Predsednik Reala Florentino Perez je pred dvema tednoma poudaril, da bo Zidane enkrat zagotovo trener madridskega Reala. Verjetno si Francoz ni mislil, da bo na vročo klop sedel tako kmalu. Foto: EPA
Predsednik Reala Florentino Perez je pred dvema tednoma poudaril, da bo Zidane enkrat zagotovo trener madridskega Reala. Verjetno si Francoz ni mislil, da bo na vročo klop sedel tako kmalu. Foto: EPA
Rafael Benitez
Rafael Benitez, ki je imel pogodbo do leta 2018, se je po porazu proti Barceloni (0:4) naposlušal številnih kritik. Številni so pričakovali, da bo odstavljen še pred novim letom. Foto: EPA
Zidane na klopi kraljevega kluba

Za Beniteza je bil dokončno usoden nedeljski remi na Mestalli v Valencii (2:2), po katerem Real na lestvici španskega prvenstva za vodilnim Atleticom zaostaja štiri točke. Ugibanja o Benitezovem odhodu so se začela že prej, saj kemija v moštvu ni prava, kar se že vso sezono pozna tudi pri igri desetkratnih evropskih prvakov.
Polom na derbiju z Barcelono zamajal njegov stolček
55-letni Benitez je imel veliko težav z muhastimi zvezdniki. Vedno je bil zagovornik bolj obrambnega sloga igre, v Madridu pa imajo predvsem velemojstre v napadu. V španskem prvenstvu je doživel tri poraze, najgrenkejši je bil vsekakor 21. novembra na el clasicu, ko je Barcelona razbila kraljevi klub na stadionu Santiago Bernabeu (0:4). Zadnjih šest tednov so španski mediji le še čakali na potrditev njegove odstavitve.
Zidane bo prvič vodil velik klub
43-letni Zidane je bil do zdaj trener druge ekipe Reala, za pomočnika pa si je izbral nekdanjega soigralca pri Realu Santiaga Solarija. Junak finala svetovnega prvenstva leta 1998 v Franciji je za Real igral med letoma 2001 in 2006, od leta 2010 pa je bil del strokovnega štaba. Najprej je imel vlogo svetovalca, nato je bil pomočnik trenerja Carla Ancelottija. Italijan je bil po slabši lanski sezoni odpuščen, 3. julija ga je zamenjal Benitez, ki pa je na klopi zdržal le pol leta.

"Povabil sem vas, da naznanim prekinitev pogodbe z Rafo Benitezom. Rad bi jasno povedal, da je izjemen profesionalec. Zidane, eden največjih igralcev vseh časov, od tega trenutka si trener Reala Madrida," je na novinarski konferenci sporočil predsednik Perez.

"Naredil bom vse, kar lahko, za ta klub. To je zame zelo pomemben dan. Odkar sem sem prišel kot igralec, vem, za kaj gre. Imamo najboljše navijače, vse bom naredil, da zmagujemo," je poudaril Zidane, ki je v belem dresu zablestel predvsem v finalu Lige prvakov v Glasgowu, ko je z izjemnim volejem 15. maja 2002 odločil finale Lige prvakov proti Bayerju iz Leverkusna (2:1).
V soboto v Madrid prihaja Deportivo
Debitiral bo že v soboto, ko bo Real na stadionu Santiago Bernabeu gostil Deportivo iz La Corune. "Najpomembneje je, da že jutri začnemo skupaj trenirati," je dodal "Zizou", ki je postal eden najmlajših strategov na klopi Reala.

Zidane na klopi kraljevega kluba