Cristiano Ronaldo je eden najbolje plačanih nogometašev na svetu. V preteklosti je med drugim polnil časopisne strani s številnimi divjimi zabavami, romancami s fotomodeli in prehitrimi vožnjami z luksuznimi avtomobili. Po uvodnem krogu Lige prvakov proti zagrebškemu Dinamu je izjavil:
Cristiano Ronaldo je eden najbolje plačanih nogometašev na svetu. V preteklosti je med drugim polnil časopisne strani s številnimi divjimi zabavami, romancami s fotomodeli in prehitrimi vožnjami z luksuznimi avtomobili. Po uvodnem krogu Lige prvakov proti zagrebškemu Dinamu je izjavil: "Morda so nekateri ljudje ljubosumni, ker sem bogat, lep in fantastičen." Toda slika povprečnega nogometaša je precej drugačna ... Foto: EPA

Razlika med superzvezdniki in navadnimi, povprečnimi nogometaši je ta, da imajo prvi v svojih garažah po tri razkošne avtomobile, drugi pa se naokoli prevažajo s kolesi.

David Beckham
Superzvezdniki imajo v lasti več luksuznih avtomobilov, povprečni nogometaš pa naj bi se naokoli prevažal s kolesom. Foto: EPA

Po končani karieri pa nato nastopi kruta realnost, ko povprečni nogometaš spozna, da si mora poiskati novo službo, to pa predstavlja novo oviro, saj podjetja raje zaposlijo mlajše ljudi, ki so ravnokar končali šolanje, kot 30-letnike, ki so se šolali pred najmanj desetimi leti.

Sebastjan Cimerotič
Nikola Nikezić ni edini nogometaš, ki so ga izsiljevali. Podobne izkušnje ima tudi nekdanji slovenski reprezentant Sebastjan Cimerotič, od katerega naj bi v času igranja za Incheon United neznanci zahtevali četrt milijona ameriških zelencev. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Že res, nekateri imajo vse to in še več. Nogometaši, ki igrajo za največje klube v Evropi, si lahko z bogatimi pogodbami, ki so jih sklenili, vse to privoščijo, kar 95 odstotkov preostalih pa živi podobno kot navadni smrtniki - iz dneva v dan. Še več, nekateri se morajo po končani karieri na novo zaposliti, kar je (ob žrtvovanju izobrazbe za igranje nogometa) vse prej kot mačji kašelj.

Nekateri imajo razkošne avtomobile, drugi kolesa
Na to opozarja Mednarodna zveza profesionalnih nogometašev (FIFpro), ki poskuša spremeniti mnenje o svojih članih. "Javnost nogometaše vselej povezuje s hitrimi avtomobili, lepimi dekleti in veliko denarja, toda to ni realnost," je dejal generalni sekretar zveze Theo van Seggelen in dodal: "Moramo biti pošteni in javnosti spremeniti mnenje. Povprečni nogometaš v drugi nizozemski ligi, denimo, zasluži okoli 40 tisoč evrov na leto, kar je kar veliko, a ne dovolj za preživetje. Kar 95 odstotkov naših članov (60 tisoč, op. a.) živi povsem normalno življenje in zasluži znatno nižje vsote denarja kot superzvezdniki. Prav tako imajo šoloobvezne otroke in še veliko drugih obveznosti, zaradi česar si ne morejo privoščiti razkošnega življenja." Sklenil je: "Razlika med superzvezdniki in navadnimi, povprečnimi nogometaši je ta, da imajo prvi v svojih garažah po tri luksuzne avtomobile, drugi pa se naokoli prevažajo s kolesi. Mnenje, da nogometaši po končanih karierah živijo lagodno do konca življenja in si lahko privoščijo vse, je povsem napačno!"

FIFpro in razvoj pravic nogometašev
FIFpro je bil ustanovljen leta 1965, prelomni trenutek za zvezo in navsezadnje pravice nogometašev pa se je zgodil leta 1995, ko se je Jean-Marc Bosman po izsiljevanju svojega kluba RFC Liega odločil pritožiti na Evropsko sodišče, kjer je tožbo zoper belgijsko nogometno zvezo, RFC Liege in Evropsko nogometno zvezo tudi dobil. Rezultat tožbe je imel za evropski nogomet velike posledice:

  • Nogometaši, ki se jim je pogodba iztekla (ali pa se jim bo iztekla v roku šestih mesecev), so prosti igralci in lahko podpišejo pogodbo za kateri koli klub,
  • Nogometaši, ki niso iz Evrope, lahko čez čas zaprosijo za državljanstvo evropske države (tako smo lahko bili priča Brazilcem, ki so zaprosili za portugalsko državljanstvo, ali pa Argentincem, ki so zaprosili za špansko državljanstvo, ipd.).

Še največja sprememba je ta, da klub za igralca, ki mu bo oziroma mu je potekla pogodba, ne more oziroma ne sme zahtevati odškodnine.


Po treningu igranje igric?
Javnost naj bi prav tako imela tudi napačne predstave o življenju, ne le življenjskem slogu nogometašev. Večina nogometnih navdušencev, če sodimo po raziskavah, meni, da nogometaši na dan opravijo po en trening in preostanek dneva preživijo ob igranju igric. Toda dandanes ima nogometaš še veliko drugih obveznosti. Poleg treningov so tu še zdravstvena oskrba in družbene funkcije, kot so, denimo, obiskovanje bolnišnic, dobrodelnih prireditev idr. Skupaj s potovanjem vse to predstavlja polni delovni čas. "Težko je združevati vse to s še drugo službo ali nemara celo študijem. Po končani karieri pa nato nastopi kruta realnost, ko povprečni nogometaš spozna, da si mora poiskati novo službo, to pa predstavlja novo oviro, saj podjetja raje zaposlijo mlajše ljudi, ki so ravnokar končali šolanje, kot 30-letnike, ki so se šolali pred najmanj desetimi leti," opozarja van Seggelen.

Nikeziću menda grozila celo mafija
Seveda pa obstajajo tudi ekstremni primeri. Eden takšnih je primer Nikole Nikezića, ki je v sezoni 2005/06 nosil dres Domžal. 15. marca lani je 30-letnik iz Titograda (danes Podgorica) odšel iz Francije, kjer je dve leti branil barve La Havreja, in se s trebuhom za kruhom podal v Rusijo. Tam je podpisal pogodbo z ruskim prvoligašem Kubanom iz Krasnodarja. V Krasnodarju naj bi ostal do novembra letos, a so se na začetku leta začele kuhati težave. Klub ga je želel odsloviti in z njim sporazumno prekiniti pogodbo, kar Nikeziću ni bilo po godu. Potem ko tega ni želel storiti, naj bi ga pretepla dva človeka z zvezami v ruski mafiji. Po 20 minutah nenehnega udrihanja se je napadalec odločil podpisati papirje in oditi iz kluba. Pozneje se je pritožil na Mednarodno nogometno zvezo in predložil tudi fotografije ran ter modric, na koncu pa je s pomočjo FIFpro-ja in ruske nogometne zveze Kuban prisilil v kompenzacijo.

Kakšne so plače v slovenskem nogometu?
Klubi v Prvi ligi si običajno ne želijo razkriti plač nogometašev, ki pa naj bi se po nekaterih podatkih znašale od tisoč do pet tisoč evrov na mesec, kar je seveda še vedno bistveno manj kot v večjih evropskih nogometnih ligah.


Finančna kriza še veča težave
Svetovna finančna kriza se seveda pozna tudi v nogometnem svetu. Še najbolj v manjših klubih, ki kljub veljavnim pogodbam niso sposobni plačevati nogometašev. Po podatkih FIFpro-ja okoli 50 odstotkov evropskih klubov še vedno izgublja ogromne vsote denarja. "Zavedamo se, da klubi izgubljajo denar bolj kot kadar koli prej. Temu se morda niso mogli izogniti, a težava je v tem, da ohranjajo isti sistem, ki vodi v pogubo. V praksi manj kot odstotek klubov ustvarja dobiček s prestopi," je prepričan van Seggelen, ki meni, da je finančna kriza prinesla vsaj eno pozitivno stvar: "Težave so zdaj postale javne. To je nekaj dobrega, saj do zdaj nihče ni želel govoriti o tem."

Razlika med superzvezdniki in navadnimi, povprečnimi nogometaši je ta, da imajo prvi v svojih garažah po tri razkošne avtomobile, drugi pa se naokoli prevažajo s kolesi.

Po končani karieri pa nato nastopi kruta realnost, ko povprečni nogometaš spozna, da si mora poiskati novo službo, to pa predstavlja novo oviro, saj podjetja raje zaposlijo mlajše ljudi, ki so ravnokar končali šolanje, kot 30-letnike, ki so se šolali pred najmanj desetimi leti.