z okoli enajstih metrov, a je Ramos blokiral strel, nato pa je odbita žoga prišla do Alexandra Arnolda, ki je silovito sprožil z desne strani, a se je z izjemno obrambo izkazal Keylor Navas.

Ramos "izločil" Salaha
Malo pozneje je Liverpool ostal brez Salaha, ki se je zapletel v dvoboj z Ramosom. Kapetan Reala je v padcu Egipčana prijel za roko, nato pa padel nanj, pri čemer je Salahova roka končala pod Ramosovim telesom. Salah se je v bolečinah takoj prijel za ramo. Kljub temu je nadaljeval igro, a po nekaj minutah je postalo jasno, da ne bo šlo. Salah je po 30 minutah v solzah zapustil zelenico, zamenjal ga je Adam Lallana. V 37. minuti je moral na drugi strani poškodovanega Daniela Carvajala zamenjati Nacho Fernandez.

Razveljavljen zadetek Benzemaja
Liverpool je bil po odhodu Salaha (bistveno) manj nevaren. Na drugi strani je v 43. minuti Karim Benzema po strelu Ronalda in obrambi Kariusa odbito žogo poslal v mrežo, a je bil zadetek zaradi nedovoljenega položaja Ronalda upravičeno razveljavljen. Malo pozneje je poskusil Nacho Fernandez, v sodnikovem podaljšku pa je nevarno z okoli 20 metrov sprožil še Benzema. Real je bil v drugi polovici polčasa nevarnejši, zdi se, da je poškodba Salaha presekala Liverpool. Statistika prvega polčasa: posest žoge 65:35 in streli 4:3 - oboje za Real.

Benzema kaznoval napako Kariusa
Real je na začetku drugega polčasa pritisnil in v 48. minuti srečno prišel do velike priložnosti. Lallana je namreč pred svojim kazenskim prostorom nespretno "počistil" predložek Reala, tako da se je žoga odbila na nogo Iscu, ki je z desetih metrov stresel prečko. V 51. minuti pa po nenavadni akciji vodstvo Reala. Vratar Karius je želel poslati žogo v napad, a bil pri tem preveč lahkomiseln, tako da je njegov met prestregel Benzema, od katerega se je nato žoga odkotalila v mrežo za 1:0.

Mane vrnil Liverpool v igro
Šok za Liverpool, ki pa se je hitro pobral. V 55. minuti je namreč po podaji iz kota zračni dvoboj dobil Dejan Lovren, ki je žogo poslal pred vrata, kjer je bil Sadio Mane hitrejši od Navasa in žogo s konico čevlja poslal za njegov hrbet (1:1).

Bale Zidanov as iz rokava
Real je po izenačenju spet močno pritisnil. Trener Reala Zinedine Zidane je v 61. minuti namesto Isca v igro poslal Garetha Bala in zadel v polno, saj je Valižan že v 64. minuti s t. i. škarjicami oziroma strelom prek glave mojstrsko zadel za 2:1. Na rob kazenskega prostora mu je z leve strani podal Marcelo.

Karius Realu "podaril" še en zadetek
Liverpool se ni predajal. V 70. minuti je razpoloženi Mane z roba kazenskega prostora stresel vratnico. Real je bil nevaren v protinapadih. V 74. minuti je Ronaldo prišel sam pred Kariusa, a je njegov poskus v zadnjem trenutku blokiral Andrew Robertson. Vseh upov Liverpoola je bilo konec v 83. minuti, ko si je Karius privoščil še eno veliko napako. Bale je udaril z okoli 25 metrov z desne strani, Karius pa, namesto da bi žogo odbil, jo je preusmeril za svoj hrbet v mrežo. Dvoboja je bilo pri 3:1 tako rekoč konec, čakalo se je le še na zadnji žvižg glavnega sodnika Srba Milorada Mažića.

Klopp: Kaj reči o golih? Zabili smo enega, oni pa tri
"Osvojiti tri zaporedne Lige prvakov s tem klubom je izjemno. Nismo še dojeli, kaj smo dosegli. Uživali bomo v tem trenutku. Imeli smo težko sezono, a smo srečni, da smo jo končali na takšen način. Vesel sem, da sem del zgodovine legendarnega kluba," je dejal trener Reala Zinedine Zidane. Medtem je njegov tekmec Jürgen Klopp ocenil: "Ni veliko povedati. Igrali smo na zmago, začeli smo dobro. A po poškodbi Salaha smo izgubili pobudo. Kaj reči o golih? Zabili smo enega, oni pa tri."


LIGA PRVAKOV, finale, Kijev:
REAL MADRID - Liverpool 3:1 (0:0)
61.561; Benzema 51., Bale 64., 83.; Mane 55.

Real Madrid: Navas, Carvajal (37./Nacho), Ramos, Varane, Marcelo, Kroos, Casemiro, Modrić, Isco (61./Bale), C. Ronaldo, Benzema (89./Asensio).
Liverpool: Karius, Alexander-Arnold, Lovren, van Dijk, Robertson, Milner (83./Can), Henderson, Wijnaldum, Salah (30./Lallana), Firmino, Mane .

Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)

Karius s katastrofalnima napakama poklonil naslov Realu