Matthias Sammer, ki je leta 1997 zmagal v Ligi prvakov z dortmundsko Borussio, sobotni finale jemlje kot vsako drugo finalno tekmo. Foto: EPA
Matthias Sammer, ki je leta 1997 zmagal v Ligi prvakov z dortmundsko Borussio, sobotni finale jemlje kot vsako drugo finalno tekmo. Foto: EPA
Arjen Robben
Arjen Robben je slabe spomine iz lanske sezone potisnil v ozadje. Letos mu gre precej bolje. Pred tremi meseci je Borussio že izločil iz pokala. Foto: EPA
Thomas Müller
Thomas Müller in soigralci so takole slavili na Camp Nouu. S finalnih tekem imajo precej grenkejše spomine. Foto: EPA
Na Wembleyju pripravljajo zelenico za finale

Nemški mediji v zadnjih tednih poročajo o vsaki malenkosti v povezavi s finalom v Londonu. Zanimanje je ogromno, tudi velik prostor za predstavnike sedme sile z vsega sveta na Allianz Areni je bil poln.
Največja razlika pri bavarskem velikanu v letošnji sezoni je vsekakor prisotnost Sammerja. Že kot igralec je bil vodja, vedno je imel prodorne misli. Velja za perfekcionista, pomembni so detajli, evforije ne pozna, zanima ga samo trdo delo in popolna osredotočenost na vsako tekmo posebej. Najprej je poročal o aktualnih dogodkih, igralci Bayerna so danes prvič trenirali po zmagi v Mönchengladbachu (3:4) v soboto.

Finalne tekme se ne zmagujejo z govorjenjem

"Rafinha je postal oče, zato je obiskal ženo v Braziliji. Vsi drugi so normalno trenirali. V zadnjih dneh in tednih se ogromno poroča o tej tekmi. Finalne tekme se ne zmagujejo z govorjenjem. Mi iščemo svoje prednosti, v letošnji sezoni smo odigrali veliko zelo dobrih tekem. Zelo pomembno bo, kako bodo odigrali naši ključni igralci. Vsi morajo misliti tudi na obrambo, seveda pa bi radi imeli veliko posest žoge," je povedal 45-letni nekdanji sijajni vezist.
Ničesar se ne prepušča naključjem
V Münchnu je seveda še zelo živ spomin na lanski finale, ko je Bayern na domačem stadionu nadigral Chelsea v vseh prvinah nogometne igre, na koncu pa po dramatičnem razpletu ostal praznih rok, razočaranje pa je bilo ogromno.
"Na srečo letos ni na sporedu "Finale dahoam" (tako so Bavarci poimenovali lanski finale v Münchnu). Nihče ni kaznovan. Položaj je precej drugačen v primerjavi z lanskim letom. Lani je bil pritisk prevelik, na vsak način so igralci želeli zmagati doma. V München sem prišel šele poleti, seveda pa sem gledal lanski finale in tudi vse dogajanje pred to tekmo. Igralci niso bili pripravljeni na vse. Teden pred tisto tekmo proti Chelseaju so izgubili finale nemškega pokala proti Dortmundu, nato so skušali vse popraviti na silo. Na treningih je nemogoče predvideti, kakšna bo napetost igralca na tekmi. Lani skoraj nihče ni želel streljati enajstmetrovk. Verjemite, zdaj smo se vse dogovorili. Pri nas se ničesar več ne prepušča naključjem," je v značilnem odločnem slogu razložil nekdanji igralec (1993-99) in trener dortmundske Borussie (2000-04).
"Veliko me sprašujejo, kako je igrati finale proti klubu, za katerega sem igral večino kariere. Sploh se ne oziram na to. Osredotočen sem samo na našo ekipo. Na koncu odloča kvaliteta, ključno je, da igralci prikažejo vse svoje zmožnosti prav na ta večer," ni želel razglabljati o spominih na čase v rumeno-črnem dresu. Tudi o poškodbah ključnih igralcev nasprotnika in morebitni prednosti zaradi tega se mi ni zdelo pomembno govoriti: "V finalu bi vedno morali igrati najboljši igralci. To je največja klubska tekma na svetu. Res se ne ukvarjamo s stanjem poškodb Maria Götzeja in Matsa Hummelsa. Upam, da bosta oba dobro pripravljena in bosta lahko igrala. Pomembno je samo to, kako se bomo mi pripravili na finale."

Nemški nogomet se je zelo dvignil

30. junija 1996 je Sammer z nemško reprezentanco prav na Wembleyju dvignil pokal za naslov evropskega prvaka. Vmes je nemški nogomet padel zelo nizko, zdaj pa je vsekakor v silovitem vzponu. "Zelo lepo je, da se je nemški nogomet tako dvignil. Marsikdo je pozabil, kako nizko je kotiral pred desetletjem. Začeli smo praktično z ničle, zdaj pa vidimo, kam pripelje sistematično delo," je še dodal Sammer.
Veliko so se naučili iz porazov
Robben je lani v finalu v podaljšku zapravil enajstmetrovko, Petr Čech je njegov strel odbil, modri pa so nato dvignili pokal. "Večina naše ekipe ima že precej izkušenj z igranjem finalnih tekem. Veliko smo se naučili iz porazov leta 2010 in lani. Zelo si želimo dvigniti ta pokal," je pojasnil nizozemski zvezdnik, ki že štiri leta uspešno igra v Münchnu.
V lanski in predlanski sezoni je Bayern izgubil vseh pet tekem proti Borussii. V letošnji sezoni je zmagal avgusta v superpokalu (2:1) in 27. februarja v pokalu, ko je edini zadetek z izjemnim strelom z roba kazenskega prostora dosegel prav Robben. "Večna tema so številni porazi proti Borussii, a letos se je vse skupaj obrnilo, imamo tudi dobre izkušnje z njimi. Lani sem zapravil enajstmetrovko v Dortmundu, a o tem ne razmišljam, v četrtfinalu pokala sem dosegel odločilni zadetek. Če bo prišlo do streljanja enajstmetrovk in me bo trener določil, bom vsekakor izvajal strel z bele točke," je poudaril Robben.
Bayern precej močnejši kot lani
Bavarci so v polfinalu gladko odpravili Barcelono (4:0 in 3:0), od velike zmage na Camp Nouu pa so minili že trije tedni. "Kar nekaj časa že čakamo na to tekmo, vse od polfinalne zmage v Barceloni, saj zadnje tekme v Bundesligi niso bile več pomembne, vsi smo imeli v mislih Wembley. Vsak si želi igrati na tej tekmi. Seveda vsak igralec pomisli, kako lepo bi bilo imeti ta pokal v rokah," je razmišljal 29-letni nekdanji igralec Groningena, PSV-ja, Chelseaja in madridskega Reala.
"V letošnji sezoni smo se zelo izboljšali, prišli so nekateri sijajni igralci, ki so se odlično vklopili v moštvo. Precej močnejši smo kot lani. Priprava vsakega posameznika je različna. Thomas Müller pred najbolj pomembnimi tekmami govori šale, to ga očitno sprosti. Prvič sem pomislil, da se niti ne zaveda, kako pomembna tekma je pred nami. Nekdanji trener Louis van Gaal nam je večkrat dejal, da je treba take tekme že prej odigrati v glavi. Ekipi se odlično poznata, odločale bodo malenkosti. Mi zelo dobro vemo, kaj moramo storiti. V soboto bomo igrali z veliko samozavesti, ki smo jo pridobili skozi letošnjo sezono. Prepričan sem, da nam bo uspelo," je sklenil Robben, ki si po dveh izgubljenih finalih Lige prvakov in porazu v finalu svetovnega prvenstva leta 2010 zares želi prestižno lovoriko.

A. G.

Na Wembleyju pripravljajo zelenico za finale