Zlatko Dedič bi (spet) lahko postal junak, a ga je v 86. minuti ustavil domači vratar Lee Camp. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zlatko Dedič bi (spet) lahko postal junak, a ga je v 86. minuti ustavil domači vratar Lee Camp. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matej Mavrič Rožič in Armin Bačinović
"Rezervista" Matej Mavrič Rožič in Armin Bačinović sta bila med najboljšimi Slovenci na igrišču. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Valter Birsa
Valter Birsa je v 19. minuti dobro meril, a se je Lee Camp izkazal. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Estonija
Tekma v Talinu je potekala v mrazu in sneženju. Točko domačim je v 84. minuti zagotovil igralec Luke Koper Konstantin Vasiljev (levo), ki je zadel s prostega strela, s čimer je izničil vodilni gol Marka Pantelića. Foto: EPA
Severni Irci zaustavili Slovence

Slovenci so imeli pred 14.000 gledalci na Windsor Parku terensko premoč, čeprav je najlepšo priložnost na tekmi zapravila domača reprezentanca. V 66. minuti je namreč Matej Mavrič Rožič z golove črte izbil žogo po strelu Garetha McAuleyja z glavo. Na drugi strani sta najlepši slovenski priložnosti imela Milivoje Novaković in njegova menjava Zlatko Dedić, ki je v 86. minuti izgubil dvoboj na štiri oči z vratarjem Leejem Campom.

Slovenija kvalifikacije nadaljuje 3. junija s tekmo na Ferskih otokih.

V začetni postavi Iličić in Bačinović
Selektor Matjaž Kek je v začetni enajsterici kaznovanega Cesarja zamenjal z Matejem Mavričem Rožičem. Namesto Aleksandra Radosavljevića je na sredini igrišča začel Armin Bačinović, od prve minute je priložnost dobil tudi Josip Iličić. Po začetni pobudi domačih je v 6. minuti Iličić dvakrat sprožil proti domačim vratom, a je bil najprej na mestu vratar Camp, nato pa je poskus "Jojota" ustavil eden izmed domačih branilcev. Slovenski napad je s strelom z roba kazenskega prostora zaključil Marko Šuler. Camp je žogo ujel.

Birsa meril pod prečko
V 19. minuti je Bačinović osvojil žogo, jo podal do Valterja Birse, ki je z roba kazenskega prostora meril pod prečko, vendar je zadetek s sijajno parado preprečil Camp. Bačinović, ki je bil najbolj razpoložen slovenski nogometaš na zelenici, je v nadaljevanju s preigravanji nekajkrat spravil v obup domačine, vendar Slovenci tega niso znali unovčiti. V 30. minuti je moral Iličić zaradi poškodbe "zadnje lože" z igrišča, tako da ga je zamenjal Zlatan Ljubijankić. Slovenci so sicer imeli premoč na sredini igrišča, vendar do pravih priložnosti niso prihajali. Nekaj skrbi sta povzročala tudi rumena kartona Roberta Korena in Bačinovića.

Novaković imel na nogi vodstvo
Kekovi varovanci so tudi 2. polčas začeli obetavno. Po akciji Jokića in podaji Ljubijankića z leve strani je žoga v sredini kazenskega prostora prišla do Novakovića, ki pa je z nekaj metrov meril čez vrata. Nevarnejša Slovenija si je v 54. minuti priigrala novo priložnost, potem ko je po podaji s kota Marko Šuler zadel zunanji del mreže. Slovenija je v nadaljevanju stopnjevala pritisk. Nevarne akcije pred domačimi vrati so se vrstile, a je severnoirska obramba vzdržala. V 65. minuti je poskus Birse le za kakšen meter zletel mimo vrat.

Mavrič Rožič odbil žogo z golove črte
V 2. polčasu povsem nevidni domačini bi v 65. minuti skorajda povedli. Podobno kot v Beogradu je s prostega strela podal Chris Brunt, v kazenskem prostoru je do strela prišel McAuley, čigar poskus je z golove črte odbil Mavrič. V 81. minuti je imela Severna Irska drugo lepo priložnost na tekmi. Po predložku Corryja Evansa je pred vrati Josh McQuoid le za nekaj centimetrov zgrešil žogo.

Dedić izgubil dvoboj na štiri oči s Campom
V 84. minuti je Dedić zamenjal Novakovića in imel malo pozneje "zaključno" žogico, saj je po dobljenem zračnem dvoboju Ljubijankića z leve strani sam stekel proti Campu in streljal v njegov daljši kot, a je domači vratar "prebral" njegovo namero. V končnici sta obe ekipi poskušali izpeljati zmagovito akcijo, vendar se mreži nista zatresli.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2012
SKUPINA C

SEVERNA IRSKA - SLOVENIJA 0:0
14.000 gledalcev
Severna Irska: Camp; Craigan, J. Evans, Cathcart, McAuley; Baird , C. Evans ( 91. Boyce), Clingan, Brunt , McCann ( 71. McQuoid) ; Feeney ( 81. McCourt)

Slovenija: S. Handanović; Brečko, Šuler, Mavrič, Jokić; Koren , Bačinović ( 90. Šukalo); Birsa, Iličić ( 30. Ljubijankić), Kirm; Novaković ( 84. Dedić).

Sodnik: Björn KUIPERS (Nizozemska)


ESTONIJA - SRBIJA 1:1 (0:1)
Vasiljev 84.; Pantelić 39.

Lestvica:                           
ITALIJA 5 4 1 0 11:1 13
SLOVENIJA 6 2 2 2 7:4 8
SRBIJA 6 2 2 2 8:9 8
ESTONIJA 5 2 1 2 7:6 7
SEVERNA IRSKA 5 1 3 1 3:3 6
FERSKI OTOKI 5 0 1 4 3:16 1
Severni Irci zaustavili Slovence