Kapetan Reala Iker Casillas je dvignil najprestižnejšo klubsko lovoriko na svetu. Kraljevi klub je nanjo čakal od leta 2002. Foto: EPA
Kapetan Reala Iker Casillas je dvignil najprestižnejšo klubsko lovoriko na svetu. Kraljevi klub je nanjo čakal od leta 2002. Foto: EPA
Garreth Bale
Gareth Bale, ki je pred sezono za 100 milijonov evrov prišel iz Tottenhama v Real, je z zmagovitim golom poplačal astronomsko kupnino. Foto: Reuters
Sergio Ramos
Sergio Ramos je po izjemnem skoku izenačil na 1:1. Foto: Reuters
Diego Godin
Diego Godin je takole preskočil Samija Khediro za 1:0. Foto: Reuters
Carlo Ancelotti
Carlo Ancelotti (desno) je po dveh trenerskih naslovih z Milanom (2003, 2007) še tretjič pokoril Evropo. To je pred njim uspelo le še trenerju Liverpoola Bobu Paisleyju (1977, 1978, 1981). Ancelotti je tudi kot igralec Milana osvojil dva naslova evropskih prvakov (1989, 1990). Foto: EPA
Ccristiano Ronaldo
Zadnje dejanje finala je pripadlo Cristianu Ronaldu, ki je rekordno število golov v eni sezoni dvignil na 17. Po zadetku je še malo razkazoval mišice. Foto: EPA

Atletico, presenetljivi španski prvak, je bil v finalu Lige prvakov na Stadionu luči v Lizboni na pragu še enega velikega uspeha, potem ko je Diego Godin v 36. minuti ukanil Ikerja Casillasa.

Podaja Modrića za odrešilni gol Ramosa
Real, ki je bil večji del tekme ob agresivnem pokrivanju Atletica nemočen, se je čudežno rešil v 93. minuti. Luka Modrić je podal s kota, Ramos pa je z glavo matiral Thibauta Courtouisa.

Bale upravičil stomilijonski vložek
V podaljšku je Real popolnoma prevladal. Odločilni zadetek je po izjemnem prodoru Angela di Marie, ki je na levi strani preigral tri igralce Atletica, v 110. minuti zabil Gareth Bale. Valižan je tako z eno akcijo upravičil stomilijonski prestop pred začetkom sezone. Izmučene igralce Atletica sta dotolkla še Marcelo in Cristiano Ronaldo. Real je tako po letu 2002 znova najboljši klub v Evropi.

Diego Costa igral le devet minut
Uvodne minute so pričakovano minile v igri med obema kazenskima prostoroma. Najboljši igralec Atletica Diego Costa je sicer začel tekmo, a je moral že v deveti minuti z igrišča zaradi poškodbe stegenske mišice. Zamenjal ga je Adrian. Moštvi sta igrali izjemno disciplinirano, tako da druga drugi nista puščali veliko prostora za napadalne akcije. Strelov v okvir vrat praktično ni bilo. V 22. minuti je Modrić s prostega strela le ogrel dlani Courtouisa. Monotonijo je v 26. minuti razbil di Maria, ki je potegnil v protinapad, a ga je Garcia zrušil s prekrškom. Garcia je dobil rumen karton, pa tudi Ramos, ki mu je prišel delit "lekcije". Prosti strel Ronalda je končal v naročju Courtouisa.

Naveza Juanfran-Godin poskrbela za vodstvo "colchonerosov"
V 32. minuti pa prva resna priložnost na tekmi. Tiago je napravil napako in podal na noge Balu, ki je potegnil v kazenski prostor, sprožil z okoli enajstih metrov, a meril mimo desne vratnice. In kdor ne da, dobi. V 36. minuti je po akciji s kota najprej Raphael Varane žogo izbil, a le do Juanfrana, ki jo je poslal v kazenski prostor, kjer je Godin preskočil Samija Khediro in z glavo matiral Casillasa, ki je šel preveč iz vrat, tako da ga je žoga preletela. Atletico je do konca polčasa brez težav branil prednost.

Atletico zanesljivo krotil Realove napade
Začetek drugega polčasa ni prinesel sprememb v razmerju sil na igrišču. Atletico je suvereno držal Real stran od svojih vrat. Tako je bilo vse do 54. minute, ko je Ronaldo s prostega strela z okoli 23 metrov meril pod prečko. Courtouis je bil na mestu. Iz dveh kotov, ki sta sledila, Real ni storil ničesar. V nadaljevanju je Atletico izpeljal nekaj nevarnih akcij, vendar jim je manjkal zaključek. Real ob agresivnem pristopu "colchonerosov" ni imel pravih rešitev. V 67. minuti je Isco sprožil z roba kazenskega prostora, a meril mimo desne vratnice. Enako neuspešno vajo je malo pozneje izvedel Bale.

Čudež v izvedbi Modrića in Ramosa
Real je v zadnji petini tekme vse sile vrgel v napad, tako da je tekma potekala na Atleticovi polovici. Nevarne akcije pred vrati Courtouisa so se vrstile, a gola ni bilo. Na vrsti je bilo še pet minut sodniškega dodatka. In ko je že kazalo, da je Real izgubljen, je v 93. minuti Ramos po podaji Modrića iz kota čudežno izenačil. Ramos je z okoli 11 metrov žogo z glavo poslal za desno vratnico Courtouisa.

Bale, Marcelo in Ronaldo dotolkli izčrpane mestne tekmece
Na vrsti je bil podaljšek, ki ga je na krilih Ramosovega zadetka bolje odprl Real. Kraljevski klub je bil nevarnejši tudi v nadaljevanju, a ob strnjeni obrambi Atletica poti do mreže ni našel. Tako je bilo vse do 110. minute, ko je di Maria na levi strani izjemno prodrl v kazenski prostor, udaril proti vratom, Courtouis je žogo odbil, a le do Bala, ki jo je na daljši vratnici z glavo pospravil v mrežo. Zmago Reala je v 118. minuti potrdil Marcelo, ki je z roba kazenskega prostora matiral Courtouisa. Piko na i veliki zmagi pa je v zadnji minuti iz enajstmetrovke postavil Ronaldo. Prekršek nad njim je napravil Gabi.

Ramos: Naslov je nagrada za žrtve preteklih let
"Mislim, da smo vsi heroji. Gre za ekipni uspeh. Lizbona je po takšnem razpletu naš dom. Naslov je nagrada za vse žrtvovanje in boj zadnjih let," je dejal junak finala Ramos, osmoljenec Gabi pa je povedal: "Bilo je tragično, ko je Real izenačil na 1:1. Bili smo blizu, a Real je bil izjemno močan."

LIGA PRVAKOV, Lizbona
FINALE:

REAL MADRID - Atletico Madrid *4:1 (1:1, 0:1)
61.000; Ramos 93., Bale 110., Marcelo 118., Ronaldo 120./11-m; Godin 36. * - po podaljšku

Real Madrid: Casillas; Carvajal, Varane , Ramos , Coentrao (58./Marcelo ); Modrić, Khedira (59./Isco), di Maria; Bale, Ronaldo , Benzema (79./Morata).

Atletico Madrid: Courtois; Juanfran , Miranda , Godin , Filipe (83./Alderweireld); Tiago, Gabi , Garcia (66./Sosa), Koke ; Villa , Costa (9./Adrian).

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)